Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja to unikam seksu. Zupełny brak ochoty...nawet się ucieszyłam jak nam gin zabroniła. Wiem, okropna jestem
Czy wy też macie takie okresowe bóle podbrzusza promieniujące na plecy?
Nie mam tego non stop tylko co jakiś czas, najczęściej wieczorem i nocą. Czy to możliwe, że to już skurcze BH?
-
aaniluap wrote:ale te moje składniki są "ozusowane", co nie znaczy że wchodzą do podstawy. dostaję je co miesiąc w równej wysokości i odprowadzane są od nich wszystkie składki (nie tylko podatek), a jednak w kwocie zasiłku ich nie będzie.
ogólnie temat wynagrodzeń i zasiłków to jakaś jedna wielka rozpacz i chociaż zajmuję się tym na codzień to nadal mnóstwo rzeczy mnie zaskakuje, a ZUS wymyśla coraz to nowe aktualizacje.
dżdżownica, na pewno masz wyliczoną stawkę dniówkową za dzień zwolnienia, a różnica wynika z ilości dni w danym miesiącu. ale fakt, że musisz tyle czekać na własne pieniądze to jakaś kpina. za to niech ktoś się spróbuje spóźnić z zapłatą do ZUSu to dowalają takie odsetki że głowa mała...
Co do wliczania premii do podstawy zasiłku to masz rację. Nie ma znaczenia jakie składki są od niej odprowadzane tylko czy premia jest uznana przez pracodawcę za składnik zmienny czy stały. -
dżdżownica wrote:Mi l4 wypłaca zus i nigdy nie wiem kiedy i ile dostanę
teraz już półtora miesiąca nic nie dostałam
Dostarczasz zwolnienie do pracodawcy? Jeśli tak to policz sobie od dnia doniesienia przez Ciebie zwolnienia 7 dni i dodaj do tego jeszcze 33 dni. Wyjdzie dzień kiedy najpóźniej powinnaś dostać pieniądze z zusu. Przynajmniej mój zus w poznaniu tak działa. Jeśli po tym czasie nie dostaniesz zasiłku to zadzwoń do nich i zapytaj w czym jest problem. -
Treselle wrote:Ja problemy z zaparciami mam od momentu jak dowiedziałam się o ciąży...ja również bardzo często co kilka dni, ale to co przeżyłam w niedziele to masakra...nagle zaczęło mi jeździć w brzuchu i zaczęły się straszne bóle, które trawaly kilka sekund i tak co pare minut... aż mnie zimne poty zalewaly...załatwiłam się i jak ręką odjął...przepraszam ze tak obrazowo, ale to było największe objętościowo załatwienie sprawy od bardzo dawna:)
Az mi się brzuch zmniejszył...i trochę mnie to zestresowalo...
Co do podwyżek...u nas przyznali obligatoryjne podwyżki od kwietnia, ale oczywiście jeszcze nie dali angażu do podpisu i najprawdopodobniej dopiero w czerwcu, z wyrównaniem od kwietnia...jeśli pójdę na L4 od kolejnej wizyty czyli 2 czerwca to chyba załapię się na podwyżkę? Tzn w papierach pewnie będzie, ale co z moim wyrównaniem jeśli czerwiec byłby pierwszym miesiącem na zwolnieniu a na koniec czerwca z pensja mialyby być wyrównania?
Ja na Twoim miejscu po prostu zapytałabym księgową firmy lub pracodawcę. -
patulla wrote:Ciąża to dobra wymówka tylko... Nie chcę się narzucać? To ja się ciągle narzucam
Rozmowa to jego jeszcze słabsza strona
Mam na telefonie aplikacje ciążową gdzie niby dzidziuś co dzień wysyła do mnie jakąś informacje. W niedzielę dostałam wiadomość od niby dzidziusia, coś w stylu że mamo korzystaj z bliskości, podczas seksu czuje miłe kołysanie a jak masz orgazm to mi też jest bardzo przyjemnie
Anulka87, nadziejastru, madlene88, monaJa, MałaMi88 lubią tę wiadomość
-
madlene88 wrote:Kochane ja jestem 4,5 kg-5kg na plusie.Jest ok nienarzekam bo zawsze mogłoby być więcej.Przedemna jeszczec4miesiace ciąży więc mamy czas:)
Dżdżownica:powiedz mi jak to z tym L4 dzis ostatni dzień mam płatności od szefowej a jak to płaci zus?przelewają ci po 30dniach mniej więcej?Mają twój nr konta? Bo mojego chyba nie?jak to wygląda,?bo jestem ciemna
Byłam dziś oglądać wózki iii szczerze Bebetto oprócz najnowszej Murano są tak twarde że tragedia...Bardzo miękki okazał się coletto savoba ...ale nie mają ładnych spacerowek i kolorystyki dla dziewczynki.Jeju jestem w kropce.Chcialabym się zmieścić 3w1tak do 1700 ale widzę to będzie trudne z moimi wymaganiami...
