Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Do mnie jeszcze nie dociera że to już tak blisko... mam kupione parę rzeczy na krzyż. Do szpitala to mam może 1 koszule i nic poza tym. Dla małej parę ciuszków po starszych dzieciach. Do szpitala w którym mam zamiar rodzic mam 10km No chyba że zacznie się dużo przed terminem to wtedy pojadę do profamili do Rzeszowa ok 30km. Ale poprzednie porady w terminie więc nie zakładam takiej opcji. Czop nie zauważyłam żeby odchodził wody miałam przebijane 2x już na sali porodowej. Jedyne co to mam nadzieje ze nie pozamykają nas i dzieci jednak będą chodzić do szkoły... a co do dojazdu do szpitala. Jak nie będzie mnie miał kto zawieźć to pojadę sama 😄
-
Mi w państwowym odnośnie CC mówili, że mam się pojawić w 35tc i wtedy wyznaczą termin, także też jeszcze nie wiem do końca co i jak. Dajcie znać jak to u Was wygląda.
Inne pytanie - czy macie jakiś sprawdzony materac do łóżeczka ? Rozważam taki żeby posłużył nie tylko dla noworodka ale i dla niemowlka później. Waham się tylko nad tymi wypełnieniami - z jednej strony kokos z drugiej lateks ? Jakieś doświadczenia, propozycje ? -
My dziś po wizycie. Mały, już nie taki mały i waży 1989g 😂 dorodny facet z niego.
Ustaliliśmy z lekarzem że 1 października będzie maksymalnym terminem porodu. Czyli jak się nic nie zadzieje samo to 1 wywołujemy. Przynajmniej na ten moment bo wiadomo że wszystko się może zdarzyć.
Flicek my kupujemy materac pianka lateks - heaven. O kokosie słyszałam kiepskie opinie i nie chce robaków :pDominika283, Angelka93, zozo, Praskovia, jane789, Patka95, Filcek, Kalina32 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa kupiłam piankę poliuretanową.
Mam pytanko, już kiedyś był temat ale nie pamiętam - robię właśnie duże zamówienie w aptece na podklady poporodowe i inne obrzydliwe rzeczy i zastanawiam się czy warto kupić "na zapas" Pedicetamol czy nie ma większego sensu jak mam blisko kilka aptek? -
Filcek wrote:Inne pytanie - czy macie jakiś sprawdzony materac do łóżeczka ? Rozważam taki żeby posłużył nie tylko dla noworodka ale i dla niemowlka później. Waham się tylko nad tymi wypełnieniami - z jednej strony kokos z drugiej lateks ? Jakieś doświadczenia, propozycje ?
Ja chyba zdecyduję się na materac piankowo-gryczany. Jakoś wydaje mi się, ze gryczano-kokosowy to już z dużo grzybów w barszczu, zresztą nie widzę tych szalonych zalet włókna kokosowego... Natomiast gryka rzeczywiście zdaje się być dobra dla zdrowia, widzę to po swojej babci. Przede wszystkim ma właściwości przeciwodleżynowe, więc jest idealna dla noworodka, który nie potrafi jeszcze sam zmienić pozycji. Oczywiście wiadomo, że o to dbają na początku rodzice, ale jak sobie pomyślę jak ja się czuję śpiąc za długo na jednym boku, to wolę mojemu dzidkowi zminimalizować ryzyko takich odczuć. -
Praskovia wrote:Ja chyba zdecyduję się na materac piankowo-gryczany. Jakoś wydaje mi się, ze gryczano-kokosowy to już z dużo grzybów w barszczu, zresztą nie widzę tych szalonych zalet włókna kokosowego... Natomiast gryka rzeczywiście zdaje się być dobra dla zdrowia, widzę to po swojej babci. Przede wszystkim ma właściwości przeciwodleżynowe, więc jest idealna dla noworodka, który nie potrafi jeszcze sam zmienić pozycji. Oczywiście wiadomo, że o to dbają na początku rodzice, ale jak sobie pomyślę jak ja się czuję śpiąc za długo na jednym boku, to wolę mojemu dzidkowi zminimalizować ryzyko takich odczuć.
