X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CiepłaKluska wrote:
    Hej, chwilę mnie nie było ale widzę że temat szczepień wraca.
    Ja przeszłam covid łagodnie i nie zamierzam się szczepić póki nie urodzę, mieszkam w dużym mieście. Ale dużo osób wokół mnie już jest zaszczepionych co najmniej jedną dawką i gdyby nie ciąża na pewno bym się zaszczepiła.
    Mogłabyś napisać jakie mialas objawy covida?

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • baljov. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Moja lekarka rekomenduje szczepienie na covid po 16tc Pfizerem lub Moderną. Zapisałam się na Pfizera na 27.05.

Essencya, July lubią tę wiadomość

km5svcqguj0gttnw.png
    41 lat
    09.06.2017 Gabrielek 12tc [*]
    V Leiden hetero
    styczeń 2018 - cb
    maj 2019 - cb (drugie IUI, w sumie trzy IUI)
    kwiecień 2020 - cb
    czerwiec 2020 - ivf protokół krótki - 12 kumulusów, 9 dojrzałych komórek - 4 zarodki - żaden nie przetrwał do stadium blastocysty :(
    wrzesien 2020 - ivf protokół długi - 8 kumulusów - 7 dojrzałych komórek - 6 zarodków - 4 zamrożone blastocysty - po badaniach genetycznych 1 prawidłowy (dziewczynka 💗).
    29.01.2021 - transfer jedynej blastki 4.1.1. (accofil, encorton, embryoglue)
    7dpt - beta 33,8
    10dpt - beta 269,3🍀
    12dpt - beta 661,1 🍀💖
    24dpt - jest zarodek 3 mm i bijące serduszko 💖😍
    ur. 15.09.2021 Igusia💗👶 2650g, 48cm, 10/10
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2021, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Mogłabyś napisać jakie mialas objawy covida?
    Jeden dzień kaszlu i utrata węchu na kilka tygodni.

• Kaarola Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Ja zawsze w przypadku tych dyskusji o tym, że szczepienia są eksperymentem zastanawiam się, jak to jest, że w innych przypadkach ludzie nie boją się eksperymentów. Biorąc pod uwagę zanieczyszczenie środowiska to nawet przez to co jemy narażamy się na działanie różnych substancji. Zyjemy w zanieczyszczonym i zasmogowanym kraju. Korzystamy z telefonów komórkowych, latamy samolotami. Walcząc o zajście w ciąże bierzemy mnóstwo leków, które też nie powinny być łykane jak cukierki. Kurde, no nawet Duphaston, lek na całe zło. A nagle szczepienia są złe, bo nie znamy ich długoterminowych skutków. A łykania leków na stymulacje owu, z których niektóre są zarejestrowane nie w tym celu, tylko do leczenia nowotworów, znamy? No i co ważniejsze, skutków przejścia covid w ciązy też jeszcze nie znamy...
    Zgadzam się z Tobą. Miałam 2 stymulacje do ivf do tego cały zestaw leków łącznie z accofilem do 12 tc (który brałam 14 lat temu przy nowotworze) i sterydami - encotonem do 20 tc. Kto mi odpowie na pytanie czy leukocyty przez cały pierwszy trymestr w wysokości 35 tys nie spowodowały jakichś zmian? Kto mi zagwarantuje, że cel jaki udało mi się zrealizować, czyli zajście w ciążę za wszelką cenę, nie będzie miał negatywnych konsekwencji u mojego syna za kilka, kilkanaście lat.
    Kto mi zagwarantuje, że nie szczepiąc się w przypadku gdy dostanę covida to przejdę go bezobjawowo? Albo czy szczepiąc się jeszcze bardziej narażę dziecko?
    W tym momencie zazdroszczę "wiatropylnym" na które facet tylko spojrzy i już są w ciąży bo one nie stają przed takimi wyborami.

A btw to słyszałam plotkę, że mogą wprowadzić porody rodzinne dla zaszczepionych (przynajmniej mężów).

