X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt 🐥

Ja jem to na co mam ochotę. Czy ryby, czy sery (byle pasteryzowane), czy mięso :)
    Z tego co napisałaś Pozytywka nie ma nic „ponad”. Spokojnie 🙃

Pozytywka lubi tę wiadomość

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, taka tu cisza, mam nadzieję że wszystkie wypoczywacie po świętach.
    Ja właśnie jestem w drodze do domu.

Chciałam poruszyć takie dwa tematy, bo jestem ciekawa jak to się sprawdza w rzeczywistości.

Chodzi o pieluchy wielorazowe dla dzieci (otulacz + wkład chłonny). Czy któraś z Was miała z tym do czynienia? Nie ma się co oszukiwać, że tanie one nie są, ale jak się policzy ile pieniędzy idzie na jednorazowe pampersy to jednak oszczędność w dłuższym okresie jest. Z drugiej strony częstsze pranie i zużycie wody. Ja nie mam suszarki automatycznej, zastanawiam się czy nadążyłabym z praniem i potem czekaniem aż samo wyschnie.
    Proszę o opinie jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

Druga sprawa to majtki menstruacyjne, to dość nowa sprawa, wcześniej nawet o nich nie słyszałam. Używa się ich zamiast podpasek i tamponów. Zastanawiam się czy kupić i zacząć używać po porodzie, bo jednak krwawi się przez kilkanaście dni.

W ostatnim czasie coraz bardziej zwracam uwagę na produkty ekologiczne i ograniczenie ilości śmieci, czyli produktów jednorazowych, dlatego jestem ciekawa jak to wszystko sprawdza się w rzeczywistości.

Pozytywka lubi tę wiadomość

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Cześć dziewczyny, taka tu cisza, mam nadzieję że wszystkie wypoczywacie po świętach.

Chciałam poruszyć takie dwa tematy, bo jestem ciekawa jak to się sprawdza w rzeczywistości.

Chodzi o pieluchy wielorazowe dla dzieci (otulacz + wkład chłonny). Czy któraś z Was miała z tym do czynienia? Nie ma się co oszukiwać, że tanie one nie są, ale jak się policzy ile pieniędzy idzie na jednorazowe pampersy to jednak oszczędność w dłuższym okresie jest. Z drugiej strony częstsze pranie i zużycie wody. Ja nie mam suszarki automatycznej, zastanawiam się czy nadążyłabym z praniem i potem czekaniem aż samo wyschnie.

Druga sprawa to majtki menstruacyjne, to dość nowa sprawa, wcześniej nawet o nich nie słyszałam. Używa się ich zamiast podpasek i tamponów. Zastanawiam się czy kupić i zacząć używać po porodzie, bo jednak krwawi się przez kilkanaście dni.

W ostatnim czasie coraz bardziej zwracam uwagę na produkty ekologiczne i ograniczenie ilości śmieci, czyli produktów jednorazowych, dlatego jestem ciekawa jak to wszystko sprawdza się w rzeczywistości.

Jeśli chodzi o te pieluchy wielorazowe, to kuzyn używa dla córeczki. Ma tego ok 80 sztuk i pralka chodzi codziennie dwa razy.

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Jeśli chodzi o te pieluchy wielorazowe, to kuzyn używa dla córeczki. Ma tego ok 80 sztuk i pralka chodzi codziennie dwa razy.
    Ooo 😯 Aż tyle ma sztuk i tyle prania?! To nie wydaje się wcale bardziej ekologiczne niż pieluchy jednorazowe 🙈

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie mają suszarki😅 osobno piorą rzeczy dziecka i swoje. A i wydaje mi się, że ciuszki małej też pierze się w innej temperaturze niż pieluchy. Więc tak im to wychodzi bo tez się nad tym zastanawiałam😃 a wymieniaja pieluchę po jednym siknieciu, czasem młoda ma rzadszą kupę to tak pieluchy idą jam woda 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2022, 16:51

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    I nie mają suszarki😅 osobno piorą rzeczy dziecka i swoje. A i wydaje mi się, że ciuszki małej też pierze się w innej temperaturze niż pieluchy. Więc tak im to wychodzi bo tez się nad tym zastanawiałam😃 a wymieniaja pieluchę po jednym siknieciu, czasem młoda ma rzadszą kupę to tak pieluchy idą jam woda 😅
    A gdzie to pranie suszą? 🤔 Bo tak szczerze mówiąc w zimie w Krakowie na balkonie odpada suszenie, tylko wewnątrz mieszkania. A dwie suszarki na pranie rozłożone na raz to już u mnie mega wyzwanie, ciężko by było żeby tak codziennie były rozłożone bo nie ma gdzie.

