Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Usg prenatalne to inaczej usg genetyczne i tu nie chodzi o żaden luksus.
"Za pomocą USG genetycznego można bardzo dokładnie zbadać stan wszystkich organów wewnętrznych płodu – serca, żołądka, nerek, pęcherza moczowego itp. – a także poszczególnych części ciała, w tym głowy, tułowia oraz kończyn górnych i dolnych. Badanie daje ponadto możliwość sprawdzenia tzw. przezierności fałdu karkowego (NT), czyli inaczej odległości pomiędzy skórą a tkanką podskórną w okolicach szyi płodu."KaroLove lubi tę wiadomość
-
Anuśka19 wrote:Haha ja nie mówie ,że ktoś mi każe ...ale nie dam se wmówić ze prenatalne usg jest robione tylko na 3d czy 4d ... To jest po prostu poprawa jakości nic więcej... 100 lat temu nie było czegoś takiego i stresu przy ciąży było mniej...
W moim mieście tak jest. Tzn na prenatalnym jest 2d, 3d i 4d. Nie używa się 3d/4d na standardowych wizytach. Może u Ciebie to wygląda inaczej i stąd ta różnica ze lekarze np na każdej wizycie przelaczaja na 3d.Anuśka19 lubi tę wiadomość
-
Bella_Bella wrote:Usg prenatalne to inaczej usg genetyczne i tu nie chodzi o żaden luksus.
"Za pomocą USG genetycznego można bardzo dokładnie zbadać stan wszystkich organów wewnętrznych płodu – serca, żołądka, nerek, pęcherza moczowego itp. – a także poszczególnych części ciała, w tym głowy, tułowia oraz kończyn górnych i dolnych. Badanie daje ponadto możliwość sprawdzenia tzw. przezierności fałdu karkowego (NT), czyli inaczej odległości pomiędzy skórą a tkanką podskórną w okolicach szyi płodu."
-
Demetria wrote:Niech mi ktoś proszę wyjaśni czy jest jakaś różnica pomiędzy pojęciem prenatalne a genetyczne usg? Bo tak czytam w internecie i baranieje. Na każdej stronie coś innego i mam wrażenie, że czasami to są dwa odmienne badania, pojęcia a ja myślałam że to jest to samo
Jedno i to samo. Można powiedzieć, że usg genetyczne jest jednym z badań prenatalnych. -
zuzanna wrote:Dziewczyny która z was jest po in vitro?
Ja miałam podchodzić do in vitro, ale po pierwszej wizycie w klinice okazało się że jestem w ciąży.W 11cs udało się !!!
aligoastenoteratozoospermia:(
Teraz już tylko teratozoospermia, ale chłopacy dali radę
-
Demetria wrote:Ale usg prenatalne chyba też jest robione w 2d? Robione chyba jest po prostu na lepszym sprzęcie?
Nie jest nigdzie powiedziane, że musi być w 3d/4d. To zależy od rodziców czy chcą lepsza jakość.
Jest robione w 2-4d i lekarz musi mieć specjalny certyfikat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 17:59
-
"Jednak obrazowanie 3D i 4D to nie tylko „bajer dla rodziców” – jak sądzą niektórzy. Wprawdzie w dalszym ciągu podstawowa część badania USG ciąży odbywa się w obrazie 2D, jednak obrazowanie 3D i 4D daje też większe możliwości lekarzowi, bo umożliwia wychwycenie szczegółów anatomicznych, które znacznie trudniej dostrzec w USG 2D."
