X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Laura Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie też wyprawki nie mam jeszcze w głowie..musze zobaczyć co tam w środku siedzi a wizyta dopiero 22.04.. i na razie to czekanie jest najgorsze..mogl by ten czas szybciej lecieć..pewnie o wyprawie to pomyśle jakoś w lipcu.

Starania od 05.2019
    IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
    IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
    IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany

IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
    BetaHCG- 432(11dpt)
    BetaHCG- 1077(13dpt)
    Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
    Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )

Stan 3 - ❄️

👩 37l.
    🧔 35l.
    👼 02.2020 (10 tc)
    👶 09.2022 - córeczka

❌MTHFT-A1298C hetero
    ❌PAI-1 homo
    ❌ niedrożność jajowodów L i P
    ✔ AHM 4.0
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Hej dziewczyny!
    U mnie prenatalne w piątek! Nie mogę się doczekać :)
    Tak jak Wy liczę na to, że poznam płeć i będę mogła wyruszyć na kompletowanie powolutku wyprawki. To moja pierwsza ciąża, więc dla maluszka nie mam kompletnie nic. Dobrze finansowo muszę to rozplanować na miesiące, bo troszkę tego potrzeba. Czy uważacie, że konieczny jest osobny przewijak? Co możecie polecić? Możecie mi powiedzieć jakie są zakupy "must have"?
    Przewijak miałam wcześniej osobny, ale teraz nie będę miała na to miejsca i myślę że spokojnie wystarczy taki nakładany na łóżeczko. Z takich koniecznych rzeczy to dla mnie chusta jak już pisałam w poprzednim poście, nawet w domu się sprawdzała na etapach kiedy dziecko bywało nieodkładalne.
    Te nakładki na sutki to dobry pomysł jak pisała mrsmiki, brodawki mogą się zregenerować jak nie dotykają żadnego materiału w czasie poza karmieniem.
    Mata edukacyjna bardzo fajnie się przydaje dzieciom które zaczynają się interesować czymś innym niż pierś mamy, można na chwilę chociaż dziecko odłożyć i pójść do toalety na przykład.
    Na początki fajnie mieć pod ręką coś do czytania a wygodniejszy jest czytnik ebooków niż tradycyjna książka, bo karmienia potrafią trwać po 45 minut nawet.
    Mała wanienka, ja polecam tą z ikei, bo mało miejsca zajmuje, wystarczająca jest jeśli chodzi o rozmiar, a teraz jej używam żeby wyciągnąć pranie z pralki i zanieść do rozwieszenia 😄
    Kilka kocyków, cieńsze i grubsze, tego nigdy za wiele 😉
    Całe listy mam gdzieś na komputerze, pewnie je sobie uaktualnię zgodnie z tym co uznałam po pierwszym dziecku za bardziej lub mniej przydatne. Jak już będzie bliżej naszych terminów to mogę Wam udostępnić 🙂

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    Dziewczyny od jakiej gorączki trzeba zbijać? Mam 37,6 i zastanawiam się czy już wziąc Apap czy poczekać aż ewentualnie osiągnie 38 tak jak u dzieci.
    A co do terminu to lekarze uznają u Was według ostatniej miesiączki czy terminu z USG? U mnie na prenatalnych było 5 dni różnicy ale lekarz mówił że jak jest różnica do tygodnia to biorą z miesiączki
    Ja bym zbijała bliżej 38°, chyba że widzisz, że ewidentnie rośnie dalej, to bym nie czekała.
    U mnie TP ustalony bardziej na podstawie UsG bo miałam długie cykle i późną owulację. I to co na USG pokrywało się z tym opóźnieniem, więc taki termin przyjął lekarz.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    Fajny pomysł :) a co wam się bardziej podoba serduszka czy może napisy chłopiec i dziewczynka w kolorystyce niebieskiej i różowej? ;)
    Mi to jest w sumie bez różnicy 😉

mamamajeczki lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po córce mam jeszcze wszystko: ubranka, wózek, chusty, przewijak... Jedyne co kupię to prawdopodobnie łóżeczko dostawne. Córka uparcie nie chciała spać w swoim łóżeczku tylko koło mnie, więc teraz trochę chociaż z maluchem się odsuniemy od siebie. Będziemy razem, a jednak osobno. No i pewnie kupię jakieś nowe ręczniki bo córka je już mocno wyużywała. Zanosi się na drugą dziewczynkę, więc wszystko pasuje ☺️

• Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze intymne pytanie: jak u Was sprawy damsko-meskie w ciąży? Abstynencja i seks "na wilka"(facet leży koło nory i wyje)😁? Czy wasi lekarze nie widzą przeszkód i wy również? Bo ja przyznam, że mam lekkiego stresa czy dziecku rzeczywiście nic się nie stanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2022, 11:06

mrsmiki lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:
    Ja mam jeszcze intymne pytanie: jak u Was sprawy damsko-meskie w ciąży? Abstynencja i seks "na wilka"(facet leży koło nory i wyje)😁? Czy wasi lekarze nie widzą przeszkód i wy również? Bo ja przyznam, że mam lekkiego stresa czy dziecku rzeczywiście nic się nie stanie...

mój lekarz nie widzi przeszkód, powiedział mi na wizycie w 8tc "zero alkoholu, papierosów, dużo wody i seksu" - po porodzie już nie będzie na niego czasu i możliwości jak teraz :D ogólnie ja libido jakieś tam mam, Stary stwierdził, ze on zawsze chętny więc mam mu dać znać :D chociaż ostatnio po, powiedział, że "jakoś tak dziwnie wiedząc, ze tam w środku jest człowieczek" 😁

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Kath Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:

U mnie teraz sytuacja się poprawiła , bo lepiej się czuję i libido mam większe, nie ma też przeciwskazań więc korzystamy , ale wiadomo córka czasami przeszkodzi i nici z tego xD W pierwszym trymestrze było słabo , bo moje samopoczucie było koszmarne :D Teraz nadrabiamy , bo potem jak brzuszek będzie duży to M też się trochę stopuje i zostają nam inne zabawy ;p

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:
    U nas seks jest, ale ze względu na to że ja mam teraz strasznie niskie libido, to bardzo rzadko, tylko raz w miesiącu, czyli w ciąży dotąd ze 3 razy. Ale mam nadzieję że to się zmieni, bo już wracają moje zwyczajne potrzeby, mąż się cieszy 😀
    No i też moje zmęczenie w połączeniu z tym że córka chodziła spać o 22 było przeszkodą. Ja już w późniejszych godzinach to tylko leżałam w łóżku i nie miałam na nic energii.
    Ale jeśli chodzi o to czy dziecku zaszkodzę to nawet tak nie myślę, jeśli ciąża zdrowo się rozwija to seks tylko pozytywnie wpływa na mnie a więc i na dziecko 🙂

• Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży ze starszą córką mąż się stresował, że dziecku zrobi krzywdę, a jak próbowaliśmy wywołać poród, co nie przyniosło żadnego skutku, to powiedział, że to była najdziwniejsza i najbardziej niezręczna rzecz jaką zrobił 🤔 Tym razem stwierdził, że będzie korzystał, póki brzucha nie mam i znów nie zrobi się "dziwnie"😁 Żeby tylko się jeszcze chciało...😁

• mrsmiki Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:

Ja mam cały czas ochotę ale jestem w połowie antybiotyku. Korzystamy z seksu póki możemy szaleć maksymalnie 😊
    Na abstynencje przyjdzie jeszcze czas 😜

Mama_Basia lubi tę wiadomość

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, widzę że tutaj tematy wyprawkowe w pełni 🙈 Ja jeszcze o tym nie myślę, ale duuużo rzeczy mam po córce, więc za ewentualne uzupełnianie to może się zabiorę w wakacje 😅 A poza tym to wizytę mam dopiero 13.04 i już nie mogę się doczekać 🙈 Zwłaszcza, że zupełnie nie czuję się ciążowo i za specjalnie się nie oszczędzam. I brzuch jakiś taki mały się wydaje 🙈

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Przewijak miałam wcześniej osobny, ale teraz nie będę miała na to miejsca i myślę że spokojnie wystarczy taki nakładany na łóżeczko. Z takich koniecznych rzeczy to dla mnie chusta jak już pisałam w poprzednim poście, nawet w domu się sprawdzała na etapach kiedy dziecko bywało nieodkładalne.
    Te nakładki na sutki to dobry pomysł jak pisała mrsmiki, brodawki mogą się zregenerować jak nie dotykają żadnego materiału w czasie poza karmieniem.
    Mata edukacyjna bardzo fajnie się przydaje dzieciom które zaczynają się interesować czymś innym niż pierś mamy, można na chwilę chociaż dziecko odłożyć i pójść do toalety na przykład.
    Na początki fajnie mieć pod ręką coś do czytania a wygodniejszy jest czytnik ebooków niż tradycyjna książka, bo karmienia potrafią trwać po 45 minut nawet.
    Mała wanienka, ja polecam tą z ikei, bo mało miejsca zajmuje, wystarczająca jest jeśli chodzi o rozmiar, a teraz jej używam żeby wyciągnąć pranie z pralki i zanieść do rozwieszenia 😄
    Całe listy mam gdzieś na komputerze, pewnie je sobie uaktualnię zgodnie z tym co uznałam po pierwszym dziecku za bardziej lub mniej przydatne. Jak już będzie bliżej naszych terminów to mogę Wam udostępnić 🙂

