X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    A jakie kupujecie foteliki samochodowe?
    0-10kg
    0-13 kg
    Czy 0-18 kg?
    Ja napewno kupię 0-13

ckai9n73kv974yz0.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Dziewczyny tez tak macie ze leżycie i nagle taki mega kop, że aż podskakujecie na łóżku? Albo, że robią się dwie góry twarde i nagle miękkie? Mam nadzieje ze to dzidziuś, a nie twardnienie macicy? To trwa chwile i tak jakby zaraz w tym miejscu gdzie były twarde górki robi się miękko...
    Twarde górki to na pewno dzidziuś :) Moja też tak robi, że się gdzieś już pod żebrami wypycha :P

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    hej :) ja bylam wczoraj z wynikami usg u nas nereczka wynosila 2 tyg temu 6,4
    lekarz powiedzial ze nie ma sens tak czes robic usg i sprwdzimy to przy usg w 30 tyg,mysle ze i tobie beda kazali czekac do 30 tyg. rozmawialam z mama wczesniaczka ktory mial to samo z nereczkami i napisala mi ze w ciazy lekarze zazwyczaj ingeruja gdy zastoj jest 20mm

Mnie martwi bardzo to, że na USG połówkowym wyszła lewa nerka 4,9 mm i było ok, a na kontroli była 8 mm ale już prawa, która na połówkowym miała 4,3 mm i nic jej nie dolegało. Dodatkowo to, że ginekolog zadzwonił po mnie bym jednak zamiast za miesiąc przyszła za dwa tygodnie też mnie mega zmartwiło. Ja USG 3 trymestru będę miała za ok 2 tyg. a i tak wolał wcześniej sprawdzić.. ;/ Ech ;( Przeraża mnie myśl, że będę musiała leżeć w szpitalu :(

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... musi być dobrze i dobrze, że gin chce to szybciej skontrolować. Mniej stresu dla Was :)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiecie co? Nie dociera do mnie jakoś, że będę miała córeczkę... Po pierwsze to z imieniem do końca nie mogę się zdecydować Klara vs. Pola i nie mówię po imieniu, bo nie wiem do końca jak ;) A po drugie i tak mówiąc do brzucha/ o brzuchu najczęściej mówię "Dzidziuś", a wiec Mały (dzidziuś) i jak piszę np. tutaj na forum to najczęściej chcę napisać, np. "Mój Mały... " i sama siebie poprawiam, żeby pisać: "Moja Mała..."
    Ot, taka moja rozkmina :D

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę też bym musiała wybrać się kontrolnie do okulisty. Może też powinnam skontrolować to ciśnienie itp. Już bujam się długo z tym zamiarem. Mam wadę -3,5/-4 ale ogólnie noszę soczewki.

natty oooo! I zamowiłaś u tej babeczki? :-D Ja jeszcze swoich klocuszków nie mam w domu, ale to dlatego że ona robi mi też półki na zamówienie, bo nigdzie nie mogłam dostać takich z ogranicznikiem. I tak czekam :-) Pochwal się jak będziesz miała :-D A te na ścianę bardzo ładne i nie drogie.

Treselle też mam nagle takie niespodziewane kopniaki! Leżę, leżę i nagle łup! w pęcherz łup! pod żebra :-P Albo czasem właśnie czuję że się przesuwa, tworzy się górka jakby doslownie gdzieś się przeciskała albo wypinała i nagle znika. Takie to piękne, choć czasem bolesne haha uczucie <3

Treselle lubi tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Ale mnie deprecha dopadla! Popkakalam sie bo chcialam z kims pogadac dzwonilam do mamy, siostry, 2 przyjaciółek i nikt nie mial czasu pogadac o pierdolach wiec sie rozbeczalam! Teraz sie poplakalam bo czytam o waszych przygotowaniach a mnie nerwica bierze bo mamy taki maly domek ze nawet nie mam gdzie tego wszystkiego trzymac a co dopiero poukladac i zrobic miejsce dla Mlodego. Nie ma sensu urzadzac jakoelloegos koncika bo zaraz po porodzie bedziemy sie przeprowadzac. Ja chce sie juz przeprowadzic! Aaaaa ;-( jeszcze musze isc robic obiad nooo deprecha na calego ;-(

