X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, co do fotelików Maxi Cosi, to dla nas, na podstawie wyników ADAC najlepszy jest Pebble z bazą 2wayfix. Cabriofix z bazą Easyfix co prawda dostał wysokie noty za bezpieczeństwo (5/5) - bardzo niskie ryzyko urazów w zderzeniach czołowych i niskie w bocznych, ale to było w 2007 r. Cabriofix bez bazy moim zdaniem nie ma aktualnych testów. Natomiast Pebble z bazą 2wayfix dostał 4/5, ale testy są znacznie nowsze (2014) i podobnie - bardzo niskie ryzyko w zderzeniach czołowych i niskie w bocznych. Pebble bez bazy ma bardzo niskie ryzyko w zderzeniach czołowych i średnie w bocznych (test 2014).

Mam nadzieję że nic nie przekręciłam, poniżej źródło danych:
    http://www.sklep-tosia.eu/maxi-cosi-pebble_p1451_testy
    http://www.sklep-tosia.eu/maxi-cosi-cabriofix_p35_testy

• zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wołowina, wołowina i jeszcze raz wołowina, a nie buraki :P Ja niestety w ciąży wołowinę toleruję w postaci jedynie mielonej, bo mi inna śmierdzi, więc dietą to sobie średnio mogę żelazo podnieść..

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mi powiedziała, ze to jest naturalne, ze hemoglobina spada w 2 trymestrze ciazy i nie warto sie faszerowac sztucznym żelazem, hemoglobina znowu wzrasta w 3 trymestrze.

relgh371crdcdbv2.png
  • melenaxoxox Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Melena, a jaki masz poziom hemoglobiny ?

w normie.. :/

l22nqps6zs1m82ws.png
  • melenaxoxox Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    ola, moim zdaniem można taniej i ładniejsze rożki np na allegro kupić :)

melena, a przepisała ci żelazo na jakiej podstawie?

właśnie tego nie wiem bo jedyne co zauważyła źle w wynikach to bakterie w moczu :/

l22nqps6zs1m82ws.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    wołowina, wołowina i jeszcze raz wołowina, a nie buraki :P Ja niestety w ciąży wołowinę toleruję w postaci jedynie mielonej, bo mi inna śmierdzi, więc dietą to sobie średnio mogę żelazo podnieść..

Wołowinka i zielone warzywka głownie natka....ja sobie robię koktajle z natki i np jarmuzu , a zeby było słodkie dodaje banany i cytrynę :)

relgh371crdcdbv2.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Taka ciekawostka: w burakach prawie w ogóle nie ma żelaza, tylko sam cukier :)
    Moja hematolog mi powiedziała, ze nie wie po co kobiety w ciazy zajadają sie tymi burakami heh....ja tez pierwsze słyszę!
    Najwiecej żelaza jest w natce pietruszki i wołowinie!

Nigdzie nie napisałam, że buraki mają dużo żelaza. Moja znajoma - nie będąc w ciąży - miała praktycznie anemię i przez pół roku była na diecie wysokoburaczanej. Po tym czasie wyniki morfologii idealne :) Także coś w tych burakach musi być. Ja mieszam buraki z marchwią i jabłkiem - uważam, że na pewno nie zaszkodzi, wg mnie naturalne witaminy. Nie wiem po co od razu taki atak :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 11:46

~Rewianka~, Blondik lubią tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melanka to ja juz zgłupiałam.....nie wiem na jakiej podstawie dostałaś żelazo....ja bym sie skonsultowała jeszcze z innym lekarzem.....strasznie to dziwne....

melenaxoxox lubi tę wiadomość

relgh371crdcdbv2.png
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie wróciłam z basenu, ratowników było tyle co osób pływających ( moczących sie ) czyli 4, ale chyba jacyś wolontariusze bo na moje oko wyglądali 15-16 lat maks - aż strach się topic :P dziś przepłynełam 36 długości basenu :D

jaroszka lubi tę wiadomość

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
  • melenaxoxox Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Melanka to ja juz zgłupiałam.....nie wiem na jakiej podstawie dostałaś żelazo....ja bym sie skonsultowała jeszcze z innym lekarzem.....strasznie to dziwne....

nie będę tego brać dopóki nie powtórzę badań

l22nqps6zs1m82ws.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona - no pewnie masz rację z tym allegro :), ostatnio w smyku widziałam rożki z Motherhood i jakościowo wydały mi się ok wiec się nimi zainteresowałam :)

Wredotka - ja dostanę Roan Marita i fotelik również Millo więc mamy podobny zestaw ;).

onka - bardzo dziękuję!!! :) a może orientujesz się o terminy przydatności fotelików? bo ten co ja dostanę już pewnie ma z 4-5 lat i coś mi się obiło o uszy żeby stosować foteliki do 5 lat?? czy to może jakaś ściema??

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Nigdzie nie napisałam, że buraki mają dużo żelaza. Moja znajoma - nie będąc w ciąży - miała praktycznie anemię i przez pół roku była na diecie wysokoburaczanej. Po tym czasie wyniki morfologii idealne :) Także coś w tych burakach musi być. Ja mieszam buraki z marchwią i jabłkiem - uważam, że na pewno nie zaszkodzi, wg mnie naturalne witaminy. Nie wiem po co od razu taki atak :D

Wredotka no i poraz kolejny moj post został zle odebrany, Wredotka przepraszam, gdzie Ty widzisz atak?
    Czy któraś z dziewczyn uważa, ze ja zaatakowałam nowa koleżankę?

