X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2022, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, widziałam, że niektóre z Was umówiły się już na badania prenatalne. Czy robicie tylko USG prenatalne czy test pappa też? Szczerze mówiąc nastawiałam się tylko na USG a lekarz mi powiedział, że w pakiecie jest jeszcze ocena ryzyka ( np. wystąpienia stanu przedrzucawkowego) i test pappa. Mam wątpliwości czy chce się stresować dodatkowo tym testem, wolałabym chyba samo USG ale nie wiem co mam zrobić..

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2022, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Dziewczyny, widziałam, że niektóre z Was umówiły się już na badania prenatalne. Czy robicie tylko USG prenatalne czy test pappa też? Szczerze mówiąc nastawiałam się tylko na USG a lekarz mi powiedział, że w pakiecie jest jeszcze ocena ryzyka ( np. wystąpienia stanu przedrzucawkowego) i test pappa. Mam wątpliwości czy chce się stresować dodatkowo tym testem, wolałabym chyba samo USG ale nie wiem co mam zrobić..
    Ja ze względu na wiek-skonczone 40lat, zrobię jeszczejakis dodatkowy, nifty no., Ale na razie nie wczytywałem się w informacje o tym. Jak dotrwam do kolejnego USG to będę zasięgać informacji.

paulina502 lubi tę wiadomość

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakos wypilam ta glukoze, oby utrzymac ja w sobie , mdli ale oby na tym sie skonczylo 😨
    Ja robie prenatalne bo w tym roku koncze 35 lat, juz jestem zapisana na 18.03 mam moec usg i test pappa z krwi.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:

Ja jeszcze miałam w planach test nifty ale zobaczymy co lekarz mi powie po prenatalnym USG, czy jest taka potrzeba czy też nie

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:

Ja jestem z tych przezornych i robię usg prenatalne i pappa. Nie mam nic co mogłoby mi zasiać niepokój ale wole zrobić i mieć w jakimś stopniu spokojniejszą głowę.

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię pappa, właśnie też ze względu na te dodatkowe informacje o ryzyku zatrzymania wzrastania płodu albo ryzyka rzucawki. A jeśli pappa wyjdzie źle to może zrobię też sanco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2022, 08:06

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Tyle mam w tym ogólnym suplemencie. Widocznie musiałam mieć wcześniej niski poziom, skoro to nie wystarcza. Do września karmiłam jeszcze córę piersią i brałam te suple, potem kilka miesięcy nie brałam nic i jak tylko dowiedziałam się o ciąży, zaczęłam brać znów. No nic, jutro wykupie receptę i mam nadzieję, że będzie poprawa.
    Aaa no i biorę zawsze po obiedzie.
    A kwa foliowy brałaś? Ja się martwię bardzo bo nie brałam kwasu, dopiero od dnia poczęcia biore. A że mam problemy jelitowe, boje się czy ten poziom kwasu był prawidłowy.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    To od Ciebie zależy, nie musisz robić wszystkich badań 🙂
    Ja właśnie nie chcialam Pappy ani teraz ani w poprzedniej ciąży bo to tylko wynik statystyczny i dalej nic nie wiadomo... A jak wyjdzie wyższe ryzyko to tylko będę miała stres. Wolę bardziej miarodajny wynik po usg. No ale oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i jeśli kogoś to uspokoi to jak najbardziej warto 🙂

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    To od Ciebie zależy, nie musisz robić wszystkich badań 🙂
    Ja właśnie nie chcialam Pappy ani teraz ani w poprzedniej ciąży bo to tylko wynik statystyczny i dalej nic nie wiadomo... A jak wyjdzie wyższe ryzyko to tylko będę miała stres. Wolę bardziej miarodajny wynik po usg. No ale oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i jeśli kogoś to uspokoi to jak najbardziej warto 🙂
    No pewnie że statystyczny, ale jeśli wyjdzie mi że jedna kobieta na 20 z takimi wynikami jak moje urodziła chore dziecko to chciałabym o tym wiedzieć już w ciąży, a nie zaskoczyć się po porodzie. Niestety części przypadków np. ZD nie zobaczysz na USG. A tak przynajmniej możesz się przygotować i zdobyć wiedzę przed porodem.

mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    Jakos wypilam ta glukoze, oby utrzymac ja w sobie , mdli ale oby na tym sie skonczylo 😨
    Ja robie prenatalne bo w tym roku koncze 35 lat, juz jestem zapisana na 18.03 mam moec usg i test pappa z krwi.

