X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Ewuszek Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane 789 mi diabetolog zlecił badanie o trzeciej w nocy dwa razy w tygodniu choć nie ukrywam że to absorbujące często nie mogę usunąć już do rana. Ja nie mogę laktozy jem nabiał bez laktozy a jogurt bez laktozy ma wyższe IG no i właśnie mi skacze jeszcze muszę spróbować z dużą ilością orzechów. W przyszłym tygodniu mam wizytę zobaczymy co ten mój diabetolog powie nie chce mi dać insuliny bo na czczo mam dobre i w nocy za niskie twierdzi że jak dostanę insulinę to jeszcze większe spadki w nocy będę miała.

2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
    2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
    2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewuszek, no faktycznie insulina na noc by jeszcze chyba pogorszyła sprawę. Przerąbane z tą cukrzycą... A orientujecie się jak to wyglada po porodzie? Zazwyczaj wszystko wraca do normy czy nadal trzeba mierzyć i mieć się na baczności?

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Super, o tym tez nie wiedziałam. Zawsze zmierzę po godzinie i się cieszę, że jest w normie🥴 dziwna jest ta cukrzyca. Im więcej się o niej dowiaduję tym mniej wiem tak naprawdę. Ta moja diabetolog tyle zakazów mi zrobiła... to jest nie to zrobienia ogólnie. Np żeby nie jeść owoców lub jeść ich 30gram dziennie. Aha i jeszcze zaznaczyła na pierwszej wizycie (to był chyba 23tc), że już za dużo przytyłam i najlepiej jakbym już więcej nie przytyła do końca ciąży🤨 dodam, że na tamten czas ważyłam 59kg i przytyłam wtedy 5kg (z 54 na 59kg przy wzroście 160cm)
    Jest to bardzo skomplikowane z tą cukrzyca i dieta. Moja diabetolog nie dała mi żadnych nakazów ani zakazów więc próbuje metoda prób i błędów.

Po porodzie zazwyczaj cukrzyca znika ale trzeba jeszcze zrobić krzywa cukrową, tak słyszałam ale nie pytałam jeszcze o to lekarza więc dokładnie nie wiem.

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wyszedł wynik niemal na granicy z cukrzycą, ale lekarka stwierdziła, że skoro w normie to nie ma się co przejmować. Na grzeszki sobie pozwalam codziennie, np. lody albo deser do kawy. Moze dlatego dziecko duże jak na tydzień ciąży 🤔 no ale stwierdziłam że skoro dobrze się czuje, bardzo mało przybieram na wadze to jakaś przyjemność od życia mi się należy 😉 nie będę sprawdzać cukrów, bo mam inne bardziej niekomfortowe problemy w tej ciąży, napinania brzucha, ból krocza itd, a chce jeszcze ciut normalnie się czuć 😉

age.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Mi wyszedł wynik niemal na granicy z cukrzycą, ale lekarka stwierdziła, że skoro w normie to nie ma się co przejmować. Na grzeszki sobie pozwalam codziennie, np. lody albo deser do kawy. Moze dlatego dziecko duże jak na tydzień ciąży 🤔 no ale stwierdziłam że skoro dobrze się czuje, bardzo mało przybieram na wadze to jakaś przyjemność od życia mi się należy 😉 nie będę sprawdzać cukrów, bo mam inne bardziej niekomfortowe problemy w tej ciąży, napinania brzucha, ból krocza itd, a chce jeszcze ciut normalnie się czuć 😉
    A ile dziecko waży? Wiesz na którym jest centylu? Mi wyszło tylko przekroczenie na czczo potem książkowo

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No głównie właśnie chodzi o dziecko żeby nie przybierało za dużo i nie miało później problemów z tym związanych. Mój był cały czas przy górnej granicy, a od kiedy trzymam dietę to faktycznie przybiera inaczej i jest tak pośrodku czyli lepiej i dieta ma sens. Tez mam napinanie brzucha, różne silne bóle, skurcze i reżim leżenia, ale jak mus to mus🤷‍♀️

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostaliście już skierowanie na hbsa ?

• Ewuszek Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    No głównie właśnie chodzi o dziecko żeby nie przybierało za dużo i nie miało później problemów z tym związanych. Mój był cały czas przy górnej granicy, a od kiedy trzymam dietę to faktycznie przybiera inaczej i jest tak pośrodku czyli lepiej i dieta ma sens. Tez mam napinanie brzucha, różne silne bóle, skurcze i reżim leżenia, ale jak mus to mus🤷‍♀️

No i przy cukrzycy ciążowej jeśli jest nieustabilizowana szybciej łożysko się starzeje 🙂 a i jeszcze dziecku mogą skakać cukry po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2021, 17:36

2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
    2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
    2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️
  • MichaLina Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam od kilku dni problem z trzymaniem diety... Co się niestety czasem odbija na porannych cukrach.

W nocy mierze codziennie bo biorę insulinę i lekarka twierdzi, że może być gwałtowny spadek co jest niebezpieczne. Do tej pory zdarzyło mi się raz mieć poniżej 70...więc u mnie tę cukry chyba nie szaleją w nocy. Wręcz bym powiedziała że jest za wysoki

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Kalina32 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie :) prawdopodobna waga Agaty to 1429 g :O
    coś chyba doktorek źle zmierzył, bo mi się wierzyć nie chce :) głowa też wyszła ogromna więc obstawiam, że coś tam za bardzo naciągnął :D

Patka95, Angelka93, zozo, Praskovia, Filcek lubią tę wiadomość

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo super dziewczynka 😁 moja też duża

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając jeszcze do cukrzycy to ja robiłam specjalne naleśniki dla osób z cukrzycą z mąki owsianej, cukier po godzinie 115 więc super a teraz sprawdziłam po dwóch godzinach i 132. To jest masakra z tymi cukrami :(

