X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila91 wrote:
    Ja też biorę prenatal uno, powinnam brać jeszcze dodatkowo kwas foliowy? W tym jest za mało?
    Ja przez pierwszy trymestr biorę dodatkowo, ale chyba nie trzaba.
    Chociaż moja gin mi powiedziała żeby brać kwas foliowy i witaminy. W sumie nie dopytałam czy dodatkowo czy nie.

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki magnez bierzecie? Zastanawiam się czy MagneB6 forte mogę brać, a do wizyty jeszcze daleko.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A jaki magnez bierzecie? Zastanawiam się czy MagneB6 forte mogę brać, a do wizyty jeszcze daleko.
    MagneB6 Forte miałam zalecane przez lekarza w pierwszej ciąży. Teraz to samo biorę.

Drzemka lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki Mama Basia, to też będę go brać.

Mama_Basia lubi tę wiadomość

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Dziewczyny czy Wy na tym etapie ciąży bierzecie już jakieś witaminy ciążowe? Ja biorę na razie tylko kwas foliowy i witaminę D3 ale to już brałam przed ciążą

Ja biorę Femibion 1 :)

paulina502 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila91 wrote:
    Ja też biorę prenatal uno, powinnam brać jeszcze dodatkowo kwas foliowy? W tym jest za mało?
    Prenatal Uno ma 400 jednostek kwasu foliowego, więc tyle ile się w sumie powinno przyjmować w ciąży. Nie musisz brać dodatkowo. Chyba, że masz np mutację MTHFR lub w poprzedniej ciąży miałaś stwierdzona wadę cewy nerwowej lub jeśli masz padaczkę, dużą nadwagę i jeszcze w kilku przypadkach powinno się brać więcej i np w metylowanej formie.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zerknijcie sobie na tą analizę Pana Tabletki, co wcześniej wrzucałam, tam jest fajnie rozpisane ile czego powinnyśmy przyjmować w ciąży.

A co do magnezu, to jeszcze Slow Mag jest spoko, bo jest lekiem, a nie suplementem i ma dobrą formę magnezu. No i jeśli w ogólnym suplemencie macie już witaminę B6, to magnez najlepiej już bez b6, żeby nie przedobrzyć 😉

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Sisi85 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    Ja biorę Femibion 1 :)
    Ja również 😊

mamamajeczki lubi tę wiadomość

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie magneB6 forte jest bardzo dobry natomiast ma stosunkowo duzo wit B6. Ostatnio czytałam że nadmiar też nie wpływa korzystnie (jak wszystko z reszta) więc warto sobie skontrolować dawki żeby nie przedobrzyc tak jak Agniecha napisala.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich, dołączam do tego forum. Dzisiaj 4 tydzień 1 dzień, termin orientacyjny na 21 października. Najpierw testy ciążowe z dwoma kreskami, a ostatnio beta 62,53 i po dwóch dniach czyli wczoraj: 233,6. Do lekarza wybieram się w przyszłym tygodniu 😉

Mama_Basia, paulina502, mamamajeczki, Nattalia, Kath, mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Mikoshi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już po wizycie.

Na razie widoczny jedynie pecherzyk ciazowy z pecherzykiem zoltkowym. Gin mówiła że widzi już se zarodek powoli się pojawia. Ciaza okazała się młodsza niż sądziłam. :/ Kolejna wizyta za 2 tygodnie 25.lutego.
    Co dziwne mam już założona kartę ciazy 😲. W 1 ciazy dostałam dopiero gdy serduszko się pojawiło 😅. Komplet badań do zrobienia dostałam. Teraz tylko czekać.

Mieliśmy pochwalić się rodzicom w ta niedziele. Maz mimo wszystko chce się podzielić radością więc chyba tak zostanie. :)

Mama_Basia, mamamajeczki, Nattalia, Kath, Sisi85, Klaudia9212, agniecha2101 lubią tę wiadomość

05/03/2021 Szymon <3
    13/10/2022 Aniela <3
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Mikoshi! ☺️ Serduszko na pewno juz nastepnym razem bedzie. Niech maleństwo zdrowo rośnie! 😉 My dzisiaj planujemy oznajmic wspaniala wiesc najblizszej rodzinie 🙂

Mikoshi, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Kamila91 Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2022, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Prenatal Uno ma 400 jednostek kwasu foliowego, więc tyle ile się w sumie powinno przyjmować w ciąży. Nie musisz brać dodatkowo. Chyba, że masz np mutację MTHFR lub w poprzedniej ciąży miałaś stwierdzona wadę cewy nerwowej lub jeśli masz padaczkę, dużą nadwagę i jeszcze w kilku przypadkach powinno się brać więcej i np w metylowanej formie.
    Nie robiłam badań na mutację tego genu, ale innych z wymienionych rzeczy nie mam.

