X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Cześć laski :
    Ja właśnie siedzę i czekam w kolejce do lekarza i tak mnie naszlo, zeby Was zapytac..
    Jakie kombinezony szykujecie na wyjscie? Takie zwykłe z polaru czu takie zimowe ze w środku polar i na wierzchu jeszcze ala pikowanie?
    Bo ja mam zimowy, i sie zastanawiam czy nie będzie za cieply ma październik i czy nie kupic tylko z polaru

Ja szykuję polarowy, taki włochaty jakby, bo i tak nakryję kocykiem.

Odnosnie kombinezonów zimowych to byłam wczoraj na warsztatach "bezpieczny maluch" (polecam) i tam mówiono, że ubieranie dzieci w kombinezon i wciskanie do fotelika jest niebezpieczne w razie zderzenia, że dziecko nie jest wtedy prawidłowo osadzone i poza tym to dla niego niewygodne. Zdziwiło mnie to i osobiście to nie wyobrażam sobie jakby to miało wygladać. A co wy o tym sądzicie?

zpbnzbmh7h9mfz19.png

Wysłany: 15 września 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzanna wrote:
    Nieśmiała widzę ze mamy ciążę na tym samym etapie. TP masz na 17.10?

Też mam tp na 17.10 :D

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:

Odnosnie kombinezonów zimowych to byłam wczoraj na warsztatach "bezpieczny maluch" (polecam) i tam mówiono, że ubieranie dzieci w kombinezon i wciskanie do fotelika jest niebezpieczne w razie zderzenia, że dziecko nie jest wtedy prawidłowo osadzone i poza tym to dla niego niewygodne. Zdziwiło mnie to i osobiście to nie wyobrażam sobie jakby to miało wygladać. A co wy o tym sądzicie?

Wybieram się jutro na te warsztaty. Ledwo zipię ostatnio wiec mam nadzieję że to nie będzie zmarnowany czas.

02502cdf1c.png

Wysłany: 15 września 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Wybieram się jutro na te warsztaty. Ledwo zipię ostatnio wiec mam nadzieję że to nie będzie zmarnowany czas.

Mi się nawet podobało, mimo że reklamowali konkretne firmy to zdobyłam trochę wiedzy, zwłaszcza na temat pierwszej pomocy maluszkowi, jak radzić sobie z zadławieniem, bezdechem itp. Także warto. No i można wygrać fajne gadżety oraz dostaje się darmowe próbki - ja dostałam 4 pojemniki na przechowywanie pokarmu i zdobyłam 150ml balsamu palmersa ;) I dają bardzo fajny poradnik gdzie są opisane kolejne kroki jak postępowac kiedy dziecko się zadławi, ma drgawki, straci przytomność a także jak je resuscytować.
    Weź sobie jakąś przekaskę, bo całość trwa 3 godziny, ja zgłodniałam ;)

aaniluap lubi tę wiadomość

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzanna wrote:
    Nieśmiała widzę ze mamy ciążę na tym samym etapie. TP masz na 17.10?
    Wg okresu tak, wg usg wychodzi 15.10 ;-)

age.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, zdaję relacje ;-)
    Po wizycie wszystko ok. Mała nadal polozona glowkowo. Wszystkie wymiary ok. Waga okolo 2600g. Szyjka dluga i zamknieta.
    Jesli chodzi o klucia, które czasem mi sie zdarzają to jest to norma. Poprostu macica wraz z dzieckiem juz swoje waży i czasem cos "przygniecie" w szyjce.
    Porod na dniach sie nie zapowiada, glowka wysoko, nawet jeszcze nie weszla w kanal.
    No, to tyle ;-)

Kolejna wizyta 29.09.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 14:50

Mika2009, Caro, kiti, dżdżownica, E_w_c_i_a, Dziobuś, almaanies, MałaMi88, madlene88 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wizyte mam na 16.30 I dzis mega strach... nie wiem czemu.... wogole dzis jakis taki humor ... ze wyc mi sie chce

Ad. Kombinezinu to mam taki cieplejszy ale spakowalam tez kurteczke I spodenki.

Macie juz przygotowane lozeczka ?