Macie może jakieś upatrzone wózki dla niskich osób?miękkie wózki?
na razie Bebetto i coletto wysokościowo dla mnie super:)
Pytanie nie do mnie ale podpowiem
Pracodawca przekazuje pismo do zusu z Twoimi danymi i składnikami do wyliczania podstawy. Zus wypłaca zasiłek za czas zwolnienia a nie za miesiąc jak pracodawca. Jeśli chodzi o czas wypłacania zasiłku przez zus to zalezy od tego kiedy pracodawca przekaze Twoje zwolnienie, ma na to 7 dni i dodatkowo zus ma 30-33 dni od otrzymania zwolnienia do wykonania przelewu, w tytule każdego przelewu będziesz miała wpisane za jaki okres dostałaś pieniądze.madlene88 lubi tę wiadomość
-
Bella_Bella wrote:Mam na telefonie aplikacje ciążową gdzie niby dzidziuś co dzień wysyła do mnie jakąś informacje. W niedzielę dostałam wiadomość od niby dzidziusia
, coś w stylu że mamo korzystaj z bliskości, podczas seksu czuje miłe kołysanie a jak masz orgazm to mi też jest bardzo przyjemnie
padłam! świetne -
dżdżownica wrote:Madlene ja jestem na swojej działalności dlatego mi zus wypłaca. Tobie dalej będzie płacił pracodawca tylko zus mu to odda.
To zależy od ilości pracowników zatrudnianych w firmie. Jeśli jest poniżej 20 to zus przejmuje zasiłekmadlene88 lubi tę wiadomość
-
Bella_Bella wrote:Pytanie nie do mnie ale podpowiem
Pracodawca przekazuje pismo do zusu z Twoimi danymi i składnikami do wyliczania podstawy. Zus wypłaca zasiłek za czas zwolnienia a nie za miesiąc jak pracodawca. Jeśli chodzi o czas wypłacania zasiłku przez zus to zalezy od tego kiedy pracodawca przekaze Twoje zwolnienie, ma na to 7 dni i dodatkowo zus ma 30-33 dni od otrzymania zwolnienia do wykonania przelewu, w tytule każdego przelewu będziesz miała wpisane za jaki okres dostałaś pieniądze. -
madlene88 wrote:Czyli zus wypłaca pracodawcy za dni chorobowe a pracodawca wypłaci je mi tak?czyli na dobrą sprawę mogę na wypłatę czekać 2miesiace?
A ile pracowników zatrudnia Twój pracodawca? Jeśli powyżej 20 to zasiłek dostaniesz od pracodawcy, a jak poniżej 20 osób to po 30 dniach zwolnienia wypłacanie zasiłku przejmuje zus -
madlene88 wrote:A z racji tego że u mnie w pracy nas jest 3pracownikow to zus wypłaca bezpośrednio mi tak?
Jeśli Twój pracodawca zatrudnia tylko 3 pracowników to za pierwsze 30-33 dni zwolnienia płaci Twój pracodawca a kolejne dni przejmuje zus. Zus ma 30 dni na wypłacenie zasiłku od momentu otrzymania Twojego zwolnienia. -
a ja jeszcze mam pytanue, bo Wy takie obeznane
jezeli umowę mam do października'18 i wroce do pracy wlasnie w październiku. tylko że będę miala zalegly urlop to firma mi przedluzy umowę na ten miesiac zebym urlop wykorzystala (np do listopada) czy moze z ostatnią "wypłatą" w październiku mi wyrówna?
-
Bella_Bella wrote:Mam na telefonie aplikacje ciążową gdzie niby dzidziuś co dzień wysyła do mnie jakąś informacje. W niedzielę dostałam wiadomość od niby dzidziusia
, coś w stylu że mamo korzystaj z bliskości, podczas seksu czuje miłe kołysanie a jak masz orgazm to mi też jest bardzo przyjemnie
Tą aplikację masz na myśli? Ja to mam dzisiaj
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a691d7280723.pngWiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 16:00
MałaMi88 lubi tę wiadomość
-
Bella_Bella wrote:Dostarczasz zwolnienie do pracodawcy? Jeśli tak to policz sobie od dnia doniesienia przez Ciebie zwolnienia 7 dni i dodaj do tego jeszcze 33 dni. Wyjdzie dzień kiedy najpóźniej powinnaś dostać pieniądze z zusu. Przynajmniej mój zus w poznaniu tak działa. Jeśli po tym czasie nie dostaniesz zasiłku to zadzwoń do nich i zapytaj w czym jest problem.
Wysyłam do ZUSu. I teoretycznie wiem że mają 30 dni na wypłatę ale w praktyce różnie bywa