X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was ma zespół antyfosfolipidowy? Czy to się charakteryzuje? Czy gdyby się go miało to udało by się dotrwać do 14 tygodnia ciąży?

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artykuł dotyczący planowanych zmian w kodeksie pracy i urlopach rodzicielskich:

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/nadchodza-duze-zmiany-w-kodeksie-pracy-obejma-min-urlopy-macierzynskie/bjq0pk9

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 11:46

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was ma zespół antyfosfolipidowy? Czy to się charakteryzuje? Czy gdyby się go miało to udało by się dotrwać do 14 tygodnia ciąży?
    Ja miałam podejrzenie, na szczęście okazało się niesłuszne, ale co się najadłam strachu to moje. APS może dawać objawy w postaci np. epizodów zakrzepowych w różnych miejscach w ciele, ale równie dobrze może nie dawać żadnych objawów albo jedynym objawem u kobiet mogą być właśnie poronienia lub obumarcia ciąż. Może być tak, że dojdzie do wczesnego obumarcia, ale późniejsze też się zdarzają podobno🙁 Może się też zdarzyć że dzieci sie rodzą np. z niską masą urodzeniową tylko... Jeśli masz podejrzenia to najlepiej zrobić badania, tyle że są dość drogie, więc najlepiej żeby zrobić je na NFZ jak się uda. Jeśli coś wyjdzie to trzeba brac zastrzyki z heparyny najczęściej i wtedy jest duża szansa donoszenia ciąży ☺️

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wyglądają te epizody zakrzepowe na ciele? Kurcze, od kilku dni mam takie czerwone plamki jakby rozszerzonych naczynek na ciele zwłaszcza po kontakcie z ciepłą wodą po kąpieli lub po wyjściu na słońce. Po jakimś czasie to znika i pojawia zwłaszcza po wyżej wymienionych czynnikach. A dziś podczas depilacji nie dałam mydła i przejechałam po prawie suchej nodze, i ten kawałek później byl tak czerwony, ze się przeraziłam. Nie miałam tego od ostatniej wizyty u p. Dr. Mniej więcej od dwóch tygodni to jest. I właśnie zaczynam się niepokoić..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 13:11

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie dokładnie badania trzeba zrobić, aby sprawdzić ten APS?

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Artykuł dotyczący planowanych zmian w kodeksie pracy i urlopach rodzicielskich:

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/nadchodza-duze-zmiany-w-kodeksie-pracy-obejma-min-urlopy-macierzynskie/bjq0pk9

Tak też to czytałam, czyli dla nas nic się nie zmieni na niekorzyść. Po prostu dołożyli 9 tygodni , z których mogą skorzystać ojcowie 😉

Mama_Basia lubi tę wiadomość

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:

Ja mam. Czym się charakteryzuje? No którymś z 4 badań o dodatnim wyniku. Jest to nadkrzepliwosc. Stosuje się heparybe cala ciaze czasem z acardem

Badania nie są drogie, wykonujesz 4 badania każde ok 40zl. Aa jeszxze antykoagulant tocznia to w sumie 5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 13:59

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Ja mam. Czym się charakteryzuje? No którymś z 4 badań o dodatnim wyniku. Jest to nadkrzepliwosc. Stosuje się heparybe cala ciaze czasem z acardem

Badania nie są drogie, wykonujesz 4 badania każde ok 40zl. Aa jeszxze antykoagulant tocznia to w sumie 5.

Sama sobie robiłaś czy lekarz zlecił? Czy w podstawowej morfologii mogłoby wyjsc cos podejrzanego? Jakbys miała chwilkę napisałabyś gdzie robiłaś i dokładne nazwy tych badań? Bo czytam po necie ale juz się gubię🙈

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ile się czeka na wynik?

• Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W diagnostyce na genetyczne czekałam od 10 do 35 dni ( badania krzepliwości są jako badania genetyczne )

Gwiazdeczka30
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:

Gdzie robiłaś tak tanio? Ja gdzie nie sprawdzałam to każde kosztowało ponad 100 zł. W diagnostyce antykoagulant tocznia 135 zł...

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie. Czy będąc już w ciąży właśnie w 15 -16 tyg i dowiadując się o zespole, jest szansa na uratowanie dziecka?

• Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    I jeszcze jedno pytanie. Czy będąc już w ciąży właśnie w 15 -16 tyg i dowiadując się o zespole, jest szansa na uratowanie dziecka?
    Jeśli się szybko wdroży leczenie to jest duża szansa ☺️

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:

Dlaczego podejrzewasz u siebie zespół antyfosfolipidowy? Robiłaś jakieś badania w tym kierunku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 17:04

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Dlaczego podejrzewasz u siebie zespół antyfosfolipidowy? Robiłaś jakieś badania w tym kierunku?

