X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2021, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze można dzwonić do kilku różnych lekarzy na teleporady, zawsze ktoś wystawi.
    A dla bezpieczeństwa warto wziąć nż w pracy, bo jak dostaniesz L4 to urlop się i tak anuluje.

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    MichaLina a ile ważył na poprzedniej wizycie i kiedy to było?
    1100 , miesiąc temu i byliśmy w ostatnich centylach, teraz 1450 a dokładniej +/-1435 i jesteśmy niemalże na środkowym.

Dzieci też rosną skokowo więc to może nie być fakt CC ale ja się makrosomii bardzo bałam i boje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2021, 11:18

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:
    1100 , miesiąc temu i byliśmy w ostatnich centylach, teraz 1450 a dokładniej +/-1435 i jesteśmy niemalże na środkowym.

Dzieci też rosną skokowo więc to może nie być fakt CC ale ja się makrosomii bardzo bałam i boje.
    Ja właśnie też się boję jak ta moja cukrzyca wpływa na małego. Na poprzedniej wizycie mieliśmy 61 centyl, ciekawe jak dzisiaj bedzie

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś odebrałam wyniki krzywej: 84-159-117. Internet mi mówi, że jest dobrze, popołudniowa wizyta u gina to jeszcze potwierdzi. Za to magnez lekko poniżej normy, co jest dziwne, bo nie dokuczają mi żadne skurcze... Ciszę się jednak, że dzięki Wam to sprawdziłam, bo mogę teraz działać z wyprzedzeniem.

jane789, Angelka93, Filcek lubią tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja dzis po wizycie. Przy skurczach brać magnez i nospe. Mam anemie więc dostałam żelazo. Bakterie w moczu więc też jakieś tabletki dostałam. Mała odwróciła się i jest główka do góry ale mam nadzieję że jeszcze się odwróci. Jak nie to pomimo tego i tak chyba zdecyduje się na poród SN.
    Mała nie taka mała bo waży już 1670g. Szyjka długa zamknięta wszystko ok.

jane789, Praskovia, Patka95, Gela093, Mag91, Kacha_88, Dominika283, Filcek lubią tę wiadomość

• jane789 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli chodzi o tą anemię to ona się objawia przede wszystkim niskim wynikiem hemoglobiny? Czy jak hemoglobina jest w normie to jest opcja, że ma się anemię?

Gosia, faktycznie mała już duża jak na ten tydzień🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2021, 18:28

• Juliet Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy wy też się tak pocicie? 🙈 Ledwo wyjdę spod prysznica i czuję jak mi spod pachy daje 😭 mogę się myć nawet 10 razy dziennie, stosować antyperspiranty, perfumy, a i tak czuję swój pot 🥺 to na pewno hormonalne i minie po porodzie, ale czuję przez to taki dyskomfort. Boję się, że skoro ja czuję, to ludzie tym bardziej i że wezmą mnie za jakiegoś brudasa, czy coś 🤦🏻‍♀️

Praskovia, Essencya lubią tę wiadomość

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po prenatalnych, wszystko ok 😃 mały waży już 1445g💙 jest już odwrócony główka na dół 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2021, 19:09

jane789, Patka95, Praskovia, Kacha_88, MichaLina, Dominika283, Filcek, makatka lubią tę wiadomość

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie była dziś zwykła wizyta, mały 1030g, duży jak na ten tydzień ciąży. We wszystkich pomiarach ponad tydzień większy, głowa prawie 2 tyg, z tym jak jego starszy brat 🙈😂 szyjka 3,2 cm ale luteinę 200 mam utrzymać. Szczerze to tego ostatniego mam już tak dosyć, ciągle niewygodnie, coś wypływa, co chwilę coś tam swędzi 🙄 ostatnio bez wkładki i zapasu ze sobą na wyjście nie mogę się ruszyć z domu, bo więcej wydzieliny plus tabletka i zaraz czuję się cała zalana

Praskovia, Patka95 lubią tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakąś rozpiske ile dziecko powinno ważyć w danym tygodniu? Wszędzie piszą co innego..

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja już też po wizycie i niestety odczucia słodko-gorzkie...

