X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co Matka, polecasz wielorazowki? Ja się zdecydowałam na wełniane, a wiadomo, że wełna wymaga delikatniejszego traktowania :) zmotywuje mnie pewnie kasa wydana na pieluchy i nie zrezygnuje ;)

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • my dream Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maluda wrote:
    Dzień Dobry :)

Wrzucam "coś" krótkiego do poczytania na temat wczesnej stymulacji psychoruchowej niemowlęcia w codziennej pielęgnacji dziecka :) może kogoś zainteresuje :)

http://www.wsparcienastarcie.org/wczesna1.pdf
    Fajny ten artykuł, masz więcej? :)

maluda lubi tę wiadomość

mhsvh371pdpt408y.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, może jakiś makaron? NP ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym?

iv09hdge6yql001e.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna, chyba wlasnie tak zrobię.
    Dziewczyny, mam pytanie, zwłaszcza do tych, których maluchy slabo przybierają. Tydzień temu, na takiej wadze lazienkowej wazylam Jagę i bylo 5800, dzisiaj waze tez 5800, niby waga nie jest dokladna, bo co do grama nie pokazuje, ale troche sie zmartwiłam. Mam wrażenie, ze ona więcej spi przy cycku niż je. Je aktywnie z 5-10 minut, a pozniej albo spi, albo sie rozgląda, a jak nie chce, to odwraca głowę w druga stronę i pojedzone. W nocy jest tak zaspana, ze tez 5 minut jedzenia i spi. Martwię się juz tym, bo czytam, ze smoczek psuje ssanie piersi, moze jest tak u mnie?

km5st5odymuuq2ts.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna, chyba wlasnie tak zrobię.
    Dziewczyny, mam pytanie, zwłaszcza do tych, których maluchy slabo przybierają. Tydzień temu, na takiej wadze lazienkowej wazylam Jagę i bylo 5800, dzisiaj waze tez 5800, niby waga nie jest dokladna, bo co do grama nie pokazuje, ale troche sie zmartwiłam. Mam wrażenie, ze ona więcej spi przy cycku niż je. Je aktywnie z 5-10 minut, a pozniej albo spi, albo sie rozgląda, a jak nie chce, to odwraca głowę w druga stronę i pojedzone. W nocy jest tak zaspana, ze tez 5 minut jedzenia i spi. Martwię się juz tym, bo czytam, ze smoczek psuje ssanie piersi, moze jest tak u mnie?

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, Ty dalej kp, prawda? Dzieci na piersi przybierają skokowo. Mój ostatni miesiąc przybrał średnio 150g tygodniowo, a w ostatnim tyg tylko 80 g. Ja uważam że to normalne ale Pediatra oczywiście zrobiła aferę wiec daje mu to mm ale tylko do czasu jak bardziej rozkręce laktacje, bo zarówno po nutramigenie jak i bebilonie pepti ma wysypke. Na razie bo bebilonie mniejsza niż po nutramigenie ale jest...

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka, moja nawet jak nic nie przybrała teraz (chociaż nie wiemm , bo to waga łazienkowa)to i tak powyżej 75 centyla. A po co ten nutramigen jak ładnie przybiera? Nie popsuło Ci się karmienie, jak zaczęłaś dawać butelkę?
    A wy też macie alergię? Ja się właśnie boje, że przez alergie może nie przybierać. Raz już tak było, że brzydkie kupy się nasiliły i nic nie przybrała przez tydzień, później oczywiście ponad normę.
    Niby po jedzeniu jest wesoła lub spokojnie śpi, moczy pieluszki, kupy robi, więc najedzona. Tylko je niespokojnie, odpycha się ode mnie, wierci, kupy robi

km5st5odymuuq2ts.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to widzę, że znacie BLW ;) Będziemy się wymieniały spostrzeżeniami później:)

Ja mam te pieluszki wielorazowe od koleżanki w sumie mogłabym zacząć używać, bo ostatnio Hela robi jedną konkretną, jakby zagęszczoną kupkę na dwa dni, a niedawno jeszcze było ok 6 dziennie:) Duzo wygodniej przebierać bobasa, jak ma tylko siuśki w pieluszce, a nie zawsze kupa, albo kleksy;) Ale jak już kupa nadejdzie, to powódź totalna, wszystko do przebrania a bobas najlepiej do kąpieli:P

Pochwalę się, że właśnie dzisiaj zarezerwowaliśmy bilety na Teneryfę w marcu:) Już się nie mogę doczekać, tam będzie 25 stopni, ciepła woda w oceanie (18-19 stopni) i słoneczka duuuużo :) Mam nadzieje, że podróż z Helenką będzie znośna, że sobie jakiegoś skosu rozwojowego nie wymyśli wtedy haha :P