7433a51e04.png
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kartę ciąży zakładają dopiero jak zobaczą zarodek z bijącym serduszkiem? Czy od razu przy prawidłowej becie i pęcherzyku? Jak to było u Was?

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Mikoshi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Kartę ciąży zakładają dopiero jak zobaczą zarodek z bijącym serduszkiem? Czy od razu przy prawidłowej becie i pęcherzyku? Jak to było u Was?

Nie mam pojęcia. W 1 ciazy doktorska czekała na serduszko. Teraz dostałam od razu na 1 wizycie pomimo że jeszcze serduszka nie ma...

05/03/2021 Szymon <3
    13/10/2022 Aniela <3
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:

U mnie w obu ciążach na pierwszej wizycie biło już serduszko, więc dostałam kartę ciąży ;)

Niestety i tym razem spodziewam się cukrzycy ciążowej 😒 Chciałam się na zapas najeść bardzo niezdrowych rzeczy typu chipsy, słodycze, pizza, itd. 😅🤭😈 I wiecie co? Na NIC nie mam ochoty. Kompletnie NIC. Leży obok mnie torebka z ciastkami - w ciągu dwóch godzin zjadłam dwa. Robiłam przed chwilą zakupy, dodałam czekoladę do koszyka, ale usunęłam. Widzę słodkości albo inne przekąski w sklepie i kompletnie mnie to nie wzrusza. Tak samo mam jak otwieram lodówkę, żeby zrobić sobie śniadanie lub kolację. Jest mi totalnie obojętnie czy zjem z szynką czy z serem 🤷‍♀️ Planowanie obiadów to katorga. Nigdy tego nie lubiłam, ale teraz to już w ogóle, skoro nie mam chęci nic jeść 😢 A potem będę umierać z tęsknoty za kostką czekolady, itd. 🤦‍♀️ Już bym chyba wolała te ciążowe zachcianki niż takie wszystko mi jedno 😒

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Mikoshi Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousi89 też wgl nie mam aptetu. Ale bardziej na zasadzie że nie czuje się głodna. O tym że dzisiaj nic nie jadłam przypomina mi burczenie brzucha 🙈. Wgl dzis na wizycie okazało się że schudłam ostatni 1kg po poprzedniej ciazy i +1kg więcej. Także zaczynam ciaze na minusie 1kg 😂 względem wagi z poprzedniej.

05/03/2021 Szymon <3
    13/10/2022 Aniela <3
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 ja też się spodziewam cukrzycy w późniejszym etapie, więc też pokorzystam teraz trochę póki jeszcze jej nie mam😂 i nie mam też żadnych innych objawów ciąży poza bólami w podbrzuszu.

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    U mnie w obu ciążach na pierwszej wizycie biło już serduszko, więc dostałam kartę ciąży ;)

Niestety i tym razem spodziewam się cukrzycy ciążowej 😒 Chciałam się na zapas najeść bardzo niezdrowych rzeczy typu chipsy, słodycze, pizza, itd. 😅🤭😈 I wiecie co? Na NIC nie mam ochoty. Kompletnie NIC. Leży obok mnie torebka z ciastkami - w ciągu dwóch godzin zjadłam dwa. Robiłam przed chwilą zakupy, dodałam czekoladę do koszyka, ale usunęłam. Widzę słodkości albo inne przekąski w sklepie i kompletnie mnie to nie wzrusza. Tak samo mam jak otwieram lodówkę, żeby zrobić sobie śniadanie lub kolację. Jest mi totalnie obojętnie czy zjem z szynką czy z serem 🤷‍♀️ Planowanie obiadów to katorga. Nigdy tego nie lubiłam, ale teraz to już w ogóle, skoro nie mam chęci nic jeść 😢 A potem będę umierać z tęsknoty za kostką czekolady, itd. 🤦‍♀️ Już bym chyba wolała te ciążowe zachcianki niż takie wszystko mi jedno 😒

No powiem ci że ja dzisiaj też miałam taki dzień że mdłości wróciły, apetyt zerowy, drażni mnie każdy zapach z lodówki i dziś zjadłam jedynie suchą bułkę z zimnym mlekiem.

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłopot polega na tym, że ja co 3 godziny muszę jeść, bo inaczej opadam z sił tylko na nic nie mam ochoty. Nie mam żadnej przyjemności z jedzenia 😞 Mam nadzieję, że to wkrótce minie, bo tak się nie da funkcjonować 🙏😞

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