Październikowe mamy 2022! 💜
-
WIADOMOŚĆ
-
Artykuł dotyczący planowanych zmian w kodeksie pracy i urlopach rodzicielskich:
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/nadchodza-duze-zmiany-w-kodeksie-pracy-obejma-min-urlopy-macierzynskie/bjq0pk9Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 11:46
Czekamy na Ciebie, synku :*
-
Pozytywka wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was ma zespół antyfosfolipidowy? Czy to się charakteryzuje? Czy gdyby się go miało to udało by się dotrwać do 14 tygodnia ciąży?
-
A jak wyglądają te epizody zakrzepowe na ciele? Kurcze, od kilku dni mam takie czerwone plamki jakby rozszerzonych naczynek na ciele zwłaszcza po kontakcie z ciepłą wodą po kąpieli lub po wyjściu na słońce. Po jakimś czasie to znika i pojawia zwłaszcza po wyżej wymienionych czynnikach. A dziś podczas depilacji nie dałam mydła i przejechałam po prawie suchej nodze, i ten kawałek później byl tak czerwony, ze się przeraziłam. Nie miałam tego od ostatniej wizyty u p. Dr. Mniej więcej od dwóch tygodni to jest. I właśnie zaczynam się niepokoić..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 13:11
-
Mousie89 wrote:Artykuł dotyczący planowanych zmian w kodeksie pracy i urlopach rodzicielskich:
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/nadchodza-duze-zmiany-w-kodeksie-pracy-obejma-min-urlopy-macierzynskie/bjq0pk9
Tak też to czytałam, czyli dla nas nic się nie zmieni na niekorzyść. Po prostu dołożyli 9 tygodni , z których mogą skorzystać ojcowie 😉
Mama_Basia lubi tę wiadomość
-
Pozytywka wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was ma zespół antyfosfolipidowy? Czy to się charakteryzuje? Czy gdyby się go miało to udało by się dotrwać do 14 tygodnia ciąży?
Ja mam. Czym się charakteryzuje? No którymś z 4 badań o dodatnim wyniku. Jest to nadkrzepliwosc. Stosuje się heparybe cala ciaze czasem z acardem
Badania nie są drogie, wykonujesz 4 badania każde ok 40zl. Aa jeszxze antykoagulant tocznia to w sumie 5.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 13:59
-
Paulina12345 wrote:Ja mam. Czym się charakteryzuje? No którymś z 4 badań o dodatnim wyniku. Jest to nadkrzepliwosc. Stosuje się heparybe cala ciaze czasem z acardem
Badania nie są drogie, wykonujesz 4 badania każde ok 40zl. Aa jeszxze antykoagulant tocznia to w sumie 5.
Sama sobie robiłaś czy lekarz zlecił? Czy w podstawowej morfologii mogłoby wyjsc cos podejrzanego? Jakbys miała chwilkę napisałabyś gdzie robiłaś i dokładne nazwy tych badań? Bo czytam po necie ale juz się gubię🙈 -
Paulina12345 wrote:Ja mam. Czym się charakteryzuje? No którymś z 4 badań o dodatnim wyniku. Jest to nadkrzepliwosc. Stosuje się heparybe cala ciaze czasem z acardem
Badania nie są drogie, wykonujesz 4 badania każde ok 40zl. Aa jeszxze antykoagulant tocznia to w sumie 5. -
Pozytywka wrote:I jeszcze jedno pytanie. Czy będąc już w ciąży właśnie w 15 -16 tyg i dowiadując się o zespole, jest szansa na uratowanie dziecka?
Dlaczego podejrzewasz u siebie zespół antyfosfolipidowy? Robiłaś jakieś badania w tym kierunku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 17:04
-
paulina502 wrote:Dlaczego podejrzewasz u siebie zespół antyfosfolipidowy? Robiłaś jakieś badania w tym kierunku?
