X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2022, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, widziałam, że niektóre z Was umówiły się już na badania prenatalne. Czy robicie tylko USG prenatalne czy test pappa też? Szczerze mówiąc nastawiałam się tylko na USG a lekarz mi powiedział, że w pakiecie jest jeszcze ocena ryzyka ( np. wystąpienia stanu przedrzucawkowego) i test pappa. Mam wątpliwości czy chce się stresować dodatkowo tym testem, wolałabym chyba samo USG ale nie wiem co mam zrobić..

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2022, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Dziewczyny, widziałam, że niektóre z Was umówiły się już na badania prenatalne. Czy robicie tylko USG prenatalne czy test pappa też? Szczerze mówiąc nastawiałam się tylko na USG a lekarz mi powiedział, że w pakiecie jest jeszcze ocena ryzyka ( np. wystąpienia stanu przedrzucawkowego) i test pappa. Mam wątpliwości czy chce się stresować dodatkowo tym testem, wolałabym chyba samo USG ale nie wiem co mam zrobić..
    Ja ze względu na wiek-skonczone 40lat, zrobię jeszczejakis dodatkowy, nifty no., Ale na razie nie wczytywałem się w informacje o tym. Jak dotrwam do kolejnego USG to będę zasięgać informacji.

paulina502 lubi tę wiadomość

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakos wypilam ta glukoze, oby utrzymac ja w sobie , mdli ale oby na tym sie skonczylo 😨
    Ja robie prenatalne bo w tym roku koncze 35 lat, juz jestem zapisana na 18.03 mam moec usg i test pappa z krwi.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:

Ja jeszcze miałam w planach test nifty ale zobaczymy co lekarz mi powie po prenatalnym USG, czy jest taka potrzeba czy też nie

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:

Ja jestem z tych przezornych i robię usg prenatalne i pappa. Nie mam nic co mogłoby mi zasiać niepokój ale wole zrobić i mieć w jakimś stopniu spokojniejszą głowę.

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię pappa, właśnie też ze względu na te dodatkowe informacje o ryzyku zatrzymania wzrastania płodu albo ryzyka rzucawki. A jeśli pappa wyjdzie źle to może zrobię też sanco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2022, 08:06

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Tyle mam w tym ogólnym suplemencie. Widocznie musiałam mieć wcześniej niski poziom, skoro to nie wystarcza. Do września karmiłam jeszcze córę piersią i brałam te suple, potem kilka miesięcy nie brałam nic i jak tylko dowiedziałam się o ciąży, zaczęłam brać znów. No nic, jutro wykupie receptę i mam nadzieję, że będzie poprawa.
    Aaa no i biorę zawsze po obiedzie.
    A kwa foliowy brałaś? Ja się martwię bardzo bo nie brałam kwasu, dopiero od dnia poczęcia biore. A że mam problemy jelitowe, boje się czy ten poziom kwasu był prawidłowy.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    To od Ciebie zależy, nie musisz robić wszystkich badań 🙂
    Ja właśnie nie chcialam Pappy ani teraz ani w poprzedniej ciąży bo to tylko wynik statystyczny i dalej nic nie wiadomo... A jak wyjdzie wyższe ryzyko to tylko będę miała stres. Wolę bardziej miarodajny wynik po usg. No ale oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i jeśli kogoś to uspokoi to jak najbardziej warto 🙂

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    To od Ciebie zależy, nie musisz robić wszystkich badań 🙂
    Ja właśnie nie chcialam Pappy ani teraz ani w poprzedniej ciąży bo to tylko wynik statystyczny i dalej nic nie wiadomo... A jak wyjdzie wyższe ryzyko to tylko będę miała stres. Wolę bardziej miarodajny wynik po usg. No ale oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i jeśli kogoś to uspokoi to jak najbardziej warto 🙂
    No pewnie że statystyczny, ale jeśli wyjdzie mi że jedna kobieta na 20 z takimi wynikami jak moje urodziła chore dziecko to chciałabym o tym wiedzieć już w ciąży, a nie zaskoczyć się po porodzie. Niestety części przypadków np. ZD nie zobaczysz na USG. A tak przynajmniej możesz się przygotować i zdobyć wiedzę przed porodem.

mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    Jakos wypilam ta glukoze, oby utrzymac ja w sobie , mdli ale oby na tym sie skonczylo 😨
    Ja robie prenatalne bo w tym roku koncze 35 lat, juz jestem zapisana na 18.03 mam moec usg i test pappa z krwi.

