Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
paula1 wrote:Kasia ja jestem rocznik 83. A te badania prenatalne które ja będę miała są bezpieczne bo je się z krwi robi. Chyba że coś wychodzi z nich to kieruje się na te już mniej bezpieczne.
No nie wiem u mnie zapisał żeby zrobić. A rzeczywiście między 11 a 13 tyg bada się przeziernosc karkowa i to jest to usg prenatalne tez
Rozumiem, myślałam, że to te bardziej inwazyjne lekarz Ci zalecił. Dlatego się trochę zdziwiłam i nieco przestraszyłam. Te z krwi to są bezpieczne. Ciekawa jestem czy mój lekarz też będzie mi kazał je zrobić. Jutro mam pierwszą wizytę, ciekawa jestem, co mi powie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 13:14
paula1 lubi tę wiadomość
-
BATTINKA wrote:A u mnie mój dr prowadzący zawsze robi badanie prenatalne ok 250 zl kosztują i jak rodzilam córcie mając lat 25 tez miałam te badanie robione oczywiście odpłatnie ale wiem ze kobiety po 35r mogą mieć na NFZ.
Ja bym się zawsze na takie badanie pisała dla spokojności.
No widzisz Battinka takie młode jeszcze jesteśmyWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 13:18
BATTINKA lubi tę wiadomość
Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09. -
Kasia82 wrote:Rozumiem, myślałam, że to te bardziej inwazyjne lekarz Ci zalecił. Dlatego się trochę zdziwiłam i nieco przestraszyłam. Te z krwi to są bezpieczne. Ciekawa jestem czy mój lekarz też będzie mi kazał je zrobić. Jutro mam pierwszą wizytę, ciekawa jestem, co mi powie.Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09.
-
Dziewczyny ja zaraz padnę na zawał. Właśnie się dowiedziałam, że brałam przez cały okres ciąży kwas foliwy 0,2mg zamiast 0,4, bo takie tabletki mi dała farmaceutka. Dopiero dzisiaj w 7tygodniu wzięłam 2 tabletki kwasu foliowego po 0,2mg kuzwa czy ja musze miec ciagle przygody od samego poczatku ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 13:34
-
ja 26.01 zrobiłam test (pozytywny)
27.01 beta
29.01 beta (wzrost)
1.02 dostałam krwawienia i miałam USG - pęcherzyk
10.02 drugie USG - było serducho
24.02 mam trzecie USG [8t2d]
Więc wydaje mi się, że dość szybko wszystko widaćagania lubi tę wiadomość
Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków... -
paula1 wrote:Kasia to może za tydzień albo dwa będziesz miała usg, zeby już serduszko zobaczyć
Paula, nawet nie wiesz, jak na to czekam. Wtedy, w 6 tyg. i 4 dniu już widziałam. Trochę się boję i ostatnio albo śpię cały czas, albo cierpię na bezsenność. Trochę mi ciąży ta tajemnica, ale wiem, że bezpieczniej byłoby poczekać z mówieniem rodzinie i w pracy. W pierwszej ciąży na początku wszyscy szybko się dowiedzieli, bo byłam na zwolnieniu i brałam leki na podtrzymanie. Oby tym razem było dobrze, czego i Wam życzę.paula1 lubi tę wiadomość
-
Fatim ja biorę 0,4mg
taka ciekawostka:
Aby dostarczyć rekomendowaną dawkę kwasu foliowego, czyli 400 μg, kobieta w ciąży musiałaby codzienne spożywać ok. 1 kg szpinaku.Kasia82 lubi tę wiadomość
Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków... -
Fatim wrote:Tak chodziło mi o 0,2mg myślicie, że te kolejne 0,2mg mogłam dostarczać z jedzeniem ? Ale jestem zła
Myślę, że przy Twojej diecie na pewno A 0,2 to już 100%, więc nie martw się. Zwiększ sobie teraz i będzie OK!Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Nynusia wrote:Mnie mówił ze ok 12 13 tygodnia
A czy konieczne nie wiem podobno wtedy można wykryć wady u dzidzia
Ja wyciągnęłam swoje stare usg i przezierność karkową miałam mierzoną w 10 tyg. i 6 tyd., o ile mówimy o tym samym badaniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 13:40
-
Brałam Prenatal dość długo, ale niestety zaczęłam po nim wymiotować. Dosłownie 2-3 minuty po łyknięciu tabletki. Czytałam, że dużo dziewczyn ma po nim mdłości i odstawiłam. Może organizm stwierdził, że już dość witamin i nie trzeba dodatkowo brać i sam odrzucał? W Prenatalu są duże dawki. Teraz biorę Selecta Pregna 1. Mój gin mówił mi też o tych kwasach DHA, ale one są niby potrzebne dopiero od 2 trymestru Więc na razie nic nie kupuję i zużyję to, co mam.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Fatim nic się nie bój. Na pewno wszystko będzie dobrze. Częśc kwasu foliowego dostarczamy przecież razem z pożywieniem
Są kobiety, które nic w ciąży nie biorą, są takie, które rodzą zdrowe dzieci choc nie wiedziały, że są w ciąży nawet do końca A jak nasze mamy czy babcie... radziły sobie bez kwasów foliowych I rodziły zdrowiutkie dzieci
Każdy sobie znajdzie powód do zmartwienia Ja np. Już będąc w ciąży, tuż przed zrobieniem testu ululałam się bo ściagaliśmy wino z jabłek (mega mocne) a potem jeszcze w sobotę (w niedzielę miałam pozytywny test) wypiłam sobie trzy piwa Jak zobaczyłam dwie kreski myślałam, ze sama siebie spiorę na kwaśne jabłko.Fatim, agania lubią tę wiadomość
-
Ursa ja w czwartek 12. piłam wino z koleżanką ale jakoś tak mi nie wchodziło i w piątek 13. zrobiłam test i już wiedziałam dlaczego mi nie wchodziło. Nie przejmuję się tym za bardzo bo bym oszalała ja się dowiedziałam w miarę szybko o ciąży bo w 9 dpo i od tamtego czasu nic.
Ursa, agania lubią tę wiadomość
Robimy drugiego Dziedzica