X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiti wrote:
    dziewczyny a jak radzicie sobie z mdłościami? bo juz nie wiem jak im zaradzic, od wszystkich herbat mnie odrzucilo a na sam zapach imbiru juz mnie mdli, probowalm tez coli ale srednio dziala...

no ja np nie za bardzo radzę sobie :P tez próbowałam sposobów, imbir działa na mnie tak samo jak na Ciebie więc od czasu do czasu podjadam taki ze słoiczka, jak do sushi ale nie wiem czy to działa :D a najlepszym sposobem jaki znalazłam to jem w momencie kiedy nie mam mdłości a potem leżę na prawym boku płasko, bez najmniejszego ruchu coby żołądek nieruchomo siedział. i czekam aż przechodzi ;)

f2w3dqk3604phf94.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Ja co prawda nie mam takich mdłości mega na codzień, tylko kilka raz miałam. Obecnie jestem na etapie pucia lisci mięty, wkrajam kawałki imbiru, trochę cukru i duuuuuzo soku z cytryny. U mnie dziala
    ooo cytryne tez sobie wciskam bo tak to ciezko mi woda wchodzi, to musze sprobowac z ta mieta

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    no to zostaje lekarz na najblizszej wizycie. nie wiem...
    jakieś 2 lata temu moja przyjaciółka wylądowała w spzitalu ze względu na ciągłe wymioty, jak facet raz zobaczy taki przypadek to już chyba nie śmie wątpic. trafil Ci sie przypadek faceta który o dolegliwościach ciążowych słyszał chyba tylko z filmów w których często podchodzą do tego infantylnie i żartobliwie.
    faceta trzeba doedukować, to na pewno, że masz prawo się źle czuć i ze ciąża to okres szczególnego dbania o siebie, najlepiej jak najszybciej bo potem jak dojdą Ci bóle kręgosłupa, zgaga, hemoroidy i nie wiadomo co jeszcze...szkoda mi Cie bo doskonale Cie rozumiem, sama wlasnie walczę żeby nie zwrócić tego co zjdałam przed chwilą, i tak prawie codziennie.

Mam nadzieję, że jakoś dotrze do niego jak to wszystko wygląda.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jeszxze żeby miał potrzebę sprzatania codziennie to bylby luksus :-) według niego, kurze wystarczy scierac co 5-6 dni, jak juz je widac ;-) ale odkurza to codziennie bo trzeba... tlumacze mu ze wiele rzrczy trzeba codziennie np te kurze ale on jakos tego nie ogarnia, bo przeciez "jeszxze tego kurzu nie widac" :-D ogólnie taki śmieszny ten moj Chłop :-D

BurzaHormonów lubi tę wiadomość

age.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    no ja np nie za bardzo radzę sobie :P tez próbowałam sposobów, imbir działa na mnie tak samo jak na Ciebie więc od czasu do czasu podjadam taki ze słoiczka, jak do sushi ale nie wiem czy to działa :D a najlepszym sposobem jaki znalazłam to jem w momencie kiedy nie mam mdłości a potem leżę na prawym boku płasko, bez najmniejszego ruchu coby żołądek nieruchomo siedział. i czekam aż przechodzi ;)
    to u mnie własnie ten problem ze jak poleguje po jedzeniu to dopiero jest armagedon :D

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Ooo widzę że o mężczyznach mowa :-)
    Mój odkad wie o ciąży skacze wkoło, mimi że ja tego nie wymagam. Jak pracowałam i po pracy nic nie robilam oprócz obiadu to ani razu nie mruknął. Odkąd jestem na L4 to jest jeszcze lepiej, bo wie że ot tak sobie L4 nie wzięłam. Jak mualam przez 3-4 dni mdłości takie że lezal i sufit mi wirowal, to tylko dzwonilam do niego z tekstem "kochanie nie dam rafy zrobic obiadu dzisiaj" to mowil że ok, ze on wróci to cos ogarnie. Jak wraca z pracy teraz to pierwsze co przychodzi do mnie i pyta co i jak. Co do zakupow czy odkurzania, to mi nie pozwala. Nawet jak on idzie obladowany a ja chcem wziąć chociaz paper toaletowy poniesc to juz mnie "zabija wzrokiem" :-D
    Dlatego jesli on jest w pracy to ja sobie podlogi czasem odkurze, czasem kurze zetre, korzystam póki nie krzyczy :-) bo jak wróci juz do domu to mi każe leżeć.

