X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    Witam was po długiej nieobecności :) niestety ale dopadła mnie migrena gdzie praktycznie kilka dni było wyjęte z życiorysu. Dałam jakoś radę i dziś już mogę funkcjonować bez paracetamolu.

Na wstępie gratuluje wam dobrych wieści z wizyt :)

Cyntia po każdej burzy wychodzi słońce, wierzę że znajdziesz dobrego i konkretnego lekarza który dobrze cię pokieruje, trzymam za Ciebie mocno kciuki :)

Joanna_Anna1992 najważniejsze że masz już wdrożone leczenie, do zastrzyków z czasem się przyzwyczaisz.

Jeżeli chodzi o ruchy to ja jeszcze nic nie czuje a to już 14 tydzień leci, może za jakiś czas maluszek zechce się ujawnić

Ja na prenatalnych miałam jeszcze usg dopochwowe a na następnej wizycie w 16tc lekarz mówił że zrobimy już przez brzuch :)

Dziewczyny które chcą zmian na pierwszej stronie jeśli chodzi o termin porodu to dajcie mi jeszcze raz informacje co do terminów, wiem że kilka dziewczyn o tym pisało ale chyba już tego nie odnajdę :)

Mój termin: 7 października

mamamajeczki lubi tę wiadomość

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny,
    czy orientujecie się może, czy lekarz rodzinny mógłby wystawić mi skierowanie do poradni patologii ciąży, czy tylko ginekolog ma taką możliwość?

Terminy do mojego ginekologa są dość odległe a rodzinnego miałabym z dnia na dzień i się zastanawiam czy jest w ogóle taka możliwość.

Właśnie wyczytałam, że skierowanie może wypisać lekarz podstawowe opieki zdrowotnej.

Cyntia lubi tę wiadomość

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    Dziewczyny które chcą zmian na pierwszej stronie jeśli chodzi o termin porodu to dajcie mi jeszcze raz informacje co do terminów, wiem że kilka dziewczyn o tym pisało ale chyba już tego nie odnajdę :)
    Ja poproszę o zmianę na 4.10. To już ostateczna data i tego się mam trzymać już do końca.

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja poproszę o zmianę na 02.10

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie czy wiecie czy coś się ma zmienić w urlopach rodzicielskich? Czy matka będzie miała urlop po staremu czyli praktycznie rok po urodzeniu dziecka ( macierzyński plus rodzicielski) czy nasz urlop będzie skrócony o te 2 miesiące ojcowskiego? Kiedyś czytałam, że podobno naszego urlopu mają nie skracać ale teraz nie mogę znaleźć tych informacji

Teraz jeszczedoczytałam coś takiego

Zgodnie z treścią projektu urlop rodzicielski ma być dłuższy. Obecnie wynosi 32 tygodnie w przypadku urodzenia jednego dziecka i 34 tygodnie w przypadku ciąży mnogiej. Po zmianach będzie to odpowiednio 41 i 43 tygodnie. Każdy z rodziców będzie miał również gwarancje 9 tygodni urlopu, który nie będzie mógł być przeniesiony na drugiego rodzica. Ponadto po zmianach prawo urlopu rodzicielskiego ma być indywidualnym prawem dla każdego z rodziców. Nie będzie uzależnione od wykorzystania urlopu macierzyńskiego przez matkę dziecka.

Ktoś wie o co w tym chodzi? Te 9 tygodni miało być tylko dla ojca a tu jest napisane, że każdy z rodziców ma gwarancję 9 tygodni urlopu. Wiem , że jeszcze dużo czasu ale wolę być zawsze wcześniej doinformowana

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2022, 09:17

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 nawet jeśli coś zmienią w urlopach to czytałam że nas już to nie będzie dotyczyć. Ale taki jest plan, żeby ojcu dać gwarantowane 9 tygodni. Wg mnie każdy powinien sam decydować kto idzie na urlop rodzicielski, bo różne sytuacje są w życiu i może być tak że tata zarabia na tyle dużo że bardziej się opłaca żeby mama była na rodzicielskim. Jeśli jest odwrotnie to rodzice decydują jak im wygodniej. Takie narzucanie jest bez sensu jak dla mnie.

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    paulina502 nawet jeśli coś zmienią w urlopach to czytałam że nas już to nie będzie dotyczyć. Ale taki jest plan, żeby ojcu dać gwarantowane 9 tygodni. Wg mnie każdy powinien sam decydować kto idzie na urlop rodzicielski, bo różne sytuacje są w życiu i może być tak że tata zarabia na tyle dużo że bardziej się opłaca żeby mama była na rodzicielskim. Jeśli jest odwrotnie to rodzice decydują jak im wygodniej. Takie narzucanie jest bez sensu jak dla mnie.

