X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalaw wrote:
    Wy chuba jakoś częściej chodzicie na USG. Ja teraz ponad 2,5tyg czekam na kolejne. Zwariuje chyba!
    A predzej nie ma miejsca i mnie nie chcą przyjąć :p
    Ja teraz mam wizytę po 3 tygodniach. Więc jeszcze ponad 2 muszę czekać. 😕

• Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:
    Sanco wykrywa ZD, zespół Edwardsa i Patau. Zaburzenia liczby chromosomow plci, bada kariotyp pod względem delecji i duplikacji ( podobnie jak amniopunkcja) i określa płeć.
    Dorzuciłabym że obejmuje wszystkie trisomie chromosomów zarówno Nifty pro jak i Sanco.

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia 9 czy zmieniłabyś mi datę porodu na 9.10? Tak wychodzi wg USG. I prosiłabym też o poprawienie nicku Na Angelka93 bez i 😃😃

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wychodzę z założenia, ze lepiej wiedzieć, niż nie, bo nawet jeśli zdecydujesz się kontynuować ciąże to jest szansa na przygotowanie się do tego co Cię czeka. A 2, ja już przechodziłam przez diagnozę wielu wad i terminację ciąży, wiec mam zdanie co bym zrobiła w przypadku, gdyby sytuacja się powtórzyła.

Kacha_88, meraja90, Kaarola, Kasialudek lubią tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Gosia 9 czy zmieniłabyś mi datę porodu na 9.10? Tak wychodzi wg USG. I prosiłabym też o poprawienie nicku Na Angelka93 bez i 😃😃
    Przepraszam Za pomyłkę. Poprawione

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    Przepraszam Za pomyłkę. Poprawione
    Nie szkodzi 😃 dziękuję

Gosia9 lubi tę wiadomość

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam zagwozdke. Sprawa troche skomplikowana, acz nie powazna. Po prostu zastanawiam sie nad opcjami i jestem ciekawa waszej opinii.

Coze bede chciala prowadzic prywatnie i chodzic do 2 lekarzy - jednego z kliniki, dzieki ktoremu jestesmy w ciazy i drugiego ze szpitala gdzie chcialabym rodzic. Wizyty u kazdego co miesiac-poltorej i ulozyc je tak zebym co 2-3 tygodnie byla na wizycie po prostu na zmiane.

Wczoraj bylam u lekarza, u ktorego myslalam ze bede prowadzic ciaze - ten ze szpitala gdzie chce rodzic, ale nie zlapalam z nim flow. I tu wlasnie jest plot twist. Dzisiaj okazalo sie ze do szpitala do rodzenia wlasnie przeniosl sie moj stary gin, u ktorego rok sie leczylam, bardzo go lubie i mu ufam, zna moja historie i jest super specjalista tez. Same plusy. Zdecydowanie chce sie do niego przeniesc.

I mam zagwozdke dotyczaca karty ciazy. Na wczorajszej wizycie ten „nietrafiony lekarz” zalozyl mi juz karte ciazy - jak do tej pory jeden wpis wiadomo. I zastanawiam sie czy kontynuowac ta karte ciazy po prostu, powiedziec ze bylam u niego na kontroli tylko. Czy moze za tydzien u tego „nowego-starego” gina zalozyc nowa czysta karte ciazy. To bedzie 8tc wiec tez optymalnie. I mialabym tam tylko jednego lekarza tylko i tak czysto przejrzyscie. A ta karte ciazy z wczoraj zalozna wykorzystac jak bede chodzic do lekarza z kliniki, zeby sie u niego tez pokazac co jakis czas i nie robic sobie zamieszania.

Co sadzicie? Myslicie ze 2 karty ciazy sa w porzadku? Jeszcze nie jestem pewna, czy chce zeby Ci lekarze wiedzieli o sobie... Wiem, ze dla niektorych z was prowadzenie ciazy u 2 lekarzy to przesada i niepotrzebne (tym bardziej ze obu prywatnie) ale co do tego mam swoje powody sluszne, czy niesluszne to nieistotne :) bardziej mnie nurtuje kwestia tych kart ciaz. 🤔

13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
    40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
    14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
    40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F

6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻

Starania od 07.2019

11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
    01.2021 - IVF start - IMSI
    29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
    4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
    8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

MTHFR hetero i PAI homo ❌
    Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌
  • meraja90 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2021, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Dziewczyny mam zagwozdke. Sprawa troche skomplikowana, acz nie powazna. Po prostu zastanawiam sie nad opcjami i jestem ciekawa waszej opinii.

