X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki pracujecie w ciąży? Ja pracuje, w domu trzylatka. Od rana rozwożenie do przedszkola, pół miasta do pracy, po południu to samo. Jestem zmęczona okropnie. W domu puszczam bajki bo nie mam siły bawić się z dzieckiem 😕 a szefowa chciałaby żebym do końca sierpnia pracowała i chyba powinnam, mam odpowiedzialne stanowisko 😕 ale marzyłam o odpoczynku w ciąży, o spokojnym czasie dla mnie, dziecka tego w brzuchu i tego w domu, o rozwijaniu swoich pasji w domu, o chodzeniu na zajęcia dla ciężarnych. Raczej nie ma na to szans, chciałam już w czerwcu iść na L4 i strasznie jestem sfrustrowana tym wszystkim 😟 tak wgl uwielbiam swoją pracę i dodatkowo pracuje często w weekendy, po prostu to skrajne zmęczenie i życie w biegu mnie dobija teraz 😕

age.png
  • KalaW Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Podwozie mi badali tylko 2 razy. Na samym początku ciąży i klinika niepłodności przed wypisaniem mnie jako "udaną procedurę" musiał wtedy Wszystko sprawdzić.

Jesteśmy po prenatalnych. Wszystko ok.
    Doktor wpuściła męża bez problemu, ale mówiła, że lepiej, żeby był tylko na tych ważnych (prenatalne, połówkowe itp.). Mamy podejrzenia co do płci, ale Pani Doktor nie chciała potwierdzić. W sensie sama zauważyłam jak tam pitolek latał. I powiedziała, że za szybko, żeby potwierdzić na 100%, ale raczej mam rację ;p

Angelka93, baljov. lubią tę wiadomość

3jgxdqk3tske6v4q.png

PCOS, MTHFR A1298C C/C homozygotyczne, 20210 G-A heterozygotyczne
    ok. 4, 5 roku starań
    CB: 10.2018 -> 01.2019(CP?) -> 08.2019
    CP: 01.2020 -> 07.2020

01/2021 IVF - 1 podejście
    29.01 ET 3 dniowego 7B
    5 dpt bhcg 4,35 -> 7 dpt 6:00 bhcg 9,6 prog 190ng/ml -> 9 dpt 18:00 bhcg 71,16 -> 12 dpt 6:00 bhcg 155,1 ->15 dpt 6:00 bhcg 324,3 (63,2%) ->16 dpt 18:00 bhcg 593 🥰 -> 20 dpt 18:00 bhcg 2708
    22.02.21 - 24 dpt mamy zarodeczek i 💗
    8w5d 2cm dzidzi | 171 bpm

Brak ❄️ (4 zatrzymały się w rozwoju po 3dobie)

Mój instagram:
    i_want_2_be_mom
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też wszystkie wizyty bez osób towarzyszących 😏 i nie na każdej wizycie siadam na fotel, mój gin tego nie uznaje bo mówi że nie może tam grzebać bez potrzeby za każdym razem chociażby ze względu na mocniejsze ukrwienie i możliwość uszkodzenia jakiegoś naczynka przy badaniu. W poprzedniej ciąży miałam może ze 3 razy badanie na fotelu.
    A co do śluzu, to też w poprzedniej ciąży nawet nosiłam czyste suche majtki i wkładki gdziekolwiek się nie ruszałam, zalewało mnie morze wodnego śluzu, a przy luteinie w ogóle była masakra. Ciągle czułam jakbym się zsikała. Teraz zaczyna się powoli to samo 🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2021, 18:46

85993e3k946gskpj.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę zajrzyjcie czy miałyście coś takiego jak afp. Ja jeszcze raz patrzylam na mój test pappa i właściwie mój mąż zauważył że jest tam coś takiego jak afp i ja to mam mocno poza normę. Zaraz odejdę od zmyslow

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Dziewczyny proszę zajrzyjcie czy miałyście coś takiego jak afp. Ja jeszcze raz patrzylam na mój test pappa i właściwie mój mąż zauważył że jest tam coś takiego jak afp i ja to mam mocno poza normę. Zaraz odejdę od zmyslow
    Spokojnie, a dzeonilas do lekarza? Kiedy masz wizyte zeby mógł sam ocenić?

