X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz to nie musi być infekcja tylko podrażnienie od luteiny. Też co jakiś czas tak mam i zmieniam na doustną na chwilę i przechodzi.
    W poprzedniej ciąży lekarka mówiła mi że można od razu mocno wysmarować clotrimazolem w kremie i nawet wcisnąć trochę kremu do środka 😉

klz99vvjaj2t13p9.png
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak ciągle z kilkudniowymi przerwami właśnie od luteiny. Swędzi, piecze, wydzielina żółtawa. Ale gin nic mi nie da ani nie zaleca żadnych substancji typu lactovaginal przy tym. Mówi że póki biorę tą luteinę to za bardzo nie możemy nic poradzić szczególnie w 1 trym a dziecku nic nie grozi 🤷 no i tak chodzę z tym, liczę że w końcu samo przejdzie

85993e3k946gskpj.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doradźcie. Stosujecie jakieś fajne balsamy dla kobiet ciężarnych? Podpowiedzcie też czy jak szłyscie na L4 to musiałyście jakies jeszcze zaświadczenia o ciąży do pracy zanosić?

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• natnatss Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Dziewczyny doradźcie. Stosujecie jakieś fajne balsamy dla kobiet ciężarnych? Podpowiedzcie też czy jak szłyscie na L4 to musiałyście jakies jeszcze zaświadczenia o ciąży do pracy zanosić?
    Nosiłam zaświadczenie, teraz też będę musiała to zrobić. Zaświadczenie z pieczątka lekarza i gabinetu że jest się w ciąży i z przewidywaną datą porodu. W kadrach mówili że to po to by L4 było 100% płatne. A balsamy stosuje wszystkie jakie tylko wpadną mi w ręce 😂 teraz w Rossmannie na promocji kupiłam jakiś balsam z masłem shea chyba specjalnie dla kobiet w ciąży z takim zarysem ciężarnej kobiety na tubce. Super nawilza!

85993e3k946gskpj.png
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:

Używam naprzemiennie kremu i olejku na rozstępy Mustela Maternite. Smaruję brzuch, piersi, plecy na wysokości brzucha i pupę. Mam zamiar tak je stosować do końca ciąży.

Nie zanosiłam żadnego zaświadczenia. W pracy kadrowa ma profil PUE, tam jest moje zwolnienie. Ale zapytam ją, czy na pewno go nie potrzebuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2021, 13:54

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Używam mama babydream z Rossmann. Wkurza mnie jego zapach ale ma polecany skład na srokao.
    Zaświadczenie zanosiłam, istotna jest chyba na zaświadczeniu data porodu. W moimi przypadku chodzi o to czy urodzę przed końcem umowy 😊 Pierwsze słyszę żeby miało zaświadczenie wpływ na wysokość L4. Przecież to lekarz wypisuje na zwolnieniu kod który daje gwarancję 100% zwolnienia. W poprzedniej ciąży nie zanosiłam zaświadczenia a kasa się zgadzała 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2021, 14:15

klz99vvjaj2t13p9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Ja używam od dawna olejku migdałowego i macadamia na mokrą skórę, a teraz dodatkowo oliwki magnezowej, znikają bóle pleców i brzucha po niej. Balsamy dobre jakie znam to z Dermy
    https://www.4organic.pl/produkt/derma-eco-woman-balsam-do-ciala-500-ml/, i z tej firmy są fajne składem kosmetyki
    https://mommecosmetics.com/pol_m_MomMe-dla-mam-341.html, polecam też Sylveco ale nie każdy lubi ich zapachy, np. oliwka z betuliną jest świetna. Dzidziusiowy balsam babydream z rossmana jest tez ok, delikatnie pachnie. Ja dodawałam do niego trochę olejku migdałowego, po wstrząśnięciu butelką konsystencja nie zmieniała się a nawilżenie było lepsze.

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na swędzenie mój gin polecał żurawit albo cos podobneg z żurawiną.

mf82 lubi tę wiadomość

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosuję mediderm ogólnie do ciała, i na brzuchu, pośladki i piersi oliwkę na rozstępy. Z babydream. Dla mnie fajnie pachnie 😂

Ja ogólnie się nic nie dopytywałam czy tyle wystarczy. Poinformowałam dyrekcje o zwolnieniu, a na zwolnieniu mam kod "ciaza'.

Dziewczyny..ja z pytaniem z serii dziwne 😄 czy wy też macie wrażenie że wiecie gdzie jest dziecko w brzuchu położone? Nie czuje ruchów, w końcu to 12tc ale jakby kuje mnie w różnych miejscach. Np a to z lewej a to z prawej strony. I jak z lewej mnie kuje to mam wyraźnie twardsze to miejsce... Poczym po 10 minutach przestaje kuc i tak w koło. Partner mowi że to niemożliwe, ale ja jakoś czuję że wiem 🙈

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• natnatss Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym zaświadczeniem to być może zależy od kadr, specyfiki pracy i kilku innych czynników 😉 no ja musiałam właśnie po to je dostarczyć.
    Dziewczyny te w kolejnych ciążach. Czy macie wrażenie że brzuch jest większy niż w pierwszej i szybciej go widać? Ja od dwóch gdzieś dni według wielkości brzucha czuję się jak w 5 miesiącu i to już nie ze wzdęcia 🙈

