WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam całkiem inne pytanie do dziewczyn co już rodziły...

Jak to jest z tym nacięciem bądź pęknięciem, czy macie jakieś ślady? Czy wyglądacie jakoś inaczej? Bo teraz gadam z przyjaciółką i ona mnie straszy, że tak to źle wygląda, jest miesiąc po porodzie, z nacięciem i mówi, że przez kilka lat się na pewno nie pokaże mężowi :O

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Dziobuś Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po wizycie. Dzidzia rośnie jak szalona, waży już 171g! :O i ogolnie większość parametrów wskazuje na to, że ciąża starsza niż według OM, oprócz długości nóżki, bo ta jest jakby krótsza. Za to brzuszek nadrabia bo wielkość wskazywałby na to, że ciąża starsza aż o 1,5tyg! Oczywiście już się zmartwiłam i zestresowalam jak to ja, ale moja P. Doktor powiedziała, że wszystko jest okej i absolutnie mam się tym nie denerwować :) przytyłam od ostatniej wizyty, czyli przez miesiąc równo 1kg (67,1kg obecnie), więc mega się ucieszylam bo obawiałam sie, że przyrost będzie dużo większy :p trochę byłam zaskoczona jedną kwestia, ponieważ Doktorka powiedziala, że coś tam dynda miedzy nogami ale ze wszystko jest bardzo niepewne więc nie będzie mi nic mówić. Na prenatalnych wyszła dziewczynka także teraz sama już nie wiem kto tam w moim brzuchu mieszka :P a część ciuszkow w Lidlu kupiłam rozowych nastawiajac się na dziewuszke, także może być jednak mala niespodzianka :P następna wizyta 17.05 a jakoś niedługo potem połówkowe, więc może w końcu się okaże co i jak :D

Co do bóli lędźwi, też mam tak, że będąc w jednej pozycji, szczegolnie leżącej, nie mogę się potem ruszyc i ból jest spory,plus jakby uciskanie w pośladku. Mysle, że u mnie to chyba kwestia uciskania jakiegoś nerwu.

Pozdrawiam Was Kochane i miłego dnia! :)
    P.s. jak wizyty reszty Dziewczyn z dnia dzisiejszego? :)

E_w_c_i_a, nadziejastru, Anulka87, monaJa, patulla, mana, madlene88, dżdżownica, KaroLove, Natikka123, Kimmy, kiti lubią tę wiadomość

w57v43r8utp47tsp.png

010i43r8r6o088q6.png
  • monaJa Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jakiś kiepski krawiec ją szył z mojego punktu widzenia jest blizna widoczna ale żeby jakaś odrażająca to nie Wiadomo na początku jest problem ze współżyciem ja to odczułam jak mój pierwszy drugi raz i oczywiście strach.A o szyte krocze trzeba dbać bo zaniedbana rana robi się właśnie brzydka bo się rozchodzi może tu jest problem.

nadziejastru lubi tę wiadomość

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaJa no właśnie też myślę, że blizna to normalka, ale ona bardzo przeżywa, tak, fakt ona niczym nie smaruje, a może powinna, no nic ogólnie poleciłam, zeby zapytała ginekologa i ma się zapytać... może jeszcze też za wcześnie sie matwi

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobuś wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie. Dzidzia rośnie jak szalona, waży już 171g! :O i ogolnie większość parametrów wskazuje na to, że ciąża starsza niż według OM, oprócz długości nóżki, bo ta jest jakby krótsza. Za to brzuszek nadrabia bo wielkość wskazywałby na to, że ciąża starsza aż o 1,5tyg! Oczywiście już się zmartwiłam i zestresowalam jak to ja, ale moja P. Doktor powiedziała, że wszystko jest okej i absolutnie mam się tym nie denerwować :) przytyłam od ostatniej wizyty, czyli przez miesiąc równo 1kg (67,1kg obecnie), więc mega się ucieszylam bo obawiałam sie, że przyrost będzie dużo większy :p trochę byłam zaskoczona jedną kwestia, ponieważ Doktorka powiedziala, że coś tam dynda miedzy nogami ale ze wszystko jest bardzo niepewne więc nie będzie mi nic mówić. Na prenatalnych wyszła dziewczynka także teraz sama już nie wiem kto tam w moim brzuchu mieszka :P a część ciuszkow w Lidlu kupiłam rozowych nastawiajac się na dziewuszke, także może być jednak mala niespodzianka :P następna wizyta 17.05 a jakoś niedługo potem połówkowe, więc może w końcu się okaże co i jak :D

Co do bóli lędźwi, też mam tak, że będąc w jednej pozycji, szczegolnie leżącej, nie mogę się potem ruszyc i ból jest spory,plus jakby uciskanie w pośladku. Mysle, że u mnie to chyba kwestia uciskania jakiegoś nerwu.