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
    29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
    21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤
  • KalaW Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Z chęcią bym pomogła, ale dopiero oddałam krew :( Jeszcze nie mam wyniku

3jgxdqk3tske6v4q.png

PCOS, MTHFR A1298C C/C homozygotyczne, 20210 G-A heterozygotyczne
    ok. 4, 5 roku starań
    CB: 10.2018 -> 01.2019(CP?) -> 08.2019
    CP: 01.2020 -> 07.2020

01/2021 IVF - 1 podejście
    29.01 ET 3 dniowego 7B
    5 dpt bhcg 4,35 -> 7 dpt 6:00 bhcg 9,6 prog 190ng/ml -> 9 dpt 18:00 bhcg 71,16 -> 12 dpt 6:00 bhcg 155,1 ->15 dpt 6:00 bhcg 324,3 (63,2%) ->16 dpt 18:00 bhcg 593 🥰 -> 20 dpt 18:00 bhcg 2708
    22.02.21 - 24 dpt mamy zarodeczek i 💗
    8w5d 2cm dzidzi | 171 bpm

Brak ❄️ (4 zatrzymały się w rozwoju po 3dobie)

Mój instagram:
    i_want_2_be_mom
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milu wrote:
    Spokojnie, a dzeonilas do lekarza? Kiedy masz wizyte zeby mógł sam ocenić?
    W przyszłą środę, z tym że ta lekarka nie robiła badań prenatalnych. Nie dzwoniłam bo niedawno to doczytalam a ta babka cco robiła prenatalne to całkiem obca lekarka

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    W przyszłą środę, z tym że ta lekarka nie robiła badań prenatalnych. Nie dzwoniłam bo niedawno to doczytalam a ta babka cco robiła prenatalne to całkiem obca lekarka
    Znalazłam takie coś na forum gdzie odpowiada lekarz: Natomiast w diagnostyce wad rozwojowych łożyska i płodu normy są szerokie i ich interpretacja jako pojedynczego oznaczenia ( bez dalszych komponentów testu potrójnego) nie ma większego znaczenia. Wynik należy porównać z innymi oznaczeniami: B HCG i wolnego estriolu, potem interpretować specjalnym programem komputerowym, podobnie jak w teście PAPPA.

Wiec myślę, że nie ma się co na zapas martwić. Lekarz moze tylko wprowadzić te wyniki i komputer wylicza ryzyko. Spokojnie, gdyby było coś nie tak widac pewnie by było juz na usg. Trzymam kciuki, nie denerwuj się!🙏

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milu wrote:
    Znalazłam takie coś na forum gdzie odpowiada lekarz: Natomiast w diagnostyce wad rozwojowych łożyska i płodu normy są szerokie i ich interpretacja jako pojedynczego oznaczenia ( bez dalszych komponentów testu potrójnego) nie ma większego znaczenia. Wynik należy porównać z innymi oznaczeniami: B HCG i wolnego estriolu, potem interpretować specjalnym programem komputerowym, podobnie jak w teście PAPPA.

Wiec myślę, że nie ma się co na zapas martwić. Lekarz moze tylko wprowadzić te wyniki i komputer wylicza ryzyko. Spokojnie, gdyby było coś nie tak widac pewnie by było juz na usg. Trzymam kciuki, nie denerwuj się!🙏
    Tylko po co to w takim razie w ogóle było badane? Na wynikach nie ma żadnego odniesienia do tego wyniku tylko podane normy. Teraz też czytam że afp powinno się badać od 15 tygodnia ciąży, ja byłam wtedy w 12 no ale chyba po coś to było zbadane. Nic już z tego nie wiem

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie badania podwozia 😉 chciałam mieć rozeznanie jak to jest gdzieś indziej, bo tu mam dwie skrajności patrząc na moich lekarzy 😁
    Co do zwierząt, to gdy zaszłam w pierwszą ciążę to zaczęliśmy wyprowadzać psa z łóżka. Czasem rano nasz labrador pakował nam się do łóżka. Widziałam że dziecko będzie z nami często leżało na łóżku i nie chciałam tam sierści. Poza tym bez większych zmian 😉
    Natomiast przestrzegam Was przed czymś co stało sie u nas. Długo pilnowałam, żeby pies nie lizał małego po rękach i buzi. Mąż chciał żeby oni się jak najszybciej zakumplowali. Gdy synek miał 11 miesięcy, trafiliśmy do szpitala z gorączką i silną biegunką. Dzień wcześniej tata bawił się synem i psem piłeczką psa. Musiał wziąć brudne rączki do buźki 😏 Okazało się że to salmonella. Byłam przekonana że to nie z mojego powodu, bo bardzo starannie dobierałam posiłki syna. Poza tym jedliśmy to samo a u nas nic. Po wyjściu ze szpitala od razu przebadałam kał psa w kierunku salmonelli i bingo. Pies był bezobjawowy. Wiem że to nie musi się u Was zadziać, ale nikomu nie życzę tego co maluszek wycierpiał.

