WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie czytam ze teraz szczepi się dzieci zaraz po urodzeniu. U nas szczepienia były w okresie gimnazjum i platne. Może aktualnie się coś zmieniło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 19:38

02502cdf1c.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terax się szczepi po urodzeniu.a nie miałaś kiedyś zabiegu?operacji i nie musiałaś się szczepić?

• Treselle Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe mamusie!

Dziewczyny jestem po prenatalnych :) Dzidziuś ma już 6,1 cm :) z usg wynika, że to 12w5d, z miesiączki 13w1d, a ja sobie liczę od owulacji, bo wiem kiedy dokładnie była :) przezierność super, generalnie wszystkie parametry są w normie, z tego co powiedziała Pani doktor i że nie ma żadnych zastrzeżeń do maleństwa :)

Pani doktor nie chciała wypowiedzieć się odnośnie płci, powiedziała, że na tym etapie bywa różnie i nie chce żeby później były pretensje, bo tak jej się kiedyś zdarzyło ;) ale ciągnęłam za język i podobno coś dynda między nóżkami ;) ale powiedziała, że daje tylko 60% na chłopaka ;-)

Oczywiście od razu po USG poleciałam na krew i oddałam na test pappa...ale co ja tam przeżyłam... Pani w okularach...która trzymała głowę 5 cm od mojej ręki wbiła mi się w prawą rękę...obstawiam, że nie trafiła w żyłę, bo nic nie leciało, więc zaczęła wiercić tą igłą...po czym zrezygnowała i wbiła się w lewą... naprawdę pobieranie krwi to dla mnie nic, bo nie wiążę się dla mnie z żadnym bólem, ale to co dziś przeżyłam zapamiętam na długo... :)

nadziejastru, E_w_c_i_a, Zielona_konczynka, patulla, Natikka123 lubią tę wiadomość

dqpr3e5e0v8168du.png
  • E_w_c_i_a Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przypominam sobie żebym miała w gimnazjum ani później. Zabiegi mialam ale sie nie szczepilam, operacji nie mialam. Może jak bylam mala?
    Jak piszecie ze jest ok to ok ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 19:57

Szczęśliwa mama Majeczki :*
    Dziecinka (10 tydzień) (*) 8.2015
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratulacje udanych wizyt :)

Kurde też tak macie, że wydzielacie więcej śliny i ciągle Was suszy? Ja mam tak od kliku dni i męczące to jest, nie wiem czy to taki objaw czy co :D

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    gratulacje udanych wizyt :)

Kurde też tak macie, że wydzielacie więcej śliny i ciągle Was suszy? Ja mam tak od kliku dni i męczące to jest, nie wiem czy to taki objaw czy co :D
    Może to znak, że musisz więcej pić ;-)

dqpr3e5e0v8168du.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    treselle no mam nadzieję, że to taki objaw bez podtekstów, bo zajrzałam w internety i mnóstwo chorób już wyskoczyło... ah te internety :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Zielona_konczynka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smeg , Kimmy co tam u Was? :)

Kimmy lubi tę wiadomość

3i49io4p7lvf8hsy.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India26 wrote:
    hej dziewczyny, witam się po przerwie wyjazdowej, właśnie wróciłam ze wsi i moich wycieczek z lekarzem terenowym to świnek, krówek i wiejskich psów. Przeżyłam i jestem :), było nawet sympatycznie. Pobieżnie was nadrobiłam.

Brzuszek mi urósł, nie wiem gdzie ciuchy kupować .
    Ja kupuje spodnie w hm mama . Ostatnio odkupiłam dwie pary od koleżanki i są świetne  . Już te przedciazowe odlozylam na bok. A bluzki tuniki , sukienki kupuje w sieciowkach,  zwykle , nie ciążowe. 

0202oliwcia gratulacje córci :-)

Mayes wrote:
    Witajcie dziewczyny.  Dawno sie nie odzywalam. Ale podczytuje codziennie.  Czekam na wizyte czwartkowa z obciazeniem glukozy. Nie wiem cuemu tak wcześnie ale jak kaza to muszę.  Milej niedzieli życzę :)

Ja dostałam skierowanie na krzywą już w 12 tc że względu na podejrzany wynik glukozy na czczo. Na szczęście obciążenie mi wyszło dobrze  . Może u Ciebie podobnie? 

