X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsze żyganko zaliczone ,można biec na stragan :-D haha dobrze że mam blisko ;-)

Asik84 lubi tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Asik84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India26 wrote:
    ooo ja też idę w piątek na wszystkie badania ;) ale mnie skręca na myśl, że mam być po 12h godzinnej głódówce.No i przeraża mnie to ile zapłacę. Oby tylko wyniki były dobre.

Ja ju po badaniach krwi za wszystko zapłaciłam 170 zł

Aniołeczek 31.03.2015
    I IUI 16.12☹️
    II IUI 14.01 ...16dpo hcg 450,9 30dpo (6tc1d) ♥️
    218848792f.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola83 wrote:
    Zazdroszcze Wam poprawy samopoczucia i zwolnien lekarskich. Ja bym chciala pracowac do konca czerwca, ale to jak sie teraz czuje jest nie do zniesienia. Jestem w pracy i nie wiem jak mam zabrac sie za cokolwiek. Zoladek mnie boli okrutnie, mam mdlosci, robi mi sie slabo :(

Musze wytrzymac chociaz do konca marca, bo w nastepnym miesiacu wyplacaja premie roczna. To jest duza kwota i jak nie wliczy mi sie do zasilku to bede bardzo do tylu :(

Sasanka jestes bardzo dzielna. Niech ten koszmar sie skonczy! Myslami tez bylam wczoraj z Toba!

Kochana a jesteś pewna, że taka jednorazowa premia roczna jest brana pod uwage przy wyliczaniu podstawy do zasiłku?

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli odprowadzane są od niej składki zusowskie to raczej tak:)

Co do dolegliwości ciążowych...bardzo męczą mnie zaparcia...brzuch jak w 4 miesiącu ciąży a zawsze był płaski... aż jelita bolą :/

dqpr3e5e0v8168du.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Składki ZUS odprowadzane są od wszystkich składników: płaca zasadnicza, godzinowa, urlop, premie, nagrody roczne/kwartalne, nadgodziny, dodatki za dodatkowe czynności, stażowe itp (wyjątek np: nagrody jubileuszowe), ale do podstawy chorobowego może wchodzić bardzo ograniczona liczba dodatków. Wszystko zależy od sposobu przyznawania tychże składników. Jeśli Twoja nagroda roczna NIE JEST przyznawana wszystkim pracownikom w równej wysokości i nie obowiązuje za czas choroby (tzn. jest proporcjonalnie zmniejszana u pracowników, którzy chorowali) to wówczas powinna być wliczana do podstawy chorobowego w 1/12 jej wysokości. Jednak pewność zyskasz dopiero po zapoznaniu się z regulaminem wynagradzania obowiązującym w Twojego pracodawcy.

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Jeżeli odprowadzane są od niej składki zusowskie to raczej tak:)

Co do dolegliwości ciążowych...bardzo męczą mnie zaparcia...brzuch jak w 4 miesiącu ciąży a zawsze był płaski... aż jelita bolą :/

Nie koniecznie. Ja ostatnio musiałam to wszystko ogarnąć i dzwoniłam do zusu w tej sprawie. To że składki są odprowadzane to nic nie znaczy. Kwestia jest tak jak to uzna pracodawca, za jaki składnik i jak zostanie wpisane w papierach. Lepiej ustalić to z pracodawcą lub sprawdzić w regulaminie płac firmy jeśli taki istnieje.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Składki ZUS odprowadzane są od wszystkich składników: płaca zasadnicza, godzinowa, urlop, premie, nagrody roczne/kwartalne, nadgodziny, dodatki za dodatkowe czynności, stażowe itp (wyjątek np: nagrody jubileuszowe), ale do podstawy chorobowego może wchodzić bardzo ograniczona liczba dodatków. Wszystko zależy od sposobu przyznawania tychże składników. Jeśli Twoja nagroda roczna NIE JEST przyznawana wszystkim pracownikom w równej wysokości i nie obowiązuje za czas choroby (tzn. jest proporcjonalnie zmniejszana u pracowników, którzy chorowali) to wówczas powinna być wliczana do podstawy chorobowego w 1/12 jej wysokości. Jednak pewność zyskasz dopiero po zapoznaniu się z regulaminem wynagradzania obowiązującym w Twojego pracodawcy.