Filcek lubi tę wiadomość
-
Ooo teraz opinie o robakach są przy materacach z kokosem? 🙈 Ja jak szukałam to identycznie było o gryce, że łatwiej o wilgoć robaki. A mam materac piankowo kokosowy, był w zestawie z łóżeczkiem, mały śpi na nim prawie 2 lata i jestem bardzo zadowolona. Jest tak wygodny że sama bym chętnie na nim spała. Używam od początku podkładów nieprzemakalnych i jest niezniszczony, ani razu nie był zalany więc przejmie go drugi młodszy użytkownik 😁
Praskovia, Filcek lubią tę wiadomość
-
CiepłaKluska wrote:Ja kupiłam piankę poliuretanową.
Mam pytanko, już kiedyś był temat ale nie pamiętam - robię właśnie duże zamówienie w aptece na podklady poporodowe i inne obrzydliwe rzeczy i zastanawiam się czy warto kupić "na zapas" Pedicetamol czy nie ma większego sensu jak mam blisko kilka aptek? -
natnatss wrote:Ooo teraz opinie o robakach są przy materacach z kokosem? 🙈 Ja jak szukałam to identycznie było o gryce, że łatwiej o wilgoć robaki. A mam materac piankowo kokosowy, był w zestawie z łóżeczkiem, mały śpi na nim prawie 2 lata i jestem bardzo zadowolona. Jest tak wygodny że sama bym chętnie na nim spała. Używam od początku podkładów nieprzemakalnych i jest niezniszczony, ani razu nie był zalany więc przejmie go drugi młodszy użytkownik 😁
Tak mi się właśnie wydaje, że ten czarny pr robi konkurencja, bo nie potrafię sobie wyobrazić jak niby te robaki miałyby się tam zalęgnąć. Przecież owady nie powstają magicznie z połączenia naturalnego podłoża z odrobiną wilgoci, tam się jednak musi zadziać nieco więcej. 🙈 Przy odpowiednim użytkowaniu na pewno jest to bezpieczne, choć oczywiście każdy ma swoje preferencje i to jest ok. Lateksowe i piankowe materace też mają dużo zalet. -
nick nieaktualnyNam akurat historie o robakach opowiadała też położna ze szkoły rodzenia, raczej na podstawie historii ludzi, z którymi pracuje w środowisku. Ale to dotyczyło gryki.
Natomiast oczywiście wszystko ma wady i zalety i każdy i tak wybierze co mu bardziej odpowiada.
Ja sobie właśnie kompletuję różne rzeczy i się staram nie popadać w paranoję i sobie najpierw rozważam gdzie mogę wydać więcej a gdzie nie warto przepłacać. -
Właśnie jak czytałam to na każdej stronie co innego, że kokos zły, że gryka zła, że jak kiepskie tworzywo to też się zapada itp, głowa puchnie od tego 🙈 a z drugiej strony masa opinii że na początku ten kokos czy gryka lepsze, także ciężko się w tym nie pogubić ... 😁
-
Ja w sumie nie czytałam o robakach, ale słyszałam że może się tak zdarzyć.
Ja po prostu wolę unikać wszelkich naturalnych materiałów których nie mogę porządnie wyczyścić... Jakoś trzymam się tego, że materac syntetyczny w razie czego wypiore.
A my na prawdę mamy pecha...mieszkamy w takim bloku w którym ciągle coś jest. Teraz walczę z molami i jestem już na sto procent pewna że one lecą od sąsiadów a nie ode mnie ..szafki umyte, wszytko wyrzucone... Nawet preparat biobojczy poszedł w ruch typowo na mole spożywcze a one dalej przy otwartyn oknie się pojawiają. Doszło już do absurdu że nie wietrze w salonie z aneksem bo się boje plagi...
Także rozumiecie. Każdy podejmuje swoją decyzję... I na pewno nie jest tak że tylko kokos, gryka czy lateks jest najlepszy. Stawiam że każdy ma jakiś plus i minus 😊 -
Dla syna mieliśmy kokos-pianka-lateks i sprawował sie dobrze. Co prawda jakoś zlany nie był potwornie. Teraz syn ma sam lateks z hevea i mi się wydaje z sam lateks za miękki dla noworodka, chyba że tam jakoś inaczej ubijają. Dla córki prawdopodobnie kupię taki jak do łóżeczka dla syna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2021, 12:28
-
jane789 wrote:Ja mam materac do łóżeczka kokos 1cm+ pianka 4cm + lateks 1cm.
Z pokoikiem jesteśmy na półmetku dopiero.
Dziewczyny, jak Wasze brzuchy? Ja mam jakieś schizy, że mi ten brzuch nie rośnie ostatnio i inne mają większy w tym tygodniu ciąży🙄jane789 lubi tę wiadomość