Jak ja Ci zazdroszczę...

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Łososiczka Znajoma

Wysłany: 7 marca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiti wrote:
    dziewczyny a jak radzicie sobie z mdłościami? bo juz nie wiem jak im zaradzic, od wszystkich herbat mnie odrzucilo a na sam zapach imbiru juz mnie mdli, probowalm tez coli ale srednio dziala...

Ja słyszałam, że podobno dobrze działają migdały.

Ja mam mdłości jak zaczynam się robić głodna, albo zjem za dużo więc u mnie jak na razie wystarczy jeść cały czas po trochę.

kiti lubi tę wiadomość

ckailhb87rmslm7h.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    ja na szczęście nie mam tego prpblemu ale może dlatego też ze słyszał np. na własne uszy jak wymiotowałam. kiedyś mu powiedziłam że te dolegliwości to uczucie jak kac po mocnej imprezie: niewyspanie, mdłości/wymioty, moze to też podziała na Twojego? ;)

macie jeszcze albo czy w ogóle miałyście ten metaliczny posmak w ustach? ja mam wrażenie że moje nudności się trochę też z tego biorą

Jamialam dwa razy w bardzo wczesnej ciazy slodki posmak w ustach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 14:50

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja leze smyram i kaszle i ogolnoe do do kitu jest.

Mi lekarz zalecil masc wick i syrop prospan na kaszel. Mowil ze są dozwolone w ciąży. Ufam i mam nadxieje ze się nic nie stanie.

2nn3w1d350qllfew.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz sprzata, gotuje i zajmuje sie dzieckiem jak tylko gorzej sie poczuje.
    Caly weekend lezalam nieprzytomna, a on ogarnial chate. Kurde az mi sie noz w kieszeni otwiera. Jak to moze nie rozumiec, ze sie zle czujesz. I tak wiekszosc spada na nas, noszenie dziecka, porod, potem karmienie i wstawanie do dziecka. Proponuje jakas literature mu podsunac na ten temat.

Nie wiem jak dlugo jeszcze zniose ten koszmar!

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Kochana a jesteś pewna, że taka jednorazowa premia roczna jest brana pod uwage przy wyliczaniu podstawy do zasiłku?

Jeśli premia spełnia pewne warunki (można sobie w necie znaleźć), między innymi jest zależna od obecności itp. wówczas jest wliczana do podstawy zasiłku. Niestety jeśli teraz wezmę L4, a premię wypłacą mi w kwietniu, to wówczas do podstawy wlicza się premia z poprzedniego okresu. A w poprzednim okresie dostałam grosze, bo byłam po macierzyńskim. Nawet jeśli bym teraz wziela chorobowe pare dni i potem wrocila do pracy, to musze przepracowac pelne 3 mce kalendarzowe zeby od nowa mi sie naliczala podstawa zasilu. Ogolnie to popieprzone wszystko.

Premia roczna określona w regulaminie zakładowym naszej firmy spełnia te wymagania. jest to moj drugi zasilek chorobowy/macierzynski.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 15:03

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu meżusiowi przeszlo obrażanie :) Przyjechal z pracy, zrobil obiad i troche sie posmial ze mnie jak wygladam. Wczoraj normalnie a dzis zasmarkane straszydlo. Do jutra musi mi przejść bo oszaleje.

2nn3w1d350qllfew.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż, mój mąż to z tych NIE INDEALNYCH niestety... Ogólnie to nie ma pretensji o to, że czegoś nie zrobię, ale do tego żeby skakał dookoła mnie to mu daleko. Nie powiem jak coś chce to idzie do sklepu, ale tak było wcześniej też. Przezyjemy...już tak żyjemy 5 lat ;)

Żołądek mnie boli dzisiaj :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 15:20

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez nie skacze przy mnie. Zresztą tacy faceci mnie denerwują. Bym w nerwice wpadła gdyby ciagle byl przy mnie. Czasem pomoze czasem nie gdy jest zmeczony. Ale nigdy nie wypomnial mi nic. Sa rozni ludzie.

