WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    baassiia, nie wszystkie ozusowane premie/składniki wchodzą do podstawy. ja np. będę mieć na macierzyńskim oprócz zasiłku część wypłacaną przez pracodawcę, bo mam stałe, comiesięczne składniki, które nie są pomniejszane o czas nieobecności, więc pracodawca musi mi je wypłacać bez względu na to czy jestem w pracy czy nie.
    Oczywiscie, ze tak. Sama tak wyzej napisalam, ze dostaje premie swiateczna ktora nie jest ozusowana. Nie wchodzi w srednia ddboo l4 bo pracodawca nie odprowadza od tego skladek, ale mimo chorobowego/macierzynskiego ja mi wyplacil (Pracodawca a nie zus)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:30

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Mi na zaparcia pomaga sok z ogorkow kiszonych. I od kiedy zjadam codziennie po 2-3 ogorki kiszone lub malosolne to problemu nie mam. Wczesniej pomagal mi jeszcze actimel.

A z waga ja znow spadlam kilogram czyli jestem w sumie -1,5kg .

Ja piję actimel codziennie (zalecenie od gin) i nie mam już takich problemów.

nadziejastru lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Dziewczyny moze bedziecie wiedzialy jak ma sie sprawa podwyżki na l4?
    Mianowicie od miesiaca jestem na l4, a u mnie w pracy sa podwyzki. Czy ja tez dostane? Niby podwyzka od poczatku stycznia lecz dostaniemy ja dopiero teraz ale z wyrownaniem od stycznia.
    No zyc mi to nie daje....

L4 masz wypłacane na podstawie ostatnich 12 miesięcy więc to co teraz się dzieje w firmie Ciebie nie dotyczy. Najprawdopodobniej jak wrócisz do pracy to dostaniesz tą podwyżkę

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Mi l4 wypłaca zus i nigdy nie wiem kiedy i ile dostanę :( teraz już półtora miesiąca nic nie dostałam :(
    pamietam z poprzedniego wątku, że dzuewcyny rejestrowaly się na stronie jakiejś, i tam mialy wszystko wypisane, kiedy będzie wplata, jaka kwota, do kiedy mają L4... tylko niestety nue pamiętam co to za strona byla

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:35

age.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    To trudna sprawa bo teoretycznie w dniu przyznania podwyżki w styczniu nie byłaś na l4. Bo chyba jest tak ze na l4 nie przysługują premie i podwyżki ale w czasie macierzyńskiego już tak. Ale może ktoś tu się lepiej zna na prawie pracy :)

Średnia z premii z ostatniego roku do obliczania podstawy zasiłku, tak, liczy się. Ale jeśli będąc na L4 teraz w firmie są jakieś premie i podwyżki to już osoby na zwolnieniu nie dotyczy ;)

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Caro nie prawda. Ja dostalam podwyzki na L4. Wszystko zalezy od decyzji pracodawcy. Np przepracowalam caly 2015, a poczatkiem 2016 poszlam na L4 w kwietniu dawali podwzyki "za 2015" I dostalam dosc wysoka.

Oczywiscie odczuje ja dopiero po powrocie z macierzynskich... ale w papierach mam zaklepana.

No ale to nie dostałaś tej podwyżki teraz w tym momencie tylko jak wrócisz tak? A mi chodziło o takie premie co dostaje się "bez okazji". No jak pracownicy dostają w ciągu Twojego L4 to wiadomo że dla Ciebie się nie kumulują. Nie jestem bynajmniej księgową, dlatego napisałam że "wydaje mi się". I wszystko zależy od pracodawcy. Czy to prywatne czy państwowe.

aaniluap dobrze to opisała :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:41

