X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane, do dupy mi idzie to usypianie. xD Po pół godziny od „ostatniego” karmienia młody tak się nakręcił, że usypianie trwa do teraz, a zaraz minie dwie godziny, czyli… znów karmienie. No nic, wierzę, że praktyka czyni mistrza i jakoś to ogarniemy w następnych dniach. A odbijasz Krzysia po nocnym karmieniu? I jak go usypiasz? Nosisz, czy kładziesz do łóżeczka i czekasz? Totalnie nie wiem jak to wygląda bez cycka. 😂 Mały czasem zasypia jak się bujamy na piłce, lub gdy go noszę, ale po odłożeniu budzi się po maksymalnie 15 min.

Patka, my też mamy stwierdzone wnm i chodzimy na fizjoterapie dwa razy w tygodniu, a jednak to spanie wygląda jak u Ciebie. Po pierwszych czterech rehabilitacjach byłam zachwycona zmianą, mały się bardzo uspokoił, ale potem brak pozycji wysokich wzmógł refluks i uspokojenie szlag trafił. U nas to błędne koło- rzetelne wypełnianie zaleceń fizjo pogarsza refluks, a przeciwrefluksowe noszenie w pionie pogarsza napięcie. Wybieramy się do neurologa w przyszłym tygodniu, żeby zobaczył czy to wzmożone napięcie funkcjonuje oddzielnie od refluksu, czy też refluks je powoduje, bo w obu przypadkach postępowanie jest trochę inne.

Ps: jednak zasnął. :P

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Super, że udało się ustalić przyczynę. Macie jakieś ćwiczenia w domu?

A u nas musimy jechać ponownie podciąć wędzidełko 🤦‍♀️
    My ćwiczymy od poniedziałku do piątku na rehabilitacji. W domu możemy ale nie musimy ćwiczyć.
    Bardziej mamy wracać uwagę aby do obracać w lewo i prawo, masować rączki, plecaki i stopki. Nie pionowac go, ma jak najwięcej leżeć na płasko bez poduszki. Dzisiaj zasnął po kąpieli po 19 i nadal śpi więc jeszcze obudzi się na mleczko. Ogólnie mamy dbać o to aby się prostował się za bardzo

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mówila że takie malutkie dzieci do 6 miesiąca życia powinni być rehabilitowani codziennie więc z olkiem tak chodzimy od poniedziałku do piątku 😁😁

• Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2022, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do refluksu to u Nas cuda zadziałała moja dieta, pani gastrolog kazała mi zrezygnowac z mleka, marchewki, selera, jabłka, ryżu,wołowiny, cielęciny, pszenicy,jajek,ryby tylko troszke i sprawdzac reakcje( jadłam dzisiaj i mała to odcierpiała:(l i tak zyje juz od ponad dwoch tygodni, praktycznie tylko na miesie i kaszy i niektorych warzywach ale warto, naprawde, wszystko wskazuje że ten cholerny refluks był bo mała nie toleruje niektorych produktów. Teraz mamy odciete wszystko zeby od jutrzejszej wizyty stopniowo wprowadzac cos nowego i zeby zorientowac sie czego naprawde nie toleruje.Dzieki diecie nie musimy podawac jej zadnych syropow ani lekow, choc mielismy juz przepisane ipp na refluks

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dziś nie do życia.. Mała od 1 się wierciła, stękała.. zasnęła dopiero o 6 tak głębiej. 🤦‍♀️ Zaczęłam się zastanawiać czy może ten 4 skok przechodzi wcześniej 🤔 u mnie w rodzinie - kuzynki córeczka ma 2 latka, a według lekarzy jest rozwinięta jak 3 latka 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2022, 08:28

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka nie wiem jak u Was, ale u nas strasznie wiało w nocy- moje dzieci wtedy zdecydowanie gorzej śpią

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka, u nas te noce trwają już jakieś 4 tygodnie..

Wika od wczoraj ma wydłużony czas między drzemkami. Wcześniej po godzinie max 1,5 h szła spać. Teraz 2-3h aktywności i śpi po 30-40 minut 🤦‍♀️ Oszaleje.. A i od jakiegoś czasu mniej z nami gada, tak jakby zapomniała 🤷‍♀️ trochę mniej je.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2022, 13:51

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu taka cisza? Co u Was słychać?

