Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Tu jest wzór jak obliczyć kwotę do większości zasiłków.
DOCHÓD-PODATEK NALEŻNY-SKŁ.UB.SPOŁ.= KWOTA
S=9%(PRZYCHÓD-SKŁ.UB.SPOŁ)
KWOTA-S= KWOTA DO ZASIŁKU
Kwotę do zasiłku należy podzielić przez 12 miesięcy i przez liczbę członków rodziny.
Kwoty mozemy znajść w w zaświadczeniu z urzędu skarbowego lub w zeznaniu podatkowym.
Dochód to pozycje 64 i 91 w zeznaniu podatkowym.
Podatek należny- pozycja 120.
Składki na ubezpieczenie społeczne- pozycja 93 i 94.
Przychód- pozycja 62 i 89.MałaMi88, Bella_Bella, dżdżownica, baassiia lubią tę wiadomość
-
dżdżownica wrote:Patulla to powiedz mi jeśli my się rozliczamy razem to biorę pod uwagę dochód po odliczeniu podatku i dzielę na 4? ( my, młody i dzidziuś)?
Ps. Ja zwykle biorę ten wyższy, bo jak tam wyjdzie to git
-
BurzaHormonów wrote:Mnie póki co (odpukać) zgaga męczy sporadycznie. Wtedy zawsze pomaga mi mięta. Uczucie pełności też mam rzadko, ale mój brzuch jest mały, więc pewnie jest tam jeszcze sporo luzu.
Ja przed wizytą u lekarza robię sobie listę zawsze, pomaga
w ciąży nie można mięty nie wiem czemu ale jest zakazanasynuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia
nasz Bartuś
-
patulla wrote:Co? Herbaty mietowej nie można?
Ja zwykle słyszę, że na niestrawność itp. To herbata miętowa, albo koperkowa...synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia
nasz Bartuś
-
Z pierwszej lepszej strony:
"Mięta jest od zawsze uważana za zioło, które łagodzi problemy żołądkowe, uspokaja, ale również zmniejsza poczucie zmęczenia. Dlatego jest tak często polecana kobietom w ciąży. Herbata miętowa ma wiele właściwości zdrowotnych dzięki zawartości żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zawiera również dużą dawkę witaminy C."Bella_Bella, dżdżownica, Anulka87, baassiia lubią tę wiadomość
-
Z innej strony:
"Melisa, rumianek oraz mięta pieprzowa, która ma działanie wiatropędne, zawierają bardzo małe ilości kofeiny, dlatego też są zalecane jako zamiennik herbat tradycyjnych w diecie ciężarnej mamy. Jak podaje American Pregnancy Association, stosowanie mięty w ciąży jest całkowicie bezpieczne. Trzeba tylko stosować ją z umiarem. Choć tak naprawdę nie ma wystarczających informacji potwierdzających, że stosowanie tej mięty w ciąży nie ma negatywnych skutków ubocznych. Brak też jakichkolwiek informacji o badaniach, w których ktoś wspominałby o negatywnych skutkach picia tego napoju. Z pewnością nie mogą jej pić niemowlaki ani matki karmiące. Udowodnione jest też, że picie tego zioła zmniejsza wydzielanie mleka kobiecego. Zaleca się nie przekraczać dawki jednej szklanki dziennie."Bella_Bella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mimi87 wrote:ja piłam w ciąży herbatę miętową ale jak się dowiedziała moja lekarka gin o tym to solidny ochszan dostałam nie pamiętam o co chodziło ale w ciąży nie można
Trochę to dziwne, bo mięta jest jednak zalecana na problemy żołądkowe w ciąży... Co dokładnie powiedziała Twoja ginekolog? -
mimi87 wrote:na necie wszędzie jest napisane że można ale ja wolę zaufać swojej lakrce niż internetowi
Ale co ona powiedziała? Mięta jest nie zalecana bo... ? Bardzo mnie to ciekawi bo pierwszy raz się spotykam żeby lekarz w ciąży mięty zabranial pić.baassiia lubi tę wiadomość
-
Agnesqe wrote:Ehhh ok nic nie rozumiem z tego całego zusu, macierzyńskiego, becikowego czy różnego rodzaju zasiłków:/
Reszta jako tako
Becikowe- jednorazowo 1000 zl, jeżeli dochod miesieczny na osobę w rodzinie nie przekraczają 1922
Jeżeli nie pracujesz, to "zamiast" macierzyńskiego przez rok jest kosiniakowe - 1000zł co miesiąc przez pierwszy rok życia dziecka.
500+ - na drugie i kolejne dziecko niezależnie od dochodów, a na pierwsze jeżeli dochód miesieczny na osobę w rodzinie nie przekracza 800 zl
Zasiłek rodzinny, niecałe 100zł na dziecko (od listopada 100zł) jeżeli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 674 zł (od listopada 2017roku 754 zł/miesiecznie/osobę.
I w tym przypadku przysługuje również jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000 zł
Jeżeli w pracy (albo samemu dodatkowo) macie ubezpieczenie i są odpowiednie składki opłacane to po urodzeniu dziecka można też coś dostać. U nas mąż ma ubezpieczenie w pracy z pzu i po urodzeniu dziecka wystarczy do ubezpieczalni zgłosić urodzenie dziecka i też jakieś pieniążki od nich dostaliśmy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 22:50
aaniluap lubi tę wiadomość