Myślałam, że nas te zmiany też obejmą. Też tak uważam , że nie powinno być takiego narzucania.. mój mąż ma taką pracę, że jemu nie opłacałoby się iść na urlop rodzicielski

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny,
    czy orientujecie się może, czy lekarz rodzinny mógłby wystawić mi skierowanie do poradni patologii ciąży, czy tylko ginekolog ma taką możliwość?

Terminy do mojego ginekologa są dość odległe a rodzinnego miałabym z dnia na dzień i się zastanawiam czy jest w ogóle taka możliwość.
    Ja dostałam skierowanie od diabetologa więc może byłaby taka możliwość. Myślę że warto spróbować skoro masz możliwość dostać się z dnia na dzien.

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamajeczki-to ja poproszę zmianę na 01.10 🙂

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są planowane zmiany w rodzicielskich, na razie w fazie projektów. Cześć może objąć także nas, zależy jakie będą przepisy przejściowe. Byłam na szkoleniu z tych przepisów, ale póki co nie ma chyba co się za bardzo nad tym zastanawiać, bo wszystko się tam może jeszcze pozmieniać. W sierpniu będzie może już coś więcej wiadomo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2022, 10:13

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Są planowane zmiany w rodzicielskich, na razie w fazie projektów. Cześć może objąć także nas, zależy jakie będą przepisy przejściowe. Byłam na szkoleniu z tych przepisów, ale póki co nie ma chyba co się za bardzo nad tym zastanawiać, bo wszystko się tam może jeszcze pozmieniać. W sierpniu będzie może już coś więcej wiadomo.

Byle żeby nam chociaż nic nie poskracali.. no nic , trzeba będzie poczekać

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    Witam was po długiej nieobecności :) niestety ale dopadła mnie migrena gdzie praktycznie kilka dni było wyjęte z życiorysu. Dałam jakoś radę i dziś już mogę funkcjonować bez paracetamolu.

Na wstępie gratuluje wam dobrych wieści z wizyt :)

Cyntia po każdej burzy wychodzi słońce, wierzę że znajdziesz dobrego i konkretnego lekarza który dobrze cię pokieruje, trzymam za Ciebie mocno kciuki :)

Joanna_Anna1992 najważniejsze że masz już wdrożone leczenie, do zastrzyków z czasem się przyzwyczaisz.

Jeżeli chodzi o ruchy to ja jeszcze nic nie czuje a to już 14 tydzień leci, może za jakiś czas maluszek zechce się ujawnić

Ja na prenatalnych miałam jeszcze usg dopochwowe a na następnej wizycie w 16tc lekarz mówił że zrobimy już przez brzuch :)

Ja mam termin na 10 październik :)

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jakie było tętno płodu na badaniach prenatalnych? I w którym tygodniu i dniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2022, 10:56

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Dziewczyny, a jakie było tętno płodu na badaniach prenatalnych? I w którym tygodniu i dniu?
    12 + 1 tętno 162 ud/min

Drzemka lubi tę wiadomość

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    12+6 150 ud/min, dzień później byłam też na drugiej wizycie i było coś pomiędzy 140-150 ud/min, nie pamiętam dokładnie. Ale pani doktor powiedziała mi że prawidłowe i że teraz już serduszko powoli będzie zwalniać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2022, 11:29

Drzemka lubi tę wiadomość

• Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chciałam zapytać jak u Was z ciśnieniem? Chodzi mi bardziej czy są tu dziewczyny z tym niskim i jak się czujecie? Ja zawsze miałam ok 100/70 teraz w ciąży zazwyczaj 90/60 a jak na dworze niskie to jestem nie do życia 🙈ale na to chyba sposobu nie ma..

• Gosha Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jeżeli miałyście skierowanie na toxoplasme, HIV, Kiłę, różyczkę, HSV tez czekaliście długo na wyniki? Kurczę u mnie to już 5 dzień i badania w realizacji. Morfologia już mi wskoczyła w ten sam dzień a cała reszta w realizacji.

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie. U mnie to 11 tydzień obecnie. Na pierwszej wizycie byłam w 7 na drugiej w 9 tygodniu, w skrócie poprzedni lekarze kazali mi zgłosić się do ordynatora (mam umówioną wizytę na 27 kwietnia). Nie mam założonej karty ciąży. Czy to oznacza ze nie dostanę becikowego czy będę musiała wrócić do pierwszego lekarza po zaświadczenie ze odbyłam wizytę do 10 tyg?

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    W 12+4 tygodniu było 153 ud./min.☺️

• Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    Dziewczyny czy jeżeli miałyście skierowanie na toxoplasme, HIV, Kiłę, różyczkę, HSV tez czekaliście długo na wyniki? Kurczę u mnie to już 5 dzień i badania w realizacji. Morfologia już mi wskoczyła w ten sam dzień a cała reszta w realizacji.
    Czekałam na wyniki chyba 2 dni , wiem , ze były mega szybko. Może maja dużo zleceń jak coś zadzwoń w poniedziałek :)

Gosha lubi tę wiadomość

Gwiazdeczka30
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