"Dwuwymiarowe badanie USG można wykonać tylko przez brzuch i pochwę przyszłej mamy, bo płód jest zasłonięty od dołu przez kości miednicy, z boku i od góry przez gaz w jelitach i żebra mamy, a od strony grzbietu przez jej kręgosłup. Natomiast w badaniu 3D lub 4D można płód obracać niemal dowolnie na ekranie aparatu, uzyskując przekroje niedostępne w badaniu 2D. Podczas badania 3D lepiej też widać kościec, bo daje ono obraz zbliżony do radiologicznego, ale bez stosowania szkodliwych promieni Roentgena. W badaniach naukowych stwierdzono, że dzięki USG 3D można też bardziej precyzyjnie ocenić kości nosowe, co jest bardzo ważne w diagnostyce zespołu Downa. Właśnie dzięki badaniu 3D okazało się, że niektóre płody z zespołem Downa mają nieprawidłową tylko jedną z dwóch kości nosowych, co jest trudniejsze do weryfikacji w obrazie 2D i może stanowić wskazanie do inwazyjnych badań genetycznych. U niektórych zdrowych płodów istnieje szeroka przerwa między prawą i lewą kością nosową, która w obrazie 2D może być błędnie interpretowana jako brak kości nosowych, co może prowadzić do niepotrzebnej amniopunkcji. W obrazie 3D ocena tej przerwy i prawidłowego wykształcenia kości nosowych jest łatwiejsza. Zaletą badania 3D jest też to, że obraz przestrzenny całego płodu zostaje zapisany w pamięci aparatu i później można do niego wrócić i obserwować dowolny przekrój – nawet taki, którego nie oglądano podczas pierwotnego badania – dokonując nowych pomiarów i analiz. "
" Mimo tych zalet, obrazowanie klasyczne 2D wciąż pozostaje podstawową metodą diagnostyczną, bo najważniejszy jest nie sprzęt, a doświadczenie i wiedza lekarza."
Absolutnie nikogo nie mam zamiaru przekonywać do 3d czy 4dwięc proszę na mnie nie najezdzac. Po prostu się nie zgadzam że 3d to zachcianka. Ale to forum. Każdy może mieć inny pogląd, zdanie tylko szanujmy się nawzajem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 17:56
Bella_Bella, Karola27!, Kimmy lubią tę wiadomość
Antosia 10tc[*] 17.03.2017
Tomuś 39tc [*] 6.03.2016 -
Bella_Bella wrote:Jest robione w 3d i lekarz musi mieć specjalny certyfikat.
moja ocena... jak wrzucila link gdzies wyżej...genetyczne ma wykonywane kazda mama,a prenatalne już jeśli sa ku temu przesłanki
-
Anuśka19 wrote:Haha ja nie mówie ,że ktoś mi każe ...ale nie dam se wmówić ze prenatalne usg jest robione tylko na 3d czy 4d ... To jest po prostu poprawa jakości nic więcej... 100 lat temu nie było czegoś takiego i stresu przy ciąży było mniej...
I więcej dzieci przy urodzeniu umierało...
Dalej będziecie się kłócić? -
Anuśka19 wrote:AAA Maximum w tym nie widze nic złego... Tylko niech się przyzna że ma taką zachciewajke jak na burgera w ciąży a nie zasłania się badaniem prenatalnym... U Nas jest taka moda że dziewczyny robią to dla widzimisię i tyle...
Nie wiem jak jest u Was ale u nas jest inaczej. -
Anuśka19 wrote:W takim razie bella nie może być to to samo co USG genetyczne bo się ni jak do siebie nie trzyma
moja ocena... jak wrzucila link gdzies wyżej...genetyczne ma wykonywane kazda mama,a prenatalne już jeśli sa ku temu przesłanki
Już poprawilam na 2-4dAnuśka19 lubi tę wiadomość
-
Diddlina wrote:"Jednak obrazowanie 3D i 4D to nie tylko „bajer dla rodziców” – jak sądzą niektórzy. Wprawdzie w dalszym ciągu podstawowa część badania USG ciąży odbywa się w obrazie 2D, jednak obrazowanie 3D i 4D daje też większe możliwości lekarzowi, bo umożliwia wychwycenie szczegółów anatomicznych, które znacznie trudniej dostrzec w USG 2D."
