X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W mojej karcie ciąży też niewiele 🤷 nie wpisuje nawet wagi dziecka, bo jest na opisie zdjęcia z USG. Często też ta sama formułka o wielkości macicy dla aktualnego tygodnia ciąży, pH pochwy (chociaż nie bada 🙈). Dobrze że chociaż o amniopunkcji wpisał 😉 żadnych wyników badań nie ma 😉

Kacha_88 lubi tę wiadomość

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    U mnie niestety jest to samo - tylko to, co w karcie - żadnej innej informacji w stylu naczyniak, anemia itp ... nie wspominając o tym, że dzisiejsza wizyta trwała niecałe 10 minut, a samo USG może z minutę może nawet nie. Więc wagi dziecka nawet nie znam z dzisiaj. Na szczęście chodzę do szpitala oprócz luxmedu i tam mają swoją kartotekę - zamierzam się dopytać co i jak, bo tam planuję cc no i przede wszystkim tam USG trwa dłużej, mierzą wszystko jak trzeba i mówią. Tylko dzięki temu się nie stresuję bo normalnie to chodziłabym dodatkowo prywatnie żeby się czegoś dowiedzieć ...
    No właśnie, ja chodze prywatnie i wydaje mi się, że na NFZ by było lepiej. Przychodnia prywatna i strasznie dużo pacjentek, ale to duża przychodnia i oni tam pewnie dla kasy zapisują jak najwięcej ludzi 😕 nawet zapisać się na teleporade czy dodzwonić ciężko

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w karcie ciąży swoje każde wyniki morfologii i moczu, moja wagę i ciśnienie i tętno bobka. Mam też wpisana swoją chorobę krwi jako czynnik ryzyka. Plus wszystkie wyniki typu HIV itp. Oczywiście lekarz nieraz marudził że tyle pisania ale jednak powpisywal😜 kartę mam też beznadziejna bo dosyć dużą. Wyniki USG 1,2,3 trym mam tylko adnotacje "dostępne jako załącznik".

• natnatss Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin w karcie ciąży wpisuje ukończony tydzień, moja wagę, wyniki badań, jakie aktualnie biorę leki. Ale moja karta to taka złożona niewielka książeczka, więc już po tym co tam wpisze jest nieźle nabazgrane, na wiecej po prostu nie ma miejsca 🤷 Do swojego systemu i papierowej karty ciąży wpisuje wiecej, bo np parametry z USG, obecność ruchów, obrzęki czy są czy nie i wszystko pozostałe co u mnie

85993e3k946gskpj.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wszystko w karcie, aktualne wyniki krwi, moczu, jakie biorę leki, moja wagę, ciśnienie, centyl w jakim znajduje się dziecko, cukrzycę itp

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też w kartę ciąży wpisuje aktualny tydzień, moją wagę, ciśnienie, wyniki morfologii, moczu i innych badań. Więcej wpisuje do swojego systemu np jakie leki, wszystkie pomiary z USG. Aha i teraz do karty ciąży przypięła mi zaświadczenie od okulisty żeby w szpitalu wiedzieli że mogę rodzić naturalnie.

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na usg, Kaziu waży 2120g i jest to 47 centyl (33 tydzień). Ma trochę większą głowę 😏. Jak zwykle u lekarza grzeczny za to w nocy dyskoteki i stretching jak tylko oko przymknę.
    Ja mam małą składana książeczkę ze wszystkimi wynikami badan (te i podstawowe i na choroby zakaźne) plus leki jakie brałam. Mam też rubrykę gdzie lekarz wpisuje uwagi i tam mam wpisane dolegliwości np szumy uszne, że miałam opryszczke,na co choruje przewlekle, że miałam krwiaka, że robiłam Niftty, że przyjęłam szczepionkę i w jakich tygodniach, moja grupę krwi wpisał kolorem. Wagę, ciśnienie, obrzęki, ruchy i wyniki badan wpisuje mi położna przed kazda wyzyta. Poproście lekarza żeby Wam wpisał ważne info., w szpitalu ktoś zerknie w kartę i już coś będzie o nas wiedział.
    Super dzięki za info jak ubrać maluszka na wyjście 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2021, 11:31

Angelka93, Filcek, Praskovia lubią tę wiadomość

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CiepłaKluska wrote:
    Ja już pisałam wcześniej że generalnie u mnie mokro całą ciążę, bez wkładki nie wychodzę z domu a i ona mi czasem przemaka i mam mokre majtki. Ślad zostaje żółtawy na wkladce. Lekarz mi sprawdza pH na każdej wizycie i zawsze jest ok.
    Do wypisu na bodziaka i polspiocha mam uszykowany polarkowy kombinezon z kapturem (czapeczki mam ale ma być wielka glowa, więc nie wiem czy się przydadzą) i kocyk. Nie wierzę ze na te kilkadziesiąt metrów do auta nam zmarznie w tym.
    Jeszcze co do wyprawki to mnie olśniło że będzie kikut z pępowiny więc chyba wezmę parę kaftanikow do szpitala na wypadek jakby body draznily🤔

