Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
PePePe wrote:Wiele kobiet wcale jej nie ma, ale latwo wmowic lekarzowi, ze sie ja ma
Poza tym, latwiej "zalatwic" zaswiadczenie od psychiatry niz ciecie na zyczenie w szpitalu panstwowym.
madu, dla mnie takie rzeczy powinien wystawiać lekarz ginekolog-położnik, a nie psychiatra. Skoro jeden nie uważa, że to jest przyczyną do kolejnego cc, to powinno się to skonsultować z kolejnym i najlepiej jeszcze jednym, i dostać zaświadczenie od odpowiedniego lekarza, a nie psychiatry, który nie ma nic do tej sprawy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 15:31
-
Jacusianka boże ... Miałam taki przypadek z koleżanką z klasy jak chodzilam do 6 klasy podstawówki . Zasnęła dziewczynka 12 letnia i się nie obudzila juz .
to takie przykre ...
Madu Ja tez bym mimo wszystko cos z tym zrobiła.madu lubi tę wiadomość
-
zakocona wrote:Więcej o tokofobii tutaj: http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-o-porodzie/Tokofobia.html
I mam rozumieć, że zwężenie macicy powoduje, że się jest chorym psychicznie, czyt ma się fobię? Dla mnie absurd. Rozumiem, że ginekolog inny wystawi zaświadczenie, że jest to wskazanie do cc, ale żeby lecieć do psychiatry po lewe zaświadczenie, to sorry, ale dla mnie nieporozumienie jakieś.
Oczywiscie, ze tak. Zwezanie macicy to samoistne wskazanie do cc i nie wymaga zaswiadczenia od psychiatry o istnieniu tokofobii. Jedno i drugie to zupelnie inne schorzenie, zupelnie od siebie niezalezne. Lekarze odsylaja do psychiatry, bo wiedza jak latwo takie zaswiadczenie zalatwic. On ma w aktach pacjentki, nie musi wnikac czy tokofobia jest czy nie a nie on podjal decyzje o wskazaniu. -
IviQ wrote:JAroszkoa no lekarze nie tacy spokojni włąśnie, ale jeszcze tydzień luzu mi dali z uprzedzeneimże mam sie nastawić na o że w każdej chwili pod nóż mogę trafić i już ze szpitala nie wyjdę....
Wiedzma ja mam takie bóle od przedwczoraj:/
Asieńska a jakiemasz to cisnienie???
Blondik tzrymaj się...przytulam mocno -
zakocona wrote:Cięcia na życzenie nie powinny mieć dla mnie miejsca w szpitalu państwowym. I załatwić nie powinno być w cudzysłowie, bo wmawianie lekarzowi zaburzenia nerwowego jest dla mnie conajmniej niepoważne.
Dlaczego ciecia na zyczenie nie powinny miec miejsca w panstwowym szpitalu? -
PePePe wrote:Oczywiscie, ze tak. Zwezanie macicy to samoistne wskazanie do cc i nie wymaga zaswiadczenia od psychiatry o istnieniu tokofobii. Jedno i drugie to zupelnie inne schorzenie, zupelnie od siebie niezalezne. Lekarze odsylaja do psychiatry, bo wiedza jak latwo takie zaswiadczenie zalatwic. On ma w aktach pacjentki, nie musi wnikac czy tokofobia jest czy nie a nie on podjal decyzje o wskazaniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 15:35
-
PePePe wrote:Dlaczego ciecia na zyczenie nie powinny miec miejsca w panstwowym szpitalu?
Blondik, ZakręconaOna, agaton, WiedźmaMaKota lubią tę wiadomość
-
a ja uwazam, że wszystko jest dla ludzi...i jak kobieta chce cesarkę to niech ją ma. To jej dziecko, jej ciało i jej sprawa. ale jak to ma być na zasadzie widzi mi sie, to niech wprowadzą opłaty za tę 'przyjemność'. a wskazania swoją droga...
zakocona, psychitra nie patrzy na miednice, macice, ciśnienie i nne takie tak, tylko na odbiór przez pacjentkę całej sytuacja i na tej podstawie moze wystawic zaświadczenie... moze być że ktos ma fobię po poprzednim porodzie i to jest ok takie zaświadczenie. Ale bywa że faktycznie wydawane jest tak o bo inny lekarz sie waha.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 15:38
Blondik, Magnosia lubią tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
madu, ale właśnie o tym mówię. Widzimisię powinno być płatne, wskazania to wskazania. A kombinacje i kłamanie lekarzowi, że ma się jakąś chorobę, żeby cc mieć, powinno nie mieć miejsca. A zaświadczenia do cc powinien wystawiać gin, który cokolwiek na temat pacjentki i jej ew wskazań do operacji wie, a nie ktoś, kto się w ogóle nie orientuje nie tylko w temacie pacjentki, ale całej ciąży itp
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 15:38
-
zakocona wrote:ale dlaczego ma być zaświadczenie o cc od PSYCHIATRY, który g się na porodach, ciąży itd zna?! Skoro zwężenie macicy jest samoistnym wskazaniem do cc, to dlaczego zaświadczenia tego nie wystawi odpowiedni lekarz, a nie psychiatra?