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • szczesciara30 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny mnie tu dość mało ale wszytsko przez przeprowadzkę. Syn chodzi na półkolonie ja ogarniam jeszcze mieszkanie jutro prenatalne :) a w sobotę jedziemy nad morze na tydzień :) ogarniętego dla Olka Noe mamy nic wszytsko po synu w garażu będziemy pewnie ogarniać końcem sierpnia początek. września :) do szkoły rodzenia będę chodzić od września :)

Angelka93, Kalina32, July lubią tę wiadomość

w57vrjjgs1ia7rw6.png
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Dziewczyny, dzwoniłam do przychodni umówić się na wizytę do okulisty na NFZ. Usłyszałam, że najbliższy termin jest na koniec listopada 🙈😅 A prywatnie za 2 tygodnie 🤷‍♀️

Aha, i dzwoniliśmy do urzędu żeby uznać ojcostwo przed porodem to podobno trzeba mieć od lekarza prowadzącego zaświadczenie że jestem w ciąży 🙈
    po pierwsze to chyba widać, po drugie na internecie pisali że wystarczy karta ciąży
    Co Urząd to inaczej, my musieliśmy tylko z dowodami osobistymi przyjść oboje.

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dawno mnie nie było, bo w Krakowie nie umiałam się zalogować na innym urządzeniu. 🙈

Jestem po badaniu trzeciego trymestru i, jak się okazuje, PIERWSZYM prawdziwym badaniu od początku ciąży. O tym, że nie miałam połówkowych wiedziałam. O tym, że również badanie prenatalne pierwszego trymestru nie było zgodne z wytycznymi PTG dowiedziałam się wczoraj. Wyszło na to, że do tej pory miałam jedynie zwykłe, najzwyklejsze badania usg.

Tym razem było inaczej. Ginekolog tłumaczyła mi co dokładnie mierzy w danym momencie, pokazywała dokładnie i odpowiadała na pytania. Opis badania ma dwie strony. Z dzieciątkiem wszystko w porządku, ładnie się rozwija. <3 Lekarka miała tylko jedną wątpliwość, więc skierowała mnie do centrum Dobre USG, o którym tu wspominałyście. Muszę jeszcze sprawdzić tam jedną rzecz za trzy tygodnie, ale nie jest to nic zagrażającego dziecku. Pierwszy raz zobaczyłam buźkę! <3

Łożysko na pewno jest nisko schodzące, ale podnosi się- wczoraj było 17mm od ujścia szyjki, a w czerwcu inny lekarz z Krakowa mówił, że 10mm. Na pewno nie jest "super, wysoko" jak uważa moja prowadząca ciążę. Zostało mi jeszcze 3mm do porodu naturalnego, może się uda. :) Naczyń przodujących nie stwierdzono.

Szyjka pancerna- ponad 5cm. W związku z tym mam się kompletnie nie przejmować napinaniem brzucha, tylko brać magnez żeby to złagodzić dla własnego komfortu.

Jestem przeszczęśliwa, to wielka ulga wiedzieć na czym się stoi. :)

Mag91, jane789, Angelka93, Kacha_88, Gosia9, July, Patka95, zozo, Filcek, Kalina32 lubią tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • July Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2021, 13:07

• July Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2021, 13:07

zozo lubi tę wiadomość

• Junjul Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    A ile dziecko waży? Wiesz na którym jest centylu? Mi wyszło tylko przekroczenie na czczo potem książkowo
    Nie sprawdzałam na centylach, na ostatniej wizycie wedlug pomiarów wychodzi na dwa tygodnie starszą. Z tym, że ja też do tych pomiarów się nie przywiązuje, przy pierwszym dziecku raz wychodziło że jest duże, raz że małe a ostatecznie ważyła niewiele ponad 3 kg czyli dla mnie optymalnie 🙂 liczę, że i druga będzie podobnie ważyć. Mi pomiar na czczo super i po godzinie też dopiero po dwóch jest przy granicy normy 🙂

age.png
  • Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July ja już myślałam że za szybko dał mi te skierowania ale zrobiłam już wczoraj i mam spokój. Na szczęście wyniki ujemne

• zozo Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Zozo nie stresuj się na zapas. Niskie łożysko nie jest wskazaniem takim stuprocentowym do cc? Pamiętaj że prawie 50% porodów w PL to cc, to nie jest takie straszne. W tych 3 szpitalach nie ma planowych cc?
    Lekarka powiedziała że w moim przypadku tylko cc. Kazała już zapisywać się na kwalifikację bo zapisy są na ponad 10 tyg. Zapisać mogę się do jednego szpitala z tym skierowaniem. Najchętniej poszłabym do jej kliniki ale tam mam za daleko w razie gdyby akcja porodowa zaczęła się wcześniej. Niestety u mnie ryzyko wcześniejszego porodu jest wysokie.
    Koleżanki które rodziły i miały mieć planowane cięcie a trafiły do innego szpitala przed terminem cc, miały problemy z wyegzekwowaniem tego. Jedna otarła się się o śmierć, bo kazali jej rodzić naturalnie. Wiem też że zalecenie od prywatnego lekarza nie zawsze jest brane pod uwagę. W teorii ok a w praktyce bywa różnie. Chciałam rodzić w prywatnym naturalnie, mam blisko i warunki komfortowe. Najprawdopodobniej tam też zapiszę się na cc jeśli przejdę kwalifikację ale gdyby zaczęło się coś przed 36 to muszę jechać do państwowego, tak mi powiedzieli.
    Dziś już czuję się lepiej, po prostu wczorajsze informacje mnie przytłoczyły.

rolo6iyed54d6z5e.png
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