X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia trzymam kciuki, mam nadzieję że ta wizyta Cie uspokoi!

U mnie z karmieniem nie było większych problemów, córka dobrze lapala ale ogólnie to było typowe high need baby, strasznie nam płakała i darła się, ciężko było ją nawet na chwile odłożyć z rąk, o spacerach w wózku też można było zapomnieć itp. I dałam jej trochę smoczka i to nam popsuło ssanie i pękła mi brodawka. Straszny ból. Ale po odstawieniu smoczka już było lepiej, tylko bardzo ciężko było mi ją wygoić przy częstym karmieniu. Z miesiąc się męczyłam z tym. Nie licząc tego karmienie było trochę bolesne dosłownie w pierwszych dobach, to uczucie kiedy mała się przysysala i mleko wzbierało w piersi było bolesne, ale to tylko ze 2 dni zanim się piersi nie przyzwyczaily. Ogólnie karmienie piersią wspominam jako bardzo dobry czas i drugie dziecko też planuję długo karmić.

Cyntia lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Cyntia trzymam kciuki, mam nadzieję że ta wizyta Cie uspokoi!

U mnie z karmieniem nie było większych problemów, córka dobrze lapala ale ogólnie to było typowe high need baby, strasznie nam płakała i darła się, ciężko było ją nawet na chwile odłożyć z rąk, o spacerach w wózku też można było zapomnieć itp. I dałam jej trochę smoczka i to nam popsuło ssanie i pękła mi brodawka. Straszny ból. Ale po odstawieniu smoczka już było lepiej, tylko bardzo ciężko było mi ją wygoić przy częstym karmieniu. Z miesiąc się męczyłam z tym. Nie licząc tego karmienie było trochę bolesne dosłownie w pierwszych dobach, to uczucie kiedy mała się przysysala i mleko wzbierało w piersi było bolesne, ale to tylko ze 2 dni zanim się piersi nie przyzwyczaily. Ogólnie karmienie piersią wspominam jako bardzo dobry czas i drugie dziecko też planuję długo karmić.
    Ja z moją córką też nie miałam żadnych problemów, jadła pięknie już od pierwszego przyssania. Brodawki też mi nie pękały, jednak najgorsze właśnie było te pierwsze kilka dni, gdy się przysysala. No i potem podczas ząbkowania, wtedy to już mi robiła rany wręcz. Potem jeszcze gorzej, bo gryzła dla zabawy. Trochę dobrze, że karmiłam tylko rok, bo chyba odgryzlaby mi piersi całkiem 😁

Frida91 lubi tę wiadomość

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja o dziwo nigdy mnie nie gryzła nawet jak miala zęby, a też bardzo się tego obawiałam 😬

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uniknęłam pogryzionych sutków bo karmilam córkę do 8 miesiąca, a pierwsze zęby wyszły jej dość późno jak miała 10 miesięcy.
    Nie miałam też jakichś większych problemów, tylko sam początek był bolesny, ale potem minęło.
    Nie wiem czy słyszałyście o czymś takim jak butelka laktacyjna czy kolektor mleka. To jest taka butelka z końcówką do przyłożenia do drugiej piersi podczas karmienia. Jak dziecko ssie z jednej piersi to z drugiej też wtedy leci mleko, tylko zamiast wsiąkać do wkładki kapie sobie do butelki. Można zbierać po trochę przez cały dzień i potem całość zamrozić, może kiedyś się przyda żeby na przykład wyjść z domu na trochę i tata będzie miał zapasy w razie czego. Nie używałam tego wcześniej ale teraz zamierzam.
    Od laktatora wolę trzymać się z daleka, miałam koleżanki które sobie narobiły nim problemów, bo odciągały więcej niż dziecko potrzebowało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2022, 22:03

• Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja uniknęłam pogryzionych sutków bo karmilam córkę do 8 miesiąca, a pierwsze zęby wyszły jej dość późno jak miała 10 miesięcy.
    Nie miałam też jakichś większych problemów, tylko sam początek był bolesny, ale potem minęło.
    Nie wiem czy słyszałyście o czymś takim jak butelka laktacyjna czy kolektor mleka. To jest taka butelka z końcówką do przyłożenia do drugiej piersi podczas karmienia. Jak dziecko ssie z jednej piersi to z drugiej też wtedy leci mleko, tylko zamiast wsiąkać do wkładki kapie sobie do butelki. Można zbierać po trochę przez cały dzień i potem całość zamrozić, może kiedyś się przyda żeby na przykład wyjść z domu na trochę i tata będzie miał zapasy w razie czego. Nie używałam tego wcześniej ale teraz zamierzam.
    Od laktatora wolę trzymać się z daleka, miałam koleżanki które sobie narobiły nim problemów, bo odciągały więcej niż dziecko potrzebowało.
    Ja miałam laktator, ale jakoś nie szło mi odciąganie. Ale zaciekawilas mnie tym kolektorem, przy każdym karmieniu, szczególnie w nocy miałam straszne przecieki z drugiej piersi . Szkoda żeby tyle pokarmu się marnowało