Daj znać jak będziesz miała wyniki 😉 Trzymam kciuki, żeby cukrzyca Cię ominęła ✊

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Dziewczyny w kolejnych ciążach. Jak wasze brzuszki? Albo jestem wzdeta albo naprawdę mi JUŻ coś wyskakuje 🧐
    Hej, 3 ciąża i brzuszek już widoczny, bardzo szybko. W 2 ciąży miałam taki w 20 tygodniu dopiero.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2022, 11:09

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja USG i PAPPA.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A kwa foliowy brałaś? Ja się martwię bardzo bo nie brałam kwasu, dopiero od dnia poczęcia biore. A że mam problemy jelitowe, boje się czy ten poziom kwasu był prawidłowy.
    Właśnie tak jak z Wit. D miałam kilka miesięcy przerwy w braniu i zaczęłam brać ponownie dopiero jak zrobiłam test. Za to wcześniej brałam ponad 3 lata bez przerwy, bo albo byłam w ciąży albo karmiłam 😅 więc liczę, że coś tam się w organizmie utrzymywało. Myślę, że nie ma się co przejmować, wiele kobiet zaczyna brać dopiero od momentu dowiedzenia się o ciąży. Ważne, że zaczęłaś brać jak najszybciej.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejooo 🥺 proszę o wykasować mnie z listy. Niestety stało się najgorsze…. Serduszko przestało bić… okazuje się ze brakuje mi 5 na 5 kirów o czym nie wiedziałam przed ciąża i nie wdrożyłem leczenia… czy coś jeszcze się przyczyniło… nie wiem… także na razie nie zostanę mama… czeka mnie 2 poronienie… trudno mi się jest żegnać, ale tak będzie najlepiej 😔 dziękuje za wsparcie, które otrzymałam i słowa otuchy. Jestem wdzięczna za to… 😔

Życzę Wam z całego serca by u Was z maleństwami było wszystko dobrze, a ciąże i porodu były bezproblemowe… ❤️ Powodzenia! ❤️

I FET: 17.09 ❄️5.1.1 ❤️
    Najwspanialszy 🩵 [18.04]

age.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212, bardzo mi przykro...

• Elllla Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:
    Hejooo 🥺 proszę o wykasować mnie z listy. Niestety stało się najgorsze…. Serduszko przestało bić… okazuje się ze brakuje mi 5 na 5 kirów o czym nie wiedziałam przed ciąża i nie wdrożyłem leczenia… czy coś jeszcze się przyczyniło… nie wiem… także na razie nie zostanę mama… czeka mnie 2 poronienie… trudno mi się jest żegnać, ale tak będzie najlepiej 😔 dziękuje za wsparcie, które otrzymałam i słowa otuchy. Jestem wdzięczna za to… 😔

Życzę Wam z całego serca by u Was z maleństwami było wszystko dobrze, a ciąże i porodu były bezproblemowe… ❤️ Powodzenia! ❤️
    O rany,...przykro mi...

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia bardzo mi przykro... Trzymaj sie kochana...

3jgxs65gycn0347u.png
  • Farmaceutka95 Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

Bardzo mi przykro kochana że drugi raz Cię to spotyka. Wierzę że następna ciaza będzie już ta szczęśliwa. Musisz iść do szpitala czy możesz czekać w domu na krwawienia?

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 💕

Ja się nieśmiało witam, cały czas próbuje Was nadgonić, ale jeszcze mam sporo czytania 😅🙈

Mam na imię Ola, mam 27 lat i w 13 cyklu starań zobaczyłam wymarzone dwie kreski🥺
    Żeby było śmieszniej, ten udany cykl skreśliłam totalnie na straty, byłam przekonana, ze na pewno się nie udało i to mąż wręcz zmusił mnie, ze jeśli tydzień spóźnia mi się okres, to żebym zrobiła ten test dla spokojnej głowy. Wciąż pamietam ten szok jak zobaczyłam wyraźna druga krechę 😂
    28 grudnia zrobiłam test
    1.03 beta 258
    03.03 beta 705
    Miałam już wcześniej zaplanowana wizytę na jutro czyli na 11.03 lekarz, u którego wcześniej się leczę, powiedział żeby została, bo raczej już zobaczymy.

Według aplikacji datę porodu pokazuje na 01.11 ale nie ma grupy listopadowej to pozwoliłam się dosiąść 😊

Jest to moja pierwsza ciąża i kompletnie czuje się zagubiona i pogubiona, nie wiem co i jak 🙈 wszystkiego się boje…

ZUZIK91, agniecha2101, justyna1719, mamamajeczki, Kath, mrsmiki, Mama_Basia, Klarnecistka lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • justyna1719 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia9212 wrote:

To straszne 😪 bardzo mi przykro, trzymaj się Kochana 😪😪😪

63644240ef.png

👱‍♀️33 lat, 🤵38 lat
    Starania od czerwca 2018
    ❌Problem męski azoospermia - zespół klinefeltera
    📌1 IUI - lipiec 2021 - nieudane ☹️
    📌2 IUI - październik nieudane ☹️

🧫 04.11 IN VITRO
    🧫30. 11 punkcja-pobrano 18 cumulusow ✊✊ z czego 12 prawidłowych
    🧫31.11 - mamy 5 zarodków
    ❄️ Jeden zarodek C.C.C.
    🤢Grudzień - Stop Covid ☹️
    ⛄07.02 Transfer-Blastka 3CC 🙏
    👶3dpt - prog 41
    👶7dpt beta 38,2, prog 46,82
    👶9dpt 120,7
    👶11dpt - 409,5, prog 47,82
    👶15dpt - 1592, prog 40,82
    👶21dpt - 8735 - prog39,15
    ❤️04.03 (25dpt) mamy serduszko ❤️

*AMH 2,35
    *TSH 2,97 - (Euthyrox) 1,56 (13.12)
    *FSH 6,36
    *Homocysteina 11,66 (28.10), 4,86 (13.12)
    *Insulinooporość - Glucophage 500
    Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