WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • monaJa Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becikowe 2017 – kwota

Becikowe zależy od dochodów w rodzinie. Progiem granicznym przyznania tego świadczenia jest kwota 1922 zł netto na osobę w rodzinie. Becikowe w 2017 roku wynosie 1000 zł.

Jakie dokumenty są potrzebne do uzyskania becikowego w 2017 roku?

Aby uzyskać becikowe, należy złożyć komplet dokumentów w gminie, urzędzie miasta albo OPS. Niezbędne dokumenty to:
    wniosek o becikowe,
    dokument tożsamości, na przykład dowód osobisty albo paszport,
    zaświadczenie lekarskie, albo od położnej, które potwierdza, że matka dziecka była podczas ciąży pod opieką lekarską i opieka zaczęła się nie później niż od 10 tygodnia ciąży,
    samodzielnie napisane oświadczenie, że wcześniej na to samo dziecko nie pobrano już becikowego,
    oświadczenia albo zaświadczenia o dochodach osób z rodziny.

patulla, aaniluap lubią tę wiadomość

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• monaJa Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu zasiłek.
    Kiedy otrzymasz dodatek do zasiłku rodzinnego. Wreszcie rodzice mogą liczyć na dodatek do zasiłku rodzinnego, o ile najpierw spełnią odpowiednie kryteria dochodowe, aby otrzymać samo świadczenie. Zasiłek przysługuje więc, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 674 zł, a w przypadku rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym – 764 zł. Natomiast samo świadczenie wynosi:

95 zł miesięcznie na dziecko, które nie skończyło 5 lat,
    124 zł miesięcznie na dziecko, które ma powyżej 5 lat, ale nie ukończyło 18. roku życia,
    135 zł miesięcznie na dziecko, które ukończyło 18 lat, do jego 24. urodzin.
    Osoba z przyznanym świadczeniem może ubiegać się o siedem różnego rodzaju dodatków, w tym właśnie o jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka, który wynosi 1000 zł.

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• monaJa Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jest kosiniakowe i 500+

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• patulla Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaJa wrote:
    A tu zasiłek.
    Kiedy otrzymasz dodatek do zasiłku rodzinnego. Wreszcie rodzice mogą liczyć na dodatek do zasiłku rodzinnego, o ile najpierw spełnią odpowiednie kryteria dochodowe, aby otrzymać samo świadczenie. Zasiłek przysługuje więc, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 674 zł, a w przypadku rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym – 764 zł. Natomiast samo świadczenie wynosi:

95 zł miesięcznie na dziecko, które nie skończyło 5 lat,
    124 zł miesięcznie na dziecko, które ma powyżej 5 lat, ale nie ukończyło 18. roku życia,
    135 zł miesięcznie na dziecko, które ukończyło 18 lat, do jego 24. urodzin.
    Osoba z przyznanym świadczeniem może ubiegać się o siedem różnego rodzaju dodatków, w tym właśnie o jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka, który wynosi 1000 zł.
    Od listopada 2017 progi idą znacznie w górę i będzie 754/os, a przy dziecku z orzeczeniem o niepełnosprawności odpowiednio wyższy próg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 19:18

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaJa wrote:
    Becikowe 2017 – kwota

Becikowe zależy od dochodów w rodzinie. Progiem granicznym przyznania tego świadczenia jest kwota 1922 zł netto na osobę w rodzinie. Becikowe w 2017 roku wynosie 1000 zł.

Aby uzyskać becikowe, należy złożyć komplet dokumentów w gminie, urzędzie miasta albo OPS. Niezbędne dokumenty to:
    wniosek o becikowe,
    zaświadczenie lekarskie, albo od położnej, które potwierdza, że matka dziecka była podczas ciąży pod opieką lekarską i opieka zaczęła się nie później niż od 10 tygodnia ciąży,
    samodzielnie napisane oświadczenie, że wcześniej na to samo dziecko nie pobrano już becikowego,
    A czy noworodek wchodzi juz w czlobkow rodziny? Tzn czy dzielimy dochody po staremu czy po nowemu?

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mam pecha :(

dzwonili dzis do mnie z nowa, super oferta pracy....ahhh nie moge przyjac z wiadomych faktow buuu...