• Kath Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o dziwo też dobrze wspominam karmienie. Czasami były ciężkie chwile np. na początku jak brodawki musiały się przyzwyczaić do ssania lub podczas nawału ,ale jakoś dałyśmy radę z córką i karmiłam ją prawie 2 lata. Mam nadzieję ,że drugie dziecko też uda mi się tak długo karmić ;p

Mama_Basia, Frida91, agniecha2101 lubią tę wiadomość

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia trzymamy kciuki! Super, że tak szybko się udało znaleźć termin, będziesz w dobrych rękach i wszytko będzie dobrze! :)

Farmaceutka95 gratuluje! Cieszę się, że wszystko dobrze! Teraz możesz odetchnać i zacząć cieszyć się ciaza❤ Spory bobasek❤ u mnie też podobno dziewczynka 🤗

Co do seksu to odkąd dowiedziałam się o ciąży był "wstęp wzbroniony" raz, że się bałam, że coś się stanie, dwa - spadło mi libido i cały czas byłam zmęczona. Na szczęście mąż był bardzo wyrozumiały i czekał cierpliwie. Teraz gdy już jest lepiej myślimy wrócić do gry 🤭😀

Pozytywka, Cyntia lubią tę wiadomość

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam do tej pory bardzo słabe libido. A nawet jak miałam ochotę to ledwo mogłam wysiedzieć wieczorem ze zmęczenia i już padałam. Dopiero teraz trochę lepiej pod tym względem 😉
    Ogólnie moim zdaniem, patrząc po poprzedniej ciąży to w ciąży są dużo lepsze doznania, chyba jest jakieś lepsze ukrwienie czy coś 🤔 Ale to tak od 2 trymestru

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2022, 08:53

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam zazdroszczę ze większość już po prenatalnych, mi przyszło czekać aż do 20 kwietnia, będzie wtedy 12+4. Od w wczoraj wskoczyłam na insulinę, za Waszą radą poszłam na cito do diabetologa z wynikami, na razie 10 jednostek ale tylko na noc, bo te cukry na czczo nie mogę unormować.

Proszę o wpisanie mnie na listę z terminem 29 października :) płeć jeszcze nieznana, ale gdyby wróżyć po brzuchu ( 😉 ) to brzuch rośnie inaczej jak z chłopakami wiec może uda się córeczka 😂

U mnie libido rośnie, sny erotyczne są wiec chyba organizm woła że czegoś wiecej potrzebuje 🤪 na razie dosyć standardowo jakieś raz w tygodniu, ale mdłości pomału mijają wiec liczę na powrót miłosnych uniesień

Cynthia trzymam za Was kciuki, dobrze ze udało się tak szybko z terminem.

Cyntia lubi tę wiadomość

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Giggles Debiutantka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Mam nadzieję, że mogę do Was jeszcze dołączyć. Nie udzielałam się, tylko trochę Was podczytywałam, bo u mnie od samego początku były komplikacje i po prostu się bałam. Ale jestem już po usg prenatalnym, wszystko wyszło dobrze i mam nadzieję, że tak pozostanie. Termin na 4.10, najprawdopodobniej dziewczynka ❤ Upragniony bejbuś, o którego staraliśmy się 3 lata. O seksie lekarz kazał nam zapomnieć, ale liczę, że jak odstawię już wszystkie leki, to pozwoli wrócić. W święta zamierzamy powiedzieć najbliższym. Pozdrawiam Was ciepło 🙂

Gosha, Kath, Sparky, agniecha2101, Ediii91 lubią tę wiadomość

• Sparky Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Giggles ☺️

Dziewczyny, jesteście już po wymianie staników? U mnie już rozmiar do przodu 😂

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Witaj Giggles ☺️

Ja w pierwszej ciąży w pierwszym trymestrze zmieniłam o 2 rozmiary miseczek za jednym razem. A tym razem jeszcze nosiłam mój zwykły rozmiar, dziś w końcu założyłam rozmiar większy i chyba jest lepiej.
    Mam w szafie jeszcze z poprzedniej ciąży 3 rozmiary staników i są jeszcze w dobrej formie więc będę powoli zmieniać.

