Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
orientalna wrote:Dziewczyny z mojej strony polecam badania prenatalne. Lepiej wiedzieć więcej w ciąży niż mniej. Ja w pierwszej byłam i teraz też się wybieram. Wiadomo, to kwestia finansowa i niekażdego na nie stać. Ja np. nie brałam płyty cd, bo i tak patrzyłabym tylko na początku. Nie robiłam też testu z krwi. Zaoszczędziłam 200 zł na tych 2 rzeczach.
A co do wyprawki, to rzeczywiście czekałam do 2. trymestru. Tylko nie pytajcie ile mnie ona wykosztowałaTeraz mam zamiar podejść do niej minimalistycznie.
kompletne bez plyty i tego testu z krwi??
-
Anuśka19 wrote:Nie robiła ich,bo stwierdzila ze to u niej nic nie zmieni... tu chodzilo wlasnie o ten karczek cos nieprawidłowo było,i było zagrozenie zespolem Dawna ...
A nie, teraz doczytałam, że nic by to nie zmieniło. A amniopunkcja jest i tak droższa niż 900zl
To w takim razie nie wiem za co i na co te 900 płaciła. Brakuje mi już pomysłu. ;Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 18:19
Antosia 10tc[*] 17.03.2017
Tomuś 39tc [*] 6.03.2016 -
"Mianem badań prenatalnych nazywamy badania przesiewowe wykonywane w ciąży: USG genetyczne, test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne tj. amniopunkcję czy biopsję kosmówki. Warto też podkreślić, że nie są to jedyne badania, które warto wykonać w ciąży. Mało mówi się np. o teście w kierunku wrodzonej trombofilii. Takie badanie wykonuje się tylko raz na całe życie, a może ono mieć kluczowe znaczenie dla przyszłej mamy i dziecka."
Nie krytykujmy czy to jest drogie czy nie, bo forum ma być także merytorycznym wsparciem, jak dla kogoś za drogo to niech nie robi jak nie chce.
endometrioza
06.2016 ciąża biochemiczna
09.2016 ciąża biochemiczna -
orientalna, ja właśnie boję się, że przesadzę z wyprawką
no ale najwyżej zostanie dla kolejnego, bo zamierzamy długo nie czekać z kolejnym
co do badań to jeszcze się nie zagłębiałam, ale w tamtej ciąży wiem, że ginekolog mi mówiła, że badanie między 11-14 tygodniem będzie płatne dodatkowo...
-
Diddlina wrote:A robiła amniopunkcje?
no ale na końcu okazało się ze ten karczek(taki skrot se przyjmę) się prawidłowo rozwija czy cos tam... nie będę przytaczać lekarskich nazw bom nie lekarz,wiecie o co chodzi
-
Karola27! wrote:"Mianem badań prenatalnych nazywamy badania przesiewowe wykonywane w ciąży: USG genetyczne, test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne tj. amniopunkcję czy biopsję kosmówki. Warto też podkreślić, że nie są to jedyne badania, które warto wykonać w ciąży. Mało mówi się np. o teście w kierunku wrodzonej trombofilii. Takie badanie wykonuje się tylko raz na całe życie, a może ono mieć kluczowe znaczenie dla przyszłej mamy i dziecka."
Nie krytykujmy czy to jest drogie czy nie, bo forum ma być także merytorycznym wsparciem, jak dla kogoś za drogo to niech nie robi jak nie chce.
A tu nikt nikogo nie krytykuje czy to drogie czy nie. Właśnie rozwiałaś nasze wątpliwości co do badania wiemy już ze badania prenatalne to nie tylko USG ale również inne,co za tym idzie cena 900zl byłaby realna :-p -
Anuśka19 wrote:Nic nie zrobiła,,, dzwoniła tylko o koszt bo ona tu ubezpieczenia nie miała no i tak prywatnie ciaze prowadzila. Na końcu stwierdziła ze to nie ma sensu bo jakie by dzieciatko nie było będzie je i tak kochac
no ale na końcu okazało się ze ten karczek(taki skrot se przyjmę) się prawidłowo rozwija czy cos tam... nie będę przytaczać lekarskich nazw bom nie lekarz,wiecie o co chodzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 18:25
Anuśka19 lubi tę wiadomość
Anuśka19 wrote:Ale to chyba też nie był komplet hmm?
Nie, nie był. Bez gadżetów w postaci płyty i bez pobierania krwi na test pappa. Badano wszystkie narządy szczegółowo. Polecam dziewczyny jak Was stać. Bałam się przed, ale po taka ulga.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 18:30
-
Anuśka19 wrote:Ale to chyba też nie był komplet hmm?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2017, 18:36
Diddlina wrote:Ja za usg + test podwójny pappa płaciłam 350zl. (usg 150,pappa 200) Cennik mocno się różni w placówkach.
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,4255672,badania-prenatalne.html