Eh, te hormony, ale rozumiem, też czasami nikt nie chce/ nie ma czasu ze mną rozmawiać :/
    Jakiś kącik i tak musisz zrobić, bo przecież nie będziesz miała dzidziusia rzeczy w kartonie :P A ile przyjemności sprawią Ci te przygotowania. Może moglibyście kupić np. jakąś komodę, którą wykorzystacie w nowym miejscu, co by nie wydawać dwa razy :)

MałaMi88 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, boleć to jeszcze dopiero będzie i później to rozpychanie i wpychanie się pod żebra :D Sama przyjemność :D :P Najlepsze chyba jest to, że jak gdzieś się taka górka zrobi i ją się delikatnie spróbuje "popchnąć" to czuć jak z drugiej strony "wychodzi" :P

Treselle, Caro lubią tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelika to mam chyba 0-11 (czy 0-13) i jak tylko dziecko osiągnie ok. 9 kg, to przerzucimy się na 9-18 (bo też mam już po chłopcach).

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie pytanie nie ciążowe mam :-P
    Czym mogę wybielic biale rzeczy, koszulki, prześcieradło? Bo mi to z wiekiem poszarzało :-/
    Wybielacz Ace? Odplamiacz jakis?

age.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Mnie martwi bardzo to, że na USG połówkowym wyszła lewa nerka 4,9 mm i było ok, a na kontroli była 8 mm ale już prawa, która na połówkowym miała 4,3 mm i nic jej nie dolegało. Dodatkowo to, że ginekolog zadzwonił po mnie bym jednak zamiast za miesiąc przyszła za dwa tygodnie też mnie mega zmartwiło. Ja USG 3 trymestru będę miała za ok 2 tyg. a i tak wolał wcześniej sprawdzić.. ;/ Ech ;( Przeraża mnie myśl, że będę musiała leżeć w szpitalu :(

no rozumiem , ale dopoki nic nie wiadomo najlepiej jest nie myslec i nie czytac internetu, wiem to po sobie chociaz kazda z nas sie martwi o swoje dziecko. Ja mam nadzieje ze nasze maluchy wysikaja sie po porodzie i bedzie okej

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    A takie pytanie nie ciążowe mam :-P
    Czym mogę wybielic biale rzeczy, koszulki, prześcieradło? Bo mi to z wiekiem poszarzało :-/
    Wybielacz Ace? Odplamiacz jakis?
    Ace, do białego odplamiacze to dla mnie słabe są

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 15:45

JzxGp2.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natikka123 wrote:
    Dziewczyny wiem że temat już był ale właśnie sobie przeglądam stronę smyka i mysle czy kupować pościel dla niemowlaka czy w spiworku mała kłaść na początek tylko czy w rozku czy jak? Pierwsze 3 miesiace bedzie w kolysce. Bo nie mam w ogóle doświadczenia w tym względzie.
    Na początku tak około tydzień musisz bardziej ogrzewać dziecko bo one potrzebuje więcej ciepła dopóki nie unormuje swojej cieploty ciała. Moze nie w rozku ale robilam kokon z koca a na noc na to kolderka. Tylko wiadomo zeby nie przegrzac. Jak będzie w domu mega cieplo to bez sensu tak otulac. Ale lepiej mieć w domu tak około 21 stopni. Później ja nakrywalam corke tylko kołderką. Dopiero jak była starsza brałam pod uwagę spiworek bo jednak ruszala się dużo i odkrywala.

hchylbetu4umr7yv.png hchylbetznxbei2w.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 15:44

JzxGp2.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbie24 wrote:
    A ja nie wiem ile waży moja kruszyna, na połówkowych tylko się dowiedziałam, że 385 g i od tamtej pory nic nie wiem :( Na kolejnej wizycie lekarka już MUSI mi podać wagę, bo inaczej z gabinetu nie wyjdę ;)

Patulla pocieszające, że z tym bólem nie jestem sama ;)