Karo11 lubi tę wiadomość

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    będę musiała go przenieść do innego pokoju na noc jak będzie dziecko 🤔
    Zacznij już teraz, koty długo się przystosują do nowej sytuacji 😉 dla kota i tak dodatkowym szokiem będzie jak wstawicie łóżeczko, a dziecko to już w ogóle 😉
    Ps. Też mam dachowca 😉

Junjul lubi tę wiadomość

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój kot już niestety odszedł, ale wbrew pozorom zupełnie dobrze się przystosował do życia z dzieckiem. Po prostu je olał. A wręcz uznał, ze to on jest królem domu, bo dalej spał w naszym łóżku, a dziecko w swoim pokoju 🤷‍♀️ Ale moje dziecko nawet kilku godz nigdy nie spało w naszym łóżku, zawsze oddzielnie, po 8 tyg w swoim pokoju. I szczerze polecam, jeśli tylko jest taka możliwość - od 8 tyg życia dziecka nie znam problemu nieprzespanej nocy.

Mag91 lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Junjul Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina32 wrote:
    Zacznij już teraz, koty długo się przystosują do nowej sytuacji 😉 dla kota i tak dodatkowym szokiem będzie jak wstawicie łóżeczko, a dziecko to już w ogóle 😉
    Ps. Też mam dachowca 😉
    Dzięki za radę, może mu kupię jakieś fajne miejsce do spania w salonie, żeby się przyzwyczaił. Od kiedy jestem w ciąży uwielbia spać ze mną i wieczorem chodzi za mną nawet do łazienki dopóki się nie położę do łóżka 🤦

Mag91, Kalina32 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Kobietki pracujecie w ciąży? Ja pracuje, w domu trzylatka. Od rana rozwożenie do przedszkola, pół miasta do pracy, po południu to samo. Jestem zmęczona okropnie. W domu puszczam bajki bo nie mam siły bawić się z dzieckiem 😕 a szefowa chciałaby żebym do końca sierpnia pracowała i chyba powinnam, mam odpowiedzialne stanowisko 😕 ale marzyłam o odpoczynku w ciąży, o spokojnym czasie dla mnie, dziecka tego w brzuchu i tego w domu, o rozwijaniu swoich pasji w domu, o chodzeniu na zajęcia dla ciężarnych. Raczej nie ma na to szans, chciałam już w czerwcu iść na L4 i strasznie jestem sfrustrowana tym wszystkim 😟 tak wgl uwielbiam swoją pracę i dodatkowo pracuje często w weekendy, po prostu to skrajne zmęczenie i życie w biegu mnie dobija teraz 😕
    Ja pracuję, jak musiałam siedzieć w domu to myślałam że zwariuję, czuję się dużo lepiej mając kontakt z ludzmi

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pracuje, ale zdalnie. Nie chce jeszcze mówić o ciąży, jakoś nie czuje pewności, ze będzie ok. I mam teraz 1.5l dziecko w domu, bo żłobki zamkniete. Jest ciężko, ale mimo wszystko mam się czym zająć, a nie rozkminiam każdego objawu.

