X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • agania Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaręcona - ja miałam jeden raz znieczulenie przy wierceniu przy leczeniu kanałowym, a tak to też nigdy. Wolę na żywca, bo mnie ten zastrzyk bardziej boli niż wszystko inne :P

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kanałowe wale bez znieczulenia:)
    Agania hahahaha mnie to samo dużo bardziej zastrzyk boli niż kuzwa wiercenie cokolwiek: p
    Zakocona ja miałam tak z 6 właśnie a 8 mam idealne normalnie i 4 ładne rwac nie muszę lekarz mówił:)

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania prosze :

Chałka:

25 g drożdży
    550 g mąki
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 jajko
    2 łyżki masła
    6 łyżek cukru
    szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Mleko i masło podgrzać, tak aby masło się rozpuściło,
    a później wystudzić. Do miski wsypać mąkę, dodać rozmącone jajko, wlać mleko z masłem,
    wlać drożdże i całość wyrobić. Jak ciasto będzie już gładkie, to zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie trzeba je odgazować - walisz w nie pięścią :P i podzielić na 6 części.
    Z każdej części robisz wałeczek i delikatnie obsypujesz mąką, żeby przy zaplataniu się nadmiernie nie sklejało.
    Łączysz wszystkie końce i zaplatasz tak jak Ci się podoba :) Na chwilę trzeba zostawić chałkę, żeby znowu podrosła.
    W tym czasie można zrobić kruszonkę.

Kruszonka:

1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka masła

Całość wyrobić na kruszonkę. Ilości można modyfikować w zależności od kleistości ciasta.

Podrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszoneczką.
    Piec około 25-30 min w temp. 180 stopni góra-dół.

madu, annggela, agania lubią tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podziwiam, dziewczyny serio! ale w sumie jak macie zeby zdrowe... od dzieciaka miałam słabe i prawie w kazdym mam plombę. na szczescie 8 mam ok, ale jak mi będa chcieli kiedykolwiek rwac, to już powiedziałam zgodze się tylko pod narkozą...serio

21.10.2015 Leon <3
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Kochana On z dnia na dzień kopie coraz mocniej ! Sama jestem w szoku powiem Ci bo myslalam , ze przez łożysko na przedniej ścianie będę dużo później i mniej czuła ruchy a on musi być mega silny jak tak kopie . Kochana mi codziennie brzuch lata w prawo w ledwo podbrzusze wszystko:) żywy dzieciak .

Mam takie podejrzenie, ze to przez twój mały brzuch wszystko intensywniej odczuwasz :)

relgh371crdcdbv2.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Boziuuuuuu jakie tematy ! Nie lubię mowić o zębach , zawsze sie bałam chodzić do dentysty. Mam aparat ale na szczęście chodzę na wizyty do dobrej znajomej wiec jest ok. A tak nie mam dwóch 6 dolnych i jak w końcu wypadł mi mleczak w zeszłym roku to założyłam aparat i reszte wyleczyłam, oby na długo :/

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska2503 wrote:
    127
    112
    90
    Ten. Naczo jakiś wysoki

Na czczo za wysoki norma jest od 60 do 99
    No i po godzinie masz mniej niż na czczo....

Kochana nie chce Cię denerwować, bo sama dwa dni temu przez to przechodziłam, tez miałam mniej po godzinie niż na czczo ( tylko u mnie na czczo było w normie), okazało sie ze to błąd laboratorium.

Poczekaj na wizytę u lekarza, kiedy masz ?? Albo zadzwoń

relgh371crdcdbv2.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    jaroszka, kurcze zapomniałam n/t czego ja ci mam te artykuły podesłać :P

Zakocona na temat naturalnego porodu z położna w domu narodzin etc

relgh371crdcdbv2.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Mam takie podejrzenie, ze to przez twój mały brzuch wszystko intensywniej odczuwasz :)
    Być może ! O tym nie pomyslalam , bardzo możliwe

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka, a na jakiej podstawie lekarz stwierdził, ze to bła laboratorium? dziwne, ze Cię nie wysłał na drugie badanie. Trochę to niepoważne

polkosia lubi tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • miska2503 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Na czczo za wysoki norma jest od 60 do 99
    No i po godzinie masz mniej niż na czczo....

Kochana nie chce Cię denerwować, bo sama dwa dni temu przez to przechodziłam, tez miałam mniej po godzinie niż na czczo ( tylko u mnie na czczo było w normie), okazało sie ze to błąd laboratorium.

