X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sophieja wrote:
    Cześć dziewczyny,

Czy Wasze dzidziusie są już obrócone główkami do dołu? Dajcie znać który tydzień i czy tak czy nie oraz jak miałyście w poprzednich ciążach. Będę wdzięczna, bo mnie lekarka nastraszyła.

Ja natomiast odpowiadam na temat planu porodu. To właściwie nie plan - scenariusz tylko Wasze wytyczne, czego byście chciały uniknąć, a co chciałybyście, żeby się wydarzyło. Jasne, że wszystko potoczy się swoim torem i o każdą interwencję położna i lekarz muszą zapytać, ale daje to pewien ogląd na początek. Czy zależy Wam np. na ochronie krocza, czy chcecie znieczulenie, czy nie.

Pozdrawiam :)
    Mój jest już odwrócony główka na dół, wizytę miałam w 28+5.

To w takim razie chyba napisze taki prosty plan bo na pewno bym nie chciała żeby byli stażyści na przykład. Poszukam jakiegoś gotowego wzoru i te najważniejsze punkty dla mnie przepiszę

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul a mogłabyś podrzucić link do tego rożka? 😉
    Co do podchodzenia treści żołądkowej to mi ostatnio taki refluks po śniadaniu się przytrafił dwa dni pod rząd. Niestety zostałam zmuszona do żarcia mniejszych porcji, a oczy chcą więcej 🤣

Sophieja mój syn w poprzedniej ciąży do 34 tc kręcił się a to góra a to dół 😉 co wizyta to inaczej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 19:54

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Kazimierz jest ułożony głową w dół, jestem w 29tyg+4 (dziś było usg) . Od ok 20 tygodnia mam takie ułożenie
    Odnośnie zgagi i problemów żołądkowych to mi lekarz zabronił przyjmować inhibitory pompy protonowej. Przed ciąża przy refluksie ratowałam się essox one to taki żel z kwasem hialuronowym. Gardło mnie paliło a po tym żelu odczuwałam mega ulgę. Polecam zapytać lekarza prowadzącego czy możesz ten żel. On nie jest na receptę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 20:22

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Junjul Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://allegro.pl/oferta/becik-rozek-otulacz-niemowlecy-usztywniany-bawelna-10248161647 to link do rożka, kupiłam usztywniany, bo zwykle już mam 🙂 jest bardzo ładny, ale jeszcze nie prany więc może trochę zblaknac pewnie 😉

Kalina32 lubi tę wiadomość

age.png
  • July Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2021, 13:07

• jane789 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    U nas z planem porodu było tak jak napisała Kacha. Zapytali mnie czy go mam, ale ostaecznie nikt go ode mnie nie wziął 😂 położna jednak nie robiła żadnego problemu, jak się chciałam np. obrócić na kolana czy zmienić pozycję. Najbardziej byłam zaskoczona tym że po znieczuleniu nie można już wstawać z łóżka. A wcześniej sobie chodziłam po sali.
    Popatrzcie dziewczyny czy nie ma gotowego planu na stronie internetowej szpitala w którym chcecie rodzić.

Dziewczyny z planowanym cc. Orientujecie się kiedy trzeba się zgłosić do szpitala na kwalifikacje?

To chyba zależy od szpitala. Ja ostatnio pytałam mojego lekarza to mówił, że nigdzie wcześniej się nie zgłaszam. Wyznaczył mi termin od-do i w tych dniach mam się stawić na oddział. Mam wybrać, w którym dniu chcę przyjechać i na drugi dzień będzie cesarka.
    Oczywiście to wszystko tak pięknie brzmi, ale jeszcze się trzeba modlić żeby dotrwać w dwupaku do tego terminu

• Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July to jestem zdziwiona, że po znieczuleniu nie mogłaś już wstać z łóżka. Co prawda pamiętam jak na porodzie przy którym towarzyszyłam rodzącą zaraz po znieczuleniu miała leżeć kilka minut na jednym i potem drugim boku ale potem już wstała. Kręciła biodrami na piłce, chodziła po sali..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 23:07

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stażystów również nie chciałabym mieć przy porodzie ale na studenta już byłabym skłonna się zgodzić zwłaszcza jeśli okazałoby się ze mam rodzic sama a położna będzie biegać do innej rodzącej. Już od kilku dziewczyn slyszalam że student okazał się mega pomocny, wspierający jak dziewczyny zostawały same.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 23:21

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Moni* Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również zgodziłam się na studentów, byle szył mnie lekarz w razie co. Ja jestem tym remontem tak zmęczona że szok wszędzie rozpierdziel 🤦 jutro zaczynamy małej pokój jeszcze muszę kupić komodę bo zapomniałam i wypralam ubranka i nagle się skumalam, że nie ma komody 😂😂

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś ma już torbę spakowana?

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sophieja wrote:
    Cześć dziewczyny,

Czy Wasze dzidziusie są już obrócone główkami do dołu? Dajcie znać który tydzień i czy tak czy nie oraz jak miałyście w poprzednich ciążach. Będę wdzięczna, bo mnie lekarka nastraszyła.

Ja natomiast odpowiadam na temat planu porodu. To właściwie nie plan - scenariusz tylko Wasze wytyczne, czego byście chciały uniknąć, a co chciałybyście, żeby się wydarzyło. Jasne, że wszystko potoczy się swoim torem i o każdą interwencję położna i lekarz muszą zapytać, ale daje to pewien ogląd na początek. Czy zależy Wam np. na ochronie krocza, czy chcecie znieczulenie, czy nie.