O super! Taka lista to skarb! Będę wdzięczna

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na Zalando Lounge jest moda ciążowa ☺️

Martysion lubi tę wiadomość

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:

U mnie na razie libido spadło i bardzo się martwię, bo wcześniej byłam zawsze na tak. Teraz się przystopowało, bo wiecznie mi niedobrze i idę spać już o 21:30 bo nie mam siły na koniec dnia. Cały czas jestem aktywna zawodowo, więc praca też mnie wykańcza... Mam nadzieję, że II trymestr będzie lżejszy i znów powróci moje wysokie libido :(

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:
    Przyznam szczerze , ze od chwili radosnej nowiny jestem tak spanikowana , ze moje życie intymne leży . Na szczęście mój mąż mnie rozumie ( jedna ciąże poroniłam) i zrobi wszystko by spełniło się moje marzenie. 20 kwietnia mam prenatalne to zapytam jak to wyglada i czy mogę ( miałam dwa plamienia nikt nie wie jaka była przyczyna)

Gwiazdeczka30
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Przyznam szczerze , ze od chwili radosnej nowiny jestem tak spanikowana , ze moje życie intymne leży . Na szczęście mój mąż mnie rozumie ( jedna ciąże poroniłam) i zrobi wszystko by spełniło się moje marzenie. 20 kwietnia mam prenatalne to zapytam jak to wyglada i czy mogę ( miałam dwa plamienia nikt nie wie jaka była przyczyna)
    Myślę, że jeśli nie jesteś pewna czy jest bezpiecznie to warto się wstrzymać, szczególnie jeśli partner nie ma nic przeciwko. Choć jest tyle innych sposobów na uprzyjemnienie sobie życia, że warto korzystać. Zadowoleni rodzice=zadowolone dziecko☺️

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dzisiaj pogoda okropna. Nie dość że śnieg to jeszcze mroźne powietrze. Dzisiaj naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem więc zabieram się za gotowanie póki mam jeszcze ochotę 😄

Jeśli chodzi o seks to my sobie nie odmawiamy. Libido takie jak przed ciążą więc i mąż zadowolony że nie mam kapryśnej miny i nie marudzę jak tylko chce się do mnie zbliżyć 😄

Ja mam wizytę już za 11 dni. Też się stresuje ale jestem dobrej myśli że będzie wszystko ok. Może już uda się poznać płeć.

Z wyprawką jeszcze czekamy, po córkach z ubranek nic nie mamy bo oddaliśmy szwagierce, jedynie wózek po drugiej córce mamy bo kupiliśmy nowy. Ale myślę że pomału będę kompletować wszystko tak koło 25tc :)

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja do sutków polecam zaopatrzec się w kompresy Multi-Mam. Są bezpieczne dla dziecka, gdyby coś się nie domylo a pomiędzy kamieniami przynoszą ulgę i leczą drobne ranki. Niestety zanim sutki się zahartuja, karmienie to bolesne doświadczenie 😞

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam trochę inne pytanie 😄 nie wiem jaki macie stosunek do domowych wypieków, czy w ogóle lubicie ale może ktoś rozwieje moje wątpliwości. Znalazłam przepis na ciasto Rafaello bez pieczenia, które opiera się głównie na krakersach i budyniu domowej roboty. No i właśnie z tym budyniem zaczęłam mieć wątpliwości. Do gotującego się mleka trzeba wlać mieszankę mleka, 2 żółtek jak, mąki itd. No i właśnie te jajka. Zaczęłam się nad nimi zastanawiać jak już zdążyłam przygotować ten budyń 🙄 myślicie, że taka obróbka jest wystarczająca? Niby nie surowe bo chwilę się gotują razem z mlekiem ale już sama nie wiem 🤔 ehh staram się nie analizować zbyt dużo ale czasami przychodzą takie myśli, że człowiek się do wszystkiego przyczepia..

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
‹‹ 154 155 156 157 158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