U mnie tez mokro, ale te nocne upławy mnie przeraziły, bo generalnie wody raczej odpływają przy leżeniu, w trakcie stania czy ruchu główka dziecka działa jak korek na wody. Mi w 2 ciąży po amniopunkcji odpłyneły i to właśnie tak wyglądało, leżałam i nagle mokro.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• natnatss Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle w moim szpitalu gdzie rodziłam starszego z karty ciąży tak na prawdę najważniejsze było że wpisany był tam innym kolorem wynik posiewu na GBS. Od razu przy wejściu z izby przyjęć na porodówkę dostałam antybiotyk. Resztę jak grupa krwi itd upewniali się pytając mnie i jak chcieli coś więcej to przeglądali sobie wyniki z segregatora

85993e3k946gskpj.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten wymaz GBS pobiera lekarz prowadzący ciążę czy sami musimy? Jeśli lekarz to czy jest jakoś dodatkowo płatne? W którym tygodniu robi się to badanie?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    A ten wymaz GBS pobiera lekarz prowadzący ciążę czy sami musimy? Jeśli lekarz to czy jest jakoś dodatkowo płatne? W którym tygodniu robi się to badanie?
    Pobiera lekarz prowadzacy, po 35 tygodniu bodajże. U mnie to dodatkowo 80zl płatne w laboratorium z którym mój lekarz ma umowę. Jesli poród nastąpi wcześniej niż masz wynik to obligatoryjnie wg wytycznych przy porodzie dostaje się antybiotyk by chronić dziecko przed ewentualnym zakazeniem

85993e3k946gskpj.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam właśnie dzisiaj skierowanie na zrobienie wszystkich badań po 35 tygodniu, ponownie HIV, GBS itd także zrobię na spokojnie :) a czy lekarka wpisze w kartę ciąży to nie wiem - zamierzam podrukować te wyniki, bo zakładam że będą ostatnimi przed rozwiązaniem i mieć przygotowane osobno razem z grupą krwi i własnie kartą ciąży. Mam nadzieję, że tyle wystarczy.

Odnośnie pakowania do szpitala u mnie 3 zestawy - w każdym pajacyk (w tym jeden taki cieplejszy) i body (albo krótki albo długi rękaw), 2 czapeczki, 3 pary skarpetek i jedne spodenki. Dodatkowo biorę ze sobą 2-3 pieluszki tetrowe jakby się miało małej ulewać, a na wyjście mam śpiworek/kombinezon taki ciepły więc ubiorę i liczę że to wystarczy :)

preg.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś wizytę, jakoś się stresuje waga małego bo moja cukrzyca ostatnio wariuje, raz cukier wysoki raz poniżej normy i mi słabo i ketony w moczu :/

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Ja dostałam właśnie dzisiaj skierowanie na zrobienie wszystkich badań po 35 tygodniu, ponownie HIV, GBS itd

Ja dostałam wczoraj na morfologie, mocz, HIV i HBs. GBS musisz sama zrobić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2021, 13:39

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zozo wrote:
    July, we wtorek mam wizytę u dr. Roszkowskiego, ma zobaczyć to moje łozysko i naczynia i zdecydować co dalej, jak rodzić, gdzie najlepiej, czy będę w szpitalu wcześniej do porodu. Skierował mnie do niego jego kolega z pracy żeby ocenił. Jak z tej wizyty nic nie wyniknie moja lekarka umówiła mnie do swojego szefa Issata i może wtedy wybiorę Kasprzaka choć tam teraz cos z oddziałem neonatologicznym jest nie tak.

Zozo, mogę zapytać jak się nazywa Twoja ginekolog? Rozumiem, że pracuje w IMiD.
    Ja miałam mieć jutro wizytę u Issata, ale dowiedziałam się, że jest na urlopie i zastanawiam się, kto go zastąpi, bo wizyty jako takiej nie odwołano.
    Planuję rodzić w IMiD, ale jak wyjdzie, to oczywiście nie wiadomo.

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane! Jestem już po badaniu, spodziewamy się zdrowego dzidziusia!