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • patulla Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    A czy noworodek wchodzi juz w czlobkow rodziny? Tzn czy dzielimy dochody po staremu czy po nowemu?
    Dziecko liczymy ;)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaJa wrote:
    Dobry temat o dentyście ja przed ciążą generalkę zrobiłam zresztą zawsze dentysty pilnowałam tym bardziej że nie są najsilniejsze ale 2 dni temu wykruszyło mi się trochę pląby dzwoniłam do gina czy mogę bo nie wiem czy obejdzie się bez znieczulenia on mi na to że idź dziecko już jest na takim etapie że nie powinno mu zaszkodzić noi to nie powinno siedzi mi w głowie boję się umówić na wizytę :-(

Co do łóżeczka jedno muszę mieć na górze w sypialni i to mam standardowe drewniane ale muszę mieć też na dole takie by miało kółka bym mogła przewozić kuchnia salon i myślałam nad turystycznym a wy piszecie że dziadostwo i jestem w kropce co w zamian ?? i

Kolyska na kółkach :) mniejsza i poręczna

patulla lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, że już luty 2018 się pojawił ? ;) My to się już stare robimy ;)

Ps. Gdzie jest Kimmy ?¿?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 19:50

MałaMi88 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaJa wrote:
    Becikowe 2017 – kwota

wniosek o becikowe,

Ale to na osobę w rodzinie licząc już z dzieckiem?

Edit.
    Już wiem że tak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 19:51

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Tak

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Tak

Rozumiem, że jeśli nie mam męża tylko narzeczonego to jestem postrzegana jako samotna matka i dzielę swoją wypłatę na dwoje, mnie i dziecko, żeby sprawdzić czy się zalapie na becikowe?

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Ripley84 Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do łóżeczek to ja mam niebieskie drewniane z ikea z odejmowanym jednym bokiem jeszcze po swoich, a na jesieni ogłosiłam na olx do sprzedania i nie było zainteresowania, jakieś przeznaczenie czy co?więc w kwestii łóżeczka mam problem z głowy.

2b2kvfxmcfdspdwb.png
  • monaJa Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Rozumiem, że jeśli nie mam męża tylko narzeczonego to jestem postrzegana jako samotna matka i dzielę swoją wypłatę na dwoje, mnie i dziecko, żeby sprawdzić czy się zalapie na becikowe?

Dokładnie tak dzielisz na 2 nie na 3 ;-)

Bella_Bella lubi tę wiadomość

m3sxk0s3rkvlrf2m.png
    synek <3
    d5afs8qthepg0v77.png

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:

Niekoniecznie. Jeżeli mieszkacie razem to jesteście jednym gospodarstwem domowym i liczycie tak jak małżeństwo. Albo musisz mieć wyrok o alimenty o wtedy wliczasz alimenty i dzielisz na dwa- siebie i dziecko. Moja siostra to przechodziła w lipcu.

patulla, Gabisonka lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:

Edit.
    Już wiem że tak :)

To dobrze że maluch się liczy :)

1JyDp2.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, Bella, jeżeli mieszkacie razem i będzie wypisany w akcie urodzenia jako ojciec (zakładam, że tak :) ) to liczysz go też tak jak dzdzownica napisała, bo przebywacie we wspólnym gospodarstwie domowym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 20:55

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Niekoniecznie. Jeżeli mieszkacie razem to jesteście jednym gospodarstwem domowym i liczycie tak jak małżeństwo. Albo musisz mieć wyrok o alimenty o wtedy wliczasz alimenty i dzielisz na dwa- siebie i dziecko. Moja siostra to przechodziła w lipcu.

Hmm... To nie wiem co z tego wyjdzie i nie wiem jak to sprawdzić czy się załapiemy :/

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Policz dochód swój i narzeczonego i podziel na 3 :) bo to chyba ubiegły rok się bierze pod uwagę.

1JyDp2.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Policz dochód swój i narzeczonego i podziel na 3 :) bo to chyba ubiegły rok się bierze pod uwagę.
    Bella, najlepieje weź te dochody z pitów (tylko ze do obliczania dochody na osobę chyba odejmują jakieś składki zdrowotne, ale to są "niewielkie" pieniądze w porównaniu do całego dochodu) Więc jakiś ogólny obraz będziesz już miała...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 21:52

l22ne6ydz3bwmwg9.png
‹‹ 777 778 779 780 781 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