Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
aaniluap wrote:baassiia, nie wszystkie ozusowane premie/składniki wchodzą do podstawy. ja np. będę mieć na macierzyńskim oprócz zasiłku część wypłacaną przez pracodawcę, bo mam stałe, comiesięczne składniki, które nie są pomniejszane o czas nieobecności, więc pracodawca musi mi je wypłacać bez względu na to czy jestem w pracy czy nie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:30
-
MałaMi88 wrote:Mi na zaparcia pomaga sok z ogorkow kiszonych. I od kiedy zjadam codziennie po 2-3 ogorki kiszone lub malosolne to problemu nie mam. Wczesniej pomagal mi jeszcze actimel.
A z waga ja znow spadlam kilogram czyli jestem w sumie -1,5kg .
Ja piję actimel codziennie (zalecenie od gin) i nie mam już takich problemów.nadziejastru lubi tę wiadomość
-
MałaMi88 wrote:Dziewczyny moze bedziecie wiedzialy jak ma sie sprawa podwyżki na l4?
Mianowicie od miesiaca jestem na l4, a u mnie w pracy sa podwyzki. Czy ja tez dostane? Niby podwyzka od poczatku stycznia lecz dostaniemy ja dopiero teraz ale z wyrownaniem od stycznia.
No zyc mi to nie daje....
L4 masz wypłacane na podstawie ostatnich 12 miesięcy więc to co teraz się dzieje w firmie Ciebie nie dotyczy. Najprawdopodobniej jak wrócisz do pracy to dostaniesz tą podwyżkę -
dżdżownica wrote:Mi l4 wypłaca zus i nigdy nie wiem kiedy i ile dostanę
teraz już półtora miesiąca nic nie dostałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:35
-
dżdżownica wrote:To trudna sprawa bo teoretycznie w dniu przyznania podwyżki w styczniu nie byłaś na l4. Bo chyba jest tak ze na l4 nie przysługują premie i podwyżki ale w czasie macierzyńskiego już tak. Ale może ktoś tu się lepiej zna na prawie pracy
Średnia z premii z ostatniego roku do obliczania podstawy zasiłku, tak, liczy się. Ale jeśli będąc na L4 teraz w firmie są jakieś premie i podwyżki to już osoby na zwolnieniu nie dotyczy -
baassiia wrote:Caro nie prawda. Ja dostalam podwyzki na L4. Wszystko zalezy od decyzji pracodawcy. Np przepracowalam caly 2015, a poczatkiem 2016 poszlam na L4 w kwietniu dawali podwzyki "za 2015" I dostalam dosc wysoka.
Oczywiscie odczuje ja dopiero po powrocie z macierzynskich... ale w papierach mam zaklepana.
No ale to nie dostałaś tej podwyżki teraz w tym momencie tylko jak wrócisz tak? A mi chodziło o takie premie co dostaje się "bez okazji". No jak pracownicy dostają w ciągu Twojego L4 to wiadomo że dla Ciebie się nie kumulują. Nie jestem bynajmniej księgową, dlatego napisałam że "wydaje mi się". I wszystko zależy od pracodawcy. Czy to prywatne czy państwowe.
aaniluap dobrze to opisałaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:41
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
baassiia wrote:Oczywiscie, ze tak. Sama tak wyzej napisalam, ze dostaje premie swiateczna ktora nie jest ozusowana. Nie wchodzi w srednia ddboo l4 bo pracodawca nie odprowadza od tego skladek, ale mimo chorobowego/macierzynskiego ja mi wyplacil (Pracodawca a nie zus)
ale te moje składniki są "ozusowane", co nie znaczy że wchodzą do podstawy. dostaję je co miesiąc w równej wysokości i odprowadzane są od nich wszystkie składki (nie tylko podatek), a jednak w kwocie zasiłku ich nie będzie.
ogólnie temat wynagrodzeń i zasiłków to jakaś jedna wielka rozpacz i chociaż zajmuję się tym na codzień to nadal mnóstwo rzeczy mnie zaskakuje, a ZUS wymyśla coraz to nowe aktualizacje.
dżdżownica, na pewno masz wyliczoną stawkę dniówkową za dzień zwolnienia, a różnica wynika z ilości dni w danym miesiącu. ale fakt, że musisz tyle czekać na własne pieniądze to jakaś kpina. za to niech ktoś się spróbuje spóźnić z zapłatą do ZUSu to dowalają takie odsetki że głowa mała...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:43
-
Nieśmiała wrote:a skoro już zaczęto temat wypłat, to może ktoś będzie wiedział.... po porodzie wybieramy jaką kwotę chcemy dostawać czy 80% przez rok czy najpierw 100 a później 60%. i tu moje pytanie czy te 80 lub 60% liczy się z kwoty którą mam w umowie jaja podstawowa czy od tej którą dostaję obecnie czyli średnia z 12 m-cy? bo moja średnia jest wyzsza niz podstawa w umowie bo dochodzą mi premie które mialam w ciagu roku.
