X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do Luxmed po badania, tam jak się ma kartę ciąży to z automatu ma się skierowanie na wymagane w każdym trymestrze badania. Ale test papa będę miała płatny, bo dopiero po 35 r.ż przysluguje bezpłatnie. A ciążę prowadzę prywatnie u zaufanego lekarza.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mdlosci nadal, zazdroszcze ze macie jakoes zachcianki, u mnie odwrotnie, na nic nie mam ochoty i wmuszam w siebie jedzenie. A to juz 11 tydzien to juz teoretycznie powinno byc trocbe lepiej.
    Co do prowadzenia ciazy na nfz i prywatnie to mysle, ze jeski chcecie skierowania na badania na nfz to lepiej nie mowic ze chodzicie tez prywatnie bo moga robic problemy (chociaz nie powinni bo to nasza sprawa ale realia sa inne).
    Ellla zdrowka dla Was, obys szybko sobie ulzyla.

3jgxs65gycn0347u.png
  • Lonka89 Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2022, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Ja chodzę do Luxmed po badania, tam jak się ma kartę ciąży to z automatu ma się skierowanie na wymagane w każdym trymestrze badania. Ale test papa będę miała płatny, bo dopiero po 35 r.ż przysluguje bezpłatnie. A ciążę prowadzę prywatnie u zaufanego lekarza.

Dzięki dobrze wiedzieć o tych badaniach. Zobaczę jakie będzie miał podejście lekarz a później zdecyduje czy poszukać kogoś prywatnie.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda że koszty tych badań to masakra. Mi ostatnio lekarz powiedział że w szpitalu zrobię te badania najtaniej i faktycznie wychodzi dużo lepiej niż np w Diagnostyce czy Alabie. To tyle dobrego. Ale i tak kupę kasy to kosztuje nie wspominajac już o samych wizytach u ginekologa. Ale Pappy nie planowałam robić,samo usg prenatalne.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    To prawda że koszty tych badań to masakra. Mi ostatnio lekarz powiedział że w szpitalu zrobię te badania najtaniej i faktycznie wychodzi dużo lepiej niż np w Diagnostyce czy Alabie. To tyle dobrego. Ale i tak kupę kasy to kosztuje nie wspominajac już o samych wizytach u ginekologa. Ale Pappy nie planowałam robić,samo usg prenatalne.

Ja też robię samo USG prenatalne, jeszcze myślałam nad nifty ale zobaczę co lekarz powie na prenatalnych 18.03

Frida91 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farmaceutka95 wrote:
    Ja właśnie zaliczyłam pierwsze wymioty... mdli mnie już od 6 tygodnia, nieraz mocniej nieraz mniej, ale wymiotów nie było, a dziś tak mi smakował obiad, i nagle po kolejnym kęsie już czuje ze masakra, i po obiedzie 😒 to już 10 tydzień, więc myślałam że mnie ominie, naiwna ja :/

A u Was jak objawy ciążowe? Słabną czy wręcz przeciwnie ?
    Mój lekarz przyjmuje i na NFZ i prywatnie, na pierwszej wizycie byłam u niego prywatnie sam powiedział żebym przyszła na NFZ to wypisze na badania itp. No i poszłam, mamy kartę ciazy w poradni założona, ale czuję że właśnie te wizyty są gorsze, usg słabszej jakości, na wyniki badan tylko położna rzuciła okiem, i szczerze nie wiem czy iść jeszcze prywatnie do niego, czy jak to zrobić. Może jego sugestia była tylko jedna wizyta na NFZ i myślał że dalej już będę chodziła tylko prywatnie? Ciężko mi go rozgryźć.

Jest już zdecydowanie lepiej, nie mam już mdłości ale dziś np. czuje się mega zmęczona i senna

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mam test obciazenia glukoza, trzymajcie kciuki zebym dala rade 😅

Elllla, Kath, Mama_Basia, Klaudia9212 lubią tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze zabawimy w szpitalu. Najgorsze, że cały oddział rota, połowa jest dzieci Ukraińskich i lekarz przestrzega przed mieszaniem się, bo to inne flory bakteryjnej, inne mutacje. Ponoć pracownice na oddziale, które były w ciąży, poszły na L4, żeby nie złapać. Także trzymajcie kciuki podwójnie🤦 Za zdrowie M.i żebym ja teraz nie złapała. Na szczęście covid ujemny.
    Z dobrych wiadomości 4 czopki glicerynowe w ciągu dnia i 1 porcja lakto... cos tam i dziewczyny jelita mam jak nowe🤣

