X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Ehh mnie jakiś dołek ostatnio ogarnia, całe życie zaplanowane z minuty na minutę i od kiedy zaszłam w ciążę nie mam czasu dla siebie 😟 praca, później dziecko z przedszkola, częste migreny i chodzę spać z nią o 22 bo już nie mam siły 😟 w pracy nie czuję jakiejkolwiek taryfy ulgowej i ten tydzień mega ciężki, planuje pracować do 17 czerwca, bo wtedy domykam ważny projekt, natomiast nawet nie wiem jak powiedzieć o tym szefowi, bo liczą że będę do końca sierpnia. Ale każdy dzień mnie tak frustruje, że boje się że jak zostanę dłużej to się nabawie depresji 😟

Patrz przede wszystkim na siebie i dzieciątko a także rodzinę którą już masz. Jeśli nie masz siły i nie dajesz rady a wsparcia brakuje, to może warto rozważyć mimo wszystko wcześniej l4 niż tego 17 czerwca ? Zwłaszcza, że jesteś zmęczona i po prostu z tego co czytam zwyczajnie smutna i zniechęcona. Czasem nie warto się tak męczyć i lepiej zwyczajnie odpuścić. Też miałam plan pracować dłużej a poszłam na l4 wcześniej i nie żałuję, mimo że sporo robię w domu, miałam przeprowadzkę, którą głównie ogarniał mąż i mój tato, to komfort tego, że nie muszę myśleć o projektach, tym co się tam dzieje w pracy i ile jest jeszcze do zrobienia, jest niesamowity.

Trzymam mocno kciuki, żeby Ci się wszystko poukładało tak jak byś chciała no i za powrót sił a także lepszy nastrój :)

Junjul, Essencya lubią tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo11 wrote:
    Hej dziewczyny ja we wtorek wieczorem mam połówkowe ☺️

Teraz zmagam się z lekkim zapaleniem pęcherza ale nic strasznego się nie dzieje , ból pęcherza jest nieprzyjemny i częste wizyty w toalecie 😏 mam leki i będzie ok

Czuje ruchy małej, na początku 19 tyg myślałam że to kiszki 😅
    ale już codziennie mam te "pękające bańki" i coś ala kopniaki, ale takie bardzo delikatne , więc wnioskuję że to od tylu dni nie mogą to być jelita a właśnie córa tam tańcuje 😊

Oprócz tego zauważyłam pogorszenie stanu skóry 😬 codziennie jakiś nowy pryszczyk na buzi 😐 włosy bez zmian , za to rzęsy mam dużo słabsze a przed ciążą zawsze miałam wachlarz swoich pięknych rzęs , pomalowane wyglądały jak sztuczne 😅 cóż no zgodnie z zabobonem - córka chyba serio odbiera mi urodę haha

Pozdrawiam was trzymajcie się ciepło , i trzymajcie kciuki żeby u mnie na połówkowych było wszystko super ☺️

Trzymam kciuki za połówkowe :) ja na swoje muszę jeszcze trochę poczekać :( a czas mi się dłuży i chciałabym już to swoje maleństwo zobaczyć i dowiedzieć się czy będzie córa czy syn :) cera u mnie to też porażka, ale staram się nie przejmować :)

preg.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Patrz przede wszystkim na siebie i dzieciątko a także rodzinę którą już masz. Jeśli nie masz siły i nie dajesz rady a wsparcia brakuje, to może warto rozważyć mimo wszystko wcześniej l4 niż tego 17 czerwca ? Zwłaszcza, że jesteś zmęczona i po prostu z tego co czytam zwyczajnie smutna i zniechęcona. Czasem nie warto się tak męczyć i lepiej zwyczajnie odpuścić. Też miałam plan pracować dłużej a poszłam na l4 wcześniej i nie żałuję, mimo że sporo robię w domu, miałam przeprowadzkę, którą głównie ogarniał mąż i mój tato, to komfort tego, że nie muszę myśleć o projektach, tym co się tam dzieje w pracy i ile jest jeszcze do zrobienia, jest niesamowity.

Trzymam mocno kciuki, żeby Ci się wszystko poukładało tak jak byś chciała no i za powrót sił a także lepszy nastrój :)
    Dzięki wielkie 🙂 no właśnie to jest taki paradoks, jakbym nie była w ciąży to bym się cieszyła z tego co robię, a teraz najlepsze dni to takie kiedy mogę siedzieć w domu ehh, muszę z lekarka porozmawiać co o tym myśli, ona mi da zwolnienie kiedy będę chciała ale chcę być też w porządku wobec pracodawcy żeby mieć po co wracać ehh. Mąż dużo mi pomaga ale sam też dużo pracuje i jest zmeczony, jeszcze na głowie resztki remontu, zakup nowego auta i to tempo życia jest zabójcze, mam nadzieję, że nie szkodzi dziecku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 12:53

age.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tęsknię za pracą 🥺 czuję się samotna od 7 tyg ciąży jestem w domu. Gdybym mogła coś robić np w ogrodzie albo posprzątać było by innaczej. Ale jak czujesz zmęczenie to znaczy że organizm sam się domaga odpoczynku i może powinnaś iść szybciej na L4 jesteś w ciąży i to nie zbrodnia ani nie udajesz.