U nas trochę się dzieje. Okazało się że Wika na asymetrie i jest sztywna i będziemy diagnozowac u fizjoterapeutki jakie ma napięcie dokładnie i gdzie konkretnie. I mamy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Dziś już byliśmy prywatnie na jednej wizycie. Mała strasznie płakała podczas ćwiczeń ale to dobrze. To znaczy że ćwiczenia działają. Mamy robić je 3-4 razy dziennie. Jestem przerażona i nie wiem jak dam radę z nią ćwiczyć :( Pokazała nam też jak mamy ją teraz podnosić, nosić i odkładać.

Czy U którejś z Was dzieciątko ma zdiagnozowanie napięcie mięśniowe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2022, 10:50

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy patka także napięcie mięśniowe wzmożone i asymetrię.mielismy rehabilitację 2 tygodnie i potrzebujemy dalej więc od 28 lutego zaczynamy drugie ćwiczenia

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie robimy ćwiczenia na rozciąganie, turlanie, masowanie rączek. My ćwiczymy metodą bobath

ambrozja lubi tę wiadomość

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy patka także napięcie mięśniowe wzmożone i asymetrię.mielismy rehabilitację 2 tygodnie i potrzebujemy dalej więc od 28 lutego zaczynamy drugie ćwiczenia.ogolnie robimy ćwiczenia metodą bobath.twra w domu ćwiczymy ale młody nie chce ze mną współpracować.

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia150690 wrote:
    My mamy patka także napięcie mięśniowe wzmożone i asymetrię.mielismy rehabilitację 2 tygodnie i potrzebujemy dalej więc od 28 lutego zaczynamy drugie ćwiczenia.ogolnie robimy ćwiczenia metodą bobath.twra w domu ćwiczymy ale młody nie chce ze mną współpracować.

My mamy metoda Vojta (byliśmy prywatnie y rehabilitantki) ale podobno u nas w szpitalu rehabilituja tą metodą bobath a mamy skierowanie właśnie do poradni rehabilitacyjnej. Będziemy chodzić na NFZ, raz w tygodniu prywatnie i codzienne ćwiczenia w domu. Ja jestem przerażona tak, że dziś na wizycie płakałam. Chociaż wiem że to dla jej dobra..
    Teraz boję się własnego dziecka.. nagle okazało się że wszystko robie źle i boję się cokolwiek przy niej zrobić żeby jej nie zaszkodzić 😞
    Z zaleceń rehabilitantki dostaliśmy te cwiczenia i pokazala jak nosic. Ale czy mozna nosić poziomo dalej? Czy tylko muszę nosić tak przodem do świata podskosem?

Ogólnie to moim zdaniem w szpitalu i później jak położna przychodzi do domu to powinni pokazywać jak się opiekować dzieckiem - jak podnosić, nosić, ubierać, karmić itd.no chyba że ja po prostu tak trafiłam i nikt mi nic nie mówił 🤷‍♀️

A jeszcze jedno pytanie. Karmisz piersią czy butelka.?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmię butelką,ogólnie nie tak aby malutka nie miała możliwości się napisać, ja noszę na tzw fasolkę i przodem z podkurczonymi nóżkami i rączkami do środka

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas leżenia możesz malutkiej nawet coś delikatnego pod kolanka podkładać aby nogi jej się za bardzo nie prostowaly (my dostaliśmy taką radę)masujemy dłonie bo też nam się palce mocno napinają i jeszcze mamy kręcz szyjki u Olka. Tak jak wcześniej pisałam u nas ogromna poprawa po rehabilitacji

• Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytam też blog mama fizjoterapeuta

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie prostuje tak bardzo nóg. Najczęściej zaciska pięści i stópki.

Nie wiem co się dzieje ale od 2-3 dni jest senna, mało je i taka wycofana jest. Spokojna, nie uśmiecha się, nie gada. Byliśmy u lekarza ale ona nie wie od czego i mamy obserwować.

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwsze 2 dni były takie senne ale u nas to było od rehabilitacji bo ciałko nie jest przyzwyczajoneto takiego wysiłku. My mieliśmy rehabilitację na 11 i 30 min a od 13 potrafił spać do 19 z jedną przerwa na mleko gdzie zjadł tylko 60 ml. Teraz już wrócilo wszystko do normy.

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko że to było przed tą wizyta u rehabilitantki. Robiliśmy badanie moczu czy to nie infekcja ale jak patrzę na wyniki to chyba są ok.
    Martwię się co jej jest..

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Kasia150690 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2022, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęła jeść i nie jest już taka senna. Ale martwi mnie to, że nie chce wg z nami gadać,uśmiechać się. Za to jak leży to non stop pcha ręce do buzi. Aż na brodzie pojawiła się wysypka.

👶Wikusia 💕 21.10.2021
‹‹ 473 474 475 476 477 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