"Dwuwymiarowe badanie USG można wykonać tylko przez brzuch i pochwę przyszłej mamy, bo płód jest zasłonięty od dołu przez kości miednicy, z boku i od góry przez gaz w jelitach i żebra mamy, a od strony grzbietu przez jej kręgosłup. Natomiast w badaniu 3D lub 4D można płód obracać niemal dowolnie na ekranie aparatu, uzyskując przekroje niedostępne w badaniu 2D. Podczas badania 3D lepiej też widać kościec, bo daje ono obraz zbliżony do radiologicznego, ale bez stosowania szkodliwych promieni Roentgena. W badaniach naukowych stwierdzono, że dzięki USG 3D można też bardziej precyzyjnie ocenić kości nosowe, co jest bardzo ważne w diagnostyce zespołu Downa. Właśnie dzięki badaniu 3D okazało się, że niektóre płody z zespołem Downa mają nieprawidłową tylko jedną z dwóch kości nosowych, co jest trudniejsze do weryfikacji w obrazie 2D i może stanowić wskazanie do inwazyjnych badań genetycznych. U niektórych zdrowych płodów istnieje szeroka przerwa między prawą i lewą kością nosową, która w obrazie 2D może być błędnie interpretowana jako brak kości nosowych, co może prowadzić do niepotrzebnej amniopunkcji. W obrazie 3D ocena tej przerwy i prawidłowego wykształcenia kości nosowych jest łatwiejsza. Zaletą badania 3D jest też to, że obraz przestrzenny całego płodu zostaje zapisany w pamięci aparatu i później można do niego wrócić i obserwować dowolny przekrój – nawet taki, którego nie oglądano podczas pierwotnego badania – dokonując nowych pomiarów i analiz. "
" Mimo tych zalet, obrazowanie klasyczne 2D wciąż pozostaje podstawową metodą diagnostyczną, bo najważniejszy jest nie sprzęt, a doświadczenie i wiedza lekarza."
Absolutnie nikogo nie mam zamiaru przekonywać do 3d czy 4dwięc proszę na mnie nie najezdzac. Po prostu się nie zgadzam że 3d to zachcianka. Ale to forum. Każdy może mieć inny pogląd, zdanie tylko szanujmy się nawzajem
Nikogo nie krytykujeKażdy robi jak uważa a teraz powiem tak,zalecono mojej koleżance badania prenatalne,pytałam o koszt ... 900zl... Wiec chyba w sumie jest jakas rozbierznosc z tym wszystkim
-
Anuśka19 wrote:Nikogo nie krytykuje
Każdy robi jak uważa a teraz powiem tak,zalecono mojej koleżance badania prenatalne,pytałam o koszt ... 900zl... Wiec chyba w sumie jest jakas rozbierznosc z tym wszystkim
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 18:04
Bella_Bella lubi tę wiadomość
Diddlina wrote:O takiej cenie to jeszcze jak żyje nie słyszałam. To usg razem z pappa to ceny max 350-450zl . najczęściej to jednak 250zl. A ok 1500-3500 są testy tzw Nipt czyli np Nifty, Harmony, Matenity Genom,
cytuje koleżanke :-p
-
Diddlina wrote:O takiej cenie to jeszcze jak żyje nie słyszałam. To usg razem z pappa to ceny max 350-450zl . najczęściej to jednak 250zl. A ok 1500-3500 są testy tzw Nipt czyli np Nifty, Harmony, Matenity Genom,
-
Anuśka19 wrote:No ja nie wiem,nie sprawdzałam
cytuje koleżanke :-p
Chyba że ciąża wieloplodowa albo robiona u jakiegoś profesora.Anuśka19 lubi tę wiadomość
Dziewczyny z mojej strony polecam badania prenatalne. Lepiej wiedzieć więcej w ciąży niż mniej. Ja w pierwszej byłam i teraz też się wybieram. Wiadomo, to kwestia finansowa i niekażdego na nie stać. Ja np. nie brałam płyty cd, bo i tak patrzyłabym tylko na początku. Nie robiłam też testu z krwi. Zaoszczędziłam 200 zł na tych 2 rzeczach.
A co do wyprawki, to rzeczywiście czekałam do 2. trymestru. Tylko nie pytajcie ile mnie ona wykosztowałaTeraz mam zamiar podejść do niej minimalistycznie.
Diddlina lubi tę wiadomość
-
Diddlina wrote:OK. To mi wygląda na to że robiła Fisha. Bo tyle mniej więcej kosztuje.
Chyba że ciąża wieloplodowa albo robiona u jakiegoś profesora.