X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila91 wrote:
    Ja też biorę prenatal uno, powinnam brać jeszcze dodatkowo kwas foliowy? W tym jest za mało?
    Ja przez pierwszy trymestr biorę dodatkowo, ale chyba nie trzaba.
    Chociaż moja gin mi powiedziała żeby brać kwas foliowy i witaminy. W sumie nie dopytałam czy dodatkowo czy nie.

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki magnez bierzecie? Zastanawiam się czy MagneB6 forte mogę brać, a do wizyty jeszcze daleko.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A jaki magnez bierzecie? Zastanawiam się czy MagneB6 forte mogę brać, a do wizyty jeszcze daleko.
    MagneB6 Forte miałam zalecane przez lekarza w pierwszej ciąży. Teraz to samo biorę.

Drzemka lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki Mama Basia, to też będę go brać.

Mama_Basia lubi tę wiadomość

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Dziewczyny czy Wy na tym etapie ciąży bierzecie już jakieś witaminy ciążowe? Ja biorę na razie tylko kwas foliowy i witaminę D3 ale to już brałam przed ciążą

Ja biorę Femibion 1 :)

paulina502 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila91 wrote:
    Ja też biorę prenatal uno, powinnam brać jeszcze dodatkowo kwas foliowy? W tym jest za mało?
    Prenatal Uno ma 400 jednostek kwasu foliowego, więc tyle ile się w sumie powinno przyjmować w ciąży. Nie musisz brać dodatkowo. Chyba, że masz np mutację MTHFR lub w poprzedniej ciąży miałaś stwierdzona wadę cewy nerwowej lub jeśli masz padaczkę, dużą nadwagę i jeszcze w kilku przypadkach powinno się brać więcej i np w metylowanej formie.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zerknijcie sobie na tą analizę Pana Tabletki, co wcześniej wrzucałam, tam jest fajnie rozpisane ile czego powinnyśmy przyjmować w ciąży.

A co do magnezu, to jeszcze Slow Mag jest spoko, bo jest lekiem, a nie suplementem i ma dobrą formę magnezu. No i jeśli w ogólnym suplemencie macie już witaminę B6, to magnez najlepiej już bez b6, żeby nie przedobrzyć 😉

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Sisi85 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    Ja biorę Femibion 1 :)
    Ja również 😊

mamamajeczki lubi tę wiadomość

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie magneB6 forte jest bardzo dobry natomiast ma stosunkowo duzo wit B6. Ostatnio czytałam że nadmiar też nie wpływa korzystnie (jak wszystko z reszta) więc warto sobie skontrolować dawki żeby nie przedobrzyc tak jak Agniecha napisala.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich, dołączam do tego forum. Dzisiaj 4 tydzień 1 dzień, termin orientacyjny na 21 października. Najpierw testy ciążowe z dwoma kreskami, a ostatnio beta 62,53 i po dwóch dniach czyli wczoraj: 233,6. Do lekarza wybieram się w przyszłym tygodniu 😉

Mama_Basia, paulina502, mamamajeczki, Nattalia, Kath, mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Mikoshi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już po wizycie.

Na razie widoczny jedynie pecherzyk ciazowy z pecherzykiem zoltkowym. Gin mówiła że widzi już se zarodek powoli się pojawia. Ciaza okazała się młodsza niż sądziłam. :/ Kolejna wizyta za 2 tygodnie 25.lutego.
    Co dziwne mam już założona kartę ciazy 😲. W 1 ciazy dostałam dopiero gdy serduszko się pojawiło 😅. Komplet badań do zrobienia dostałam. Teraz tylko czekać.

Mieliśmy pochwalić się rodzicom w ta niedziele. Maz mimo wszystko chce się podzielić radością więc chyba tak zostanie. :)

Mama_Basia, mamamajeczki, Nattalia, Kath, Sisi85, Klaudia9212, agniecha2101 lubią tę wiadomość

05/03/2021 Szymon <3
    13/10/2022 Aniela <3
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Mikoshi! ☺️ Serduszko na pewno juz nastepnym razem bedzie. Niech maleństwo zdrowo rośnie! 😉 My dzisiaj planujemy oznajmic wspaniala wiesc najblizszej rodzinie 🙂

Mikoshi, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Kamila91 Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2022, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Prenatal Uno ma 400 jednostek kwasu foliowego, więc tyle ile się w sumie powinno przyjmować w ciąży. Nie musisz brać dodatkowo. Chyba, że masz np mutację MTHFR lub w poprzedniej ciąży miałaś stwierdzona wadę cewy nerwowej lub jeśli masz padaczkę, dużą nadwagę i jeszcze w kilku przypadkach powinno się brać więcej i np w metylowanej formie.
    Nie robiłam badań na mutację tego genu, ale innych z wymienionych rzeczy nie mam.