85993e3k946gskpj.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 2 ciążach i teraz też oliwka bambino, krwawienie było raz o tej 3 i później tylko brązowe plamienie. Jutro o 8.40 gin miałam być u niej po prenatalnych ale znowu się wystraszyłam i wolę sprawdzić.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • meraja90 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natnatss wrote:
    Z tym zaświadczeniem to być może zależy od kadr, specyfiki pracy i kilku innych czynników 😉 no ja musiałam właśnie po to je dostarczyć.
    Dziewczyny te w kolejnych ciążach. Czy macie wrażenie że brzuch jest większy niż w pierwszej i szybciej go widać? Ja od dwóch gdzieś dni według wielkości brzucha czuję się jak w 5 miesiącu i to już nie ze wzdęcia 🙈
    Dokładnie tak samo jest u mnie 😅 brzuch mam jakby 5 miesiąc pierwszej ciąży 🙈

f2w3ol2a8bv3dl0p.png
    qdkkqps6kswv63wa.png
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam że dość szybko było mi brzuch widać ale nie pamiętam szczegółów zbyt dawno to było (8 i 10 lat temu)
    Też mam jutro wizytę i usg 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2021, 17:26

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natnatss wrote:

Tak! Ja poprzednio w 5 miesiącu jeszcze spokojnie mogłam ukryć ciąże, a teraz początek 3 a ja już nie mogę wciągnąć brzucha 🙈🙈

meraja90 lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Moni* Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja 3 ciąża i przyznam że im jestem starsza tym jest chyba ciężej. U mnie za 2 dni 11 tydz brzuch jest widoczny ale bez szału. Na mdłości pomagają mi lody kaktusy te wodne. Jutro wizyta i USG może się dowiem skąd ta krew 😔 tak bardzo bym chciała się już cieszyć ta ciąża. 07.04 mam prenatalne wtedy będzie 13.6 tydzień

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie to ja ukryć nie mogę :D
    robię się taka Mamasita z pełnym cyckiem i pupą no i brzuszek odstaje 🙈 śmiesznie się czuję czasami tak trochę 'rubensowsko' 😂
    Choć to moja 1 ciąża, ale ja też od razu coś tam przytyłam, a nie jak to mówią prawie wszystkie ,że w 1 ciąży to w 5 miesiącu dopiero przybrały co kolwiek na wadze 🤷

Ja się smaruję czym popadnie choć też nie codziennie bo zapominam 😄 mam mustele mam żel z neutrogeny , dla mnie musi być coś co się super szybko wchłania może poszukam jakiegoś suchego olejku teraz

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • Filcek Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    To moja 3 ciąża i przyznam że im jestem starsza tym jest chyba ciężej. U mnie za 2 dni 11 tydz brzuch jest widoczny ale bez szału. Na mdłości pomagają mi lody kaktusy te wodne. Jutro wizyta i USG może się dowiem skąd ta krew 😔 tak bardzo bym chciała się już cieszyć ta ciąża. 07.04 mam prenatalne wtedy będzie 13.6 tydzień
    Będzie dobrze Moni :) też mam jutro wizytę i prenatalne 7 kwietnia. Tydzień różnicy między nami, bo mi wypadną na 12.6 tygodnia. Liczę że jutro po wizycie będę spokojniejsza i że przede mną wszystkim nie wyjdzie nic złego. Co ile robicie morfologię ?

oar843r8382kexia.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo11 wrote:
    A nie to ja ukryć nie mogę :D
    robię się taka Mamasita z pełnym cyckiem i pupą no i brzuszek odstaje 🙈 śmiesznie się czuję czasami tak trochę 'rubensowsko' 😂
    Choć to moja 1 ciąża, ale ja też od razu coś tam przytyłam, a nie jak to mówią prawie wszystkie ,że w 1 ciąży to w 5 miesiącu dopiero przybrały co kolwiek na wadze 🤷

Ja się smaruję czym popadnie choć też nie codziennie bo zapominam 😄 mam mustele mam żel z neutrogeny , dla mnie musi być coś co się super szybko wchłania może poszukam jakiegoś suchego olejku teraz
    Po mnie też już całkiem widać że ciąża, mimo ze to moja pierwsza ciąża i jestem szczupła🙂

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie druga ciąża, po mnie zupełnie nie widać że ciąża. Oczywiście brzuch odstaje ale to bardziej fałda na brzuchu niż brzuszek ciążowy. Przed ciążą jakieś 2 kg przybrałam. Mi zawsze najpierw odkłada się na brzuchu. W ciąży też nie schudłam póki co. Jak się rano budzę to ten brzuchol mniejszy ale wieczorem już wisi Maciek tłuszczowy 😁 ten ciążowy to taki uroczy był, ten mój aktualny wcale go nie przypomina 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2021, 18:18

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Po mnie też już całkiem widać że ciąża, mimo ze to moja pierwsza ciąża i jestem szczupła🙂

No to chyba ta sama sytuacja u mnie :)
    Damy radę, raz będziemy chudziaki raz okrąglaki taka natura

Pocieszam się też, bo spotkałam w piątek koleżankę ,która pół roku temu rodziła , w ciąży dobiła do +27 🙈 serio i bez cukrzycy po prostu tak wyszło 🤷😅 a dziś wygląda jak przed ciążą, latała sobie po sklepie na szpileczkach jak młoda pannica 😅😁

Angelka93 lubi tę wiadomość

0d1yqqmzuerq2go9.png
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