04.2017 (') 12.2017 (')

• Kalina32 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Ale moje dziecko nawet kilku godz nigdy nie spało w naszym łóżku, zawsze oddzielnie, po 8 tyg w swoim pokoju. I szczerze polecam, jeśli tylko jest taka możliwość - od 8 tyg życia dziecka nie znam problemu nieprzespanej nocy.
    Nasz prawie trzylatek nie spał z nami w łóżku a do dziś się budzi. Ostatnia pojedyncza przespana cała noc była chyba w listopadzie. Nie ma reguły 🤷 zazdroszczę Ci kobieto tych przespanych nocy 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2021, 20:36

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Ja pracuje normalnie, zdalnie. Planuje w przyszłym tygodniu powiedzieć. To będzie już 15tc, bo maluch jest tydzien starszy, więc myślę że to najwyższy czas ;)

Planuje pracowac do końca lipca/sierpnia, bardzo lubię swoją pracę I jak pracuje to mniej rozkminiam i mniej się martwię;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2021, 20:27

Mag91 lubi tę wiadomość

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    My mamy psa i nie wyobrażam sobie ze mogłabym go gdziekolwiek wywieźć. Był parę razy o moich teściów jak jechaliśmy na wakacje i za każdym razem płakać mi się chciało jak go zostawialiśmy. Sierść jest wszędzie, na kanapie, na pościeli, na podłodze mimo częstego sprzątania ale wiedzieliśmy że tak będzie decydując się na zwierzę. Dla mnie zwierzę jest jak członek rodziny

Ja też mam psa :) moja mama mówi że jest to nasz piesynek 😅🙈 kochamy go bardzo , nie ma sierści a włos więc nie mam aż takiego problemu z czystością domu, ogólnie jest to zwierzę bezproblemowe i mądre .
    ale jak tylko zaszłam w ciążę to z dwie osoby mnie zapytały " a co Ty teraz zrobisz z tym psem jak będzie dziecko ?" Co mnie po prostu doprowadza do kurwicy za przeproszeniem 😅 jednej powiedziałam że' nie wiem chyba wywiozę go do lasu albo zostawię przy drodze' i wtedy dopiero dotarło do niej jak głupie zadała pytanie 🤷🏼‍♀️

Essencya lubi tę wiadomość

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina32 wrote:
    Nasz prawie trzylatek nie spał z nami w łóżku a do dziś się budzi. Ostatnia pojedyncza przespana cała noc była chyba w listopadzie. Nie ma reguły 🤷 zazdroszczę Ci kobieto tych przespanych nocy 😉
    Ja myśle, ze sekret tkwi w osobnym pokoju 🤪 wcześniej wszyscy budziliśmy się na najmniejszy szelest, teraz każdy może się kręcić do woli i nie budzimy się nawzajem.

04.2017 (') 12.2017 (')

• Karo11 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina32 wrote:
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie badania podwozia 😉 chciałam mieć rozeznanie jak to jest gdzieś indziej, bo tu mam dwie skrajności patrząc na moich lekarzy 😁
    Co do zwierząt, to gdy zaszłam w pierwszą ciążę to zaczęliśmy wyprowadzać psa z łóżka. Czasem rano nasz labrador pakował nam się do łóżka. Widziałam że dziecko będzie z nami często leżało na łóżku i nie chciałam tam sierści. Poza tym bez większych zmian 😉
    Natomiast przestrzegam Was przed czymś co stało sie u nas. Długo pilnowałam, żeby pies nie lizał małego po rękach i buzi. Mąż chciał żeby oni się jak najszybciej zakumplowali. Gdy synek miał 11 miesięcy, trafiliśmy do szpitala z gorączką i silną biegunką. Dzień wcześniej tata bawił się synem i psem piłeczką psa. Musiał wziąć brudne rączki do buźki 😏 Okazało się że to salmonella. Byłam przekonana że to nie z mojego powodu, bo bardzo starannie dobierałam posiłki syna. Poza tym jedliśmy to samo a u nas nic. Po wyjściu ze szpitala od razu przebadałam kał psa w kierunku salmonelli i bingo. Pies był bezobjawowy. Wiem że to nie musi się u Was zadziać, ale nikomu nie życzę tego co maluszek wycierpiał.

O dzięki, że o tym powiedziałaś !

Ja właśnie planuję iść do weta w połowie ciąży i zrobić panel badań pod kątem czegokolwiek co mogłoby przejść z psa na dziecko.

I tak myślałam nawet czy nie przesadzam.

Jak na razie jesteśmy po higienie pyska i zębów ;) ale właśnie może trzeba zbadać kał krew i wymaz z pyska pod kątem ukrytych chorób i groźnych bakterii, żeby nie trzeba było się bać gdy właśnie pies polize rączkę albo dziecko polize psa 🙈😅

0d1yqqmzuerq2go9.png
‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