X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewwiel, troszkę namieszałaś... jak masz chorą tarczycę, często objawy sa "utajone", jej złe funkcjonowanie i to jak "sama wyniszcza" organizm pokażą dopiero wyniki badań. I nie bez powodu sa te normy, własnie dlatego, że wiadomo jakie szkody tarczyca może spowodować przy danych parametrach... A skoro wiadomo, że zła parac tarczycy negatywnie wpływa na rozwój dziecka to tym bardziej trzeba dbac o to, aby wynik był jak najlepszy. Badać krew, brać hormony, a nie wykręcać się w miarę dobrym samopoczuciem.

Ja też kolejna noc mam bezsenną... Obudził mnie Jacek jak wracał zpracy i już nie umiałam zasnąć. Nie wiem kto głośniej chrapał on czy Rufi...

Pozostało mi 100 dni do porodu! Aaaa!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 09:20

zakocona, madu, ~Rewianka~, jaroszka, ZakręconaOna, Bąbelek lubią tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie ewwiel tak jak piszesz, podwyższone tsh lub obniżone jest tylko sygnalem dla lekarza, aby zbadać ft3 i ft4 i na tym opiera sie diagnozę i leczenie, a nie po samym tsh
    Ja np w pierwszym trymestrze mialam niskie TSH i 3 razy miałam kontrolowane tsh i 2 razy ft3 i ft4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 09:18

jaroszka lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaroszka, 0,5 masz? to gdzie ty masz niedoczynność?

green, ja mam rogal. Do dupy jest. Nie wiem, może mam zły kupiony, bo np jaroszka ma inny, ale ja i polkosia mamy twardy i nie daje się na tym spać.
    Ja jakoś nie mogę się wybrać na basen. Ciągle mam przed oczami grzyba, którego złapałam po basenie na udzie :/ Jakoś nie uśmiecha mi się leczyć na to podczas ciąży..

Fresh, zajrzałam do twojego pamiętnika. Magnez biorę, nogi mnie nie bolą dzięki temu zbytnio (co ty za magnez pijesz? bo większość to suplementy g dające. Mój gin mówił, że Magne B6 to jedyne coś wartościowego), ale nie wiem czy to ma jakkolwiek pomóc na ból bioder, bo ciężar brzucha leżąc na boku, na nich właśnie spoczywa.
    a ups, czytałam post z 07.07, a nie 06.07.
    Ja nie mogę spać z podwójną poduszką pod głową, bo to niezdrowe dla kręgosłupa, który i tak jest obciążony w ciąży. My śpimy na poduszkach profilowanych i termoelastycznych. Inaczej boli kark i niepotrzebnie się wprowadza napięcie w tamte rejony. Spałam z poduszką ciążową pod nogami, jak mnie koszmarnie nogi bolały, g dawało. Dopiero jak magnez zaczęłam łykać, to bóle prawie całkowicie minęły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 09:36

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w temacie tarczycy jestem totalnie zielona, ale lekarzom nie ufam nigdy, nawet najlepszym. Trzeba samemu dbać o siebie, a nie zrzucać odpowiedzialność na lekarzy. Wiadomo, są rzeczy na których się nie znamy, ale warto nieraz poczytać coś, wnikliwie siebie obserwować i kwestionować wszystko co lekarz mówi ;)

Cięgle piszemy różne opinie na różne tematy ginekologiczno-ciążowe, bo każdy lekarz uważa "po swojemu", więc oni wszystkich rozumów nie pozjadali :)

Kiedyś lekarze byli przekonani, ze antybiotyki to cud wynalazek i każdemu na wszystko dawali. Mój tato od dziecka był faszerowany, bo jego mama ufała lekarzom. Takie miał później powikłania, że chorował całe życie i zmarł w wieku 55 lat...
    Bierzmy sprawy swojego zdrowia w swoje ręce, niestety nikt inny o nas nie zadba tak, jak my sami :)

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja juz nie wiem, nie rozumiem. Czemu wiekszosc dziewczyn bierze leki przy tsh 2,5- bo za duzo, ma byc okolo 1, a lekarz nawet ft3 i ft4 nie zbada.
    Mi sie obrywa za kazdym razem, gdy mowie, ze mam tsh 3-3,5 a ft4 i ft3 w normie. I to wlasnie z tego wzgledu, ze z kazdej strony mnie wszyscy strasza, to ide do endo. Moja pani gin uwaza, ze wyniki sa ok-kontrola co 4 tygodnie tsh i ft4. Nie wiem juz sama... :/

Kurcze jak z rogalem nie bede mogla spac, to ja juz nie wiem, chyba sie zaplacze:(

Ja na basen chodzilam w sumie w zimie regularnie. Nigdy niczego nie zlapalam. Ale jak znajomi wzieli kota ze schroniska, to zarazili mnie, meza, siebie, mojego kota grzybem wlasnie, to bylo 2,5 roku temu ;P o dziwo kota w tydzien wyleczylismy, a sami to chyba ze 4 tygodnie sie meczylismy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 09:28

• Blondik Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a twoja gin jest endokrynologiem?

