Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
My dzisiaj po USG prenatalnym. Mała waży 1400, niestety za tydzień znowu na kontrole. Wszystkie przepływy sprawdzone i są ok. Ułożona główką w dół. Ja jeszcze nic nie mam poprane, rzeczy apteczne nie zamówione, walizka nie spakowana. Ogólnie jestem w czarnej dup... Mam zamiar to ogarnąć jak synek pójdzie do przedszkola, o ile ja nie trafie do szpitala przez wagę małej. Trzymajcie kciuki, bo jak nie to mąż mnie udusi.
-
Czy będę ostatnia z USG prenatalnym? Moje dopiero za tydzień, to będzie 33+0 🙈 a już przygotowałam rzeczy do szpitala, zostało mi dokupić jakieś przekąski dla siebie i zapakować wszystko do toreb. Dla małego biorę 4 komplety pajac+body w rozmiarze 56, 2 czapeczki, 3 pary skarpetek.
Całą ciążę boli mnie brzuch, a dziś aż ledwo chodzę, identycznie było poprzednia ciążę... Nic na to nie działa, chyba taka moja uroda że organizm tak reaguje na rozciąganie macicy. Czuję jedynie że mały zmienił pozycję i chyba jest już główka w dół, bo tak uciska mnie na dole i ładuje kopniakami i rozciąganiem pod cała linia żeber że czasem zgina mnie wpół -
Juliet, to może być normalne, ja taką wydzielinę mam w obydwu ciążach cały czas, bardzo to uciążliwe, majtki noszę że sobą nieustannie 🤦 Nic tam się nie dzieje, żadnej infekcji, nic nie ma. Chociaż jak bardzo się niepokoisz to zawsze warto iść do gina sprawdzić czy na pewno jest okej
Juliet lubi tę wiadomość
-
Bierzecie body z krótkim czy z długim rękawem? Ja przygotowałam 3 body z długim, 3 z krótkim, 3 pajace i 3 polspiochy, nie wiem czy to będzie ok? Kompletnie nie wiem co spakować. Oprócz tego czapeczki, niedrapki, rozek i otulacz
-
Spakowałam body z długim + pajac. Dodatkowo czapeczki i skarpetki. Myślę że taki zestaw to będzie na początek. W szpitalu zazwyczaj jest bardzo ciepło i jak sama już będę ubierać to chyba w jedną warstwę z długim rękawem + rożek. Okaże się w praniu 😉
Angelka93 lubi tę wiadomość
-
Ja mam body z krótkim plus pajac. Do tego otulacz i kocyk i wystarczająco, nie chce przegrzewać dziecka od początku jak sami w domu żyjemy w 21 stopniach
dostałam dziś też dwa tuliki i zastanawiam się czy brać chociaż jeden do szpitala czy wystarczy klasycznie otulacz i kocyk. Jakoś tak nie jestem do tego przekonana, bo przypomina mi taką bardzo ciasną pończochę 😅
Angelka93 lubi tę wiadomość
-
natnatss wrote:Ja mam body z krótkim plus pajac. Do tego otulacz i kocyk i wystarczająco, nie chce przegrzewać dziecka od początku jak sami w domu żyjemy w 21 stopniach
dostałam dziś też dwa tuliki i zastanawiam się czy brać chociaż jeden do szpitala czy wystarczy klasycznie otulacz i kocyk. Jakoś tak nie jestem do tego przekonana, bo przypomina mi taką bardzo ciasną pończochę 😅
Moje dziecko nienawidzilo Tulika 🙈 darlo się przeokrutnie jak próbowaliśmy go użyć, bo tez słyszeliśmy, ze super sprawa 🙈Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Angelka93 wrote:Bierzecie body z krótkim czy z długim rękawem? Ja przygotowałam 3 body z długim, 3 z krótkim, 3 pajace i 3 polspiochy, nie wiem czy to będzie ok? Kompletnie nie wiem co spakować. Oprócz tego czapeczki, niedrapki, rozek i otulacz
Essencya takie grudki jak przy grzybku miałam w dniu po wizycie u ginki i dzień później (małe, białe glutki). W sobotę już była tylko ta wodnista wydzielina.
Natnatss mam nadzieję, że to jest to samo, co Ty masz 🙈 nie czuję żadnej infekcji, miałam podobne upławy w 2 trymestrze, a bardzo nie lubię tych wszystkich podpasek i wkładek, bo od tego jeszcze bardziej mi się tam wszystko poci 🙄Angelka93 lubi tę wiadomość
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
26.07.21 - 1340g 🥰💙
13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
07.10.21 - 3920g 💙
13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙
03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane
Starania od 04.2020
Nasienie:
Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Moni* wrote:Co macie dla malucha na wyjście ze szpitala?