Właśnie belly poinformowało mnie, że wkroczyłam w 3 trymestr.Nie wiem kiedy to zleciało i niestety im bliżej terminu tym bardziej się boję :( Poczytałam dziś trochę o cesarkach, bo niby na cesarkę się tym razem decyduję i też nie będzie kolorowo.Przez jakiś czas nie będę mogła dźwigać, co odczuje głównie mój pierworodny :( Nagle wrócę do domu z drugim dzieckiem, a swojego synka nie będę mogła nawet wziąć na ręce :( To będzie straszne. Nie wiem jak sobie poradzę z dwójką małych dzieci kiedy będę musiała się oszczędzać.
    Cesarkę będę miała umówioną w szpitalu gdzie dojazd trwa około godziny jeśli nie ma korków, a co w przypadku jeśli poród zacznie się wcześniej?Za drugim razem podobno wszystko dzieje się szybciej, więc bałabym się, że nie zdążę dojechać.Poza tym to moja ginka ma mnie umówić do swojego kolegi na cesarkę, a jeśli wszystko zaczęłoby się w dniu kiedy on nie będzie pracował to nie wiem czy ktoś inny się podejmie.
    I jeszcze te chore opłaty.Za pokój jednoosobowy 400 zł/doba.Przez kilka dni ładna kwota się uzbiera.
    I tak co chwilę jakaś wątpliwość mnie dopada :/
    Ech...Wyżaliłam się.
    Niech da Ci skierowanie na cc i wtedy wszędzie będą musieli Ci ja wykonać. A to będzie pierwsze cc? Pierwszy poród sn?

• MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 15:44

JzxGp2.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę dziewczyny wy to już macie jakieś typy wózków a ja nawet nie wiem jaki. Wiem że chciałabym wydać tak do około 1000 zl. Może być używany ALE chce żeby fotelik od wózka miał isofix i bazę :) mam fotelik po córce kosztowal okoko 300 zl. Nie sadze aby pasowal do markowego wozka i do zapiecia w bazie. A na sama mysl zapinania fotelika pasami i odpinania szlak mnie trafia. dużo jeżdżę samochodem. Wiem ze na zakupy będę często jeździć z dziećmi i chce troszkę ułatwić sobie zycie . Propo ubran to nie kupuje nic nowego bo chce aby lekarz potwierdził płeć. Dziś tylko zaszalalam w uzywaku :) torba ubran dla dziewczynki.jak nowe body z George jakby z 5-paku bo z jednej serii . Wszystko takie sluczniusie malusie. Na strychu czekają na mnie wory ubran po córci. Powiem wam że aż chce mi się je wyjąć uprac uprasowac to wszystko takie malutkie i słodkie :)

• A może by... Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Komody niestety nie kupimy. Zrobimy tylko miejsce na łóżeczko a miejsce musze zrobic w szafie ale kopletnie nie wiem gdzie :-( musze sie za to zabrac ehhhhh ide chyba na spacer moze mi przejdzie :-(

Ja też nie miałam miejsca w szafie na ciuszki dla maluszka więc popakowałam rzeczy, w których nie będę teraz chodzić (zimowe, nieciążowe, narciarskie itp.) i udało się wygospodarować szufladę do czasu, aż mąż nie skończy remontować małemu pokoju. Zobacz, może masz jakieś rzeczy które możesz spakować i schować np. pod łóżko albo włożyć na jakąś szafę. Ja użyłam takiego pojemnika z IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90294989/
    świetnie się sprawdził a i dużo więcej wciśniesz bo można ciaśniej powkładać i dałam pod drążek z ciuchami wiszącymi. Teraz jak koleżance pokazywałam ciuszki małego to piała z zachwytu jak ładnie poukładane :D

MałaMi88 lubi tę wiadomość

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Któraś z Was (sorry, skleroza) pisapa o proszku Lovela za 30zl.
    Chcialam poinformować, ze jesli macie u siebie sklep InterMarche to od 6.07 będzie proszek Lovela 1,6 kg za 16,99
    Mleczko do prania 1,5 l 16,99
    Plyn do płukania 2l 16,99
    Kapsulki do prania 12sztuk 16,99
    Odplamiacz 1l 16,99.

Może któraś skorzysta ;-)
    Obecnie w Rossmann jest promocja na Lovela widziałam wczoraj proszek 1,6 kg jakieś 15 zł z groszami kapsułki itd też w promocji

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
‹‹ 936 937 938 939 940 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