Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Sophieja wrote:Cześć dziewczyny,
Czy Wasze dzidziusie są już obrócone główkami do dołu? Dajcie znać który tydzień i czy tak czy nie oraz jak miałyście w poprzednich ciążach. Będę wdzięczna, bo mnie lekarka nastraszyła.
Ja natomiast odpowiadam na temat planu porodu. To właściwie nie plan - scenariusz tylko Wasze wytyczne, czego byście chciały uniknąć, a co chciałybyście, żeby się wydarzyło. Jasne, że wszystko potoczy się swoim torem i o każdą interwencję położna i lekarz muszą zapytać, ale daje to pewien ogląd na początek. Czy zależy Wam np. na ochronie krocza, czy chcecie znieczulenie, czy nie.
Pozdrawiam
To w takim razie chyba napisze taki prosty plan bo na pewno bym nie chciała żeby byli stażyści na przykład. Poszukam jakiegoś gotowego wzoru i te najważniejsze punkty dla mnie przepiszę -
Junjul a mogłabyś podrzucić link do tego rożka? 😉
Co do podchodzenia treści żołądkowej to mi ostatnio taki refluks po śniadaniu się przytrafił dwa dni pod rząd. Niestety zostałam zmuszona do żarcia mniejszych porcji, a oczy chcą więcej 🤣
Sophieja mój syn w poprzedniej ciąży do 34 tc kręcił się a to góra a to dół 😉 co wizyta to inaczejWiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 19:54
-
Mój Kazimierz jest ułożony głową w dół, jestem w 29tyg+4 (dziś było usg) . Od ok 20 tygodnia mam takie ułożenie
Odnośnie zgagi i problemów żołądkowych to mi lekarz zabronił przyjmować inhibitory pompy protonowej. Przed ciąża przy refluksie ratowałam się essox one to taki żel z kwasem hialuronowym. Gardło mnie paliło a po tym żelu odczuwałam mega ulgę. Polecam zapytać lekarza prowadzącego czy możesz ten żel. On nie jest na receptę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 20:22
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
https://allegro.pl/oferta/becik-rozek-otulacz-niemowlecy-usztywniany-bawelna-10248161647 to link do rożka, kupiłam usztywniany, bo zwykle już mam 🙂 jest bardzo ładny, ale jeszcze nie prany więc może trochę zblaknac pewnie 😉
Kalina32 lubi tę wiadomość
-
July wrote:U nas z planem porodu było tak jak napisała Kacha. Zapytali mnie czy go mam, ale ostaecznie nikt go ode mnie nie wziął 😂 położna jednak nie robiła żadnego problemu, jak się chciałam np. obrócić na kolana czy zmienić pozycję. Najbardziej byłam zaskoczona tym że po znieczuleniu nie można już wstawać z łóżka. A wcześniej sobie chodziłam po sali.
Popatrzcie dziewczyny czy nie ma gotowego planu na stronie internetowej szpitala w którym chcecie rodzić.
Dziewczyny z planowanym cc. Orientujecie się kiedy trzeba się zgłosić do szpitala na kwalifikacje?
To chyba zależy od szpitala. Ja ostatnio pytałam mojego lekarza to mówił, że nigdzie wcześniej się nie zgłaszam. Wyznaczył mi termin od-do i w tych dniach mam się stawić na oddział. Mam wybrać, w którym dniu chcę przyjechać i na drugi dzień będzie cesarka.
Oczywiście to wszystko tak pięknie brzmi, ale jeszcze się trzeba modlić żeby dotrwać w dwupaku do tego terminu -
July to jestem zdziwiona, że po znieczuleniu nie mogłaś już wstać z łóżka. Co prawda pamiętam jak na porodzie przy którym towarzyszyłam rodzącą zaraz po znieczuleniu miała leżeć kilka minut na jednym i potem drugim boku ale potem już wstała. Kręciła biodrami na piłce, chodziła po sali..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 23:07
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
Stażystów również nie chciałabym mieć przy porodzie ale na studenta już byłabym skłonna się zgodzić zwłaszcza jeśli okazałoby się ze mam rodzic sama a położna będzie biegać do innej rodzącej. Już od kilku dziewczyn slyszalam że student okazał się mega pomocny, wspierający jak dziewczyny zostawały same.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 23:21
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
Ja również zgodziłam się na studentów, byle szył mnie lekarz w razie co. Ja jestem tym remontem tak zmęczona że szok wszędzie rozpierdziel 🤦 jutro zaczynamy małej pokój jeszcze muszę kupić komodę bo zapomniałam i wypralam ubranka i nagle się skumalam, że nie ma komody 😂😂
-
Sophieja wrote:Cześć dziewczyny,
Czy Wasze dzidziusie są już obrócone główkami do dołu? Dajcie znać który tydzień i czy tak czy nie oraz jak miałyście w poprzednich ciążach. Będę wdzięczna, bo mnie lekarka nastraszyła.
