X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mi mówiła gin :) ale nie próbowałam :) ale wiem co to znaczy, bo czasem też mnie bolą w nocy ;/

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton, jasne, ale konsultowanie wujka Google z konkretnym problemem to inna kwestia niż wyszukiwanie informacji na temat chorób ogólnie, kiedy nic Ci nie dolega ;)

Agania, ja miałam przykaz, że maksymalnie 12-14h przed pobraniem ostatni posiłek.

agaton lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Dziewczyny w sobotę o 9:00 planuję pójść sobie na glukozę. Do której godziny mogę jeść w piątek?

Najlepiej nie jeść koło 8-10 godzin. Choć każde źródła podają inaczej ;) Ja nie jadłam jakieś 10 i glukoza idealna.

Myślę, że nie ma co się stresować i po prostu ufać swojemu ginekologowi. Jakbym miała sprawdzać wszystko z literaturą, to bym zwariowała, bo każdy artykuł podaje inaczej ;)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, czyli zjem sobie tak około 20:00 i powinno być w porządku. OBY :-)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jadłam 14h, ale to specjalnie przeciagnęłam, bo na kolację jadłam pizzę i piłam słodki napój :P Ale i tak wyszła dość niska na czczo, więc wystarczyłoby też 12h. Po 8h po takiej kolacji raczej bym się nie odważyła :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby agania, trzymamy kciuki :)

Ja jestem dziś mega happy - siostra mojego M. zaoferowała nam swój wózek więc pewnie skorzystamy. Do tego dała nam trzy wory ubranek 56-68 więc nic już nie dokupuje.

30a4z7a.jpg

Dziewczyny, pierzecie ubranka w proszku i płynie, czy sam proszek? Bo różnie piszą i już nie wiem czy kupić też płyn? :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 10:49

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A grrrr ! Napisałam długiego posta i mi skasowało :/

Ja codziennie o 6 biorę euthyrox, mam tak jakby niedoczynność pomimo ft3 i ft4 w normie. Mam problemy hormonalne m.in za wysoki androstendion i prolaktynę.
    Do mojej codziennej apteczki dołączył ostatnio cyclo3fort, lioton 1000, poza tym niorę aspargin, jod, wit D, DHA ;)
    W mojej rodzinie jest wiele chorób autoimmunologicznych, siostra miała nowotwór tarczycy, mama nowotwór macicy, mama i siostra ojca RZS, siostra ojca Hashimoto, babcia Alzheimer, jest tego trochę...
    Co do rogala mam Matherhood (mięciutki) i bardzo sobie chwalę :)
    Ja narzekam na potworne bóle żeber przechodzące na plecy, ale tylko z prawej strony :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 10:47

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja nie jadłam 14h, ale to specjalnie przeciagnęłam, bo na kolację jadłam pizzę i piłam słodki napój :P Ale i tak wyszła dość niska na czczo, więc wystarczyłoby też 12h. Po 8h po takiej kolacji raczej bym się nie odważyła :P

W sumie, to też zależy od tego co się jada wieczorami - ja raczej jem lekkie kolacje :P

polkosia lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim, ty masz ten droższy z motherhood? Bo ja mam ten w kwiatki i jest do niczego :/
    matko boska po raz pierwszy w ogóle widzę taką nazwę jak "androstendion" :P co to w ogóle jest? Jaki miałaś wynik TSH przed ciążą czy w ciąży dopiero ci niedoczynność wyszła?

DHA biorę i ja od 2. trymestru, bo są w Femibionie Natal 2.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leki na tarczycę zaczęłam brać na kilka miesięcy przed ciążą jak próbowali mnie zdiagnozować. Nie pamiętam już jakie miałam tsh, ale chyba naprzemian 4,7 i 5,3 :/
    Mój rogal kupowałam na allegro i płaciłam za niego 139zł więc nie wiem czy to droższa czy tańsza wersja. Kojec w kształcie litery C :)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Paniom :)

Z tą tarczycą to mi się wydaje, że są pewne rozbieżności pomiędzy opiniami ginekologów i endokrynologów. Moi ginekolodzy twierdzili, że wystarczy badać TSH i, że przy zajściu w ciążę warto mieć TSH do 2,5 - mi zawsze wszystko dobrze wychodziło, tylko miałam problemy z zajściem w ciążę i pierwszą ciążę straciłam. I dopiero po kilku miesiącach na sugestię kardiologa (!) poszłam zrobić na własną rękę cały panel badań. Okazało się, że TSH za wysokie, ft3 i ft4 nienajlepsze, do tego przewciała tarczycowe. Jest prawdopodobne, że pierwszą ciążę straciłam przez niedoczynność tarczycy. Ja wierzę endokrynologom i w ciąży jestem utrzymywana na poziomie TSH ok. 1, biorę Letrox 75 i 100 na zmianę. Badanie TSH, ft3, ft4 miałam dotychczas chyba 3 albo 4 razy w ciąży.

Rogal - ja mam pożyczony od koleżanki taki miękki i bardzo mi pasuje. Co prawda mimo spania w nim w zeszłym tygodniu bolały mnie biodra i spojenie łonowe, ale w tym tygodniu mniej chodzę i mniej boli.