Z dzieciątkiem wszystko dobrze, od ostatniej wizyty (miesiąc temu) "przytyło" ponad siedemset gramów! Waży teraz 1230g, jest więc już niezłym dziczkiem! <3 Rozwija się prawidłowo.

Niestety coraz gorzej znoszę wizyty u tej lekarki... Dzisiaj nawet nie pokazała mi dzidziusia! W gabinecie nie ma drugiego monitora, na wcześniejszych wizytach odwracała do mnie swój co jakiś czas, a dzisiaj nie zrobiła tego. Tak się nastawiałam, że zobaczę dziś maleństwo, tak na to czekałam... :(

Na poprzednich wizytach mówiła, że bobo ładnie wystawia się do ekranu, więc dzisiaj zapytałam czy znów eksponuje swoje atrybuty. Nie chcemy z mężem znać płci, ale zapytałam, bo uważam, że to słodkie jak bobek się "wystawia", chciałam po prostu zagadać. Lekarka opieprzyła mnie, że to nie jest ważne, że "ją to nie interesuje" i najważniejsze, żeby było zdrowe. Poczułam się jak wyrodna matka, a przecież nawet nie pytałam o tę płeć. :(

Potem jeszcze zapytałam o łożysko, bo może pamiętacie, że ona na poprzedniej wizycie twierdziła, że jest wysoko, ale inny lekarz mówił, że 1 cm od ujścia szyjki. Spytałam, czy mam nisko położone łożysko, a ona znów mnie opieprzyła, że "nie macie pojęcia o ciąży" (my- czyli ciężarne) i "wymyślacie sobie różne rzeczy"...

Wyników mojego magnezu nie skomentowała, a ja już bałam się pytać. Więc może mogłybyście mi polecić jakąś suplementację dla ciężarnych przy lekko obniżonych wynikach?

Czuję się okropnie, bo wiecie... ja za to płacę. To są prywatne wizyty, na które dojeżdżam specjalnie ponad 50km. Bliżej już nikogo sensownego nie ma. Mogłabym dojeżdżać 80km do miasta wojewódzkiego, ale boję się zmieniać lekarza na takim etapie ciąży. Poza tym obawiam się, że to by mi zamknęło drzwi do najbliższego szpitala, bo ona tam pracuje...

Jest mi strasznie, strasznie smutno. Wizyty powinny być magiczne, a ja czuję się po nich jak głupek i boję się, że nie będę dobrą mamą. Czytam Wasze posty powizytowe, np. post Kaliny o tym jak lekarka opowiadając o małej Agacie robi zdjęcia ze stópką przy buzi i czuję się taka niezaopiekowana...

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, na pewno będziesz świetną mamą! 😚
    Mhm, co do przebiegu wizyty a w zasadzie Twoich odczuć to ja mam tak samo.. co prawda nie opieprza mnie i tak nie komentuje ale czuje się ciemna po tych wizytach.. I tak jak Ty, boję się zmienić lekarza na tym etapie ciąży bo w okolicy nie ma dużego wyboru. Mam wizytę we wtorek i już się zastanawiam jak będzie wyglądać.. moja lekarka do tej pory zawsze mi pokazuje na monitorze córcie ale nie daje zdjęć.. ciekawe czy teraz mi da czy znów stwierdzi że brzydkie..
    Także kochana nie jesteś sama z takimi odczuciami. 😚 Ja pocieszam się tym, że z niunią wszystko ok i ciąża przebiega prawidłowo..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2021, 20:45

Praskovia lubi tę wiadomość

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Dziewczyny, jeśli chodzi o tą anemię to ona się objawia przede wszystkim niskim wynikiem hemoglobiny? Czy jak hemoglobina jest w normie to jest opcja, że ma się anemię?

Gosia, faktycznie mała już duża jak na ten tydzień🥰
    U mnie jest niska hemoglobina

• Essencya Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za paskudna małoempatyczna lekarka… Praskovia- bardzo Ci współczuje- nie możesz się bać swojego lekarza- zwróć jej uwagę! Jeśli bedzie Ci pozniej robiła schody w szpitalu, to zgłoś ją do Izb.
    nie wyobrażam nie odpowiadać na pytania pacjenta! A jeśli nawet czegos nie wie, to niech o tym powie, bo to żaden wstyd powiedzieć, że nie jest pewna, ale sprawdzi… pacjent nie może się bać zadawania pytań, bo nie musi o wszystkim wiedzieć- nawet jeśli pytanie dla lekarza jest głupie, to on jest ekspertem, a pacjent laikiem! Wiedzieć to należy o właściwych nawykach higienicznych, a nie sprawach specjalistycznych, bo to nie Twoja działka, a jestes świadoma pacjentką i dlatego pytasz.
    Ze spokojem- nic złego nie robisz, ze chcesz soe dowiedzieć o przebieg ciąży i chcesz widziec swoje dziecko.