Baassiia gratuluję synka.  Ładne imię wybraliscie  :-)

Myszaq wrote:

Mi się też przy okazji nasunęło pytanie do Was. Czy macie uczucie lekkiego obrzęku w nosie? Coś jak alergia. I strasznie dużo kicham i to tak silnie, że aż się za brzuch łapię bo zawsze mnie coś zakłuje lekko. Aż się boję. Wiem, że teraz wiosna i zaczną się pyłki itp. ale nigdy nie miałam żadnej alergii na nic oprócz chloru, a z tym nie mam styczności odkąd wiem o ciąży.

Mam podobnie. Ogólnie cały nos jakby napuchniety od środka,  śluzówka przekrwiona,  mam wrażenie że nos ciągle zapchany.  Też kicham często jakby mnie coś uczulalo.

Barbie 24 dziobus witajcie  :-)

Co do l4   . Pewnie ze sama ciąża nie jest wskazaniem do wystawienia takiego zwolnienia   . Ale ja w tej ciąży zwyczajnie nje nadaje się do tego by do pracy chodzić  . Od początku wymiotuje niemalże przez 24h na dobę.  Przez pierwszy trymestr prawie nie wchodziłam z łóżka bo nie miałam na to siły.  Mam na minusie prawie 6 kg, wiele nieprzespanych nocy i na szczęście lekarza któremu nie musiałam tłumaczyć jak sytuacja wygląda.  Na zwolnieniu jestem niemalże od początku ciąży.

Morenadrnna gratulacje  :-) super wieści !

Treselle gratuluję zdrowego malucha ! i raczej jeśli coś tam dyndalo to już tak zostanie ;-)

O rety . Dziewczyny nadrobiłam  weekend  ;-)

Chciałabym Was lepiej poznać bo Wy tu że sobą od początku a jak tak wpadłam niespodziewanie w trakcie  ;-)
    Będę starała się być z Wami na bieżąco to wtedy będzie mi łatwiej  ;-)

Ja dziś szalalam na zakupach . Kupiłam kilka sukienek,  tunik, wygodnych bluzek.  Mimo że na wadze mam mniej niż pzred ciąża to jednak brzuch już mocno wystaje i mi niewygodnie w przedciazowych ciuchach  .

Jutro mam wizytę u gina - ciekawa jestem jak tam moje dwa bąble  :)

E_w_c_i_a, Morenadenna, Barbie24 lubią tę wiadomość

• KaroLove Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Witam wszystkie nowe mamusie!

Dziewczyny jestem po prenatalnych :) Dzidziuś ma już 6,1 cm :) z usg wynika, że to 12w5d, z miesiączki 13w1d, a ja sobie liczę od owulacji, bo wiem kiedy dokładnie była :) przezierność super, generalnie wszystkie parametry są w normie, z tego co powiedziała Pani doktor i że nie ma żadnych zastrzeżeń do maleństwa :)

Pani doktor nie chciała wypowiedzieć się odnośnie płci, powiedziała, że na tym etapie bywa różnie i nie chce żeby później były pretensje, bo tak jej się kiedyś zdarzyło ;) ale ciągnęłam za język i podobno coś dynda między nóżkami ;) ale powiedziała, że daje tylko 60% na chłopaka ;-)

Oczywiście od razu po USG poleciałam na krew i oddałam na test pappa...ale co ja tam przeżyłam... Pani w okularach...która trzymała głowę 5 cm od mojej ręki wbiła mi się w prawą rękę...obstawiam, że nie trafiła w żyłę, bo nic nie leciało, więc zaczęła wiercić tą igłą...po czym zrezygnowała i wbiła się w lewą... naprawdę pobieranie krwi to dla mnie nic, bo nie wiążę się dla mnie z żadnym bólem, ale to co dziś przeżyłam zapamiętam na długo... :)
    Super <3 u mnie też pisze na kartce ze 6, 1 cm a na zdj usg 6, 38 cm hehe :)