Może ktoś zrozumie co napisałam
Jest to liczone z tej samej kwoty co terazNieśmiała lubi tę wiadomość
-
dżdżownica wrote:Mi l4 wypłaca zus i nigdy nie wiem kiedy i ile dostanę
teraz już półtora miesiąca nic nie dostałam
Mi też wypłaca ZUS i powiem Ci że płacą tak jak mam L4. Od - do. I wtedy dzień, dwa po tym do kiedy miałam. Półtora miesiąca to długo. Może powinnaś tam przedzwonić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:44
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
zuzanna wrote:Witam dziewczynki w 20 tyg. Jeszcze tydzień i półmetek. Mialyscie może podczas wzdęcia bóle brzucha takie skurczów i przeszywajace. ? Ja dziś tak miałam. Bolało strasznie a jak się załatwiłam to już lepiej. Ogólnie mam problem z załatwianiem sie. Nieraz co kilka dni idę. ..
Az mi się brzuch zmniejszył...i trochę mnie to zestresowalo...
Co do podwyżek...u nas przyznali obligatoryjne podwyżki od kwietnia, ale oczywiście jeszcze nie dali angażu do podpisu i najprawdopodobniej dopiero w czerwcu, z wyrównaniem od kwietnia...jeśli pójdę na L4 od kolejnej wizyty czyli 2 czerwca to chyba załapię się na podwyżkę? Tzn w papierach pewnie będzie, ale co z moim wyrównaniem jeśli czerwiec byłby pierwszym miesiącem na zwolnieniu a na koniec czerwca z pensja mialyby być wyrównania?
-
Caro wrote:No ale to nie dostałaś tej podwyżki teraz w tym momencie tylko jak wrócisz tak? A mi chodziło o takie premie co dostaje się "bez okazji". No jak pracownicy dostają w ciągu Twojego L4 to wiadomo że dla Ciebie się nie kumulują. Nie jestem bynajmniej księgową, dlatego napisałam że "wydaje mi się". I wszystko zależy od pracodawcy. Czy to prywatne czy państwowe.
aaniluap dobrze to opisała
No tak, przeciez napisalam, ze odczuje ja jak wroce. Natomiast nie pominieto mnie w.procesie, mam ja zapisana w papierach. L4 I macierzynski jest wyplacane na podstawie sredniej z 12 mies przepracowanych, wiec jak to "swieza" sprawa, to wiadomo, ze w sredniej nie bedzie.
Jesli chodzi o jednorazowe premie to zapewne trzeba byc aktywnym zawodowo, czyli nie na L4. Pytanie bylo.o podwyzki niz o premie, wiec zbedne mieszanie troche.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:51
-
Ja dostałam podwyżkę będąc na L4 i przed ciążą byłam jeszcze na zwykłym L4 przez tydzień, teraz premia wchodzi w wypłatę od maja i też ją dostanę, mimo, że jestem na L4... U mnie tak jest, może u każdej jest inaczej, ale ja mam tą wypłatę większą bo dostaje paski i widzę
Dostałam też bony na święta wielkanocne, ale to już osobny temat. W każdym bądź razie potem umowa mi się kończy w listopadzie i nie zostaje przedłużona, więc ten zasiłek macierzyński nie wiem dokładnie jak będzie wyglądał, ale na pewno z pominięciem tych miesięcy, co byłam na L4 będzie wyliczany.
Malwa88 jakiś czas temu też tą Annę Dziedzić polubiłam, właśnie muszę poszperać jej treningiWidać już brzuszek ładnie
Właśnie Bella dobrze, że o tym actimelu przypomniałaś muszę zakupić, bo mi się skończył, ogolnie mi słabo wchodzą te jogurty, mleko itp. ale Actimel daje radę bez wielkiego zmuszania się -
Ja na plusie jestem 10 kg....Ale to i tak mniej niż w 1 ciazy. Mam nadzieję ze max 10 kg przybiore do końca...... <obyOBYobyOBY> dupka już nie jem i waga stoi........w pierwszej cala ciaze jadlam a po hormonach tragicznie przybieram na wadze. Np mialam takie skoki ze np wazylam 84 kg a 3 tygodnie pozniej 90.....
a teraz i loda zjem a z waga luz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 12:10
-
baassiia wrote:No tak, przeciez napisalam, ze odczuje ja jak wroce. Natomiast nie pominieto mnie w.procesie, mam ja zapisana w papierach. L4 I macierzynski jest wyplacane na podstawie sredniej z 12 mies przepracowanych, wiec jak to "swieza" sprawa, to wiadomo, ze w sredniej nie bedzie.
Jesli chodzi o jednorazowe premie to zapewne trzeba byc aktywnym zawodowo, czyli nie na L4. Pytanie bylo.o podwyzki niz o premie, wiec zbedne mieszanie troche.
Mieszanie, nie mieszanie każdy swoją opinie wyrazić możeZresztą każda pewnie mówi tak jak jest u niej w firmie, a każda firma ma swoje zasady. Temat rzeka.
Bella_Bella lubi tę wiadomość
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)