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • ewwiel Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chcesz to mogę ci jaroszka podesłać troche info o leczeniu tarczycy. W Polsce jest wieke osob, ktore lecza sie na wlasna rękę. Będę sie zastanawiala nad innymi lekami zagranicznymi jak tylko zakoncze karmienie.
    Mi w najlepszym w Polsce Instytucie Onkologii Endokrynologicznej w Gliwicach, zalecano to co mówili mi inni endokrynolodzy w Polsce. A jak zapytalam o iinnej wyjście z mojej sytuacji, to powiedzieli, ze owszem jest, powiedzieli co i jak, ale dodali, ze Polskie standardy leczenia sa takie i takie, dlatego zalecają kolejna operacje itp. Kolejnej operacji sie nie poddalam i planuje leczenie na własną rękę.
    A jesli chodzi o tarczyce matki a rozwój plodu. W pierwszej ciąży nie zlecono mi badania TSH, a ja nie miałam takiej wiedzy, jaka mam teraz, żeby się tego dopominać skoro czułam się idealnie. Teraz po tylu latach moje dziecko ma problemy w nauce, gdzie w rodzinie nigdy takich problemów nie bylo, wiec nie mam pojęcia po kim moglaby to odziedziczyć. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze być może już wtedy miałam niedoczynność, ktora doprowadziła do powstania guza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 09:35

klz9zbmhhlezszdo.png

jox6io4puam380xd.png
  • miska2503 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mi się bardzo dobrze śpi na rogalu ale ja twardego nie mam, czasem mnie boli biodro ale to już przed ciążą miałam lekarz mi mówił, że w przyszłości grozi mi operacja biodra.

Zosia
    l22ndf9he4ul08c3.png
  • ewwiel Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, ale w moim przypadku wyniki badan miescily sie w widelkach a tarczyca i tak funkcjonowała zle. Dopiero po wielu latach lekarze sie ocknwli jak pojawił się guz.

klz9zbmhhlezszdo.png

jox6io4puam380xd.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Fresh, zajrzałam do twojego pamiętnika. Magnez biorę, nogi mnie nie bolą dzięki temu zbytnio (co ty za magnez pijesz? bo większość to suplementy g dające. Mój gin mówił, że Magne B6 to jedyne coś wartościowego), ale nie wiem czy to ma jakkolwiek pomóc na ból bioder, bo ciężar brzucha leżąc na boku, na nich właśnie spoczywa.
    a ups, czytałam post z 07.07, a nie 06.07.
    Ja nie mogę spać z podwójną poduszką pod głową, bo to niezdrowe dla kręgosłupa, który i tak jest obciążony w ciąży. My śpimy na poduszkach profilowanych i termoelastycznych. Inaczej boli kark i niepotrzebnie się wprowadza napięcie w tamte rejony. Spałam z poduszką ciążową pod nogami, jak mnie koszmarnie nogi bolały, g dawało. Dopiero jak magnez zaczęłam łykać, to bóle prawie całkowicie minęły.
    Gin powiedział mi, że ten w płynie jest bardziej przyswajalny - ale ja już miałam kupione świeże opakowanie magnezu w tabletkach, dlatego go biorę w tabletkach, nie piję :) Co do poduszek, kręgosłup mnie nie boli, więc u mnie póki co działa :)

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zrzucam żadnej odpowiedzialności na lekarza. Po prostu skoro się BARDZO dobrze czuję, to po co mi te badania? Przy TSH 3 czuję się super i nie widzę sensu kłucia się co miesiąc. Same widzicie - ile osób, tyle opinii. Jeden powie, że 3 w ciąży jest spoko, a inny już wdroży leczenie.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdybym tak czytała w internecie czy encyklopediach, to okazałoby się zaraz, że na raka umieram i w ogóle powinnam już się do trumny położyć. Sugerowanie się informacjami w necie, jeśli chodzi o zdrowie to najgorsze co może być...