Nie, nie robiłam i teraz żałuję, że przed ciąża się nie uparłam, byłabym spokojniejsza. Mówiłam lekarzowi, ale on stwierdził, że takie badania robi się dopiero po poronieniach 🤷‍♀️ ogólnie od dziecka z byle powodu miewam siniaki, nawet po podrapaniu się po ugryzieniu komara. A teraz od dwóch tygodni mam co jakiś czas te dziwne skupiska czerwonych plamek na ciele, które nie są wysypką. Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak😬

• Juusta88 Znajoma

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam zespołu antyfosfolipidowego A aw 39tc i 3 dni syn orzestal się ruszać poszła do szpitala i dopiero po całym dniu sprawdzili przepływy których praktycznie nie było. Mlody urodzony bez oznak życia.przeszedl zakrzepice w mózgu. Okazało się że ma homozygote mutacji genu mthfr I to wszystko przez to.

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:

Oczywiście że tak. Trzeba jak najszybciej wprowadzić heparyne. Sama sobie zrobiłam 5 badań i poszlam do lekarza prowadzącego z wynikiem, ale wiesz przy problemach z płodnością bada się prasie wszystko co mogłoby po transferze wpłynąć na niepowodzenie, byłam też u angiolog bo ja mam jeszcze inne wskazanie do heparyny. Wystarczy że masz jeden parametr z przeciwciał dodatni i już powinnaś mieć hepke cala ciaze. Zespół antyfosfolipidowy to nie tragedia pod warunkiem że rozpoznany i wdrożone jest odpowiednie leczenie. Pamiętaj że jak wyjdzie Ci jakiś parametr dodatni to pasuje go za 3 miesiące powtórzyć żeby sprawdzić czy po raz kolejny jest dodatni. Jeżeli tak to masz już wpisana obserwacje w kierunku zespołu antyfosfolipidowego.

Jedynely objaw w mam to... potężny bol glowy na antykoncepcji doustnej co jest związane z nadkrzepliwoscia. Niestety na terapii estrogenami to samo mi się dzieje po 2 miesiącach więc cieszę się że już jest w trakcie odstawiania ich. Jak potrzebujesz jakieś pomocy q tym zakresie to pisz na privie. :-)

Pozytywka lubi tę wiadomość

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Nie, nie robiłam i teraz żałuję, że przed ciąża się nie uparłam, byłabym spokojniejsza. Mówiłam lekarzowi, ale on stwierdził, że takie badania robi się dopiero po poronieniach 🤷‍♀️ ogólnie od dziecka z byle powodu miewam siniaki, nawet po podrapaniu się po ugryzieniu komara. A teraz od dwóch tygodni mam co jakiś czas te dziwne skupiska czerwonych plamek na ciele, które nie są wysypką. Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak😬

Tak zasada jest taka ze badają dopiero po poronie iach ale kochana... żyjemy w XXI wieku i my długoletnie staraczki wiemy że to że lekarz mowi że nie trzeba czegoś badać niekoniecznie oznacza że nie możemy sobie same zbadac :-) Przebadaj się i będziesz wiedzieć :-)

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię. Dziękuję!❤ tylko dość często mam pobieraną krew, bo sobie coś przypomnę, albo trzeba sprawdzić tsh i tak wychodzi mniej więcej raz w tygodniu pobieranie albo co dwa tygodnie. Morfologia w miarę ok. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi dzidziusiowi😬 ale to juz bedzie ostat i raz... a gdzie najlepiej zrobić takie badania? Jak patrzyłam to nie wszędzie robią cały pakiet. W diagnostyce tak, a w centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa zrobią to wszystko? I trzeba być na czczo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 22:55

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2022, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Tak zrobię. Dziękuję!❤ tylko dość często mam pobieraną krew, bo sobie coś przypomnę, albo trzeba sprawdzić tsh i tak wychodzi mniej więcej raz w tygodniu pobieranie albo co dwa tygodnie. Morfologia w miarę ok. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi dzidziusiowi😬 ale to juz bedzie ostat i raz... a gdzie najlepiej zrobić takie badania? Jak patrzyłam to nie wszędzie robią cały pakiet. W diagnostyce tak, a w centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa zrobią to wszystko? I trzeba być na czczo?

Trzeba być na czczo. W zwykle diagnostyce.

‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