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Oczywiscie, ze tak. Sama tak wyzej napisalam, ze dostaje premie swiateczna ktora nie jest ozusowana. Nie wchodzi w srednia ddboo l4 bo pracodawca nie odprowadza od tego skladek, ale mimo chorobowego/macierzynskiego ja mi wyplacil (Pracodawca a nie zus)

ale te moje składniki są "ozusowane", co nie znaczy że wchodzą do podstawy. dostaję je co miesiąc w równej wysokości i odprowadzane są od nich wszystkie składki (nie tylko podatek), a jednak w kwocie zasiłku ich nie będzie.
    ogólnie temat wynagrodzeń i zasiłków to jakaś jedna wielka rozpacz i chociaż zajmuję się tym na codzień to nadal mnóstwo rzeczy mnie zaskakuje, a ZUS wymyśla coraz to nowe aktualizacje.

dżdżownica, na pewno masz wyliczoną stawkę dniówkową za dzień zwolnienia, a różnica wynika z ilości dni w danym miesiącu. ale fakt, że musisz tyle czekać na własne pieniądze to jakaś kpina. za to niech ktoś się spróbuje spóźnić z zapłatą do ZUSu to dowalają takie odsetki że głowa mała...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:43

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    a skoro już zaczęto temat wypłat, to może ktoś będzie wiedział.... po porodzie wybieramy jaką kwotę chcemy dostawać czy 80% przez rok czy najpierw 100 a później 60%. i tu moje pytanie czy te 80 lub 60% liczy się z kwoty którą mam w umowie jaja podstawowa czy od tej którą dostaję obecnie czyli średnia z 12 m-cy? bo moja średnia jest wyzsza niz podstawa w umowie bo dochodzą mi premie które mialam w ciagu roku.
    Może ktoś zrozumie co napisałam ;-D

Jest to liczone z tej samej kwoty co teraz :)

Nieśmiała lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Mi l4 wypłaca zus i nigdy nie wiem kiedy i ile dostanę :( teraz już półtora miesiąca nic nie dostałam :(

Mi też wypłaca ZUS i powiem Ci że płacą tak jak mam L4. Od - do. I wtedy dzień, dwa po tym do kiedy miałam. Półtora miesiąca to długo. Może powinnaś tam przedzwonić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:44

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzanna wrote:
    Witam dziewczynki w 20 tyg. Jeszcze tydzień i półmetek. Mialyscie może podczas wzdęcia bóle brzucha takie skurczów i przeszywajace. ? Ja dziś tak miałam. Bolało strasznie a jak się załatwiłam to już lepiej. Ogólnie mam problem z załatwianiem sie. Nieraz co kilka dni idę. ..
    Ja problemy z zaparciami mam od momentu jak dowiedziałam się o ciąży...ja również bardzo często co kilka dni, ale to co przeżyłam w niedziele to masakra...nagle zaczęło mi jeździć w brzuchu i zaczęły się straszne bóle, które trawaly kilka sekund i tak co pare minut... aż mnie zimne poty zalewaly...załatwiłam się i jak ręką odjął...przepraszam ze tak obrazowo, ale to było największe objętościowo załatwienie sprawy od bardzo dawna:)
    Az mi się brzuch zmniejszył...i trochę mnie to zestresowalo...

Co do podwyżek...u nas przyznali obligatoryjne podwyżki od kwietnia, ale oczywiście jeszcze nie dali angażu do podpisu i najprawdopodobniej dopiero w czerwcu, z wyrównaniem od kwietnia...jeśli pójdę na L4 od kolejnej wizyty czyli 2 czerwca to chyba załapię się na podwyżkę? Tzn w papierach pewnie będzie, ale co z moim wyrównaniem jeśli czerwiec byłby pierwszym miesiącem na zwolnieniu a na koniec czerwca z pensja mialyby być wyrównania?

dqpr3e5e0v8168du.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:
    No ale to nie dostałaś tej podwyżki teraz w tym momencie tylko jak wrócisz tak? A mi chodziło o takie premie co dostaje się "bez okazji". No jak pracownicy dostają w ciągu Twojego L4 to wiadomo że dla Ciebie się nie kumulują. Nie jestem bynajmniej księgową, dlatego napisałam że "wydaje mi się". I wszystko zależy od pracodawcy. Czy to prywatne czy państwowe.

aaniluap dobrze to opisała :-)

No tak, przeciez napisalam, ze odczuje ja jak wroce. Natomiast nie pominieto mnie w.procesie, mam ja zapisana w papierach. L4 I macierzynski jest wyplacane na podstawie sredniej z 12 mies przepracowanych, wiec jak to "swieza" sprawa, to wiadomo, ze w sredniej nie bedzie.