7433a51e04.png
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kartę ciąży zakładają dopiero jak zobaczą zarodek z bijącym serduszkiem? Czy od razu przy prawidłowej becie i pęcherzyku? Jak to było u Was?

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Mikoshi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Kartę ciąży zakładają dopiero jak zobaczą zarodek z bijącym serduszkiem? Czy od razu przy prawidłowej becie i pęcherzyku? Jak to było u Was?

Nie mam pojęcia. W 1 ciazy doktorska czekała na serduszko. Teraz dostałam od razu na 1 wizycie pomimo że jeszcze serduszka nie ma...

05/03/2021 Szymon <3
    13/10/2022 Aniela <3
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:

U mnie w obu ciążach na pierwszej wizycie biło już serduszko, więc dostałam kartę ciąży ;)

Niestety i tym razem spodziewam się cukrzycy ciążowej 😒 Chciałam się na zapas najeść bardzo niezdrowych rzeczy typu chipsy, słodycze, pizza, itd. 😅🤭😈 I wiecie co? Na NIC nie mam ochoty. Kompletnie NIC. Leży obok mnie torebka z ciastkami - w ciągu dwóch godzin zjadłam dwa. Robiłam przed chwilą zakupy, dodałam czekoladę do koszyka, ale usunęłam. Widzę słodkości albo inne przekąski w sklepie i kompletnie mnie to nie wzrusza. Tak samo mam jak otwieram lodówkę, żeby zrobić sobie śniadanie lub kolację. Jest mi totalnie obojętnie czy zjem z szynką czy z serem 🤷‍♀️ Planowanie obiadów to katorga. Nigdy tego nie lubiłam, ale teraz to już w ogóle, skoro nie mam chęci nic jeść 😢 A potem będę umierać z tęsknoty za kostką czekolady, itd. 🤦‍♀️ Już bym chyba wolała te ciążowe zachcianki niż takie wszystko mi jedno 😒

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Mikoshi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousi89 też wgl nie mam aptetu. Ale bardziej na zasadzie że nie czuje się głodna. O tym że dzisiaj nic nie jadłam przypomina mi burczenie brzucha 🙈. Wgl dzis na wizycie okazało się że schudłam ostatni 1kg po poprzedniej ciazy i +1kg więcej. Także zaczynam ciaze na minusie 1kg 😂 względem wagi z poprzedniej.

05/03/2021 Szymon <3
    13/10/2022 Aniela <3
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 ja też się spodziewam cukrzycy w późniejszym etapie, więc też pokorzystam teraz trochę póki jeszcze jej nie mam😂 i nie mam też żadnych innych objawów ciąży poza bólami w podbrzuszu.

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    U mnie w obu ciążach na pierwszej wizycie biło już serduszko, więc dostałam kartę ciąży ;)

Niestety i tym razem spodziewam się cukrzycy ciążowej 😒 Chciałam się na zapas najeść bardzo niezdrowych rzeczy typu chipsy, słodycze, pizza, itd. 😅🤭😈 I wiecie co? Na NIC nie mam ochoty. Kompletnie NIC. Leży obok mnie torebka z ciastkami - w ciągu dwóch godzin zjadłam dwa. Robiłam przed chwilą zakupy, dodałam czekoladę do koszyka, ale usunęłam. Widzę słodkości albo inne przekąski w sklepie i kompletnie mnie to nie wzrusza. Tak samo mam jak otwieram lodówkę, żeby zrobić sobie śniadanie lub kolację. Jest mi totalnie obojętnie czy zjem z szynką czy z serem 🤷‍♀️ Planowanie obiadów to katorga. Nigdy tego nie lubiłam, ale teraz to już w ogóle, skoro nie mam chęci nic jeść 😢 A potem będę umierać z tęsknoty za kostką czekolady, itd. 🤦‍♀️ Już bym chyba wolała te ciążowe zachcianki niż takie wszystko mi jedno 😒

No powiem ci że ja dzisiaj też miałam taki dzień że mdłości wróciły, apetyt zerowy, drażni mnie każdy zapach z lodówki i dziś zjadłam jedynie suchą bułkę z zimnym mlekiem.

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłopot polega na tym, że ja co 3 godziny muszę jeść, bo inaczej opadam z sił tylko na nic nie mam ochoty. Nie mam żadnej przyjemności z jedzenia 😞 Mam nadzieję, że to wkrótce minie, bo tak się nie da funkcjonować 🙏😞

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