Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Jane, do dupy mi idzie to usypianie. xD Po pół godziny od „ostatniego” karmienia młody tak się nakręcił, że usypianie trwa do teraz, a zaraz minie dwie godziny, czyli… znów karmienie. No nic, wierzę, że praktyka czyni mistrza i jakoś to ogarniemy w następnych dniach. A odbijasz Krzysia po nocnym karmieniu? I jak go usypiasz? Nosisz, czy kładziesz do łóżeczka i czekasz? Totalnie nie wiem jak to wygląda bez cycka. 😂 Mały czasem zasypia jak się bujamy na piłce, lub gdy go noszę, ale po odłożeniu budzi się po maksymalnie 15 min.
Patka, my też mamy stwierdzone wnm i chodzimy na fizjoterapie dwa razy w tygodniu, a jednak to spanie wygląda jak u Ciebie. Po pierwszych czterech rehabilitacjach byłam zachwycona zmianą, mały się bardzo uspokoił, ale potem brak pozycji wysokich wzmógł refluks i uspokojenie szlag trafił. U nas to błędne koło- rzetelne wypełnianie zaleceń fizjo pogarsza refluks, a przeciwrefluksowe noszenie w pionie pogarsza napięcie. Wybieramy się do neurologa w przyszłym tygodniu, żeby zobaczył czy to wzmożone napięcie funkcjonuje oddzielnie od refluksu, czy też refluks je powoduje, bo w obu przypadkach postępowanie jest trochę inne.
Ps: jednak zasnął. -
Patka95 wrote:Super, że udało się ustalić przyczynę. Macie jakieś ćwiczenia w domu?
A u nas musimy jechać ponownie podciąć wędzidełko 🤦♀️
Bardziej mamy wracać uwagę aby do obracać w lewo i prawo, masować rączki, plecaki i stopki. Nie pionowac go, ma jak najwięcej leżeć na płasko bez poduszki. Dzisiaj zasnął po kąpieli po 19 i nadal śpi więc jeszcze obudzi się na mleczko. Ogólnie mamy dbać o to aby się prostował się za bardzo -
Co do refluksu to u Nas cuda zadziałała moja dieta, pani gastrolog kazała mi zrezygnowac z mleka, marchewki, selera, jabłka, ryżu,wołowiny, cielęciny, pszenicy,jajek,ryby tylko troszke i sprawdzac reakcje( jadłam dzisiaj i mała to odcierpiała:(l i tak zyje juz od ponad dwoch tygodni, praktycznie tylko na miesie i kaszy i niektorych warzywach ale warto, naprawde, wszystko wskazuje że ten cholerny refluks był bo mała nie toleruje niektorych produktów. Teraz mamy odciete wszystko zeby od jutrzejszej wizyty stopniowo wprowadzac cos nowego i zeby zorientowac sie czego naprawde nie toleruje.Dzieki diecie nie musimy podawac jej zadnych syropow ani lekow, choc mielismy juz przepisane ipp na refluks
-
Jestem dziś nie do życia.. Mała od 1 się wierciła, stękała.. zasnęła dopiero o 6 tak głębiej. 🤦♀️ Zaczęłam się zastanawiać czy może ten 4 skok przechodzi wcześniej 🤔 u mnie w rodzinie - kuzynki córeczka ma 2 latka, a według lekarzy jest rozwinięta jak 3 latka 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2022, 08:28
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Gomerka, u nas te noce trwają już jakieś 4 tygodnie..
Wika od wczoraj ma wydłużony czas między drzemkami. Wcześniej po godzinie max 1,5 h szła spać. Teraz 2-3h aktywności i śpi po 30-40 minut 🤦♀️ Oszaleje.. A i od jakiegoś czasu mniej z nami gada, tak jakby zapomniała 🤷♀️ trochę mniej je.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2022, 13:51
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Co tu taka cisza? Co u Was słychać?
U nas trochę się dzieje. Okazało się że Wika na asymetrie i jest sztywna i będziemy diagnozowac u fizjoterapeutki jakie ma napięcie dokładnie i gdzie konkretnie. I mamy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Dziś już byliśmy prywatnie na jednej wizycie. Mała strasznie płakała podczas ćwiczeń ale to dobrze. To znaczy że ćwiczenia działają. Mamy robić je 3-4 razy dziennie. Jestem przerażona i nie wiem jak dam radę z nią ćwiczyćPokazała nam też jak mamy ją teraz podnosić, nosić i odkładać.
Czy U którejś z Was dzieciątko ma zdiagnozowanie napięcie mięśniowe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2022, 10:50
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
My mamy patka także napięcie mięśniowe wzmożone i asymetrię.mielismy rehabilitację 2 tygodnie i potrzebujemy dalej więc od 28 lutego zaczynamy drugie ćwiczenia.ogolnie robimy ćwiczenia metodą bobath.twra w domu ćwiczymy ale młody nie chce ze mną współpracować.
-
Kasia150690 wrote:My mamy patka także napięcie mięśniowe wzmożone i asymetrię.mielismy rehabilitację 2 tygodnie i potrzebujemy dalej więc od 28 lutego zaczynamy drugie ćwiczenia.ogolnie robimy ćwiczenia metodą bobath.twra w domu ćwiczymy ale młody nie chce ze mną współpracować.
My mamy metoda Vojta (byliśmy prywatnie y rehabilitantki) ale podobno u nas w szpitalu rehabilituja tą metodą bobath a mamy skierowanie właśnie do poradni rehabilitacyjnej. Będziemy chodzić na NFZ, raz w tygodniu prywatnie i codzienne ćwiczenia w domu. Ja jestem przerażona tak, że dziś na wizycie płakałam. Chociaż wiem że to dla jej dobra..
Teraz boję się własnego dziecka.. nagle okazało się że wszystko robie źle i boję się cokolwiek przy niej zrobić żeby jej nie zaszkodzić 😞
Z zaleceń rehabilitantki dostaliśmy te cwiczenia i pokazala jak nosic. Ale czy mozna nosić poziomo dalej? Czy tylko muszę nosić tak przodem do świata podskosem?
Ogólnie to moim zdaniem w szpitalu i później jak położna przychodzi do domu to powinni pokazywać jak się opiekować dzieckiem - jak podnosić, nosić, ubierać, karmić itd.no chyba że ja po prostu tak trafiłam i nikt mi nic nie mówił 🤷♀️
A jeszcze jedno pytanie. Karmisz piersią czy butelka.?👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Podczas leżenia możesz malutkiej nawet coś delikatnego pod kolanka podkładać aby nogi jej się za bardzo nie prostowaly (my dostaliśmy taką radę)masujemy dłonie bo też nam się palce mocno napinają i jeszcze mamy kręcz szyjki u Olka. Tak jak wcześniej pisałam u nas ogromna poprawa po rehabilitacji
-
Właśnie nie prostuje tak bardzo nóg. Najczęściej zaciska pięści i stópki.
Nie wiem co się dzieje ale od 2-3 dni jest senna, mało je i taka wycofana jest. Spokojna, nie uśmiecha się, nie gada. Byliśmy u lekarza ale ona nie wie od czego i mamy obserwować.👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
U nas pierwsze 2 dni były takie senne ale u nas to było od rehabilitacji bo ciałko nie jest przyzwyczajoneto takiego wysiłku. My mieliśmy rehabilitację na 11 i 30 min a od 13 potrafił spać do 19 z jedną przerwa na mleko gdzie zjadł tylko 60 ml. Teraz już wrócilo wszystko do normy.