A z innych tematów - miałam dzisiaj paskudny sen, że dziecko się nie ruszało. Obudziłam się po 6tej i przez dobre pół godziny czekałam, żeby dał znać. W końcu lekko kopnął i zasnęłam. Za to od rana jest prawie cisza w brzuchu :/ ale raz na jakiś czas smyrnie. Dlatego ja też nie będę raczej liczyć ruchów, mój Synek ma taki tryb, że parę dni świruje, a potem parę dni spokój - chyba bym umarła z nerwów wtedy, że coś jest nie tak...

Blondik lubi tę wiadomość

• jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby skończmy juz ten tarczycowy temat, ok?

Zakocona no wlasnie teraz mam juz dobry poziom tsh, bo biorę leki, po te je biorę zeby obniżyć, bo miałam niedoczynnośc :)

relgh371crdcdbv2.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

Ha no właśnie, muszę się przypilnować co będę jadła w piątek :P żeby nie przesadzić z kaloriami :D

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z ubrankami jest tak, że koleżanka urodziła w poniedziałek córeczkę i już mówi, że te pierwsze ubranka mi odłoży. Wczoraj rozmawiałam z kolei z inną koleżanką, która urodziła w maju i mówi, że nie ma co zrobić z ubrankami po swojej córce i z chęcią mi wyśle żeby się pozbyć. Mojego męża brat ma córeczkę roczną, ale u nich nie zapowiada się jak na razie żeby coś nam dali/pożyczyli, bo już by mówili. A ja nie zamierzam się dopominać, bo jeśli zdecydowaliśmy się na dziecko to znaczy, że stać nas na kupno wyprawki dla dziecka. A oni są raczej tacy (czyt. bratowa), że chciałaby żeby ją prosić o te ubranka :P a ja jestem zdania, że jak chcesz coś komuś dać to to po prostu dajesz i to wychodzi od Ciebie :) więc niech sobie je wsadzi...

Bąbelek lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)

Wredotka - ja też dostanę wózek Roan bo to chyba Roan jest? więc nie kupuję - jeden minus że koła nie są skrętne ale gondola jest bardzo duża i na sezon zimowy będzie super ;). A dostaniesz również fotelik do samochodu? bo ja zastanawiam się nad tym żeby fotelik nowy kupić i widziałam że do niego pasuje maxi cosi (trzeba kupić adapter).

A jesteście w stanie coś powiedzieć o fotelikach maxi cosi?

I zastanawiałam się nad produktami Motherhood bo widziałam że mają dobre opinie: np. rożki :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 11:29

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • melenaxoxox Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ginekolog przepisała mi tabletki na dostarczenie żelaza "Tardyferon" a chodzi o to ze nie wiem jaki jest sens to brać skoro nie mam anemii, a w dodatku tuż przed ciążą robiłam morfologie i mam zbyt wysokie żelazo, także nie wiem co robić... :/

l22nqps6zs1m82ws.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melenaxoxox wrote:
    Dziewczyny ginekolog przepisała mi tabletki na dostarczenie żelaza "Tardyferon" a chodzi o to ze nie wiem jaki jest sens to brać skoro nie mam anemii, a w dodatku tuż przed ciążą robiłam morfologie i mam zbyt wysokie żelazo, także nie wiem co robić... :/

Melena, a jaki masz poziom hemoglobiny ?

relgh371crdcdbv2.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola, moim zdaniem można taniej i ładniejsze rożki np na allegro kupić :)

melena, a przepisała ci żelazo na jakiej podstawie?

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 wrote:
    hej :)

Wredotka - ja też dostanę wózek Roan bo to chyba Roan jest? więc nie kupuję - jeden minus że koła nie są skrętne ale gondola jest bardzo duża i na sezon zimowy będzie super ;). A dostaniesz również fotelik do samochodu? bo ja zastanawiam się nad tym żeby fotelik nowy kupić i widziałam że do niego pasuje maxi cosi (trzeba kupić adapter).

A jesteście w stanie coś powiedzieć o fotelikach maxi cosi?

I zastanawiałam się nad produktami Motherhood bo widziałam że mają dobre opinie: np. rożki :).

Tak, to Roan Marita Prestige. Ja go prowadziłam, koła 14-stki, świetnie daje radę nawet na kiepskich powierzchniach, mnie brak skrętu nie przeszkadzał. Super do czyszczenia, bo to ekoskóra :) Fotelik dostanę i chyba Babies Milo - ten fotelik i tak jest na chwilę, potem trzeba kupić większy i pewnie w ten zainwestujemy.

Ja kupię rogala od Makszki - bardzo podobają mi się te rzeczy z pluszu minky :)

melena - też zażywam Tardyferon od tygodnia - morfologię mam w normie, ale spada z miesiąca na miesiąc. Do tego codziennie sok z buraków :D

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka ciekawostka: w burakach prawie w ogóle nie ma żelaza, tylko sam cukier :)
    Moja hematolog mi powiedziała, ze nie wie po co kobiety w ciazy zajadają sie tymi burakami heh....ja tez pierwsze słyszę!
    Najwiecej żelaza jest w natce pietruszki i wołowinie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 11:41

IviQ lubi tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
‹‹ 1277 1278 1279 1280 1281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