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    A gdzie to pranie suszą? 🤔 Bo tak szczerze mówiąc w zimie w Krakowie na balkonie odpada suszenie, tylko wewnątrz mieszkania. A dwie suszarki na pranie rozłożone na raz to już u mnie mega wyzwanie, ciężko by było żeby tak codziennie były rozłożone bo nie ma gdzie.

A tu muszę dopytać jak oni to mieszczą😅

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:

Ja bym się nie zdecydowała na pieluchy wielorazowe nie mając suszarki automatycznej. Szczerze mówiąc to w ogóle tego nie planuję a i tak rozważam kupno pralko-suszarko, bo wizja wiecznie rozwieszonego prania przy dwójce dzieci mnie przeraża 🙈

mrsmiki lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:

A o gaciach menstruacyjnych też chętnie poczytam ;)

5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Ja bym się nie zdecydowała na pieluchy wielorazowe nie mając suszarki automatycznej. Szczerze mówiąc to w ogóle tego nie planuję a i tak rozważam kupno pralko-suszarko, bo wizja wiecznie rozwieszonego prania przy dwójce dzieci mnie przeraża 🙈

Jako żona specjalisty polecam brać pod uwagę suszarkę oddzielnie. Zżera mniej prądu 😊
    U nas stoi na pralce (oddzielona taka specjalna półką)

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Jako żona specjalisty polecam brać pod uwagę suszarkę oddzielnie. Zżera mniej prądu 😊
    Też takie opinie słyszałam, że pralko-suszarka jest nieekonomiczna i też słabszy jest efekt suszenia w niej prania. Ale to wiem tylko z opinii innych ludzi bo nigdy takiej nie używałam.
    U mnie nad pralką jest piecyk gazowy, a w łazience ani w żadnym innym miejscu w mieszkaniu nie zmieści się już suszarka, więc nie mamy. Choć wiele osób poleca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2022, 22:11

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Wiem, że oddzielna suszarka jest lepsza, ale nie mam na nia miejsca. Dysponuję mikro łazienką. Nad obecną pralką są półki na kosmetyki, bo też już nie było gdzie postawić jakiejkolwiek szafki 😕

5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja też nie znam nikogo, kto stosuje majtki menstruacyjne, a jestem ciekawa czy warto i czy to działa.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Wiem, że oddzielna suszarka jest lepsza, ale nie mam na nia miejsca. Dysponuję mikro łazienką. Nad obecną pralką są półki na kosmetyki, bo też już nie było gdzie postawić jakiejkolwiek szafki 😕

Chyba mamy podobne łazienki 😅

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Właśnie ja też nie znam nikogo, kto stosuje majtki menstruacyjne, a jestem ciekawa czy warto i czy to działa.
    Wydaje mi się, że nie potrafiłabym się...hmm...zrelaksować w takich majtkach. Cały czas bym się bała, że mi coś przecieknie 😅

A u mnie bieda - katar, kaszel i okropny ból gardła 😥 Mam nadzieję, że u was samopoczucie lepsze ❤

5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Wydaje mi się, że nie potrafiłabym się...hmm...zrelaksować w takich majtkach. Cały czas bym się bała, że mi coś przecieknie 😅

A u mnie bieda - katar, kaszel i okropny ból gardła 😥 Mam nadzieję, że u was samopoczucie lepsze ❤
    U mnie nie lepiej, zaziebilam się na poniedziałkowym spacerze 😞

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Ka wrote:
    U mnie nie lepiej, zaziebilam się na poniedziałkowym spacerze 😞

Bo zimno było w ostatnim tygodniu jak jasna cholercia. Ja też zatoki zaziębiłam tydzień temu ale miód z cytryna w miarę pomógł.

• NikaDG Debiutantka

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem przeziębiona :/, na ból gardła lekarz polecił tantum verde. Czy używałyście w ciąży?

[4c3t43r8djrdw8qc.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:

Właśnie ja dlatego chcę takie majtki przetestować na macierzyńskim, kiedy nie będę musiała wychodzić z domu. Nie znam nikogo kto takich używa i nie mogę znaleźć opinii.

Współczuję choroby, wybierasz się do lekarza czy sama będziesz się leczyć? W miarę możliwości leż w łóżku, odpoczynek regeneruje.

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NikaDG wrote:
    Też jestem przeziębiona :/, na ból gardła lekarz polecił tantum verde. Czy używałyście w ciąży?
    Tantum Verde w sprayu do gardła jest bezpieczne w ciąży, używałam.
    Tańszy zamiennik to Uniben, również można w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2022, 21:40

NikaDG lubi tę wiadomość

‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