Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Agania nie martw się, każda z nas miała chyba takie momenty, że się nad tym zastanawiała
ja to się czasami martwiłam się np. czy będę miała pokarm (bardzo chcę karmić piersią) i zastanawiałam się czy sobie z tym poradzę, teraz jakoś czym bliżej porodu tym mniej mam takich obaw
mój mąż już przechodził zajmowanie się noworodkiem, a ja niestety nie więc on od początku jest wyluzowany -
Agania dasz sobie radę
Na pewno!
U Nas kasę trzyma mój mąż, choć ja mam swoje konto. Co nie zmienia faktu, że to on nauczył mnie oszczędzania i nie pozwalamy sobie na to by się spłukać. Wolę czegoś nie mieć niż zostać bez pieniędzy.
Kiedyś, jako studentka miałam zaoszczędzone 3 tyś chyba, myślałam, że to wieeelka kasa, więc umówiłam się nawet z doradcą finansowym jak je pomnożyć ;p Co prawda wiele opcji dla mnie nie miała i skończyło się na lokacie, powiedziała mi coś co wdrażamy w życie do teraz.
Żyj tak, żeby w przypadku utraty pracy nie stracić płynności finansowej minimum przez 6mc. Na koncie musi być kasa, która starczy nam na pół roku opłat, rachunków, żarcia itp.ZakręconaOna, polkosia, Nynusia, Blondik lubią tę wiadomość
-
Agania, ja mogłabym o swoich obawach związanych z wychowaniem/pielęgnacją dziecka napisać książkę
Do tego nie mam tu nikogo (rzecz jasna poza mężem), kto mógłby mnie wesprzeć... I jak tak rozmawiałam z koleżankami i one już mają odpowiedź praktycznie na każde pytanie jakby wychowały już po 10 dzieci, to zastanawiam się czy ja też temu wszystkiemu sprostam.
Mój mąż też się mnie pyta czy może coś kupić/zamówić. No chyba, że jakiś drobiazg....chociaż o to też pytaAle z drugiej strony to ja też zawsze mówię, że chcę coś kupić i pytam o zdanie
A on mi mówi, żebym mu głupotami nie zawracała głowy i żebym się nie pytała za każdym razem
Nawet stwierdził, że byłby szczęśliwy gdybym sobie coś kupiła droższego bez pytania
Jeszcze nie wykorzystałam tego, ale chciałabym kupić i spróbować szyć na maszynie do szycia. Nigdy nie miałam z tym sprzętem nic wspólnego, ale może bym ogarnęła
Madu, a pozwolenie na broń, to już faktycznie konkretmaluda, madu, agaton lubią tę wiadomość
-
No i oczywiście temat karmienia mnie przeraża też. Że nie będę miała pokarmu, albo będę źle przystawiać Małą do piersi
w ogóle do dupy dzień mam. Babcię mam od ponad tygodnia w szpitalu, jej stan się tak pogorszył, że nie wiem czy nie odejdzie
straszne jest na to patrzeć
strasznie to przeżywam
-
Little frog ja też nie mam fury LUZIK
Moja teściowa obiecała że da jak protestowalam że nie ze kupimy to powiedziała że ona wszystkim kupiła i sie obrazi jak nie będzie mogła kupić po czym cisza!! Ja wściekła bo już bym dawno miała ale ona oświadczyła że 25 da ale wolałaby jak.się.urodzi ho ZABOBONY!! Wrr
Little Frog lubi tę wiadomość
-
Katarzyna87 wrote:Agania dasz sobie radę
Na pewno!
U Nas kasę trzyma mój mąż, choć ja mam swoje konto. Co nie zmienia faktu, że to on nauczył mnie oszczędzania i nie pozwalamy sobie na to by się spłukać. Wolę czegoś nie mieć niż zostać bez pieniędzy.
Kiedyś, jako studentka miałam zaoszczędzone 3 tyś chyba, myślałam, że to wieeelka kasa, więc umówiłam się nawet z doradcą finansowym jak je pomnożyć ;p Co prawda wiele opcji dla mnie nie miała i skończyło się na lokacie, powiedziała mi coś co wdrażamy w życie do teraz.
Żyj tak, żeby w przypadku utraty pracy nie stracić płynności finansowej minimum przez 6mc. Na koncie musi być kasa, która starczy nam na pół roku opłat, rachunków, żarcia itp.
Ha, tylko jak zaoszczędzić jak nie ma z czego? Powiedziała jak to zrobić?EwelKa wielka, ZakręconaOna lubią tę wiadomość
-
linka220 wrote:Little frog ja też nie mam fury LUZIK
Moja teściowa obiecała że da jak protestowalam że nie ze kupimy to powiedziała że ona wszystkim kupiła i sie obrazi jak nie będzie mogła kupić po czym cisza!! Ja wściekła bo już bym dawno miała ale ona oświadczyła że 25 da ale wolałaby jak.się.urodzi ho ZABOBONY!! Wrr
linka220 lubi tę wiadomość
-
Okropne są te zabobony, potrafią tylko nastraszyć. Wierzący ludzie a w gusła wierzą....
linka220, ZakręconaOna, maluda, stokrotka25, Blondik, agaton, estrella lubią tę wiadomość
Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤
Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi. -
Mam nadzieję, że wózek dotrze na czas. W sumie jak urodzę, to nie pójdę tego samego dnia na spacer. Ale jak On będzie tu przyjeżdżał, to sytuacja już będzie czysta, więc najwyżej urodzę na komisariacie jak mnie zatrzymają po ciężkim pobiciu go
Ale wierzę, że będzie dobrze
Jest jeszcze troszkę czasu na zamówienie (tak na wszelki wypadek).