Pozdrawiam Was Kochane i miłego dnia! :)
    P.s. jak wizyty reszty Dziewczyn z dnia dzisiejszego? :)

super! u mnie też Maleństwo wygląda na starsze :) i podobnie z tymi nóżkami :) ale podobno to normalne i zmienia się 'z dnia na dzień' ;) a w którym tygodniu, wg OM jesteś?

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:

Jak to jest z tym nacięciem bądź pęknięciem, czy macie jakieś ślady? Czy wyglądacie jakoś inaczej? Bo teraz gadam z przyjaciółką i ona mnie straszy, że tak to źle wygląda, jest miesiąc po porodzie, z nacięciem i mówi, że przez kilka lat się na pewno nie pokaże mężowi :O

Miesiąc po porodzie to fakt nie wyglądało to kolorowo :P (albo tak - jedno-dwukolorowo :P - czerwono-sino) Ale to na prawd mija. Rodziłam dwa razy, dwa razy nacinana, dwa razy szyta... Po pierwszym porodzie wszystko bardziej bolało, ogólnie to podejrzewam, że nie najlepiej zszyta byłam (chyba za bardzo ciągnęło). Ale chyba 8 tygodni po już z mężem zrobiliśmy podejście do <3 i było w porządku, tylko delikatnie zaczynaliśmy. Po drugim porodzie nawet nie czekałam do pierwszej wizyty i chyba 3-4 tygodnie po porodzie było pierwsze <3 i super. A wracając do pytania, czy są ślady? To jak podotykam/ poszukam to wiem gdzie było szycie, jest małe zgrubienie, ale nie czuję nic. Ogólnie dwa porody nie wpłynęły nijak na mój wygląd "tam"

Oh, ale się rozpisałam :D

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o miejsce spania dziecka to ja stawiam na dostawkę do łóżka. A jak będzie starsze to wstawię barierkę i postawię blisko łóżka. Chcę żeby maleństwo spało jak najbliżej rodziców nie tylko z wygody, ale po to byśmy odczuwali tę bliskość. Wszystkie ssaki śpią wtulone ze swoim potomstwem, lub w jednym gnieździe. Tylko ludzie oddzielają się od maleństw.

Lola83, patulla, monaJa, mana, kiti lubią tę wiadomość

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulla dzięki, może ona przesadza po prostu, no nie wiem, w sumie ginekolog by pewnie sam stwierdził, ze jest coś nie tak. W każdym bądź razie z tego co opisujesz nie jest to takie straszne, jak ona mi to przedstawiła :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • monaJa Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Gabisonka !!Wszystkie ssaki śpią wtulone ze swoim potomstwem, lub w jednym gnieździe. Tylko ludzie oddzielają się od maleństw.[/QUOTE]

Podoba mi się ten tekst :-)i o to chodzi by się za szybko nie oddzielać :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 14:50

patulla, mana, Bella_Bella, Gabisonka lubią tę wiadomość

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• patulla Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    Patulla dzięki, może ona przesadza po prostu, no nie wiem, w sumie ginekolog by pewnie sam stwierdził, ze jest coś nie tak. W każdym bądź razie z tego co opisujesz nie jest to takie straszne, jak ona mi to przedstawiła :)

Nie mogę Cię straszyć :D

Ale zakładam, że to był jej pierwszy poród, to miesiąc to na prawdę krótko i ja miesiąc po pierwszym porodzie byłam jeszcze na prawdę w kiepskim stanie (ból, zmęczenie) i na pewno jakiś baby blues, ale to się zapomina :P Tak samo jak zapomina się ból po pordzie, wie się, że bolało, ale nie pamięta się "mocy" tego bólu. Pamiętam jak szłam drugi raz na porodówkę to mówiłam: "że bolało to pamiętam, ale że aż tak?" :D