Daj znać jak będziesz miała wyniki 😉 Trzymam kciuki, żeby cukrzyca Cię ominęła ✊

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Dziewczyny w kolejnych ciążach. Jak wasze brzuszki? Albo jestem wzdeta albo naprawdę mi JUŻ coś wyskakuje 🧐
    Hej, 3 ciąża i brzuszek już widoczny, bardzo szybko. W 2 ciąży miałam taki w 20 tygodniu dopiero.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2022, 11:09

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja USG i PAPPA.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A kwa foliowy brałaś? Ja się martwię bardzo bo nie brałam kwasu, dopiero od dnia poczęcia biore. A że mam problemy jelitowe, boje się czy ten poziom kwasu był prawidłowy.
    Właśnie tak jak z Wit. D miałam kilka miesięcy przerwy w braniu i zaczęłam brać ponownie dopiero jak zrobiłam test. Za to wcześniej brałam ponad 3 lata bez przerwy, bo albo byłam w ciąży albo karmiłam 😅 więc liczę, że coś tam się w organizmie utrzymywało. Myślę, że nie ma się co przejmować, wiele kobiet zaczyna brać dopiero od momentu dowiedzenia się o ciąży. Ważne, że zaczęłaś brać jak najszybciej.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejooo 🥺 proszę o wykasować mnie z listy. Niestety stało się najgorsze…. Serduszko przestało bić… okazuje się ze brakuje mi 5 na 5 kirów o czym nie wiedziałam przed ciąża i nie wdrożyłem leczenia… czy coś jeszcze się przyczyniło… nie wiem… także na razie nie zostanę mama… czeka mnie 2 poronienie… trudno mi się jest żegnać, ale tak będzie najlepiej 😔 dziękuje za wsparcie, które otrzymałam i słowa otuchy. Jestem wdzięczna za to… 😔

Życzę Wam z całego serca by u Was z maleństwami było wszystko dobrze, a ciąże i porodu były bezproblemowe… ❤️ Powodzenia! ❤️

I FET: 17.09 ❄️5.1.1 ❤️
    Czekamy na Ciebie 🩵

preg.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212, bardzo mi przykro...

• Elllla Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:
    Hejooo 🥺 proszę o wykasować mnie z listy. Niestety stało się najgorsze…. Serduszko przestało bić… okazuje się ze brakuje mi 5 na 5 kirów o czym nie wiedziałam przed ciąża i nie wdrożyłem leczenia… czy coś jeszcze się przyczyniło… nie wiem… także na razie nie zostanę mama… czeka mnie 2 poronienie… trudno mi się jest żegnać, ale tak będzie najlepiej 😔 dziękuje za wsparcie, które otrzymałam i słowa otuchy. Jestem wdzięczna za to… 😔

Życzę Wam z całego serca by u Was z maleństwami było wszystko dobrze, a ciąże i porodu były bezproblemowe… ❤️ Powodzenia! ❤️
    O rany,...przykro mi...

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia bardzo mi przykro... Trzymaj sie kochana...

3jgxs65gycn0347u.png
  • Farmaceutka95 Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Bardzo mi przykro kochana że drugi raz Cię to spotyka. Wierzę że następna ciaza będzie już ta szczęśliwa. Musisz iść do szpitala czy możesz czekać w domu na krwawienia?

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 💕

Ja się nieśmiało witam, cały czas próbuje Was nadgonić, ale jeszcze mam sporo czytania 😅🙈

Mam na imię Ola, mam 27 lat i w 13 cyklu starań zobaczyłam wymarzone dwie kreski🥺
    Żeby było śmieszniej, ten udany cykl skreśliłam totalnie na straty, byłam przekonana, ze na pewno się nie udało i to mąż wręcz zmusił mnie, ze jeśli tydzień spóźnia mi się okres, to żebym zrobiła ten test dla spokojnej głowy. Wciąż pamietam ten szok jak zobaczyłam wyraźna druga krechę 😂
    28 grudnia zrobiłam test
    1.03 beta 258
    03.03 beta 705
    Miałam już wcześniej zaplanowana wizytę na jutro czyli na 11.03 lekarz, u którego wcześniej się leczę, powiedział żeby została, bo raczej już zobaczymy.

Według aplikacji datę porodu pokazuje na 01.11 ale nie ma grupy listopadowej to pozwoliłam się dosiąść 😊

Jest to moja pierwsza ciąża i kompletnie czuje się zagubiona i pogubiona, nie wiem co i jak 🙈 wszystkiego się boje…

ZUZIK91, agniecha2101, justyna1719, mamamajeczki, Kath, mrsmiki, Mama_Basia, Klarnecistka lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • justyna1719 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

To straszne 😪 bardzo mi przykro, trzymaj się Kochana 😪😪😪

63644240ef.png

👱‍♀️33 lat, 🤵38 lat
    Starania od czerwca 2018
    ❌Problem męski azoospermia - zespół klinefeltera
    📌1 IUI - lipiec 2021 - nieudane ☹️
    📌2 IUI - październik nieudane ☹️

🧫 04.11 IN VITRO
    🧫30. 11 punkcja-pobrano 18 cumulusow ✊✊ z czego 12 prawidłowych
    🧫31.11 - mamy 5 zarodków
    ❄️ Jeden zarodek C.C.C.
    🤢Grudzień - Stop Covid ☹️
    ⛄07.02 Transfer-Blastka 3CC 🙏
    👶3dpt - prog 41
    👶7dpt beta 38,2, prog 46,82
    👶9dpt 120,7
    👶11dpt - 409,5, prog 47,82
    👶15dpt - 1592, prog 40,82
    👶21dpt - 8735 - prog39,15
    ❤️04.03 (25dpt) mamy serduszko ❤️

*AMH 2,35
    *TSH 2,97 - (Euthyrox) 1,56 (13.12)
    *FSH 6,36
    *Homocysteina 11,66 (28.10), 4,86 (13.12)
    *Insulinooporość - Glucophage 500
    Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