W przypadku schorzenia typu zwezanie macicy owszem powinien decydowac lekarz ginekolog. Ale w przypadaku tokofobii powinien to robic psychiatra,bo ginekolog nie zna sie na schorzeniach psychicznych. Tak samo jesli dotyczy to kwestii ortopedycznych,okulistycznych czy jakichkolwiek innych- po to sa specjalizacje aby dany lekarz wydawal stosowne zaswiadczenia. W tym przypadku lekarz zasugerowal wg mnie najprostszy sposob zlatwienia cc, jednoczesnie dajac na takie zachowania przyzwolenie.madu, agania lubią tę wiadomość
-
Asieńka_86 wrote:Dzis rano 150\100, ale codziennie mniej wiecej tyle samo i to mimo lekow.
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
zakocona wrote:Więcej o tokofobii tutaj: http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-o-porodzie/Tokofobia.html
I mam rozumieć, że zwężenie macicy powoduje, że się jest chorym psychicznie, czyt ma się fobię? Dla mnie absurd. Rozumiem, że ginekolog inny wystawi zaświadczenie, że jest to wskazanie do cc, ale żeby lecieć do psychiatry po lewe zaświadczenie, to sorry, ale dla mnie nieporozumienie jakieś.
Rany dziewczyny juz pisałam, pierwsze cc mialam z powodu zwężenia miednicy i na karowej nie bylo problemu.
Wskazaniem do cc jest juz fakt przebycia jednego cc, a juz nie mówiąc o zwężeniu miednicy i w innym szpitalu by to uznali, ale nie na karowej. Na karowej uznają, ze przy zwężeniu miednicy można próbować rodzic, ale jest to bardzo ryzykowane. Dlatego ten lekarz poradzil mi, abym zalatwila sobie skierowanie od psychiatry, bo to juz pewne na 100%.polkosia, Fatim, Magnosia, agania lubią tę wiadomość
-
zakocona wrote:Bo widzimisię kobiety nie powinno być opłacane z państwowych składek. Jak rodzić naturalnie nie chce, to niech płaci prywatnie.
Nie zgodze sie z Toba,bo koszt ciecia i pobytu pacjentki w szpitalu po nie przewyzsza kosztu takiej pacjentki w przypadku porodu naturalnego. Skladki kazdy z nas z zasady oplaca takie same i powinien miec dostep do wszelkich mozliwych form leczenia szeroko pojetego. Poza tym, nie zgodze sie z tym, ze powinno sie odgornie kobiecie narzucac forme porodu, bo dla kazdej znaczy to co innego i kazda powinna miec prawo decydowania o swoim ciele.Fatim, agania, Marcia28 lubią tę wiadomość
-
PePePe wrote:W tym przypadku lekarz zasugerowal wg mnie najprostszy sposob zlatwienia cc, jednoczesnie dajac na takie zachowania przyzwolenie.
madu, ok, ja rozumiem, że ktoś ma tę fobię i się naprawdę porodu boi. To zupełnie inna sytuacja jednak wg mnie. I taka jest oczywiście ok. -
Ja też uważam, że kobieta powinna sama móc zdecydować czy chce cc czy chce rodzić naturalnie. Choć z drugiej strony zgadzam się z zakoconą. Nie rozumiem tylko takich sytuacji, jak pisze Agatka - ma wskazanie do cc i musi iść do psychiatry po zaświadczenie? Paranoja
Agatka, chodzisz prywatnie czy na nfz? Ja bardzo chcę rodzić naturalnie, ale jeżeli ciąża będzie przenoszona, a dziecko duże, raczej zdecyduje się na cesarkę - nie chcę ryzykować zdrowia dziecka, a wywoływanie porodu mnie przeraża (i jaki to niby wtedy jest poród naturalny?).
Mika - mała waży w porządku, mój dokładnie w tym samym tygodniu ważył 1900g
Ivq - a jaki sprzęt ma Twój gin? Bo od tego bardzo zależy pomiar. Na nowocześniejszym i przy dokładnych pomiarach wyniki są zdecydowanie dokładniejsze. W każdym razie, nie martw się, tak jak dziewczyny piszą, do 0,5kg zdarzają się pomyłki.
Współczuję zaparć albo biegunek. Ja codziennie biorę 2 tabletki Tardyferonu i nie mam problemu ani w jedną ani w drugą stronę. Także może zależy od diety i organizmu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 15:45
polkosia lubi tę wiadomość