Pozdrawiam :)
    W poniedziałek (28+2) mały był miednicowo, w czwartek (28+5) na początku usg główką w dół, pod koniec usg poprzecznie. W piątek (28+6) główką w dół 😛

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • July Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2021, 13:07

• jane789 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Jane a mówił Ci w którym tyg ciąży masz się zgłosić czy masz czekać na akcje porodowa?

Kacha po znieczuleniu podłączyli mnie do ktg, pewnie dlatego byłam uziemiona w łóżku. W sumie to nie wiem czemu tak 🤷‍♀️

Mam się zgłosić około 2tyg wcześniej niż termin porodu. Powiedział też, że jak się zacznie już akcja to może być tak, że nie będzie już możliwości wykonania cesarki wiec przyznam szczerze, że jak dotrwam do tego czasu w dwupaku to nie będę zwlekać i jadę w pierwszym z wyznaczonych dni🙈 ale ja mam bardzo dużo wskazań do cesarki. Poród SN u mnie nie jest wskazany więc może dlatego mam przyjechać w takim terminie i nie czekać na jakąkolwiek akcję.

Moni, ja mam już spakowaną połowę torby. Wszystko to, co może leżeć dłużej w torbie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 10:06

July lubi tę wiadomość

• Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Jane a mówił Ci w którym tyg ciąży masz się zgłosić czy masz czekać na akcje porodowa?

Kacha po znieczuleniu podłączyli mnie do ktg, pewnie dlatego byłam uziemiona w łóżku. W sumie to nie wiem czemu tak 🤷‍♀️
    W przypadku mojej rodzącej ktg cały czas było podłączone. Wydaje mi się że położnym jest wygodnie jak rodząca leży.

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    A czy któraś ma już torbę spakowana?
    Ja się pakuję dopiero we wrześniu, a póki co również robimy pokoik i cały sierpień będę prać, prasować i zamawiać wszystko co mi się wyda najpotrzebniejsze:)

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce kupić to ci potrzebne do szpitala w tym tygodniu i już się spakuje, będę spokojniejsza 🙂 tymbardziej że podobno mogę urodzić szybciej

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    W przypadku mojej rodzącej ktg cały czas było podłączone. Wydaje mi się że położnym jest wygodnie jak rodząca leży.
    Położnym na pewno jest wygodniej, ale pozycja leżąca jest nienaturalna w czasie porodu i najbardziej niekomfortowa. Dziecko dłużej się rodzi i ciężej wytrzymać skurcze. Najlepiej jak jest możliwość swobodnego poruszania się po sali porodowej lub skorzystania np. z piłek. Ja jak rodziłam to mogłam chodzić po sali, od czasu do czasu podłączali ktg i wtedy musiałam leżeć. Najgorsze było jak przez chyba godzinę musiałam leżeć. Po znieczuleniu też nie pozwolili wstać, co było mi już obojętne, bo nic nie czułam i nawet chwilę spałam. Z tego co wiem po znieczuleniu można chodzić i jeżeli jeszcze raz skorzystam już nie pozwolę się położyć. Z tym, że mój poród był długi i na porodówce spędziłam około 10 godzin 😉 ale wspominam dobrze, ból do wytrzymania, mogłam chodzić, w trakcie korzystać z ciepłego prysznica co też łagodziło skurcze 🙂

age.png
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieci dziś pojechały pierwszy raz na kolonie. I nie powiem trochę to przeżywam. Spakuje się jak wraca. Zacznę się pakować bo nie mam wszystkiego. No i w sierpniu będę też powoli kompletować wyprawkę dla małej.
    A co do ułożenia małej to w 29 tyg była główka w dół a w 30 pośladkami jutro zobaczymy jak ułożona.

Sophieja lubi tę wiadomość

• Essencya Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak wasze samopoczucie? Ja weszłam w jakąś potworna huśtawkę nastrojów… dzisiaj popłakałam się bez powodu… czuję się jakoś strasznie przebodzcowana, na nic nie mam chęci, jedynie na zwinięcie się w kłębek i leżenie bez celu w łóżku… takie coś jak przed okresem, ale kilka razy silniejsze🙈 a jak sobie pomyślę o mięsie… czy jedzeniu to mnie totalnie odrzuca🤦🏻‍♀️

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dzisiaj boli brzuch okresowo. Mały się sporo wierci i to jeszcze bardziej boli. Mam nadzieję, że to tylko skurcze przepowiadające. W ciąży z córcią nie miałam, więc nie wiem 😅.
    Co do ktg, to lekarz mi powiedział, że zmieniły się wytyczne. Teraz zalecane jest jedno ktg pod koniec ciąży a potem już w trakcie porodu. Podobno ktg jest trudne do interpretacji i pokazuje jedynie chwilę obecną. A za chwilę obraz może być zupełnie inny. Bardzo niejednoznaczne i "stare" badanie. I ja w to wierzę, bo jak rodziłam to mi powiedzieli, że na ktg nic nie widać. A ja byłam przekonana, że rodzę. Miałam regularne, długie skurcze co 5min i szyjka pięknie się rozwierała. Jakieś 5h później córka była na świecie :D

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