Bella wpuszczaj jednym uchem i wypuszczaj drugim :) ja tak ciagle robię i żyje. Moj to czasem mi nic nie powie bo boi sie mojej reakcji ( tak mi mowi) Moze bądź twarda i sie nie dawaj i nawet nie placz bo widzac slabosc to bedzie jeszcze gorzej. Na mojego placz nie dziala wiec nawet nie próbuje udawac ;) i zyjemy. A moj jak sie zdenerwuje to smieszny sie robi hihi i wszystko czasem latalo ale ja twarda sztuka jestem i tez rzucalam :D I zyjemy szanujemy i kochamy się :)

Bella_Bella lubi tę wiadomość

2nn3w1d350qllfew.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat dżdżownica :*

Bella nie przejmuj się -mój jest taki sam!!

Madlen wracając do bólu brzucha. Faktycznie masakrycznie boli, podbrzusza i bądź tu później mądra....czy coś złego czy to zwykle zatwardzenie. Zauważyłam że po dupku się nasililo mi to.....podobno prgesteron wpływa na perystaltyke jelit....tzn ze ja spowalnia. Idę jutro do ginka to zapytam.

Bella_Bella lubi tę wiadomość

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj facet mnie wspiera i duzo pomaga. ale ja ciagle sie martwie czy brdzie wszystko ok. w tym tyg mdlosci w dzien praktycznie nie mam. wieczorem juz duzo mniej.. i naczytalam sie w necie o ustepujacych objawach ciazowych i mega sie martwie a wizyta dopiero za 2 tyg :( nie wiem jak to wytrzymam

6sutskjolve431gm.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    moj facet mnie wspiera i duzo pomaga. ale ja ciagle sie martwie czy brdzie wszystko ok. w tym tyg mdlosci w dzien praktycznie nie mam. wieczorem juz duzo mniej.. i naczytalam sie w necie o ustepujacych objawach ciazowych i mega sie martwie a wizyta dopiero za 2 tyg :( nie wiem jak to wytrzymam

U mnie jest na przemian. Raz bola cycki raz nie raz mam dlosci a na drugi dzien mogę jesc wszystko.

A teraz sie martwię bo dostalam biegunke jak na razie jednorazowa. Moze to przez syrop na kaszel i przeziębienie. Echh zawsze cos

2nn3w1d350qllfew.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayes wrote:
    U mnie jest na przemian. Raz bola cycki raz nie raz mam dlosci a na drugi dzien mogę jesc wszystko.

A teraz sie martwię bo dostalam biegunke jak na razie jednorazowa. Moze to przez syrop na kaszel i przeziębienie. Echh zawsze cos
    ja to najbardzoej sie martwie ze pojde na usg i da mi skierowanie na szpital na czyszczenie. jeszcze do okola kolezankibw ciazy nawet terminy mamy podobne. jak pomysle ze mialo cos by sie stac zlego to juz zawsze patrzac na ich dzieci myslalabym o swoim. nie wiem skad taka schiza. moze dlatego ze te mdlosci mi ustapily i spac juz sie tak nie chce

6sutskjolve431gm.png
  • KarolciaDE1988 Debiutantka

Wysłany: 7 marca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mayes wysłałam Ci zaproszenie :)

Ja na mojego męża też nie mogę narzekać...
    Od kiedy się dowiedziałam że jestem w ciąży czyli od 3 tygodni non stop jestem chora i on tak sie przejmuje i skacze koło mnie że aż momentami mam dosyć...
    a najgorzej jak wróci z pracy i jest 1000 pytań naraz...
    a brzuch boli?? a kaszel mniejszy?? a plamienia dzisiaj już nie było?? i tak w koło macieju....

f2w3rjjgk6invohm.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko ja bym umarla ze 100 pytaniami do :)

2nn3w1d350qllfew.png
‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