Coze bede chciala prowadzic prywatnie i chodzic do 2 lekarzy - jednego z kliniki, dzieki ktoremu jestesmy w ciazy i drugiego ze szpitala gdzie chcialabym rodzic. Wizyty u kazdego co miesiac-poltorej i ulozyc je tak zebym co 2-3 tygodnie byla na wizycie po prostu na zmiane.

Wczoraj bylam u lekarza, u ktorego myslalam ze bede prowadzic ciaze - ten ze szpitala gdzie chce rodzic, ale nie zlapalam z nim flow. I tu wlasnie jest plot twist. Dzisiaj okazalo sie ze do szpitala do rodzenia wlasnie przeniosl sie moj stary gin, u ktorego rok sie leczylam, bardzo go lubie i mu ufam, zna moja historie i jest super specjalista tez. Same plusy. Zdecydowanie chce sie do niego przeniesc.

I mam zagwozdke dotyczaca karty ciazy. Na wczorajszej wizycie ten „nietrafiony lekarz” zalozyl mi juz karte ciazy - jak do tej pory jeden wpis wiadomo. I zastanawiam sie czy kontynuowac ta karte ciazy po prostu, powiedziec ze bylam u niego na kontroli tylko. Czy moze za tydzien u tego „nowego-starego” gina zalozyc nowa czysta karte ciazy. To bedzie 8tc wiec tez optymalnie. I mialabym tam tylko jednego lekarza tylko i tak czysto przejrzyscie. A ta karte ciazy z wczoraj zalozna wykorzystac jak bede chodzic do lekarza z kliniki, zeby sie u niego tez pokazac co jakis czas i nie robic sobie zamieszania.

Co sadzicie? Myslicie ze 2 karty ciazy sa w porzadku? Jeszcze nie jestem pewna, czy chce zeby Ci lekarze wiedzieli o sobie... Wiem, ze dla niektorych z was prowadzenie ciazy u 2 lekarzy to przesada i niepotrzebne (tym bardziej ze obu prywatnie) ale co do tego mam swoje powody sluszne, czy niesluszne to nieistotne :) bardziej mnie nurtuje kwestia tych kart ciaz. 🤔

Ja mam dwie karty ciąży, jedna do prywatnego lekarza, druga z luxmedu 😊 wiec jak masz chęć mieć dwie, to żaden problem wg mnie 😊 W pierwszej ciąży robiłam dokładnie tak samo 😅

Mlodamezatka lubi tę wiadomość

f2w3ol2a8bv3dl0p.png
    qdkkqps6kswv63wa.png
  • KalaW Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:

Moja ulubiona lekarka oficjalnie mówi, że nie ma nic przecikow, żeby ktoś się wpisywał do jej karty, albo ona do czyjejś. Za to znajoma poszła też na NFZ i tamten miał duże problemy, żeby "dzielić" kartę z kimś inny. Koleżanka ma więc też 2 i prowadzą je równocześnie.

Ja dostałam ostatnio kartę w klinice niepłodności i lekarz powiedział, że jak chodzę gdzieś jeszcze i będę tam kontynuować po I trymestrze to może się moja gin spokojnie do tej karty wpisywać i potem ją przejąć. Także chyba zależy od lekarza...
    Może po prostu zapytaj otwarcie nowego lekarza czy chce nową, czy będzie się wpisywał do starej.

3jgxdqk3tske6v4q.png

PCOS, MTHFR A1298C C/C homozygotyczne, 20210 G-A heterozygotyczne
    ok. 4, 5 roku starań
    CB: 10.2018 -> 01.2019(CP?) -> 08.2019
    CP: 01.2020 -> 07.2020

01/2021 IVF - 1 podejście
    29.01 ET 3 dniowego 7B
    5 dpt bhcg 4,35 -> 7 dpt 6:00 bhcg 9,6 prog 190ng/ml -> 9 dpt 18:00 bhcg 71,16 -> 12 dpt 6:00 bhcg 155,1 ->15 dpt 6:00 bhcg 324,3 (63,2%) ->16 dpt 18:00 bhcg 593 🥰 -> 20 dpt 18:00 bhcg 2708
    22.02.21 - 24 dpt mamy zarodeczek i 💗
    8w5d 2cm dzidzi | 171 bpm

Brak ❄️ (4 zatrzymały się w rozwoju po 3dobie)

Mój instagram:
    i_want_2_be_mom
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na USG i pierwszy raz widziałam serduszko <3 nie sądziłam, że to będzie tak wspaniałe uczucie!