Co do pocenia… ja dzisiaj musiałam spac nago, bo myślałam ze umrę z gorąca… tez się cały czas myjję, a mam wrażenie ze pomaga na krótko… dzisiaj to jestem taka jakas nieżywa, ze leję się przez palce, jakkolwiek to brzmi… coś może z ciśnieniem- duszno mi, gorąco, ledwo żyję 🙈

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, współczuję lekarki 😕 nie martw się, będziesz cudowną mamą dla swojego dziecka 🙂
    Juliet co do pocenia to od początku też tak mam, nawet reksona na mnie nie działa, o dziwo antyperspirant z Garniera który wcześniej nie działał jest lepszy ale i tak guzik daje, nie pocę się tylko jak jest chłodno i nie wychodzę z domu, a tak non stop czuję dyskomfort i w torebce noszę dezodorant na czarną godzinę czyli prawie codziennie 🤦 maskara, w pierwszej ciąży się tak nie pocilam, a teraz czuję się jakbym cały czas śmierdziała i ubrania po każdym użyciu do prania 😕

Praskovia, Juliet lubią tę wiadomość

age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuję Wam, już trochę ochłonęłam i czuję się trochę lepiej. Na co dzień nie mam takich przemyśleń, ekscytuje mnie to co nas czeka i wierzę w siebie, tylko po tych wizytach mam taki zjazd... Najważniejsze, że bobo zdrowe, a na prenatalne 3 trymestru umówię się do kogoś innego.

Z poceniem się mam podobnie. Nie leje się ze mnie, ale czuję, że cały czas podśmierduję, co bym nie zrobiła. Prysznice i antyperspiranty nic nie dają. Przed ciążą nie miałam takiego problemu.

Juliet lubi tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia będziesz świetną mamą. Widać że lekarz ma w sobie mało empatii, jeśli chcesz dalej u niej prowadzić ciąże to warto zwrócić jej uwagę. Najlepiej odnieść się do swoich odczuć po jej komentarzu, typu po tej odpowiedzi poczulam się tak i tak, bez ataku. Powinno dotrzeć. Lekarka mogła mieć słabszy dzień ale nie może aż tak tego okazywać. Mój prowadzący czasem naprawdę jest mega zmęczony (pracuje w szpitalu) ale nigdy podobnych akcji nie miałam.
    Wczoraj miałam miłą akcje w sklepie. Stoję w Wiellllkiej kolejce nagle kasjerka krzyczy do mnie: "Pani z brzuszkiem do mnie!" jeszcze mi komplementy przy kasie prawiła. Miny osób które mijałam idąc do kasjerki bezcenne 🙂.ehh zrobiła mi dzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2021, 22:49

Praskovia, Essencya, Patka95, Filcek, Mag91, Kalina32 lubią tę wiadomość

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• natnatss Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się strasznie pocę. A nigdy nie miałam problemu z odrzucającym zapachem potu, nawet w poprzedniej ciąży. Nawet teraz, przed chwilą wyszłam spod prysznica i już czuję od siebie brzydki zapach, jakbym się w ogóle nie myła 🙄

Juliet lubi tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia współczuję takich wizyt, nie rozumiem jak lekarz może się w taki sposób odzywać do pacjenci :/ ale najważniejsze że z maleństwem wszystko dobrze i już niedługo zobaczycie się na żywo ❤️

Co to pocenia to ja polecam bloker potu z ziaji

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się strasznie pocę, ale to nie jest nieprzyjemny zapach na szczęście. Taki urok ciąży 🙄 w poprzedniej najgorzej było po porodzie, jak ta woda ze mnie schodziła. Czasami się przebierałam kilka razy 🙈

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