Ja jeszcze nawet nie mam. Tzn mam ale Za duze I musze kupic mniejsze lube kolyske...

iv09mg7ynbajyosc.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika ja łóżeczko mam gotowe na tyle, ze stoi i ma wlozony materac w folii jeszcze ;-)
    Wszystkie poscielome i tekstylia mam wyprane, wyprasowane i czekają na założenie, ale zrobie to przed samym porodem albo zlecę to mojemu jak bede w szpitalu, bo nie chcem zeby sie kurzylo

MałaMi88 lubi tę wiadomość

age.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesmiala w sumie racja. Ja musze dorwac cos co mi sie zmiesci, siorka mi wsopominala ze likwiduje lozeczko a ma male wiec moze wezme od niej.Lozeczka nie mam ale Za to karuzelke kupilam :)
    Posciel tez mam przeprana,
    prasowanie bedzie w wekend.

Ps. Jak nie urok to.... zepsul mi sie laptop :( pisze z tableta jakis dramat -znowu trza z kasy wyskoczyc :(

Macie jakis sprawdzony laptopik tak w granicy 1300 zl najlepiej 11 cali. Widze ze sa promocje to moze bym cos wziela.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 15:11

iv09mg7ynbajyosc.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:

Gdzieś kiedyś coś o tym wkładaniu Malucha w kombinezonie słyszałam. Że jest to właśnie niewygodne dla dziecka i niebezpieczne, bo pasy nie działają wtedy w prawidłowy sposób. To był chyba jakiś reportaż. I babeczka mówiła tak, że idziesz z Maluchem do samochodu w kombinezonie, rozbierasz go z kombinezonu, wkładasz do fotelika i zapinasz i możesz ewentualnie przykryć kocykiem. A jak wychodzisz to ubierasz ponownie w kombinezon. Nie wiem sama. Może i na dłuższą trasę to spoko, ale na jakieś krótkie przejazdy to hm.. Pewnie większość takich gdybań wyjdzie "w praniu" :-)

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:
    Gdzieś kiedyś coś o tym wkładaniu Malucha w kombinezonie słyszałam. Że jest to właśnie niewygodne dla dziecka i niebezpieczne, bo pasy nie działają wtedy w prawidłowy sposób. To był chyba jakiś reportaż. I babeczka mówiła tak, że idziesz z Maluchem do samochodu w kombinezonie, rozbierasz go z kombinezonu, wkładasz do fotelika i zapinasz i możesz ewentualnie przykryć kocykiem. A jak wychodzisz to ubierasz ponownie w kombinezon. Nie wiem sama. Może i na dłuższą trasę to spoko, ale na jakieś krótkie przejazdy to hm.. Pewnie większość takich gdybań wyjdzie "w praniu" :-)
    No tak jak piszesz na krotkiej trasie auto sie nie nagrzeje I jak wowczas dac dzieciatko. Ja Maje wsadzalam w kombinezonie a faktycznie w czasie dluzszej podrozy grzalam auto I sciagalam kombinezon bo I tak
    dziecko by sie przegrzalo.

iv09mg7ynbajyosc.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała proponuje materac wyciągnąć z tej foli ;-) mój się dwa tyg wietrzył

Nieśmiała lubi tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Długo mnie tu nie było bo nie ogarniamna raz i belly i fb.. Belly z tygodnia dopiero nadrobilam. Poza tym niewiele mam do pisania.. Czuję się raz lepiej, raz gorzej, ale i tak cieszę się, że na tym etapie ciąży jestem aktywna. Z synkiem od 27 tyg przykuta do łóżka. Powoli też już wszystko ogarniam, torby prawie w całości spakowane, wszystko poprane i poprasowane. Dziś czyscilam tapicerkę w wózku i w foteliku. Za to emocjonalnie coraz mniej jestem gotowa, coraz bardziej się obawiam jak to będzie z dwójką.

Wizyta najbliższa 19.09 i prawdopodobnie ustalanie terminu wywoływania porodu. Bardzo mnie ciekawi stan mojej szyjki. Będę miała też pobierany gbs.

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wożenia dzieci w kurtkach/kombinezonach w foteliku to proponuje przeczytać!

http://www.budujacamama.pl/2016/11/fotelik-samochodowy-i-kurtka-czyli-jak.html?m=1

smeg lubi tę wiadomość

• India26 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzie kupowałyśmy jakieś polarowe pajace? Szukam jakiś używanych, ale póki co słabo to widzę, a nie mogę znaleźć żadnego sklepu gdzie byłby jakikolwiek wybór.