Gomerka, baljov., July lubią tę wiadomość

17u9k6nlx64z75n1.png

PCOS, IO, hiperinsulinemia, NT, RIF
    MTHFR_677C>T hetero, PAI-1 4G homo, ANA1 ujemne, KIR AA, NK 20.6%; allo mlr 27.7%
    AsthenoTeratozoospermia, fDNA=31%

1 IVF ICSI 11.2019 ❄❄❄❄
    FET 4.02.2020 ❄5.2.2 :( + encorton
    FET 7.03.2020 ❄5.3.3 :( + atosiban, encorton, embrioglue, AH
    04.2020 histeroskopia OK
    FET 11.07.2020❄❄4.3.3 :( + accofil, intralipid, encorton, AH

2 IVF ICSI + fertil chip 08.2020 11x❄
    FET 29.01.2021❄5.1.1 + accofil, intralipid, encorton🍀 beta 6dpt 38.66; 8dpt 121.5; 10dpt 251.4; 15dpt 1423🍀
    Sanco - czekamy na chłopca 💙
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarola, ja co prawda uniknęłam stymulacji do ivf, ale przeszłam kilka stymulacji owu przed poprzednią ciążą. I też nie wiem, jakie będą takie skutki dalsze. Za to bliższe były jednoznaczne - praktycznie wyłysiałam. I też, mimo tego, że to już moja kolejna ciąża i wszystko wygląda na to, że 2 szcześliwa to zazdroszczę tym, którzy nie mają problemów z zajściem w ciąże i omija ich pakowanie w siebie ton leków.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• kokoszka31 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, rzadko tu zaglądam.. ale w temacie szczepień: lekarze są podzieleni 50/50 (prowadzę ciążę u dwóch i oboje mieli odmienne opinie). Mnie przekonało stanowisko polskiego towarzystwa ginekologii z dnia 26.04 (https://www.ptgin.pl/stanowisko-ptgip-dotyczace-szczepien-kobiet-ciezarnych-przeciwko-covid19) oraz stanowisko WHO. W USA zaszczepiono już ponad 90tys ciężarnych, zrobiono badania na płodach zwierząt i na ten moment wszystko wskazuje na bezpieczeństwo szczepionki. Na koniec chciałabym zauważyć, że nie ma czegoś takiego jak badania kliniczne na ciężarnych- takowych nie prowadziło i nie prowadzi się nigdy w USA i UE nad żadnym lekiem/szczepieniem. Opinię czy dany preparat jest bezpieczny dla ciężarnych wydaje się na podstawie badań retrospekcyjnych. z ciekawostek w USA do grupy 0 (szczególnie narażonej na covid) obok lekarzy, farmaceutów etc dopisali również kobiety ciężarne.Bazjjac na tym wszystkim tydzień temu przyjęłam 1 dawkę Pfizer, żadnych skutków ubocznych poza bólem ręki. Oczywiście szanuję wybór każdej osoby i nie narzucam swojego zdania. Chciałam tylko podzielić się z Wami moim doświadczeniem ☺️

Gomerka, July, Kacha_88, baljov., Essencya, Kaarola lubią tę wiadomość

age.png
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już tak bym chciała się zaszczepić, albo chociaż wiedzieć że mam już wyznaczony termin... Ale wstrzymuje się na razie, jestem świeżo po antybiotyku, a poza tym mój żłobkowicz ciagle coś przynosi i za każdym razem ja z nim czuję się chora. Ale szczerze mówiąc strasznie przeraża mnie taka ignorancja... Ile lekarzy i pielęgniarek znam (moje miejsce pracy to obecny OIOM covid) czy w ciąży czy nie tak nie ma nikogo kto odradza szczepień. Większość już się zaszczepiła, niektórzy czekają bo z jakichś przyczyn nie mogą. I wszystkie te osoby są zgodne ze to jedyna droga do wchodzenia w normalny tryb życia. Nie pojmuję czemu nikt nie zagłębi się jak straszne skutki uboczne może powodować chociażby słynny ibuprofen a nagle pojawiło się mnóstwo ekspertelow od wakcynologii. Ja się czasem zastanawiam jakie skutki może mieć w przyszłości to że całą ciążę jadę na lekach niż te dwie dawki szczepionki. Mam nadzieję że jak nie w najbliższym czasie to chociaż do końca ciąży uda mi się zaszczepić 🙄