Podzieliłam sie jedynie pewna ciekawostka, a na dodatek sama przyznałem, ze pierwsze słyszę, ze w burakach prawie w ogóle nie ma żelaza....

Rany dziewczyny chill out....

relgh371crdcdbv2.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wredotka, nikt tu nie atakuje. Anemię miała siostra L w ciąży i wyciągnęła ją dietą (bo musiała wyciągnąć, żeby rodzić w domu), ale jakby miała pić sam sok z buraków, to by dupa a nie wyniki poprawiła. Zresztą wszędzie trąbią, że żelazo najlepiej z czerwonego mięsa jest wchłaniane ;)

oto jej tabelki:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/94054d1a0ecb.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b18c56f02478.jpg
    jakoś buraków tutaj nie ma ;)

melena, nie wiem na jakiej podstawie ci przepisała to żelazo, ale ja bym nie brała, jakbym powodu do brania nie miała. Po co się faszerować czymś, co nie jest organizmowi potrzebne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 11:56

jaroszka, lili_madlen lubią tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ostatniej wizycie miałam lekko zaniżone wyniki krwi. Lekarz mi powiedział żebym profilaktycznie brała co 2 dzień Tardyferon , zresztą tak jest też na ulotce, że profilaktycznie w III trymestrze. Nawet nie wiem ile kosztował, bo dostałam za darmo :) od lekarza i to z NFZ - byłam w szoku.
    Cos w tych burakach jednak jest, bo mi pomagały przy niedokrwistości, teraz też bym pila ,ale smak mnie odrzuca (te smakowe zachcianki)
    Z marchwią trzeba uważać.
    a to skopiowane o burakach:
    " To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy - już 200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania."
    "Buraki a anemia (niedokrwistość)
    Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków.
    Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest wiele świadectw osób, które pokonały niedokrwistość pijąc codziennie świeżo wyciśnięty sok z buraka. "

~Rewianka~, Wredotka lubią tę wiadomość

• jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat_alia wrote:
    właśnie wróciłam z basenu, ratowników było tyle co osób pływających ( moczących sie ) czyli 4, ale chyba jacyś wolontariusze bo na moje oko wyglądali 15-16 lat maks - aż strach się topic :P dziś przepłynełam 36 długości basenu :D

Natalia i jak Ci sie pływa z brzuchem ? Szacun 36 basenów???
    Tez chce sie przejść :)

relgh371crdcdbv2.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka wrote:
    Wredotka no i poraz kolejny moj post został zle odebrany, Wredotka przepraszam, gdzie Ty widzisz atak?
    Czy któraś z dziewczyn uważa, ze ja zaatakowałam nowa koleżankę?

Podzieliłam sie jedynie pewna ciekawostka, a na dodatek sama przyznałem, ze pierwsze słyszę, ze w burakach prawie w ogóle nie ma żelaza....

Rany dziewczyny chill out....

Ale ja jestem spokojna, po prostu wytłumaczyłam, że nigdzie nie łączyłam buraków z żelazem. A ten "atak" napisałam z przymrużeniem oka, także luzzzz ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 11:57

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melenaxoxox wrote:
    nie będę tego brać dopóki nie powtórzę badań[/

Pewnie, ze tak! Nic nie bierz.

relgh371crdcdbv2.png
  • jaroszka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Ale ja jestem spokojna, po prostu wytłumaczyłam, że nigdzie nie łączyłam buraków z żelazem. A ten "atak" napisałam z przymrużeniem oka, także luzzzz ;)

Ok spox :D

relgh371crdcdbv2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, co do tych 5 lat to ja tylko słyszałam, że chodzi o to, że po tym czasie materiały w foteliku się starzeją i mogą nie dawać takiego poziomu bezpieczeństwa.

Poczytaj sobie też tutaj, jest sporo odpowiedzi na pytania dot. fotelików: http://fotelik.info/pl/faq/

ola.321, polkosia lubią tę wiadomość

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    wredotka, nikt tu nie atakuje. Anemię miała siostra L w ciąży i wyciągnęła ją dietą (bo musiała wyciągnąć, żeby rodzić w domu), ale jakby miała pić sam sok z buraków, to by dupa a nie wyniki poprawiła. Zresztą wszędzie trąbią, że żelazo najlepiej z czerwonego mięsa jest wchłaniane ;)

oto jej tabelki:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/94054d1a0ecb.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b18c56f02478.jpg
    jakoś buraków tutaj nie ma ;)

melena, nie wiem na jakiej podstawie ci przepisała to żelazo, ale ja bym nie brała, jakbym powodu do brania nie miała. Po co się faszerować czymś, co nie jest organizmowi potrzebne?

Tylko ja nigdzie nie pisałam, że łączę żelazo z burakami. U mnie koleżanka wyciągnęła dietą buraczaną anemię więc pisałam z czyjegoś doświadczenia :) Ale każdy organizm jest inny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 12:02

lprkg7rfsh1vaeeq.png
‹‹ 1278 1279 1280 1281 1282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