59a17bd566875.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    BurzaHormonów
    Wiem, wiem... Masz rację...:) ale nie zmienia to faktu, że z cierpliwością u mnie krucho :P

Ewa25
    Wszystkiego najlepszego :) daj znać jak po wizycie :) chyba mamy termin na ten sam dzień?

Nadziejastru
    Rzeczywiście już poważnie :) :) :) teraz czekać tylko aż skurcze nie dadzą się wyciszyć ;)
    Pola dziękuję, chyba na to wychodzi ze ten sam :) u mnie 25.10. Ale cc pewnie będzie planowane około 11 października.

Co u mnie wklejam z fb :
    Hej dziewczyny. Jestem już po wczorajszej wizycie. I jakoś tak zrobiło się poważnie. Przypomnę ze poród planuje w prywatnej klinice. Wczoraj już mój lekarz zapisał tam na wizytę. Formalnie nie jestem już jego pacjentka Ale powiedział że zawsze mogę do niego przyjść, że zawsze pomoże itd . Poczułam się dziwnie bo jednak czułam się bezpiecznie pod jego "nadzorem", gbs pobrany, dal skierowanie na wszystkie wyniki żebym już miała dla tamtego doktorka . Szyjka ciutke się skrocila, Ale na 3,60 i trzyma. Powiedział że jeśli chce dotrwać do terminu cc to muszę odpoczywać bo podobno dopiero po skończonym 37 można rodzić w klinikach i zwykłych szpitalach bo inaczej tylko wojewódzkie. Sprawdziliśmy jeszcze raz przepływy. Wszystko ok.z wrażenia tylko zapomniałam spytać o wagę małej. Ale już 26 września wizyta w klinice :)

Właśnie przyszła mi wanienka i ręcznik, takie małe rzeczy a jak cieszą. Czekam jeszcze na paczkę z gemini i hubiworld i po niedzieli pakuje walizkę :) czuję delikatny stres

pola89 lubi tę wiadomość

hchylbetu4umr7yv.png hchylbetznxbei2w.png

Wysłany: 15 września 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślę, że w czasie dłuższej trasy to i tak bym rozbierała dziecko, tak jak i siebie zresztą, ale pewnie jak będę jechać do przychodni czy sklepu to zostanie w kombinezonie. Bo na dobrą sprawę to nawet auto się nie zdąży nagrzać... No chyba, że bedę już z domu wynosić w nosidełku opatulone kocykiem po prostu, to też jakieś rozwiązanie. Ciekawe ile jest jeszcze takich rzeczy, z których sobie nawet nie zdaję sprawy ;)

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Też się jutro wybieram na te warsztaty :D

Co do łóżeczek, to do mnie dzisiaj dzwoniła babka, że mi kasę zwróci, bo ją koleś z hurtowni oszukał noi muszę zamawiać gdzie indziej.

A co do wożenia w foteliku w kombinezonie, to nawet dorośli nie powinni w kurtkach jeździć, tylko powinni ściągać, ale w praktyce jak jadę blisko nie ściągam, chyba że do rodziców i siedzę 2,5h w samochodzie, to wtedy jadę tylko w swetrze.

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimoza wrote:
    Też się jutro wybieram na te warsztaty :D

Co do łóżeczek, to do mnie dzisiaj dzwoniła babka, że mi kasę zwróci, bo ją koleś z hurtowni oszukał noi muszę zamawiać gdzie indziej.

A co do wożenia w foteliku w kombinezonie, to nawet dorośli nie powinni w kurtkach jeździć, tylko powinni ściągać, ale w praktyce jak jadę blisko nie ściągam, chyba że do rodziców i siedzę 2,5h w samochodzie, to wtedy jadę tylko w swetrze.
    Super będzie poznać na żywo kogoś kogo zna się tylko wirtualnie.

theagnes87 lubi tę wiadomość

02502cdf1c.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, które biorą magnez - kiedy go odstawiacie? Bo mi dzisiaj na wizycie gin kazal za tydzien odstawic luteine ale magnez kazal dalej brac. Chyba ze dopiero na wizycie w 37+3 powie, zebym odstawila magnez.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 22:14

age.png
‹‹ 1186 1187 1188 1189 1190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