Poczekaj na wizytę u lekarza, kiedy masz ?? Albo zadzwoń

W poniedziałek mam wizyte. Najgorsze że ja ostatni posiłek jadlam około godz 16. Nigdy nie mialam problemów z cukrem

Zosia
    l22ndf9he4ul08c3.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży cukrzyca z dupy się bierze dosłownie , przed można było być ideałem zdrowia :(

polkosia lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, bo pozostałe wyniki miałam w normie, widocznie zdarzyło sie to juz kilka razy. Pytałam sie go dwa razy, czy jest sie czym przejmować i czy jest pewien,ze nie muszę powtarzać badania. Powiedział, ze jest pewien i nie muszę. Nie dociekalam skąd wie....
    Ufam mu i nie chce sie dodatkowo jeszcze stresowac, bo ja nie jestem od analizowania wyników.

relgh371crdcdbv2.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska dokładnie tak jak zakręcona mówi....mi w ciazy wyszła niedoczynnośc tarczycy, a zawsze miałam książkowe wyniki....
    Niestety w ciazy nasz organizm szaleje, jest tyle zmian, na które nie mamy wpływu :(
    Zaczekaj na wizytę to juz niedługo.

relgh371crdcdbv2.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaroszka:
    o porodach z położną (i prowadzeniu przez nią ciąży):
    - kilka opisów z wydarzenia fundacji rodzić po ludzku

o znaczeniu bólu w porodzie i radzeniu sobie z nim:
    - http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-o-porodzie/Znaczenie-i-rola-bolu-porodowego.html
    - http://www.sosrodzice.pl/jak-radzic-sobie-z-bolem-porodowym/
    - http://dziecisawazne.pl/10-sposobow-na-lagodzenie-bolu-porodowego-bez-znieczulenia/
    -
    http://dziecisawazne.pl/oswajanie-strachu-przed-porodem/
    -
    http://www.medical-technologies.eu/upload/alternatywne_metody_lagodzenia_bolu_-_sulima.pdf
    - http://cud-narodzin.pl/niefarmakologiczne-sposoby-lagodzenia-bolu-porodowego/
    - całe rozdziały z "Księga ciąży" z serii "Sears: Biblioteka rodzica" n/t porodu naturalnego vs medykalizowanego

o rodzeniu w Domu Narodzin:
    - http://www.rodzicpoludzku.pl/Pozaszpitalne-miejsca-do-porodu/Dom-Narodzin-alternatywa-dla-szpitala.html
    - http://domnarodzin.pl/category/2-przyszpitalny-dom-narodzin/

o lepszym porodzie (cała strona, masz tam również wyniki badań nadużyć w szpitalach i opisy dobrych porodów]
    http://lepszyporod.pl

o znieczuleniu zewnątrzoponowym:
    - http://dziecisawazne.pl/znieczulenie-zewnatrzoponowe-przy-porodzie/
    - http://cud-narodzin.pl/znieczulenie-zewnatrzoponowe-zalety-i-skutki-uboczne/

raport z gdzierodzic.info fundacji rodzić po ludzki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 17:16

jaroszka, Blondik lubią tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz hormonów tarczycy nie zlecał, bo mówił, że jednego dnia mi wyjdzie niedoczynność, a innego nadczynność - tak hormony w ciąży wariują.

Miska, wyniki dziwne, ale czy to możliwe, że tak często się mylą? Wg mnie zbyt długą przerwę zrobiłaś do pobrania, wyniki są pewnie zafałszowane. Maksymalnie przed glukozą nie można jeść 14h.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja TSH miałam robione tylko w 1. trymestrze. wyszła duża nadczynność [miałam wynik 0,005]. powiedział, że to spowodowane ciążą i jak mi opadanie beta, to mi wróci wynik do normy. więcej TSH nie powtarzałam, bo czuję się dobrze i mówił, że nie ma potrzeby.

melenaxoxox lubi tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakocona bardzo Ci dziękuje :* no to mam lekturę na dzisiaj!!!!
    Dzieki!

relgh371crdcdbv2.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo polecam książki z serii Sears. To oni stworzyli Rodzicielstwo Bliskości, on jest pediatrą od 40lat, ona urodziła 8. ich dzieci i jest doradcą laktacyjnym oraz przyjmowała porody. Rzetelnie napisane książki i bardzo ciekawe. Mam cały zestaw :P

jaroszka lubi tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    ja TSH miałam robione tylko w 1. trymestrze. wyszła duża nadczynność [miałam wynik 0,005]. powiedział, że to spowodowane ciążą i jak mi opadanie beta, to mi wróci wynik do normy. więcej TSH nie powtarzałam, bo czuję się dobrze i mówił, że nie ma potrzeby.

Mi gin rownież zlecił tsh w 1 trymestrze i wyszła niedoczynnośc i od razu skierował do endokrynologa, który to przepisał lek euthyrox, aby wyniki były takie jakie powinna mieć kobieta w ciazy. Powiedziała mi, ze to trzeba leczyć, bo jest to niebezpieczne dla płodu. Maluszki przez cały okres ciazy korzystają z hormonów tarczycy matki. Nieleczona niedoczynnością prowadzi do złego rozwoju mózgu dziecka.

relgh371crdcdbv2.png
‹‹ 1269 1270 1271 1272 1273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