Jeżeli chodzi o objawy ciąży to ja od czasu klocia jajników jedynie to okropne zaparcie, a tak nie czuje nic, żeby się działo, rozciągało w macicy:(
    Mdłości już jakby też lżejsze, falowo bardziej, rano na głośnika i potem druga fala wieczorem. A jeżeli chodzi o jedzenie to jem jakby mniej już-moze przez jelita, ale smaku nadal nie mogę się dojesc.,na co mam ochotę🤷
    Teraz chwilę była tu mama w 4yt miesiącu i też mówiła, że je parówki, bułki z żółtym serem, białe pieczywo. Zamiast zdrowo poszła w tą drugą stronę🤷

• Elllla Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    Pamiętam gobz pierwszej ciąży. Poszłam sama, na pewniaka, myślałam, że padnę. Słabo, dreszcze, niedobrze. Siedziałam na dworze, bo chłodniej i...przeziembilam się🤦
    Potem po kilku latach robiłam bez ciąży i...bez porównania. W miarę luz

• Kath Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do objawów to u mnie mdłości zdecydowanie zelżały. Pojawiają się z rana jak jestem na czczo albo pod wieczór , ale są słabe i szybko przechodzą.
    Z innych objawów to niestety dokuczają mi zaparcia no i często mam nocny maraton do toalety na siku ;p

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dodałam do koszyka w diagnostyce to co mam zlecone i wyszło ok 370 zł. Ale pojdade jeszcze zapytać bo mam kartę 5%. Jak macie możliwość to zapytajcie o nią. Zawsze to jakiś grosz..

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A objawy u mnie są jak były a czasami bardziej nasilone niż zwykle 😭

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    To całkiem sporo tej witaminy D bierzesz. A zazywasz po posiłku, najlepiej obiedzie?
    Tyle mam w tym ogólnym suplemencie. Widocznie musiałam mieć wcześniej niski poziom, skoro to nie wystarcza. Do września karmiłam jeszcze córę piersią i brałam te suple, potem kilka miesięcy nie brałam nic i jak tylko dowiedziałam się o ciąży, zaczęłam brać znów. No nic, jutro wykupie receptę i mam nadzieję, że będzie poprawa.
    Aaa no i biorę zawsze po obiedzie.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Już poprosiłam lekarkę na oddziale o coś, dali mi czopek glicerynowy. 1,5h go trzymałam i też nic. Mąż mi przywiezie czopki i będę wkładać na zamień raz jeden raz drugi, muszę to ruszyć w końcu, bo mi jelita rozerwie. Na kibelku też mam ochotę wyć, tylko nie mam warunków, bo kibelek na 4 pacjentów więc trzeba się szybko uwijać:(
    Niby taka pierdoła a tak dokuczliwe to jest. Już bym poszła na lewatywę, żeby tylko to dało ruszyć, ale póki w szpitalu jestem nie ma szans:(
    Współczuję naprawdę 😢 Też bym się w ostateczności ratowała lewatywa.
    Edit. Doczytałam już, że się udało 😉
    Kciuki, żebyś nic nie złapała w tym szpitalu, wychodźcie jak najszybciej ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2022, 22:02

Elllla lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    Kciuki ✊✊❤️

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w kolejnych ciążach. Jak wasze brzuszki? Albo jestem wzdeta albo naprawdę mi JUŻ coś wyskakuje 🧐

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:

Łącze się w kciukach ✊🏽

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Pamiętam gobz pierwszej ciąży. Poszłam sama, na pewniaka, myślałam, że padnę. Słabo, dreszcze, niedobrze. Siedziałam na dworze, bo chłodniej i...przeziembilam się🤦
    Potem po kilku latach robiłam bez ciąży i...bez porównania. W miarę luz
    Ja w pierwszej wypiłam bez problemu, przez pierwsze pół godziny czułam się nawet ok, a po 40 minutach jak mnie zmogło nagle, nagle zaczęłam się okropnie czuć i całą tą glukozę zwymiotowałam 🤢🙈
    W drugiej ciąży się strasznie bałam powtórki, a bez problemu wysiedziałam w poczekalni te dwie godziny i czułam się nawet ok 🙂

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Dziewczyny w kolejnych ciążach. Jak wasze brzuszki? Albo jestem wzdeta albo naprawdę mi JUŻ coś wyskakuje 🧐
    Mi się z dwóch poprzednich ciąż nazbierało dużo nadprogramowych kilogramów niestety i nawet zanim byłam w ciąży, to ten brzuch był spory 🙁 Więc ja za bardzo nie widzę różnicy.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:

Wczoraj mąż zauważył jak byłam w łazience, więc chyba coś tam widać :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