X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest też wiele innych kobiet, które noszą, mają stresy, karmią piersią i "o dziwo" ciąża fizjologiczna :)

tak czy inaczej, każda będzie robić, jak będzie chciała, ale nie zamierzam nie skomentować pisania, że "do 5kg" się powinno nosić.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiściezgadzam się z Tobą, że czasami trzeba coś/kogoś podnieść...
    A powiedz mi jak stwierdzić ciążę fizjologiczną? Z góry przepraszam za pewnie głupie i banalne pytanie.

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża fizjologiczna jest wtedy, kiedy żyjesz normalnie, a ciąża jest w pełni zdrowa.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To U mnie teoretycznie tak było w pierwszej ciąży, a w 32 tc szpital i zagrażający poród przedwczesny - skurcze i skracajaca się szyjka. Na lekach dotrwalismy do 37 tc. Druga - karmiłam straszaka (odstawil w 17tc) i było wszystko dobrze, aż do ok. 30 tc. Powtórka z rozrywki i lezenie i oszczedzanie i poród w 36 tc.
    Stąd moje obawy i jednak umiarkowana ostrożność...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 22:53

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Demetria Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    To jeżeli któraś z dziewczyn nie bierze jeszcze to kwas foliowy ważny jest aby brać
    O tym akurat pamiętałam. Na drugi dzień po pozytywnym teście kupiłam folik. I na razie tylko to biorę

14.02 - 4mm serduszko <3
    07.03 - 2cm szczęścia
    04.04 - 8,2cm i prawdopodobnie będzie Elena <3
    02.05 - wizyta
    tt1d65e6.png
    tt1d6895.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla, widzisz, skracająca się szyjka jest patologią ciąży. W kolejnej też ci się pewnie będzie skracać.

Ja się nie oszczędzałam (no chyba, że mnie dolegliwości ciążowe, których było od groma zwaliły z nóg), pracowałam fizycznie do 2tyg przed narodzinami syna. a wszystko było super do końca :) Poród też w pełni sn bez żadnej (oprócz ktg) interwencji medycznej :)

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • Demetria Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi 5 kg to na pewno jest taki wymóg w pracy. Za górną granicę noszenia uznaje się właśnie 5 kilogramów. Mowa tu oczywiście o kobietach w ciąży

Kimmy lubi tę wiadomość

14.02 - 4mm serduszko <3
    07.03 - 2cm szczęścia
    04.04 - 8,2cm i prawdopodobnie będzie Elena <3
    02.05 - wizyta
    tt1d65e6.png
    tt1d6895.png
  • Kasiulka03 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukałam szukałam i znalazłam w rozporządzeniu ministra jest informacja że kobieta w ciąży nie powinna oczywiście w pracy podnosić więcej niż 3 kg w pracy stałej w dorywczej 5 kg

Uważam że nie bez powodów są takie zapisy.

Jednakże oczywiście każda ma prawo do własnego zdania i jesli ktos chce podnosić większe ciężary ok to jego decyzja

Kimmy lubi tę wiadomość

w57vtqywo5hbv0t6.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leżę w łóżku i czuję taki głód a jestem zbyt śpiąca żebyś iść coś zjeść :D

Co do ciężarów to ja jednak bym uważała. Zależy od kobiety, od tego jak się czuje. Wszystko z umiarem :)

f5b59272af.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka, pogadamy, jak będziesz miała kolejne dziecko :D

Praca pracą, ustawy ustawami, a co innego, jak się ma starszaka w domu, który godzinę by szedł z mieszkania do windy, bo tyle atrakcji po drodze albo walnął się i płacze, albo chce na ręce, bo wyżej wie, że jest ciekawiej, albo po prostu chce być blisko ;)

Naprawdę ciąża kiedy ma się już co najmniej jedno dziecko, jest ZUPEŁNIE inna niż ta pierwsza ;) Ale to się jeszcze na sobie przekonacie ;) No i oczywiście o ile będziecie wtedy ze starszakiem w domu (+ jeszcze prowadziły własną firmę, jak ja ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 23:22