Nie, nie robiłam i teraz żałuję, że przed ciąża się nie uparłam, byłabym spokojniejsza. Mówiłam lekarzowi, ale on stwierdził, że takie badania robi się dopiero po poronieniach 🤷♀️ ogólnie od dziecka z byle powodu miewam siniaki, nawet po podrapaniu się po ugryzieniu komara. A teraz od dwóch tygodni mam co jakiś czas te dziwne skupiska czerwonych plamek na ciele, które nie są wysypką. Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak😬 -
Ja nie mam zespołu antyfosfolipidowego A aw 39tc i 3 dni syn orzestal się ruszać poszła do szpitala i dopiero po całym dniu sprawdzili przepływy których praktycznie nie było. Mlody urodzony bez oznak życia.przeszedl zakrzepice w mózgu. Okazało się że ma homozygote mutacji genu mthfr I to wszystko przez to.
-
Pozytywka wrote:I jeszcze jedno pytanie. Czy będąc już w ciąży właśnie w 15 -16 tyg i dowiadując się o zespole, jest szansa na uratowanie dziecka?
Oczywiście że tak. Trzeba jak najszybciej wprowadzić heparyne. Sama sobie zrobiłam 5 badań i poszlam do lekarza prowadzącego z wynikiem, ale wiesz przy problemach z płodnością bada się prasie wszystko co mogłoby po transferze wpłynąć na niepowodzenie, byłam też u angiolog bo ja mam jeszcze inne wskazanie do heparyny. Wystarczy że masz jeden parametr z przeciwciał dodatni i już powinnaś mieć hepke cala ciaze. Zespół antyfosfolipidowy to nie tragedia pod warunkiem że rozpoznany i wdrożone jest odpowiednie leczenie. Pamiętaj że jak wyjdzie Ci jakiś parametr dodatni to pasuje go za 3 miesiące powtórzyć żeby sprawdzić czy po raz kolejny jest dodatni. Jeżeli tak to masz już wpisana obserwacje w kierunku zespołu antyfosfolipidowego.
Jedynely objaw w mam to... potężny bol glowy na antykoncepcji doustnej co jest związane z nadkrzepliwoscia. Niestety na terapii estrogenami to samo mi się dzieje po 2 miesiącach więc cieszę się że już jest w trakcie odstawiania ich. Jak potrzebujesz jakieś pomocy q tym zakresie to pisz na privie.Pozytywka lubi tę wiadomość
-
Pozytywka wrote:Nie, nie robiłam i teraz żałuję, że przed ciąża się nie uparłam, byłabym spokojniejsza. Mówiłam lekarzowi, ale on stwierdził, że takie badania robi się dopiero po poronieniach 🤷♀️ ogólnie od dziecka z byle powodu miewam siniaki, nawet po podrapaniu się po ugryzieniu komara. A teraz od dwóch tygodni mam co jakiś czas te dziwne skupiska czerwonych plamek na ciele, które nie są wysypką. Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak😬
Tak zasada jest taka ze badają dopiero po poronie iach ale kochana... żyjemy w XXI wieku i my długoletnie staraczki wiemy że to że lekarz mowi że nie trzeba czegoś badać niekoniecznie oznacza że nie możemy sobie same zbadac Przebadaj się i będziesz wiedzieć
-
Tak zrobię. Dziękuję!❤ tylko dość często mam pobieraną krew, bo sobie coś przypomnę, albo trzeba sprawdzić tsh i tak wychodzi mniej więcej raz w tygodniu pobieranie albo co dwa tygodnie. Morfologia w miarę ok. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi dzidziusiowi😬 ale to juz bedzie ostat i raz... a gdzie najlepiej zrobić takie badania? Jak patrzyłam to nie wszędzie robią cały pakiet. W diagnostyce tak, a w centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa zrobią to wszystko? I trzeba być na czczo?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 22:55
-
Pozytywka wrote:Tak zrobię. Dziękuję!❤ tylko dość często mam pobieraną krew, bo sobie coś przypomnę, albo trzeba sprawdzić tsh i tak wychodzi mniej więcej raz w tygodniu pobieranie albo co dwa tygodnie. Morfologia w miarę ok. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi dzidziusiowi😬 ale to juz bedzie ostat i raz... a gdzie najlepiej zrobić takie badania? Jak patrzyłam to nie wszędzie robią cały pakiet. W diagnostyce tak, a w centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa zrobią to wszystko? I trzeba być na czczo?
Trzeba być na czczo. W zwykle diagnostyce.