Właśnie o to mi chodziło :) Chyba że taki regulamin nie istnieje to wtedy musisz rozmawiać z księgowa lub pracodawca.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • KasiaHaBe Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica wszystkiego najlepszego! :)

dżdżownica lubi tę wiadomość

h84f9vvjsvbexmo0.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wrocilam od ginekologa i nie bylo sladu krwi nigdzie. Nie wiadomo skad krwawienie ale w macicy i pochwie czysto. Widzialam bobo i serduszko ladnie bilo :) nastepna wizyta 16.03

aaniluap, Bella_Bella, Karola27!, KasiaHaBe, Natikka123, suri2016, dżdżownica, kiti, KaroLove, Demetria, E_w_c_i_a, Kimmy lubią tę wiadomość

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzdzownica wszystkiego najlepszego i jak najmniej pociazowych kilogramow ;P no i szalenstwa z jakims picolo dzisiaj ;D

f2w3dqk3604phf94.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzdzownica, najlepszego :) Przede wszystkim spokojnej ciąży ;)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • KasiaHaBe Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayes super wieści :) ja się nie mogę doczekać jutrzejszej wizyty.. mam nadzieję, że cudem po krwiaku nie będzie śladu i wszystko bedzie dobrze, a tym samym dostanę skierowanie na badania i założą mi kartę ciąży..

Mayes lubi tę wiadomość

h84f9vvjsvbexmo0.png
  • Karola27! Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayes wrote:
    A ja wrocilam od ginekologa i nie bylo sladu krwi nigdzie. Nie wiadomo skad krwawienie ale w macicy i pochwie czysto. Widzialam bobo i serduszko ladnie bilo :) nastepna wizyta 16.03

Mayes, sama się zapisałaś na kolejną wizytę za tydzień czy lekarz Tobie tak zlecił?
    Chodzę prywatnie i jak miałam wizytę 28 lutego to zapisał mnie na kolejną na za miesiąc. stwierdził, że jak jest serduszko to nie trzeba wcześniej. Ale ja i tak pójdę jeszcze do innego dla swojego świętego spokoju.

Co do męża, to mój na początku średnio mi wierzył, że ja się źle czuje i potrzebuje więcej pomocy do momentu kiedy nie pogadał ze swoim kumplem. Kumpela żona była w zagrożonej ciąży, po poronieniach i musiała leżeć w ciąży. Mój M. dostał kilka wskazówek i rad, że kobiety po poronieniach potrzebują szczególnej opieki i nagle z dnia na dzień mój stał się najtroskliwszym mężem, który wcześniej miał mega awersję do sprzątania, teraz nie pozwala mi dotknąć odkurzacza ani nosić żadnych zakupów.
    Faceci myślą, że przesadzamy z tym wszystkim, tylko facet faceta może chyba przekonać.

Mayes, Pampcia, Paaat1988, kiti lubią tę wiadomość

34bw9n73whljcg6j.png

endometrioza
    06.2016 ciąża biochemiczna
    09.2016 ciąża biochemiczna
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zobaczyłam serduszko <3 :). Cudowny widok. Kolejna wizyta 23.03. Trochę nie jestem przekonana do lekarza,ale zobaczymy.

Dżdżownica dużo zdrówka dla Was.

