X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Ja biorę aspargin 3x2 i przeszło nospa odstawiona. W 33t odstawiamy stopniowo luteinę i duphaston.

Ja też biorę aspargin ale 3x1. Po jakim czasie zauważyłaś różnice? Ja biorę już tydzień a dalej czuje jak mi się napina brzuch..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 11:18

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się zasnąć na dwie godziny w nocy. Rano kontakt z lekarzem - powiedział że jeśli sytuacja się nie powtórzy to żeby się oszczędzać, w środę i tak mam wizytę u niego. Co prawda jak wstałam rano to wypadł bardzo duży skrzep, ale już krwawienia nie było - lekkie brudzenie tylko zostało. Leżę cały dzień, wstaje tylko zjeść i do toalety. Mała jest aktywna, co jakiś czas sprawdzam jej tętno na wszelki wypadek. Mam nadzieję że do środy będzie już spokój. A później niech lekarz decyduje co dalej...
    Dziękuję Wam za ciepłe słowa ❤

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Ja też biorę aspargin ale 3x1. Po jakim czasie zauważyłaś różnice? Ja biorę już tydzień a dalej czuje jak mi się malina brzuch..

Ja co prawda biorę Asmag Forte, ale dopiero przerzucenie się z dawki 3x1 na 3x2 dało u mnie jakieś efekty. Jak brałam 3x1 to brzuch się bardzo napinal. Teraz jest tego zdecydowanie mniej.

Dominika283, trzymam kciuki żeby to nie było nic poważnego🍀

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Ja co prawda biorę Asmag Forte, ale dopiero przerzucenie się z dawki 3x1 na 3x2 dało u mnie jakieś efekty. Jak brałam 3x1 to brzuch się bardzo napinal. Teraz jest tego zdecydowanie mniej.

A po tygodniu brania już powinnam czuć różnice? Konsultowałaś zwiększenie dawki z lekarzem czekając do wizyty czy np dzwoniłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 11:23

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dziś po wizycie. Wszystko ok. Mała znow główka w dół (i mam nadziej że juz tak zostanie) waży 1888g

Patka95, jane789, Filcek, Kalina32, Dominika283, makatka lubią tę wiadomość

• jane789 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    A po tygodniu brania już powinnam czuć różnice? Konsultowałaś zwiększenie dawki z lekarzem czekając do wizyty czy np dzwoniłaś?

Nie konsultowałam. On kazał brać 3x1, ale ja nie widziałam efektów i zwiększyłam. Ale zbadalam poziom magnezu po tych dawkach 3x1 i było i tak przy dolnej granicy. Czytałam na forach, że dawki 3x2 w ciąży to norma przy takim spinaniu macicy. Magnez ciężko przedawkować w ciąży, a niedobór daje w kość.

• Filcek Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Ja majtki biorę takie i takie. Siateczkowe kupiłam jakieś na Allegro w zestawie wysoki i niski stan. Mam tez takie typowe poporodowe jednorazowe z wysokim i moje ulubione bawełniane z niskim stanem. Chciałabym jak najwiecej wietrzyć miejsce szycia wiec raczej stawiam na niski stan tak, żeby nie zakrywać rany. Czytałam też super opinie o plastrze z miodem manuka. Ponoć dziewczyny robią tak, że kupują ten plaster w aptece i proszą o naklejenie go po zszyciu rany. O wiele lepsze gojenie i ochrona przeciwbakteryjna.

Ja tez zabieram swoj laktator. Chcę od razu działać z rozkręceniem laktacji w razie W, a po cesarce mogą być problemy.

Filcek, tak. Jakby akcja porodowa zaczęła się wcześniej to wtedy często nie ma już czasu na cesarkę, ale to wszystko zależy od tego na jakim etapie się trafi do szpitala.

Jaki masz laktator Jane ? Manualny czy elektryczny ? O plastrach nie słyszałam ale myślę że warto będzie spróbować :) majtki bawełniane z niskimi stanem już mam - też chciałabym wietrzyć ranę ile tylko się będzie dało. Z jednorazowych pewnie zdecyduję się na wysokie. Co do porodu liczę na to że dotrwam do terminu CC - wolałabym nie ryzykować że strzeli mi naczyniak w głowie. Jeśli zacznie się akcja to tu gdzie mieszkam szpital mam pod nosem więc liczę na to że mimo wszystko zdążę z tym CC

preg.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Nie konsultowałam. On kazał brać 3x1, ale ja nie widziałam efektów i zwiększyłam. Ale zbadalam poziom magnezu po tych dawkach 3x1 i było i tak przy dolnej granicy. Czytałam na forach, że dawki 3x2 w ciąży to norma przy takim spinaniu macicy. Magnez ciężko przedawkować w ciąży, a niedobór daje w kość.

Dziękuję 🙂 To ja też chyba zwiększe od jutra. Strasznie się martwię o tą szyjką czy się nie skróci bardziej. Oszczędzam się jak tylko mogę..

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • MichaLina Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina ja mam gatki ażurowe poporodowe w rozmiarze XL. Normalnie też nosiłam Xl z tym że od nich przed ciążą miałam zwykle bawełniane z koronką L i były ok do czasu kiedy nie urósł mi brzuch. Czyli stawiam że oni mają nieco większa rozmiarowke. Te ażurowe są duże... W tej chwili mam zapas i do porodu myślę że będą ok i po też.