Gosia9 wpisz mnie proszę na 27.10. Dziękuję :)

Gela093, KalaW, Mlodamezatka, Angelka93, Kaarola, Miluu, Kkarolinaa, szynszyl, meraja90, Mag91, Kasialudek, Bercia84 lubią tę wiadomość

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj dobrze zero plamien ale u mnie tak jest nie ma nie ma a później jest, ciągle czuję zmęczenie mdłości na razie mniejsze.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Ja dzisiaj dobrze zero plamien ale u mnie tak jest nie ma nie ma a później jest, ciągle czuję zmęczenie mdłości na razie mniejsze.
    Musi być dobrze. Najgorsze mam nadzieję już za Tobą

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii zwolnień, które były poruszone kilka razy, to dostałam zwolnienie na miesiąc, do początku kwietnia (plamienia - luteina). Później okaże się czy zostanie przedłużone. Chociaż nie wiem jak to będzie wyglądało z perspektywy Szefa: miesiąc jestem, miesiąc mnie nie ma... Już czuję w powietrzu tę niezręczność.

Co do dwóch kart ciąży, to w środę "główny" lekarz z Luxmed zakłada mi kartę. Ponadto chodzę też dodatkowo to ginekologa-endokrynologa z racji metforminy, IO itd. i ten też chce mi założyć kartę na najbliższej wizycie. Zdecydowałam, że będę chodziła do obydwu, przy czym zaznaczę endokrynologowi, że leczę się też w Luxmed. Zapytam czy są jakieś przeciwwskazania do prowadzenia dwóch kart, ale nie sądzę.

W każdym razie dam znać jak się czegoś dowiem :)

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy od podejścia lekarza - u mnie nie było problemu z 2 kartami.

meraja90 lubi tę wiadomość

04.2017 (') 12.2017 (')

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2021, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które skończyły 9 tydzień, też Wam widać brzuszek? Bo u mnie on jest mocno widoczny już, aż się sama zdziwiłam 🙈

• martakam Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skończony 10 i muszę mieć przedłużkę w spodniach 😂 myślę że jeszcze z 3 tygodnie i wchodzę w ciążowe.

Wczoraj byłam na wizycie. Maluszek ma już 2,64 cm 😍 według USG ciąża młodsza o 2 dni, ale z synem też były różnice a i tak się urodził w 37 tygodniu.
    A co najważniejsze! Ruszał się już, machał tymi mikro rączkami i nóżkami 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 08:27

Miluu, smagliczka, Angelka93, Kaarola, Kacha_88, Kkarolinaa, Mlodamezatka, meraja90, Gela093, mf82, Kasialudek lubią tę wiadomość

👩🏼 36 🧔🏻‍♂️ 36
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko wieczorami spore wzdecia. Ale na początku ciąży niewiele jadłam i schudłam, więc brzuszka raczej u mnie nie widać jeszcze.

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ledwo 7 tydzień, ale wieczorem wyglądam jak 7 miesiąc 😭 ale ponoć w kolejnej ciąży to normalne, bo macica już rozciągnięta

meraja90 lubi tę wiadomość

04.2017 (') 12.2017 (')

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety nadwaga była przed ciąża ale w niektóre spodnie się już nie mieszczę że względu na brzuch. Waga narazie stoi w miejscu. Po usg w 13 tyg na pewno czekają mnie zakupy. Do tego czasu mam nadzieję obchodzić w tym co mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 09:15

• Moni* Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już brzuszek syn mówi że połknęłam jego piłkę do ręcznej 😂 ale noszę swoje dresy więc luz nic mnie nie ciśnie ale gorzej z bluzkami 🤦 nosiłam s/m i są za ciasne

w57vvfxm1qdsa8lq.png
‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