Chcę coś odpisać ale zanim tego pościka ulepię, to później po wysłaniu muszę znowu nadrabiać
Mi ostatnio teściowa powiedziała, że będzie chciała ubranko do chrztu kupić. No, że sobie wybiorę, a ona da kasę. Miło z jej strony i wiem, że chce, żeby się o niej pamiętało (Uwaga, wiecznie niezadowolona kobieta), ale mam czasami takie wrażenie, że ona to później będzie mówić "babcia Ci kupiła". Poza tym jak braliśmy ślub to też nam obrączki chciała kupić, żebyśmy mieli pamiątkę po niej. Ale temat ucichnął, my sobie sami kupiliśmy, to powiedziała, że nam da za nie kasę, ale powiedziałam mężowi, żeby jej powiedział, że jak chce dać kasę, to niech da normalnie jako prezent i tyle. Jakoś wolę jak ktoś da, a nie obiecuje w nieskończoność i nic z tego później nie ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 13:19
maluda, ZakręconaOna, szczesliwa_mamusia21, Blondik, agaton lubią tę wiadomość
-
Mikejla wrote:Ha, tylko jak zaoszczędzić jak nie ma z czego? Powiedziała jak to zrobić?
Kochana oczywiście, miałam mini szkolenie. Kobieta wzięła sobie do serca, żeby młodą uświadomić na przyszłość. Przede wszystkim spróbuj przez tydzień zbierać paragony. Nagle okaże się, że wydajesz niepotrzebnie pieniądze. Serio zawsze coś się znajdzie.
Warto również prowadzić Menu w domu. Możesz sobie zaplanować co zrobisz z resztkami, tak by jedzenia nie wyrzucać. Nagle się okazuje, że z bulionu z dnia wcześniejszego możesz zrobić tani krem czosnkowy, ser w lodówce jutro sam wyjdzie, wiec do posypania zupy będzie ekstra, a chleb kupiłaś za duży - no i mamy grzanki
Nie jest to łatwe i nie ukrywam, że zdarzają się wpadki, ale warto próbować.
Przy zakupach ważne jest też robienie listy na zakupy. Nawet jak pójdziesz na nie głodna (niby nie wolno chodzić bo kupujemy więcej), to trzymam się listy.
Żarówki jak się wypalą zamieniasz na świetlówki (te najnowszej generacji nie są tanie, ale świecą nawet 20x dłużej, a pobór energii w całym okresie używania jest mniejszy niż przy zwykłej żarówce).
Jestem też zdania, że małe kwoty budują duże. U mnie w domu panuje zasada, że każde pieniądze znalezione w kieszeni przy praniu oraz każda moneta, która dotknie podłogi (spadnie) idzie do skarbonkiKwoty niewielkie, portfel nie czuje, a w zeszłym roku mieliśmy w niej parę stówek!
Nie chcę się mądrzyć, takie rzeczy mi przekazaliLittle Frog, maluda, Mikejla, Magnosia, polkosia, Nynusia, lojkalojka, Blondik, agaton, estrella lubią tę wiadomość
-
Mika, ja też mam nadzieję, że instynkt zrobi swoje
Niedługo będziemy się tu dzielić uwagami i doświadczeniami związanymi z karmieniem, przebieraniem na wadze, kolkami, spaniem itp... Dziewczyny już niektóre mogą nam dużo na ten temat powiedziećLittle Frog, maluda, Mikejla, lojkalojka, estrella lubią tę wiadomość
Agania,współczuje.. wierz mi,że ja też jestem przerażona,co innego czytać o tym,słuchać ,oglądać ale jak sobie wyobrażam,że to będzie prawdziwe to panika w oczach i od razu zapominam wszystkie informacje.. cos jak przed ważnym egzaminem
Na szczęście mój mąz jest dużym wsparciem i ciągle mi powtarza,że nie bedę z tym sama,że mi pomoże..tak więc głowa do góry,bierzemy się w garść!
maluda lubi tę wiadomość
-
A mnie mąż, choć wspaniały i kochany człowiek, pyta o wszystko. A ja sama zielona...
Oj będzie się działo
Mam nadzieję, że instynkt nas wszystkie oświeci
Edit: Wszystkich, tatusiów też!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 13:25
maluda lubi tę wiadomość
Frogi , trzymam kciuki zeby sie udalo z wozeczkiem !
Agania nie martw sie kazda z nas na pewno ma takie chwile i przemyslenia , ale mysle ze jak zobaczymy te male istotki to bedziemy wiedzialy co i jak !
magnosiu o tak , jak juz bedziemy wszystkie rozpakowane to nie bedzie tematu co nam sie chce jesc tylko ile spia nasze dzieciaczki , kto spi po 30 min ktos przesypia cala noc itdMagnosia, maluda, Little Frog, Katarzyna87, estrella lubią tę wiadomość