A co do zwrotu, jesteś pewna? W internecie mąż prawo na 14 dyniowe odstąpienie od zakupy. Co prawda to bielizna...więc może jest jakos inaczej...ale oni mają takie specjalne plomby zabezpieczające na gaciach któych nie na szans podrobić czy ściągnąć i założyć ponownie...więc może przyjmują też.a ja myślę że już wzrokiem byś ogarnęła czy pasują czy nie :)

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• jane789 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek, po przeczytaniu mnóstwa opinii zdecydowałam się na podwójny laktator elektryczny Neno Due. Cena naprawdę spoko w porównaniu np do słynnego Medeli, a ponoć naprawdę dobrze się sprawuje ten Neno. Tez liczę na to, że dotrwam do CC🙏

Patka, a jaką miałaś długość szyjki na ostatniej wizycie? Była zamknięta? Najważniejsze co możesz to już robisz, oszczędzaj się. I ważne tez aby nie wchodzić/schodzić po schodach.

Filcek lubi tę wiadomość

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane789, wcześniej miałam 3cm a teraz 2,7cm. Pani doktor mówiła że nie jest źle ale zapobiegawczo miałam brać magnez, luteine i się oszczędzać. Na szczęście mieszkam w domu i nie mam schodów. Domowe obowiązki ograniczylam do minimum i staram się jak najwięcej leżeć.

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie jest źle. Na tym etapie 2,7cm to długość w normie. Nie martw się na zapas, ale miej na uwadze te oszczędzanie się🙂 najważniejsze, że szyjka trzyma, nie jest miękka i nie ma rozwarcia.

Milu, jak nas czytasz to daj znać co u Was🙏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 13:52

Patka95 lubi tę wiadomość

• Kalina32 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milu też dziś o Was myślałam. Daj nam znać jak się macie 😁

MichaLina no właśnie tu chodzi o to że to bielizna i dlatego stąd ten brak zwrotów 😉 dzięki za poradę 😉
    Ja też planuję jak najwięcej wietrzyć rane ale mimo to jakieś wyższe galoty by się przydały.

klz99vvjaj2t13p9.png
  • smagliczka Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uprzejmie donoszę, że my już po trzecim prenatalnym.
    Mój syn to akrobata - trzymał lewą stopę przy buzi i wcale mu to nie przeszkadzało 😉 Do tego wierci się jak kołowrotek.
    Waga ok 1900 g. Szyjka 42mm Niestety łożysko wciąż tuż przy szyjce, więc wizja CC się utrwala.
    Poza tym wszystko ok i chłopak jak malowanie 😊

zozo, jane789, Dominika283, Patka95, Angelka93, CiepłaKluska, July, Kalina32, Filcek, Essencya, Praskovia, makatka lubią tę wiadomość

Diagnoza grudzień 2019
    JA -endometriozia III/IV st. AMH 2.08
    ON - mała ilość plemników w nasieniu, ale dobra fragmentacja i reszta ok
    Oboje kariotypy i mutacje -ok

1IVF - 03.2020 - długi protokół IMSI - nieudany, 8 dobrych komórek, ale zero zarodków w 5 dobie

2IVF - 05.2020 - krótki protokół IMSI+EmbryoGen - 6 dobrych komórek - jedna blastka ❄️

3IVF - 08.2020- długi protokół IMSI+EmbryoGen- 7 dobrych komórek - 3 blastki ❄️❄️❄️

4 mrozaczki do badania PGS - 3 prawidłowe

18.1.2021 - kriotransfer BL.5.2.2
    5 dpt - beta 6,4
    10 dpt - beta 145,3
    17 dpt - beta 2752 pęcherzyk ciążowy 😊
    24 dpt - mamy serduszko ♥️
    1.10.2021 - urodziny Stasia 😃

Kwiecień 2023 - nieudana próba z rodzeństwem. Brak zarodków.
  • MichaLina Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina32 wrote:
    Milu też dziś o Was myślałam. Daj nam znać jak się macie 😁

MichaLina no właśnie tu chodzi o to że to bielizna i dlatego stąd ten brak zwrotów 😉 dzięki za poradę 😉
    Ja też planuję jak najwięcej wietrzyć rane ale mimo to jakieś wyższe galoty by się przydały.

Właśnie czytałam. Ale piszą o tej plombie ..możesz spokojnie je obejrzeć w domu nie uszkadzając plomby. Założyć się ich nie da. To już dałoby ci ogląd jakbyś potrzebowała :-)

Kalina32 lubi tę wiadomość

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Ja nie biorę wapnia w tabletkach. A właśnie czy jest tutaj któraś mama która nie będzie karmić swojego bobasa z cycusia?? Mam złe doświadczenia z młodym i zastanawiam się czy od początku zrezygnować z cycusia i od razu przejść na mm.zapytalam się położnej i mówiła że to już moja osobista sprawa i ona nie będzie mnie zmuszać ani nalegać,lecz w szpitalu może być różnie

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka też niby jest niewydolna ale ostatnio była badana w 22 tyg i miała długość 39.5 mm. Jutro mam wizytę i powiem aby mi sprawdził bo on jest starej daty i nie bada tak specjalnie szyjek tylko ja mierzy i sprawdza na usg

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś po wizycie szyjka 2.78 cm i 29pkis 4 także że normalnie

• Moni* Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jestem zdechła tylko bym spala a przez ten remont ciągle coś do roboty.Mala ciągle szaleje w brzuszku, czuję już kopniaki wszędzie.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzwoniłam do przychodni umówić się na wizytę do okulisty na NFZ. Usłyszałam, że najbliższy termin jest na koniec listopada 🙈😅 A prywatnie za 2 tygodnie 🤷‍♀️

Aha, i dzwoniliśmy do urzędu żeby uznać ojcostwo przed porodem to podobno trzeba mieć od lekarza prowadzącego zaświadczenie że jestem w ciąży 🙈
    po pierwsze to chyba widać, po drugie na internecie pisali że wystarczy karta ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2021, 10:52

👶Wikusia 💕 21.10.2021
‹‹ 333 334 335 336 337 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