Pierwsze maleństwo, moremi lubią tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie jak jest wszsysko dobrze, ale jakby trzeba było leżeć w szpitalu to nie byłoby rady...
    Ostrożność nie zaszkodzi, a w pierwszej ciąży można się nią delektować ;) w sensie ciążą :)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Kasiulka03 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mówie źe nie Jednakże obecnie w sytuacji kiedy można unikać taki sytuacji to po co niepotrzebnie ryzykować :)

patulla, Pierwsze maleństwo lubią tę wiadomość

w57vtqywo5hbv0t6.png
  • Pierwsze maleństwo Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam ze nie mam zamiaru sie za bardzo ograniczać chce pracować do końca i chce zyc jak żyłam bo ciaza ro nie choroba przeciez. Oczywiście zero alkoholu papierosów itd wiem tez ze powinnam mniej dźwigać wiecej sie oszczędzać ale w mojej pracy czasami sie tak nie da.. zrobiły mi sie lekkie obawy ponieważ za duzo dzis dzwigalam ciężkich rzeczy i duzo wiecej zrobiłam pracy do tego chrześniace nosiłam po schodach i tak pod wieczór zaczął mnie bolec brzuch czasami kuc jajniki i temu pytam bo boje sie ze moge stracić fasolkę.. mam nadzieje ze wszystko jest Ok :) bede starała sie oszczędzać i mniej dźwigania a wiecej odpoczynku :) jutro po pracy skocze raz jeszcze na betę z ciekawości ciekawe jaka wyjdzie :)

Teraz mamusie zycze dobrej nocki i przespanej oczywiście :)

3jgxdqk3xw3b1905.png[/link]
  • orientalna Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 01:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Człowiek na chwilę opuści forum, a tu "milion" postów. Gratuluję nowym dziewczynom 2 kresek, pęcherzyków i innych ciążowych rzeczy. Jak widać po godzinie, jedni cierpią na bezsenność. W pierwszej ciąży zasypiałam o 23:00, teraz 3:00 lub później. Jeszcze głowa mi pęka. Co do ciężarów, to zakocona ma rację. Z brzdącem w domu nie da rady go nie podnosić. A ciąża jak ma przetrać, to przetrwa. Walnijcie mnie w głowę żebym zasnęła. A i dziś mam wizytę u gina. Trzymajcie kciuki.

0d3b31df20.png
  • Pierwsze maleństwo Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientalna dawaj znac co i jak po gin :) ja jednak poczekam do piątku i w piątek pójdę :) mam nadzieje ze juz bedzie cos widać niz tylko pęcherzyk i usłyszę serduszko :)

Trzymamy mocno kciuki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 05:14

3jgxdqk3xw3b1905.png[/link]
  • Asiaa91 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na TVN player jest program Kasi Boskackiej "o matko!". Ona sama jest tam w ciąży i opowiada naprawdę o wszystkim co może nas interesować.
    Jest 9 odcinków każdy po 20min. Polecam! Jest też między innymi o dźwiganiu, które jak powszechnie wiadomo nie jest wskazane w ciąży

Kimmy, Demetria lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizycie :)

f5b59272af.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa91 wrote:
    Dziewczyny, na TVN player jest program Kasi Boskackiej "o matko!". Ona sama jest tam w ciąży i opowiada naprawdę o wszystkim co może nas interesować.
    Jest 9 odcinków każdy po 20min. Polecam! Jest też między innymi o dźwiganiu, które jak powszechnie wiadomo nie jest wskazane w ciąży
    Nie słyszałam o tym. Będę oglądać :)

f5b59272af.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakocona, nie prorokuj ze jeśli w pierwszej ciąży skracała się szyjka to w drugiej będzie to samo. Może być tez na odwrót: w pierwszej trzymala a w drugiej pusci. Co do noszenia ,po coś ten zakaz noszenia jest. Sama byłam wczoraj awaryjnie u gina i powiedział że absolutnie mam nie nosić dziecka, przez to gryzlam poduszkę z bólu krzyża. Leżalam na patologi ciąży trzy miesiace i najczęstsze przypadki to bylo odklejenie łożyska przez podnoszenie. Dziewczyny po prostu żyjcie normalnie ale tez uważajcie na siebie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 06:58

patulla, Kasiulka03, Pierwsze maleństwo lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientalna powodzenia,i czekamy na wiadomość!

ckai9n73kv974yz0.png
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