Gomerka, baljov., Essencya, Kaarola lubią tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie porody rodzinne tego się spodzewiam dla zaszczepionych.
    Jakbyście chciały się zapisać przez NFZ to na Pfizer dla mnie wczoraj w mazowieckim miał terminy dopiero na 23.06. Więc terminy nie są raczej od ręki przynajmniej u mnie.W razie czego można anulować rezerwacje. Część osób które pisały na innym forum pisze ze warto się zaszczepić przed 30 tyg (tak twierdzą ich lekarze), widziałam też opinie że jest czas max do 34 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 11:00

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• kokoszka31 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha88- ja też z mazowieckiego i musiałam się wybrać na wycieczkę do Białegostoku po szczepienie ☺️

age.png
  • baljov. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    No właśnie porody rodzinne tego się spodzewiam dla zaszczepionych.
    Jakbyście chciały się zapisać przez NFZ to na Pfizer dla mnie wczoraj w mazowieckim miał terminy dopiero na 23.06. Więc terminy nie są raczej od ręki przynajmniej u mnie.W razie czego można anulować rezerwacje. Część osób które pisały na innym forum pisze ze warto się zaszczepić przed 30 tyg (tak twierdzą ich lekarze), widziałam też opinie że jest czas max do 34 tyg.
    Ja się zapisywalam jakoś w zeszłym tygodniu, a raczej zmieniałam termin bo miałam wcześniej zarezerwowany 60 km od miejsca zamieszkania, a udało mi się zmienić na moje miasto. Najlepiej jest szukać terminu przez IKP. Z moich obserwacji wynika, że tam co kilka minut pojawia się coś nowego, trzeba sprawdzać. Tylko żeby wyszukiwać terminy to trzeba najpierw anulować ten zarezerwowany i bałam się że stracę swój, a nie znajdę lepszego. Ale raz miałam tak że anulowałam swój, i zdążyłam się na niego z powrotem zapisać jak nie znalazłam lepszego. Ale to trzeba szybciutko bo za parę sekund terminy znikają.

km5svcqguj0gttnw.png
    41 lat
    V Leiden hetero
    styczeń 2018 - cb
    kwiecień 2020 - cb
    czerwiec 2020 - ivf protokół krótki - 12 kumulusów, 9 dojrzałych komórek - 4 zarodki - żaden nie przetrwał do stadium blastocysty :(
    wrzesien 2020 - ivf protokół długi - 8 kumulusów - 7 dojrzałych komórek - 6 zarodków - 4 zamrożone blastocysty - po badaniach genetycznych 1 prawidłowy (dziewczynka 💗).
    7dpt - beta 33,8
    10dpt - beta 269,3🍀
    12dpt - beta 661,1 🍀💖
  • baljov. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cery, to jakieś 2 tyg temu miałam ogromny problem z cerą. Strasznie mi się wysuszyla, zaczela się luszczyc i porobiły mi się straszne suche placki na twarzy. Próbowałam kilku kremów, nawet takiego niby specjalnego dla kobiet w ciąży ale było jeszcze gorzej, jakby mnie uczulaly. Pomógł dopiero krem myjący plus balsam do smarowania dla skóry atopowej z apteki, dozwolony również dla niemowląt. Zniknęło wszystko jak ręka odjal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 11:19

km5svcqguj0gttnw.png
    41 lat
    V Leiden hetero
    styczeń 2018 - cb
    kwiecień 2020 - cb
    7dpt - beta 33,8
    10dpt - beta 269,3🍀
    12dpt - beta 661,1 🍀💖
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokoszka31 wrote:
    Kacha88- ja też z mazowieckiego i musiałam się wybrać na wycieczkę do Białegostoku po szczepienie ☺️
    Hehe nieźle :) mi system pokazywał że jak wyszukuje na jakąkolwiek miejscowość w powiecie Wołominskim to miałam opcje w Radzyminie. W Warszawie nie było ani jednego wolnego terminu. Ostatecznie jestem zapisana w Wawie ale to z pracy mi się udało ogarnąć.

