Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
jaroszka, nadczynność w 1. trymestrze jest dość częstym objawem, prawie w każdym kalendarzu ciążowym jest o tym wzmianka. I również o tym, że wracają do normy po spadku bety.
Ja się nie przejmuję, skoro gin się nie przejmował.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 17:44
-
A to akurat dla mnie głupota, że nie zleciła ci badań tych hormonów zanim podała lek. No, ale co kto woli
Dla mnie to powinno być oznaczone, zanim się lek zaczęło przyjmować, czy w ogóle jest potrzeba jego przyjmowania.
Ja nie oznaczałam, gin nie widział potrzeby wysyłania mnie do endo.
"W ciąży [...] TSH, które jest (zwłaszcza w I trymestrze) fizjologicznie obniżone i może być błędnie interpretowane jako patologia."Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 17:47
-
zakocona wrote:jaroszka, nadczynność w 1. trymestrze jest dość częstym objawem, prawie w każdym kalendarzu ciążowym jest o tym wzmianka. I również o tym, że wracają do normy po spadku bety.
Ja się nie przejmuję, skoro gin się nie przejmował.
Kochana ty piszesz o nadczynnosci, a ja o niedoczynności
Widocznie rożnie sie to leczy! Oczywiscie, ze trzeba ufać lekarzowi, bo przecież byśmy zwariowały! -
zakocona wrote:A to akurat dla mnie głupota, że nie zleciła ci badań tych hormonów zanim podała lek. No, ale co kto woli
Dla mnie to powinno być oznaczone, zanim się lek zaczęło przyjmować, czy w ogóle jest potrzeba jego przyjmowania.
Ja nie oznaczałam, gin nie widział potrzeby wysyłania mnie do endo.
"W ciąży [...] TSH, które jest (zwłaszcza w I trymestrze) fizjologicznie obniżone i może być błędnie interpretowane jako patologia."
Zakocona dla niej wystarczył tylko wynik tsh. Kochana nie próbujmy byc mądrzejsze od lekarzy, oni wiedza co robią.
Po za tym to było w lutym....moze i mi zleciła, nie pamietamWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 17:49
-
no to są tak jakby dwie różne choroby, inne leczenie, inne działanie przysadki
ja ufam mojemu ginowi, on ma podejście, że jak jest dobrze, to jest dobrze, dopiero jak coś źle jest, to trzeba interweniować. i widać to po nim, i wizytach u niego
Ja zaszłam w ciążę przy wyniku TSH 0,40 za pierwszym razem. A moja koleżanka od lat lecząca się na niedoczynność zaszła za pierwszym razem przy TSH 300. Dziecko urodziła w pełni zdrowesiostra L miała TSH ponad 3 i zaszła szybko, dziecko również urodziła zdrowe kilka dni temu dosłownie (ona ma też hashimoto i leczy się na to od lat).
edit: no tak, mówiłyśmy o dwóch różnych aktywnościach przysadki, więc ja tam nie wiem, jak się niedoczynność leczy i jak ona tam i skąd się bierze, bo nie mam i się tym nie interesowałamWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 17:54
jaroszka lubi tę wiadomość
-
Hej
Jaroszka moje wyniki glukozy to na czczo: 83
po 1 h - 118
po 2h - 127.
Polkosia i miałaś rację, że błąd glukometru, dosyć duży jednak (z 95 na 83...)
Ale nie jest to dziwne, że ten wynik po 2 h jest wyzszy od tego po godzinie?jaroszka lubi tę wiadomość
-
Ja miałam robione TSH miesiąc temu. Wyszło w normie. Teraz czekam na wyniki krzywej. Mam nadzieję, że też będzie wszystko w porządku. Dziewczyny, Wy co miesiąc macie badania krwi i moczu? Mój lekarz tylko w jednym miesiącu odpuścił badanie krwi, wtedy mocz zawiozłam do analizy.
-
nick nieaktualnyJa przed ciaza mialam tsh w okolicach 2.5, na poczatku ciazy wlasnie dzieki beta hcg spadlo do ok 1.0. Zarowno ginekolog jak i endokrynolog twierdza ze poziom tsh powinien byc w ciazy badany co 3 mce wiec idac za ich rada zrobilam badania po 3 mcach i tsh wynioslo prawie 3 dlatego dostalam leki... Mialam rowniez badane ft3 i ft4 za kazdym razem i to od tych wynikow rowniez zalezy czy jest koniecznosc wlaczenia leczenia. Moja mama ma chora tarczyce wiec ja wole na biezaco sledzic co u mnie bo to moze byc dziedziczne.
-
polkosia wrote:Mi lekarz hormonów tarczycy nie zlecał, bo mówił, że jednego dnia mi wyjdzie niedoczynność, a innego nadczynność - tak hormony w ciąży wariują.
Miska, wyniki dziwne, ale czy to możliwe, że tak często się mylą? Wg mnie zbyt długą przerwę zrobiłaś do pobrania, wyniki są pewnie zafałszowane. Maksymalnie przed glukozą nie można jeść 14h.
w poniedziałek zrobię rano jeszcze raz glukozę zobaczyć wynik na czczo, no i przez te kilka dni posprawdzam sama z glukometrem.Zosia
-
nick nieaktualnyKasia ja krew i mocz mam co miesiac robione
Jaroszka moja endo rowniez twierdzi ze zla praca tarczycy negatywnie wplywa na rozwoj mozgu u dziecka i wcale nie musi sie to objawiac juz po urodzeniu tylko pozniej moze miec problemy z nauka itd. Dlatego moim zdaniem lepiej kontrolowac poziom hormonow i w razie czego wziac tabletkijaroszka lubi tę wiadomość
-
Kasia82 wrote:Ja miałam robione TSH miesiąc temu. Wyszło w normie. Teraz czekam na wyniki krzywej. Mam nadzieję, że też będzie wszystko w porządku. Dziewczyny, Wy co miesiąc macie badania krwi i moczu? Mój lekarz tylko w jednym miesiącu odpuścił badanie krwi, wtedy mocz zawiozłam do analizy.
Miałam w 9tc, pod koniec 17tc, i teraz idę w 26tc. -
Ja miałam TSH robione tylko na początku ciąży, widzę że co ginekolog to inaczej
stokrotka - wg mnie masz wyniki w normiejak ja się cieszę, że krzywa wyszła mi idealnie, nienawidzę pobierania krwi
Krew i mocz robię co miesiąc (w sumie dobrze, bo w razie jakiś infekcji lepiej od razu leczyć). Teraz morfologia mi trochę spadła, choć dalej w normie więc męczę się z robieniem i piciem soków buraczanychWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 18:32
-
Stokrotka nie jestem lekarzem, ale dla mnie jest w normie
nie wyszukuj na sile nieprawidłowości
Cieszę sie, ze juz masz z głowy!
Mocz i. Morfologia mam co miesiąc, bo jestem na clexanie i pod kontrola hematologa, wiec ona musi to widzieć co miesiąc.
Estrella ja co miesiąc powtarzam tsh oraz ft3 i ft4 ostatnio wyszły złe i trzebabylo zmienić dawkę euthyrexu na wyższa biorę 75.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 19:00