zakocona, jacusianka, jaroszka lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StyczniowaNadzieja wrote:
    Na wszelkie dolegliwosci bólowe kręgosłupa itp. w ciąży polecam taping rehabilitacyjny. Jest to rodzaj plastrowania (widoczne np. u siatkarzy takie kolorowe plastry często maja np na barku. Metoda ta jest całkowicie bezpieczna i skuteczna niemalże natychmiast po przyklejeniu takiej aplikacji. Jedyny minus - nie zrobicie tego samodzielnie, trzeba udac się do fizjoterapeuty który posiada odpowiednie przeszkolenie/kursy. Ceny aplikacji są rózne zależą od wielkości aplikacji i miejsca oraz od ilości zużytego plastra, trzeba się liczyć z kosztem około 10 do nawet 50zł, taka aplikacja przy dobrych plastrach trzyma się nawet tydzień, normalnie się w tym kąpiemy i funkcjonujemy :)
    Styczniowanadzieja mam kolege fizjoterapeute ktory nie poleva w ciazy tych "plastrow" mowil ze jedynie masaze wchodza w gre.. ja juz sie w to bawilam przed ciaza bo mialam bole i faktycznie pomagaly dopoki nie zmienilam rolki i uczulilam sie na klej z nich :(
    Jade dziewczynki szukac pasa ciazowego ortopedycznego gdzies po sklepach medycznych a jak nie to pojade w nocy na ip bo nie wytrzymam bol nie odpuszcza do tego mrowi mi cala noga eh i do tego znowu upal sie robi :(

relgrl68722yz04m.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale czemu ewalika, nie pójdziesz na masaż tylko na IP od razu? Przecież to można wymasować również..

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    jeśli chodzi o rogala to ja mam miękkiego i jest idealny żeby ułożyć go sobie między nogami i pod brzuch żeby nie ciągnął. Na początku średnio mi pasował, a teraz jak się męczę w nocy to od razu po niego sięgam. Z racji upałów używam go na zawołanie, bo to niestety kolejna rzecz która mnie grzeje w nocy ;/
    Co do tarczycy, mi lekarz też nie zlecił żadnych badań, ani jak się staraliśmy, ani jak zaszłam w ciąże. I teraz nie wiem czy to dobrze czy źle?

IviQ lubi tę wiadomość

iv09hdge6yql001e.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To powiedzcie mi dziewczyny ile ten stosunek tych hormonów ma wynosić? kiedyś badałam tarczycę i sprawdzę z ciekawości :)

Polkosiu, nie chodzi mi o wyszukiwanie sobie chorób, ale dla przykłądu, ja po 13 latach walki z trądzikiem u dermatologów wyleczyłam się sposobem znalezionym na internecie - maseczką z cebuli, dietą oczyszczającą i zdrowym dożywianiem. Wszystko wyczytałam w inetrnecie, bo żaden lekarz takich zaleceń nie da pacjentowwi. Krosty zniknęły jak ręką odjął. A lekarz mi przypisał już retinoidy w końcu, bo nic nie pomagało. Leczenie wg standardowej medycyny, to tabletki, które na jedno pomagają a na drugie szkodzą. Wiadomo są sytuacje, kiedy trzeba wziąć tabsa, ale dla mnie to ostateczność. Zawsze szukam przyczyny jakichś dolegliwości, bo osłabia mnie jak lekarz mówi "taka pani uroda"...

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bólu bioder i pleców moja gin poleca albo masaże ( ale tylko masazystę , który ma doświadczenie w masowaniu ciężarnych-nawet jakieś nazwisko mi gdzieś podała), albo: połozyć się na podłodze, przed sobą wziąć krzesło i połozyc nogi na krzesletak, aby w koloanach był kąt prosty i między udami a tułowiem... hmmm:) nie umiem tego wytłumaczyć ;)

edit: zmienia mój rysunek ;/
    https://www.google.pl/search?q=le%C5%BCenie+przy+krze%C5%9Ble&espv=2&biw=853&bih=399&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xS-eVeT0IKLVygOR17fwDQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=2.25#imgrc=WBHwMBy3S5r-DM%3A

mniej więcej tak, tylko pamiętajmy o katach prostych:)

aaa...no i to ćwiczenie jest dla tych, które jeszcze mogą oddychać leżąc na wznak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 10:26

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa, myślę, że zamiast się zamartwiać czy źle czy dobrze, to zaufaj ginowi. Jak widać właściwie każdej gin zaleca co innego. Jeden bada krew+mocz co wizyta, inny krew tylko 3x na ciążę, jeden bada szyjkę przez USG, inny tylko palcami. Zwariowałybyśmy, jakbyśmy każda z każdą się porównywała ;)

Stanik zdjęłam. Nie dałam rady :/

jacusianka, a jak to ma na ból bioder pomagać? Bo ja na ból bioder kręcę nimi, siadam w szerokim rozkroku na kolanach (tak jak do pozycji dziecka) i rozciągam je. Sama sobie masując okrężnymi ruchami lub się bujam siedząc na tyłku (nie wiem jak to opisać).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 10:31

aanaa, jaroszka lubią tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczęsliwa mamusiu - dziękuję za przepis na chałkę :)

szczesliwa_mamusia21 lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w sobotę o 9:00 planuję pójść sobie na glukozę. Do której godziny mogę jeść w piątek?

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
‹‹ 1276 1277 1278 1279 1280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