Od wejścia dr poprosił, żeby nie mówić jaką wadę przychodzę konsultować, powiedział, że sam sobie wszystko sprawdzi. Zaczął od serduszka, potem po kolei wszystkie narządy i cały czas powtarzał: "tu świetnie, tu świetnie, tu też", a ja tylko czekałam aż dojdzie do główki... W końcu dokładnie obejrzał mózg, powtórzył "świetnie" i poprosił, żeby powiedzieć czym mnie nastraszono i z czym przysłano. Powiedziałam, że według badania trzeciego trymestru jama przegrody przezroczystej ma nieprawidłowy kształt i jest podejrzenie, że nie wykształciło się ciało modzelowate. Dr odparł, że to również sprawdził i wszystko jest w najlepszym porządku! Jeszcze pokazywał mi dokładnie miejsce po miejscu i zapewnił, że nie ma żadnej nieprawidłowości, a maleństwo rozwija się książkowo. <3

Jestem taka szczęśliwa! Nie mogłam sobie poradzić z uczuciem, że dopuściłam do jakiś zaniedbań i moje dziecko będzie chore przeze mnie... Przez jakąś jedną chwilę, jedno niedopatrzenie, jedną złą decyzję...

Ale jest zdrowe! I wydaje mi się, że przez przypadek zobaczyłam płeć, ale nie napiszę, bo to tylko moje przypuszczenie. 😜

Łożysko zdecydowanie wyżej niż 2cm, szyjka długa zamknięta.Wygląda na to, że przechodzę wzorową, bezobjawową ciążę ze zdrowym dzidziusiem. <3

zozo, jane789, Patka95, Angelka93, Mag91, Essencya, CiepłaKluska, Kacha_88, Junjul, Kalina32, MichaLina, Dominika283, Filcek, July, makatka lubią tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Kochane! Jestem już po badaniu, spodziewamy się zdrowego dzidziusia!

Od wejścia dr poprosił, żeby nie mówić jaką wadę przychodzę konsultować, powiedział, że sam sobie wszystko sprawdzi. Zaczął od serduszka, potem po kolei wszystkie narządy i cały czas powtarzał: "tu świetnie, tu świetnie, tu też", a ja tylko czekałam aż dojdzie do główki... W końcu dokładnie obejrzał mózg, powtórzył "świetnie" i poprosił, żeby powiedzieć czym mnie nastraszono i z czym przysłano. Powiedziałam, że według badania trzeciego trymestru jama przegrody przezroczystej ma nieprawidłowy kształt i jest podejrzenie, że nie wykształciło się ciało modzelowate. Dr odparł, że to również sprawdził i wszystko jest w najlepszym porządku! Jeszcze pokazywał mi dokładnie miejsce po miejscu i zapewnił, że nie ma żadnej nieprawidłowości, a maleństwo rozwija się książkowo. <3

Jestem taka szczęśliwa! Nie mogłam sobie poradzić z uczuciem, że dopuściłam do jakiś zaniedbań i moje dziecko będzie chore przeze mnie... Przez jakąś jedną chwilę, jedno niedopatrzenie, jedną złą decyzję...

Ale jest zdrowe! I wydaje mi się, że przez przypadek zobaczyłam płeć, ale nie napiszę, bo to tylko moje przypuszczenie. 😜

Łożysko zdecydowanie wyżej niż 2cm, szyjka długa zamknięta.Wygląda na to, że przechodzę wzorową, bezobjawową ciążę ze zdrowym dzidziusiem. <3
    Cudowną wiadomość 😍

Praskovia lubi tę wiadomość

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Essencya Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, bardzo soe cieszę! Doskonale wiem, co przeżywałaś- szczęśliwie możesz spokojnie czekać na rozwiązanie :)

Jak to jest, dziewczyny, z tymi badaniami HIV, WR i Hbs? Ja już wszystkie miałam zrobione wczesniej. Czy mimo wszystko będę musiała je powtórzyć?
    Z tego co się zorientowałam, to GBS jest pobierany między 35-38 tygodniem ciąży. Jeśli jest dodatni, to konieczna bedzie antybiotykoterapia, ze wskazań penicyliny, chyba ze ktoś ma na nie uczulenie, to wtedy trzeba zrobic antybiotykogram, żeby sprawdzić na jaki antybiotyk bakterie są wrażliwe.
    Jeśli ciężarna trafi do szpitala przed wykonaniem badania, to antybiotykoterapia jest obowiązkowa niezależnie od obecności paciorkowców czy jej braku. Wydaje mi się, ze GBS powinien być wykonany przez ginekologa- trudno mi uwierzyć, żeby panie laborantki pobierały nam wymazy z pochwy i odbytu 🥶

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Essencya, te badania wykonuje się 2 razy w czasie ciąży. Na początku i pod koniec

Essencya lubi tę wiadomość

• Essencya Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2021, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Essencya, te badania wykonuje się 2 razy w czasie ciąży. Na początku i pod koniec
    Ok, to jest konkret 👍

jane789 lubi tę wiadomość

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