Jesli chodzi o jednorazowe premie to zapewne trzeba byc aktywnym zawodowo, czyli nie na L4. Pytanie bylo.o podwyzki niz o premie, wiec zbedne mieszanie troche.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 11:51

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi na zaparcia pomaga kiwi :) lekarz mowi zeby nie jesc kilogramami ale ze 4dziennie moge jesc :)

aaniluap lubi tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam podwyżkę będąc na L4 i przed ciążą byłam jeszcze na zwykłym L4 przez tydzień, teraz premia wchodzi w wypłatę od maja i też ją dostanę, mimo, że jestem na L4... U mnie tak jest, może u każdej jest inaczej, ale ja mam tą wypłatę większą bo dostaje paski i widzę :) Dostałam też bony na święta wielkanocne, ale to już osobny temat. W każdym bądź razie potem umowa mi się kończy w listopadzie i nie zostaje przedłużona, więc ten zasiłek macierzyński nie wiem dokładnie jak będzie wyglądał, ale na pewno z pominięciem tych miesięcy, co byłam na L4 będzie wyliczany.

Malwa88 jakiś czas temu też tą Annę Dziedzić polubiłam, właśnie muszę poszperać jej treningi :) Widać już brzuszek ładnie :)

Właśnie Bella dobrze, że o tym actimelu przypomniałaś muszę zakupić, bo mi się skończył, ogolnie mi słabo wchodzą te jogurty, mleko itp. ale Actimel daje radę bez wielkiego zmuszania się :-)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na plusie jestem 10 kg....Ale to i tak mniej niż w 1 ciazy. Mam nadzieję ze max 10 kg przybiore do końca...... <obyOBYobyOBY> dupka już nie jem i waga stoi........w pierwszej cala ciaze jadlam a po hormonach tragicznie przybieram na wadze. Np mialam takie skoki ze np wazylam 84 kg a 3 tygodnie pozniej 90..... :/ a teraz i loda zjem a z waga luz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 12:10

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • Caro Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    No tak, przeciez napisalam, ze odczuje ja jak wroce. Natomiast nie pominieto mnie w.procesie, mam ja zapisana w papierach. L4 I macierzynski jest wyplacane na podstawie sredniej z 12 mies przepracowanych, wiec jak to "swieza" sprawa, to wiadomo, ze w sredniej nie bedzie.

Jesli chodzi o jednorazowe premie to zapewne trzeba byc aktywnym zawodowo, czyli nie na L4. Pytanie bylo.o podwyzki niz o premie, wiec zbedne mieszanie troche.

Mieszanie, nie mieszanie każdy swoją opinie wyrazić może ;-) Zresztą każda pewnie mówi tak jak jest u niej w firmie, a każda firma ma swoje zasady. Temat rzeka.

Bella_Bella lubi tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • patulla Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam "depresję" dzisiaj i nawet SpongeBob nie pomógł :/

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co Cię kochana "depresjuje" dzisiaj?

02502cdf1c.png
  • monaJa Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Mam "depresję" dzisiaj i nawet SpongeBob nie pomógł :/

A to co za deprecha? Coś pominęłam we wpisach wcześniej :-(

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• patulla Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż mnie "depresuje" ;) On to jest w ogole mega trudny człowiek... Ale żeby facet nie chciał/nie lubił (sama nie wiem) seksu?

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • monaJa Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam lubi lubi może ma obawy że zaszkodzi albo nie chce się narzucać pogadaj z nim o co mu biega ;-)

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

‹‹ 766 767 768 769 770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