Junjul lubi tę wiadomość

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dzisiaj straszne upławy, niby w kolorze nie widzę różnicy z normalnym śluzem, zapachu też nie ma innego, ale płynie ze mnie jak z kranu i nie wiem czy mam się martwić.. Niby czytałam, że teraz może być zwiększone wydzielanie wydzieliny, ale na ile wierzyć internetowi i czy to aż tak się zwiększa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 16:14

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag91, ja też mam tak że w niektóre dni leci ze mnie , a niekiedy mam mało śluzu i czuje suchość. Wydaje mi się, że to normalne :)

Mag91 lubi tę wiadomość

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mam, noszę ze sobą dodatkowe majtki na zmianę i wkładki higieniczne bo leci jak z kranu 🙈 ale nic mnie nie boli, taki bezzapachowy białawy śluz, więc się nie martwię, bo w poprzedniej ciąży było to samo, a na końcówce w ogóle miałam wrażenie jakbym ciągle sikała pod siebie

Mag91 lubi tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • Essencya Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w którym tygodniu zrobilyscie/robicie połówkowe? Zastanawiam się, czy się zapisać w 20 tyg czy być może zwlekać do 22?

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Essencya wrote:
    Dziewczyny, w którym tygodniu zrobilyscie/robicie połówkowe? Zastanawiam się, czy się zapisać w 20 tyg czy być może zwlekać do 22?
    Ja będę miała w 21+0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 17:42

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do którego tygodnia konkretnie można zrobić połówkowe? Czy w 21+6 to jeszcze można? A co jak dzidziuś wyjdzie większy np o 2 dni? Wtedy byłoby już 22+2

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 17:53

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka, przy połówkowych w obecnej sytuacji prawnej to nie ma znaczenia. Nawet jeśli dziecko będzie większe to spokojnie wszystkie parametry da się zmierzyć. Granica 22 tyg była głównie po to, że wcześniej mniej więcej do tego tygodnia można było usunąć ciąże ze względu na wady płodu (granica była przeżywalność poza ciałem matki, czyli 23-24 tydz). Teraz i tak tej opcji nie ma.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Bo chodzi o to, że partner ma taką pracę że ciągle praktycznie jest w trasie i chciałam się umówić na sobotę kiedy będzie mieć wolne a wtedy wychodzi 21+6

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie u laryngolog wiem tyle że moje szumy to efekt albo zaciskania zębów albo zwiekoszonej ilości hormonow. Uszy bez zaległej woskowiny, śluzówka nosa lekko obrzęknięta (częste w ciąży). Bez ciąży dostałabym lek obkurczający naczynia które mi zapewne szumia ale ze jestem w ciąży to nic nie mogę wziac. Dlasza diagnostyka również obecnie nie wchodzi w grę. Jakby było gorzej to mam wrócić. Przy zatkanych uszach pomoc trąbce słuchowej zatykając nos i próbując wydmuchiwać nos. Mam wybrać się do stomatologa i skonsultować dolegliwość od strony zuchwy.

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Justynaa Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy czujecie dziecko dotykając brzucha? W podbrzuszu pojawia mi się czasem taki niespodziewany dosyć duży „guzek” nie wiem jak to nazwać.. czy to jest możliwe ze już czuć dzidziusia? Dodam ze jestem szczupła i lekarz powiedział ze szybko będę czuć, jednak i tak mnie to zastanawia czy to na pewno dzidzia zmieniła pozycje czy może to jakiś inny powód

0d1yvfxmjs0c4eki.png
    starania od 08.2020
    17.02.2021 ⏸ 💕
    17.02.2021 Beta 132, Prog 44,5 →22.02.2021 Beta 980😍
    08.03.2021 CRL - 0,37cm
    29.03.2021 CRL - 2cm
    19.04.2021- 6,5cm 👶🏻
    17.05.2021 - kolejna wizyta
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie czuję jeszcze ruchów, mimo, że jestem szczupła i to kolejna ciąża. Ale tez mam taki guzek czasem, myśle, ze to dziecko, ale ja czekam na wyraźne kopniaki, a nie takie twardnienia.

July lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Justynaa Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje ruchy, nie są one takie wyraźne ale takie bąbelki, smyrania :) a jak trzymam rękę na brzuchu to pojawi się czasem takie puk puk :) tylko zastanawiała mnie ta wypukłość

0d1yvfxmjs0c4eki.png
    starania od 08.2020
    17.02.2021 ⏸ 💕
    17.02.2021 Beta 132, Prog 44,5 →22.02.2021 Beta 980😍
    08.03.2021 CRL - 0,37cm
    29.03.2021 CRL - 2cm
    19.04.2021- 6,5cm 👶🏻
    17.05.2021 - kolejna wizyta
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie czuje ruchów i myślę, że poczuje je dopiero późno bo przed ciąża miałam trochę tkanki tłuszczowej na brzuchu

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha, dzięki za informację. Czyli u mnie też może być przyczyna zaciskania zębów, robię tak nawet tego nie kontrolując 🤦‍♀️

Kacha_88 lubi tę wiadomość

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pod ręka nie czuję ruchów, ale czasem czuję jakby coś się rozpychało a czasem takie łaskotanie i wiercenie, na razie bardzo delikatne 🙂

age.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czuję delikatne ruchy od kilku dni, mam wrażenie jakby mi tam pływała rybka, czuję też takie bąbelki i pukanie. Wyłapuje najczęściej jak siedzę i odpoczywam albo leżę :)

preg.png
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