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak się dzwoni na infolinie 989 to nie trzeba rezygnować z terminu, a często się znajdują bliżej i wcześniej. Ja dzwoniłam kilka razy, aż znalazłam swoj termin. Tak jak piszecie, co chwila się coś pojawia, a ta infolinia naprawdę sprawnie działa, co mnie zaskoczyło.

baljov. lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja całkiem z innej beczki, czy pijecie w ciąży piwo 0%?

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Nie piłam na początku wcale bo miałam koszmarną zgagę, teraz czasem, bardzo rzadko mi się zdarza, ale to dlatego, że strasznie chce mi się pić i już mam czasem dość wody, napojów słodzonych nie pije i potrzebuje czegoś smakowego 😉 w pierwszej ciąży piłam też wino bezalkoholowe, tylko trzeba na dobre trafić, bo większość smakuje jak sok ;)

age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh ja mam inny dylemat, zastanawiam się jaka plec dziecka tak sobie porównując objawy z pierwszej i obecnej ciąży ;) w pierwszej się czułam rewelacyjnie, wyglądałam ładniej, cera idealna i włosy poza tymi na głowie praktycznie nie rosły - była córka. Teraz czuję się znacznie gorzej, co chwilę jakieś wypryski na twarzy, włosy na nogach mi tak szybko rosną że muszę golić co kilka dni. Zastanawiam się czy to chłopak jednak nie będzie 🤔 może tak organizm reaguje na testosteron? A może to po prostu kwestia wieku bo jednak 4 lata minęły? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 13:25

age.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Nie piłam na początku wcale bo miałam koszmarną zgagę, teraz czasem, bardzo rzadko mi się zdarza, ale to dlatego, że strasznie chce mi się pić i już mam czasem dość wody, napojów słodzonych nie pije i potrzebuje czegoś smakowego 😉 w pierwszej ciąży piłam też wino bezalkoholowe, tylko trzeba na dobre trafić, bo większość smakuje jak sok ;)
    Ja nigdy nie piłam piwa żadnego ani alkoholowego ani 0% ale teraz mam właśnie ochotę na coś gazowanego i tylko to piwo mj jakoś wchodzi

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul, nie ma co porównywać objawów z pierwszej i drugiej ciąży czy kolejnej i patrzeć na to jaka płeć. U mojej kuzynki jak była w pierwszej ciąży to wyglądała fatalnie, miała ochotę na słodkie i wskazywaloby na córkę bo podobno dziewczynki zabierają urodę itd a jednak ma synka 🙂 w drugiej wyglądała rewelacyjnie i świetnie się czuła i ma drugiego synka 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 13:40

zozo lubi tę wiadomość

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • baljov. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Ja piłam akurat wczoraj owocowe i na początku ciąży też piłam, bo mi na mdłości pomagało. Ale rzadko pijam 😉

km5svcqguj0gttnw.png
    41 lat
    V Leiden hetero
    styczeń 2018 - cb
    kwiecień 2020 - cb
    7dpt - beta 33,8
    10dpt - beta 269,3🍀
    12dpt - beta 661,1 🍀💖
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się chyba przechwalilam pare dni temu, bo dzisiaj mam taki ostry bol spojenia lonowego co chwilę, ze tylko leze na lewym boku :( myślę, że zaparcia tu też swoje robią, a dzisiaj jeszcze córa szaleje w brzuchu I dostaje coraz mocniejsze kopniaki. Co do szczepienia, czekam na konsultacje z moim lekarzem, ale jeśli będę mogła, to chce się zaszczepić.

A i piwo 0% pije czasami :) polecam gruszkowe somersby albo nowy desperados virgin ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 13:58

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
    29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
    21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