Co do wielkich brzuchów, to mi się zrobił strasznie duży przez wzdęcia :(. A wczoraj odkryłam rozstępy na piersiach! Kupiłam szybko jakiś krem i mąż obiecał z wielką starannością mnie nim smarować :P

patulla, Pampcia, suri2016, dżdżownica, Karola27!, kiti, Demetria, E_w_c_i_a, Kimmy lubią tę wiadomość

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanko wyrazy współczucia :(

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • PazdziernikowaMama Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanie... umowę mam na czas określony do końca czerwca 2017... dziś kierowniczka (nie wiedząc o ciąży) przedłużyła mi ją na czas nieokreślony ( w tym tyg b ędę ją podpisywać) ale z dniem 1 lipca 2017r... Jak to wygląda, w momencie gdy dowiedza się o ciązy? Chciałabym powiedziec nie wcześniej niż za miesiąc.. Czy w tym przypadku będzie mogła mi cofnąć tą umowę?

n59ydf9h5739w1oo.png

bhywx1hpndslmkne.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola27! wrote:
    Mayes, sama się zapisałaś na kolejną wizytę za tydzień czy lekarz Tobie tak zlecił?
    Chodzę prywatnie i jak miałam wizytę 28 lutego to zapisał mnie na kolejną na za miesiąc. stwierdził, że jak jest serduszko to nie trzeba wcześniej. Ale ja i tak pójdę jeszcze do innego dla swojego świętego spokoju.

Co do męża, to mój na początku średnio mi wierzył, że ja się źle czuje i potrzebuje więcej pomocy do momentu kiedy nie pogadał ze swoim kumplem. Kumpela żona była w zagrożonej ciąży, po poronieniach i musiała leżeć w ciąży. Mój M. dostał kilka wskazówek i rad, że kobiety po poronieniach potrzebują szczególnej opieki i nagle z dnia na dzień mój stał się najtroskliwszym mężem, który wcześniej miał mega awersję do sprzątania, teraz nie pozwala mi dotknąć odkurzacza ani nosić żadnych zakupów.
    Faceci myślą, że przesadzamy z tym wszystkim, tylko facet faceta może chyba przekonać.

Karola27 ja ten termin 16.03 juz mam od jakos ponad dwa tygodnie temu ustalony. Mialam po miesiavu sie zglosic (bo mieszkam w Niemczech i tu sie chodzi na kase chorych) a ze mialam przeboje bo najpierw jednorazowe brazowe plamienie to musiałam do gina jechac no i dziś. A na mojego lekarza nie moge narzekac . Zawsze jak zadzwonilam moglam byc przyjeta w tym samym dniu :) mimo ze na kase chorych.

A moj mąż sie troche na mnie obrazil dzis bo na niego nafurczalam pare razy. W sumie troche mu sie należało. Moze do wieczora mu minie :)faceci mysla calkiem inaczej jak my.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 11:24

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PazdziernikowaMama wrote:
    Mam takie pytanie... umowę mam na czas określony do końca czerwca 2017... dziś kierowniczka (nie wiedząc o ciąży) przedłużyła mi ją na czas nieokreślony ( w tym tyg b ędę ją podpisywać) ale z dniem 1 lipca 2017r... Jak to wygląda, w momencie gdy dowiedza się o ciązy? Chciałabym powiedziec nie wcześniej niż za miesiąc.. Czy w tym przypadku będzie mogła mi cofnąć tą umowę?

każda umowa o pracę może zostać rozwiązana za porozumieniem stron bądź też w drodze wypowiedzenia. Dotyczy to zarówno umowy obecnie obowiązującej, jak również umowy, która będzie dopiero wykonywana.
    Jednak w Twoim przypadku, nawet jeśli umowa na czas nieokreślony zostanie Ci wypowiedziana to umowa na czas określony będzie bezwarunkowo przedłużona do dnia porodu

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola27! wrote:

Mój niestety nie rozumie, że mogę się źle czuć cały dzień i ze powinnam odpoczywać, że po poronieniu trzeba bardziej o siebie dbać :( Ciągle ma pretensję ze śpię, że leżę ze nic nie robię... A to nie prawda bo przecież sprzątam gotuje, robię wszystko w domu... :( Wczoraj się poklocilismy o to... Jest mi bardzo przykro :(
    Przepraszam... Musiałam się komuś wyzalic...

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja zrobilam sobie napoj imbirowy i popijam...nawet obiadu nie jestem w stanie ugotoeac i wysylam dzieci na kebab albo pierogi kupuje :/

‹‹ 351 352 353 354 355 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