Ja natomiast odpowiadam na temat planu porodu. To właściwie nie plan - scenariusz tylko Wasze wytyczne, czego byście chciały uniknąć, a co chciałybyście, żeby się wydarzyło. Jasne, że wszystko potoczy się swoim torem i o każdą interwencję położna i lekarz muszą zapytać, ale daje to pewien ogląd na początek. Czy zależy Wam np. na ochronie krocza, czy chcecie znieczulenie, czy nie.
Pozdrawiam
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
26.07.21 - 1340g 🥰💙
13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
07.10.21 - 3920g 💙
13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙
03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane
Starania od 04.2020
Nasienie:
Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
July wrote:Jane a mówił Ci w którym tyg ciąży masz się zgłosić czy masz czekać na akcje porodowa?
Kacha po znieczuleniu podłączyli mnie do ktg, pewnie dlatego byłam uziemiona w łóżku. W sumie to nie wiem czemu tak 🤷♀️
Mam się zgłosić około 2tyg wcześniej niż termin porodu. Powiedział też, że jak się zacznie już akcja to może być tak, że nie będzie już możliwości wykonania cesarki wiec przyznam szczerze, że jak dotrwam do tego czasu w dwupaku to nie będę zwlekać i jadę w pierwszym z wyznaczonych dni🙈 ale ja mam bardzo dużo wskazań do cesarki. Poród SN u mnie nie jest wskazany więc może dlatego mam przyjechać w takim terminie i nie czekać na jakąkolwiek akcję.
Moni, ja mam już spakowaną połowę torby. Wszystko to, co może leżeć dłużej w torbie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 10:06
July lubi tę wiadomość
-
July wrote:Jane a mówił Ci w którym tyg ciąży masz się zgłosić czy masz czekać na akcje porodowa?
Kacha po znieczuleniu podłączyli mnie do ktg, pewnie dlatego byłam uziemiona w łóżku. W sumie to nie wiem czemu tak 🤷♀️
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
nick nieaktualny
-
Kacha_88 wrote:W przypadku mojej rodzącej ktg cały czas było podłączone. Wydaje mi się że położnym jest wygodnie jak rodząca leży.
-
Moje dzieci dziś pojechały pierwszy raz na kolonie. I nie powiem trochę to przeżywam. Spakuje się jak wraca. Zacznę się pakować bo nie mam wszystkiego. No i w sierpniu będę też powoli kompletować wyprawkę dla małej.
A co do ułożenia małej to w 29 tyg była główka w dół a w 30 pośladkami jutro zobaczymy jak ułożona.Sophieja lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak wasze samopoczucie? Ja weszłam w jakąś potworna huśtawkę nastrojów… dzisiaj popłakałam się bez powodu… czuję się jakoś strasznie przebodzcowana, na nic nie mam chęci, jedynie na zwinięcie się w kłębek i leżenie bez celu w łóżku… takie coś jak przed okresem, ale kilka razy silniejsze🙈 a jak sobie pomyślę o mięsie… czy jedzeniu to mnie totalnie odrzuca🤦🏻♀️Ostatni okres 8 styczeń
Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
[/
-
Mnie dzisiaj boli brzuch okresowo. Mały się sporo wierci i to jeszcze bardziej boli. Mam nadzieję, że to tylko skurcze przepowiadające. W ciąży z córcią nie miałam, więc nie wiem 😅.
Co do ktg, to lekarz mi powiedział, że zmieniły się wytyczne. Teraz zalecane jest jedno ktg pod koniec ciąży a potem już w trakcie porodu. Podobno ktg jest trudne do interpretacji i pokazuje jedynie chwilę obecną. A za chwilę obraz może być zupełnie inny. Bardzo niejednoznaczne i "stare" badanie. I ja w to wierzę, bo jak rodziłam to mi powiedzieli, że na ktg nic nie widać. A ja byłam przekonana, że rodzę. Miałam regularne, długie skurcze co 5min i szyjka pięknie się rozwierała. Jakieś 5h później córka była na świecie