Jeszcze nic nie mam spakowane 🙉 mam dwa kombinezony z misia, jeden cieńszy drugi grubszy. Zależy od pogody. Pod spód myślę założyć body z długim i spodenki lub śpiochy. Sama chętnie skorzystam z rady doświadczonej mamy.👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Ja dzisiaj spanikowana poleciałam do lekarza, bo w nocy miałam mnóstwo wydzieliny, leciała na leżąco tez, a to mój główny wyznacznik czy to nie wody. Okazało się, ze nie, ale pobrali mi posiew, bo faktycznie nawet lekarz stwierdził, ze dużo tej wydzieliny.Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Ja na wyjście zabieram body długi rękaw, spodenki, bluza rozpinana bez kaptura i czapeczka. Do tego otulacz do fotelika. Plus pandemii? Polozna pakuje dziecko do fotelika 🤣 jak my się z tym nameczylismy wychodząc poprzednio ze szpitala 🙈Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Właśnie też zastanawiam się jak ubrać dziecko pod otulacz do fotelika. Wszystko zależy od tego kiedy tak naprawdę urodzę i jaka będzie pogoda. Przygotuję body z długim, pajac, cienki sweterek i czapeczkę. A co ubierzemy to się okaże. W gotowości w razie co będzie też miś ale liczę na to że takiego zimna to nie będzie 😉 w zasadzie to przecież tylko kawałek do auta
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2021, 09:22
-
Wiecie co mam pytanie, Wasi lekarze wpisują wszystkie ważne informacje do karty ciąży? Ostatnio sobie zetknęłam i moja lekarka nie wpisała ani razu że mam żylaki (zaznaczała, że nie mam), a problem już jest jakoś od 4 miesiąca. Wypełnia tylko te rubryki z badaniami i ciśnieniem, reszta praktycznie pusta. Nie wpisuje też żadnych pomiarów dziecka 🤔 Mi się wydaje, że to jednak są istotne informacje, tym bardziej, że z kartą ciąży idzie się do porodu i gdyby były jakieś komplikacje to lekarze powinni w szpitalu wiedzieć 🤔
-
nick nieaktualnyJa już pisałam wcześniej że generalnie u mnie mokro całą ciążę, bez wkładki nie wychodzę z domu a i ona mi czasem przemaka i mam mokre majtki. Ślad zostaje żółtawy na wkladce. Lekarz mi sprawdza pH na każdej wizycie i zawsze jest ok.
Do wypisu na bodziaka i polspiocha mam uszykowany polarkowy kombinezon z kapturem (czapeczki mam ale ma być wielka glowa, więc nie wiem czy się przydadzą) i kocyk. Nie wierzę ze na te kilkadziesiąt metrów do auta nam zmarznie w tym.
Jeszcze co do wyprawki to mnie olśniło że będzie kikut z pępowiny więc chyba wezmę parę kaftanikow do szpitala na wypadek jakby body draznily🤔 -
Junjul wrote:Wiecie co mam pytanie, Wasi lekarze wpisują wszystkie ważne informacje do karty ciąży? Ostatnio sobie zetknęłam i moja lekarka nie wpisała ani razu że mam żylaki (zaznaczała, że nie mam), a problem już jest jakoś od 4 miesiąca. Wypełnia tylko te rubryki z badaniami i ciśnieniem, reszta praktycznie pusta. Nie wpisuje też żadnych pomiarów dziecka 🤔 Mi się wydaje, że to jednak są istotne informacje, tym bardziej, że z kartą ciąży idzie się do porodu i gdyby były jakieś komplikacje to lekarze powinni w szpitalu wiedzieć 🤔
U mnie niestety jest to samo - tylko to, co w karcie - żadnej innej informacji w stylu naczyniak, anemia itp ... nie wspominając o tym, że dzisiejsza wizyta trwała niecałe 10 minut, a samo USG może z minutę może nawet nie. Więc wagi dziecka nawet nie znam z dzisiaj. Na szczęście chodzę do szpitala oprócz luxmedu i tam mają swoją kartotekę - zamierzam się dopytać co i jak, bo tam planuję cc no i przede wszystkim tam USG trwa dłużej, mierzą wszystko jak trzeba i mówią. Tylko dzięki temu się nie stresuję bo normalnie to chodziłabym dodatkowo prywatnie żeby się czegoś dowiedzieć ... -
Ja na wyjście przygotuję zestaw jak dla starszego, bo on także październikowy i idealnie się sprawdziło - spodenki, body na długi, grubsze skarpetki, cieńszy misiowy kombinezon, czapkę z grubszej dresowki, cienką apaszkę na zatrzask i jeszcze na wszelki wypadek jakąś nie za grubą bluzę, chociaż nie sądzę żeby się przydała. Do tego w foteliku mam śpiworek na polarze, więc na pewno nie zmarznie, tym bardziej że do auta będzie tylko kawałek. Ale nie biorę tego do szpitala, tatuś dowiezie w dzień wyjścia razem z fotelikiem.
-
July wrote:Madziula9022, a co mówi lekarz na tą wagę małej? Będzie dobrze. Najważniejsze że rośnie i przepływy ok.
/QUOTE]
Mała jest na 4 percentylu, ale tylko wagowo reszta jest ok. Dlatego mam się pojawić w przyszłym tygodniu, żeby sprawdzić czy bardziej nie spadła. Lekarzy bardziej martwi tętno dziecka już 2x na badaniach zostało wyłapane powyżej 190 ud/min, jak chwile odpocznę to spada nawet do 140, tylko skąd te skoki? -
To ja też tak przygotuję. U mnie USG ok 20-30 min zawsze wszystkoierzy sprawdza przepływy itd.... co do żylaków i obrzęków mam wpisane w kartę. Do tego mam w teczce wszystkie badania wypisy itd... dzisiaj miałam tak bolesny skurcz że się spocilam, ale przeszło. Mój śluz jest gęsty biały lepki ale wymaz ok i gin mówi że też oki