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt91 wrote:
    Witam przy poniedziałku 😊kto ma wizyty w tym tyg, chwalić się proszę ❤️jak się wogole czujecie? U mnie mdłości minęły, ale wymioty potrafią jeszcze zaskoczyć i z apetytem różnie. Zachcianki są bardzo rzadko. Mam takie sporadyczne ciągnięcia w krzyżu i pachwinach. Często zaglądam na forum i dużo czytam, bo siedzę sama w domu a to moja pierwsza ciaza ❤️dziś wg usg 13tydz.woec która ma czas i ochotę podzielcie się nowinkami bo miło się to czyta 😊
    Ja czuję się fatalnie nadal 🙁 Czekałam na drugi trymestr jak na wybawienie, drugi trymestr nadszedł, a samopoczucie jakie było takie jest 🙁 Tracę już nadzieję, że odzyskam siły i przejdą mi te okropne mdłości 🙁

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtii87 wrote:
    Hejka w poniedziałek 😊odstawiłam małą do przedszkola i leniuchuje😁pogoda nie nastawia optymistycznie,miejmy nadzieję że wiosna powróci szybko😊
    Dziewczyny myślicie już o wyprawce?😁ja czekam do prenatalnych,mam nadzieję że poznam płeć 😊dla dziewczynki mam wszystko,wiadomo jakieś nowe ciuszki i pościel kupię ale dla chłopczyka troszkę gorzej z ubrankami bo nie mam nic🙂
    Ja mam w domu i chłopca i dziewczynkę, więc co by nie było, to wszystko mam 😉 No prawie wszystko, bo muszę dokupić gondolę, bo sprzedałam starą. A tak to później zostanie mi tylko kupno jakiś aptecznych i kosmetycznych rzeczy. No i ostatnio nie mogłam się powstrzymać i kupiłam taki śliczny dzianinowy pajacyk w uniwersalnym kolorze 😊

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Hej dziewczyny!
    U mnie prenatalne w piątek! Nie mogę się doczekać :)
    Tak jak Wy liczę na to, że poznam płeć i będę mogła wyruszyć na kompletowanie powolutku wyprawki. To moja pierwsza ciąża, więc dla maluszka nie mam kompletnie nic. Dobrze finansowo muszę to rozplanować na miesiące, bo troszkę tego potrzeba. Czy uważacie, że konieczny jest osobny przewijak? Co możecie polecić? Możecie mi powiedzieć jakie są zakupy "must have"?
    Ja bez komody z przewijakiem nie wyobrażam sobie życia 😅 Córkę nadal na niej przewijam, choć ledwo już się mieści 😅 ale przy moich problemach z kręgosłupem to serio wybawienie i nie wyobrażam sobie zmiany pieluchy np na łóżku.
    Co mi się też bardzo przydało, a nie pomyślałam o tym na samym początku, to poduszka do karmienia piersią 🙂
    Ogólnie jest sporo takich "must have" 😃 mam gdzieś swoją starą listę wyprawkową, jak znajdę będę mogła wrzucić 🙂

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:
    Ja mam jeszcze intymne pytanie: jak u Was sprawy damsko-meskie w ciąży? Abstynencja i seks "na wilka"(facet leży koło nory i wyje)😁? Czy wasi lekarze nie widzą przeszkód i wy również? Bo ja przyznam, że mam lekkiego stresa czy dziecku rzeczywiście nic się nie stanie...
    U nas nie ma żadnych przeciwwskazań, ale ja nie mam totalnie ochoty, a okropne samopoczucie w tym nie pomaga. Mąż na szczęście rozumie i nie naciska i razem czekamy, aż poczuję się lepiej 😉

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Kath Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Witaj Giggles ☺️

U mnie też o jeden rozmiar do przodu ;p Na plus że miałam dwa staniki prawie nieużywane z poprzedniej ciąży , więc nie muszę na razie kupować.

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Witaj Giggles ☺️

Ja jeszcze mam stary rozmiar, ale już się zaczynają cycki wylewać, więc chyba czas na zmiany...

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Jeju, widzę że tutaj tematy wyprawkowe w pełni 🙈 Ja jeszcze o tym nie myślę, ale duuużo rzeczy mam po córce, więc za ewentualne uzupełnianie to może się zabiorę w wakacje 😅 A poza tym to wizytę mam dopiero 13.04 i już nie mogę się doczekać 🙈 Zwłaszcza, że zupełnie nie czuję się ciążowo i za specjalnie się nie oszczędzam. I brzuch jakiś taki mały się wydaje 🙈
    O której masz wizytę? Ja też 13.04 😉 o 16.30 🙂

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:
    Ja do sutków polecam zaopatrzec się w kompresy Multi-Mam. Są bezpieczne dla dziecka, gdyby coś się nie domylo a pomiędzy kamieniami przynoszą ulgę i leczą drobne ranki. Niestety zanim sutki się zahartuja, karmienie to bolesne doświadczenie 😞
    O tak, super są te kompresy 🙂 a poza nimi jeszcze lanolina do smarowania 🙂

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