Ps. Moja siostra po trzech porodach i nacięciu/pęknięciu też nie odczuwa tego, a też lekko nie było. Także myślę, że możesz koleżankę uspokoić i musi dać sobie czas :)
    Ps.2. Tantum rosa, octenisept i częste podmywanie ;)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj miałam wizytę, mój małpeczek nie chciał pokazać płci za to chętnie pokazywał pupę i spał chyba do góry nogami, bo był mało skory do współpracy. Niestety poza tętnem i obwodem brzucha lekarz nic nie zmierzył, więc nie wiem jaki jest duży maluch, albo przegapiłam, a powiedzieć nie powiedział w karcie też nie napisał :(. Tylko, że ok i następnym razem będziemy się bardziej przyglądać na połówkowym. Mam 23 maja. Możecie mi dopisać.

patulla, E_w_c_i_a, nadziejastru, Dziobuś, Caro, dżdżownica, kiti lubią tę wiadomość

59a17bd566875.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Czekamy na relacje z wizyt od:

Kimmy, kiti, Natikka123, smeg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 14:54

mana lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam szybkie pytanie zupełnie z innej paczki. Czy któraś może uzyskiwała Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego? Jestem na L4 i muszę wyjechać za granicę zastanawiałam się czy wnioskować o tą EKUZ, czy ZUS może się coś później przyczepić? Chciałabym uniknąć kłopotów.

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • Dziobuś Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 według OM dzisiaj jest 16t2d, brzuszek jak na 17t6d (!), a nozie 15t6d. Z nóżkami to może jakaś duża różnica czasowo nie jest, ale brzuszek to już konkret :P być może grubasek będzie :D grunt, że rośnie i jest dobrze, a jakie jest ruchliwe! :) Kamień z serca mi spadł, bo teraz to żyje od wizyty do wizyty i za każdym razem zastanawiam się, czy wszystko jest w porządku. A u Ciebie jakie parametry Anulka? :)

w57v43r8utp47tsp.png

010i43r8r6o088q6.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India26 wrote:
    wczoraj miałam wizytę, mój małpeczek nie chciał pokazać płci za to chętnie pokazywał pupę i spał chyba do góry nogami, bo był mało skory do współpracy. Niestety poza tętnem i obwodem brzucha lekarz nic nie zmierzył, więc nie wiem jaki jest duży maluch, albo przegapiłam, a powiedzieć nie powiedział w karcie też nie napisał :(. Tylko, że ok i następnym razem będziemy się bardziej przyglądać na połówkowym. Mam 23 maja. Możecie mi dopisać.
    zachowanie podobne jak u mojego lekarza ;) czyli ja tez niewiele wiem hehe

6sutskjolve431gm.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    A prywatny ginekolog? Może dać skierowanie czy nie?
    Niestety nie, chyba że ma kontrakt z NFZ a dodatkowo przyjmuje prywatnie.

1JyDp2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:

Ja mialam naciecie i na ten moment wzrokowo nie ma sladu, pod palcem delikatnie czuc.
    Dla mnie to najgorsze bylo poki szwy nie odpadly czyli tak do 2 tyg bo one mnie ciagnely gdy juz tkanki sie zrosly.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie porodu nie boje,boje sie rozstepow hehhe mam jakies dziwne podejscie.Dziewczyny ciesze sie ze mam jutro wizyte bo mnie dzis brzuchol boli i jest dziwnie twardy...

ckai9n73kv974yz0.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    ja sie porodu nie boje,boje sie rozstepow hehhe mam jakies dziwne podejscie.Dziewczyny ciesze sie ze mam jutro wizyte bo mnie dzis brzuchol boli i jest dziwnie twardy...
    No i dobre podejście :D Poród trwa "chwilę", a ewentualne rozstępy zostają :/

Ja mam jeden malutki rozstęp po drugiej ciąży, ale smarowałam się "czymś" jak mi się przypomniało :P Więc o nie już teraz się nie martwię. Z resztą brzucha i tak nie pokazuje :P

madlene88 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 pewnie nie masz ani jednego, dlatego sie boisz, ja miałam w okresie dojrzewania mega kompleksy z powodu rozstępów, niestety mam je wszędzie, musiałam się w końcu z nimi pogodzić i nowe nie robią na mnie żadnego wrażenia :) Trzymam kciuki żeby żadne z Was nie miały :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
‹‹ 626 627 628 629 630 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