Super że zdrowe bardzo się cieszę ♡

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wracajac do infekcji to dostalam Gymazol taki krem z aplikatorem I kurcze dziewczyny co za okropienstwo :p dosc, ze kosztowal 40 zl (1 razowa dawka) to pozniej te ilosci, ktore wyplywaly to jakas zgroza... zaaplikowalam wieczorem I w nocy musialam brac prysznic, a do poludnia nastepnego dnia jeszcze ze 3 razy! Kurcze jakby ktos sie do pracy wybral to wspolczuje :p mnie te resztki mega podtaznialy dlatego co chwila przemywalam. No, ale.... pomogl ;)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basssiia, ja bym takie delikatnie różowe zostawiła, zwłaszcza te początkowe do 62-68, bo później to już słabo ;)
    Ja problemu raczej miec nie będę nawet jeżeli teraz będzie inna płeć, bo ubranka po chłopakach wydałam;)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja po usg.Znam juz płec ,bedzie coreczka tak jak czulam!Dzidzius w porządku.Pytanie odnosnie witamin;kupilam dzisiaj prenatal duo.Co myslicie?czy ktoras stosuje?

patulla, baassiia, E_w_c_i_a, Myszaq, KaroLove, Natikka123, Kimmy lubią tę wiadomość

ckai9n73kv974yz0.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was pytanie jako, że nie mam się kogo poradzić a będzie to moje pierwsze dziecko. W jakie rozmiary ubranek się zaopatrzyć? Wiem, że na pewno 56 odpada, bo u mnie w rodzinie rodzą się same duże dzieci. Ja ważyłam 4,2kg a mój narzeczony 3,9kg, zwłaszcza że do niskich nie należymy ja mam 170, a on 197. Chciałabym pod koniec maja zacząć kupować ubranka, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :( i nie chcę przesadzić z ilością, bo później się okaże że połowy nigdy nie założymy :D Drogie mamy, proszę o porady :D

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    Kochane ja po usg.Znam juz płec ,bedzie coreczka tak jak czulam!Dzidzius w porządku.Pytanie odnosnie witamin;kupilam dzisiaj prenatal duo.Co myslicie?czy ktoras stosuje?

Ja i jestem z nich zadowolona :)

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Ja i jestem z nich zadowolona :)
    łykasz je? ja wlasnie juteo koncze te prenatal uno czyli pierwsze i zastanawiam sie jakie kupic kolejne

6sutskjolve431gm.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Dziewczyny mam do Was pytanie jako, że nie mam się kogo poradzić a będzie to moje pierwsze dziecko. W jakie rozmiary ubranek się zaopatrzyć? Wiem, że na pewno 56 odpada, bo u mnie w rodzinie rodzą się same duże dzieci. Ja ważyłam 4,2kg a mój narzeczony 3,9kg, zwłaszcza że do niskich nie należymy ja mam 170, a on 197. Chciałabym pod koniec maja zacząć kupować ubranka, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :( i nie chcę przesadzić z ilością, bo później się okaże że połowy nigdy nie założymy :D Drogie mamy, proszę o porady :D
    ja 5,200 maz 4,700 ja 172 wzrostu maz 190....syn sie urodzil 3,600 i 55 cm. ubranka na 50 cm byly w sam raz. ale kup 62 najwyzej luzne bedzie mialo dzieciatko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 22:39

Gabisonka lubi tę wiadomość

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    17t 4w- 220g, SYN <3
  • Myszaq Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:

Super! Gratuluję córci :)

Ja stosuję prenatal uno póki co do 12 tyg, ale w tym tygodniu zacznę własnie prenatal duo. Dużo osób mi polecało ten prenatal i z tego uno jestem zadowolona. Minus to cena, ale to jak w większości tych preparatów.

r5e60m8.png

ek9ze75.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroLove wrote:
    ja 5,200 maz 4,700 ja 172 wzrostu maz 190....syn sie urodzil 3,600 i 55 cm. ubranka na 50 cm byly w sam raz. ale kup 62 najwyzej luzne bedzie mialo dzieciatko :)
    No to duży był z Ciebie maluch :D tak pewnie zrobię. Zobaczę też co lekarz będzie pod koniec mówił o wadze maleństwa, chociaż to często bardzo mija się z wagą dziecka po porodzie:)

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecam pregna :)

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    17t 4w- 220g, SYN <3
‹‹ 542 543 544 545 546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