ZakręconaOna, Natka88, maluda, stokrotka25, agania lubią tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton, lepiej polecieć z 6 miesięcznym, niz rocznym ;) zazdroszczę, tez planowqlismy takie wakacje, ale Gabi sie rozchorowała. Za rok jak juz wyzdrowieje, to najpierw Disneyland, a pozniej moze rodzice sami, aby wyluzować.
    Jedna kupa mówisz, u mnie praktycznie nadal co jedzenie ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaton zazdroszcze nie tyle temperatury co wypoczynku i relaxu na lezaczku :)
    Bede czekac na zdjecia Heli w stroju ;)
    U nas kupki tez sie juz uregulowaly . I zazwyczaj jest jedna dziennie z rana .
    Musze jutro zwazyc mojego krasnala ,bo jestem ciekawa czy juz przekroczylismy 6kg.
    Pisaliscie ostatnio o ciemieniuszce . U nas tez sie pojawila . Nie jest duza . Narazie uzywam oliwki , ale chyba kiepsko dziala . 15.01 mam lekarza to zapytam co robic .

agatka na urodziny mozesz zrobic quiche . Jest szybki w przygotowaniu , na cieplo i mozna jesc na stojaco i prawie tak jak pizze .W necie jest mnostwo przepisow :)

agaton lubi tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton super ! Zazdroszcze na maksa :-)
    My taką podróż jak się uda planujemy na wrzesień , październik .
    U Nas dziwnie ostatnio , mały 6 dzień kupy nie robił jak kiedyś tzn inaczej
    4 dni męczył się wcale nie robił poczym 1 dzień ca!y sral na potęgę że tak brzydko powiem , kupa chyba z 5/6 razy była i teraz znów stóp od dwóch dni ... :-(

agaton lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tez sobie zazdroszczę tej teneryfy;)
    Agatka,jeszcze poszalejecie na pewno cala rodzinka, jak tylko Gabrysia dojdzie do siebie!
    U nas ciemieniuchy nie ma,tylko troche takiej suchej skory na glowce,ale nie ruszam tego,niczym nie smaruje.
    Ja się tez martwilam ta kupa,ze dwa dni nie robi,ale nie wyglądała jakby jej cos bylo,zatwardzenie czy cos;) wczoraj marudna strasznie byla i atak darcia mordeczki miała pod koniec spaceru,ale nie mam pojecia o co jej Szlo,a ze caly dzien byla marudna, to stwierdziłam ze na pewno skok rozwojowy i fakt,ostatnie dni nauczyła się na lewy bok przekrecac. Pewnie wasze brzdsce juz to robią,ale mam wrażenie,ze Hela jest ciut do tylu w porównaniu z waszymi szkrabami,bo no nie chwyta nic,jeszcze nie panuje nad tymi rękami i uczy sie chwytać dopiero. Mata edukacyjna jej nie interesuje,ona leży i obserwuje nadal i macha nogami i rękami:) dlatego to przekręcanie mnie ucieszylo:) pewnego razu klade brzdaca na lozko i sama się ustawiam do karmienia,a tu patrzę a ta skubanica juz na boku leży i czeka:P

Lojka,zdjęcia Heli będą boskie, gorzej ze mną haha;)

stokrotka25 lubi tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zamierzam stosować BLW i własnie jestem w trakcie czytania "Bobas lubi wybór" :) W ogóle mamom chłopców BARDZO polecam książkę "wychowywanie chłopców" http://www.empik.com/wychowywanie-chlopcow-biddulph-steve,p1044948077,ksiazka-p
    Moim zdaniem bardzo wartościowa pozycja z której można sie wiele dowiedzieć :)

maluda lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • mała.mi Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Mala mi, jezeli chcesz mogę ci odsprzedać moją, uzyta raz, bo mala nie lubi https://www.merinodzieciaki.pl/chusty-do-noszenia-dzieci-42-m-little-frog/328-little-frog-kamienny-opal-42-m-chusta-do-noszenia-dzieci.html

Natka, ja myślałam o tuli, ale ona jest dla dzieci soedzacych.
    Teraz mam bondolino i jestem bardzo zadowolona, ułożenie dziecka jak w chuście, a nie motasz dlugo i dziecko się nie denerwuje.

Malgo, a masz jakieś problemy z , moze to ze zmęczenia?

Dzięki, ale dzisiaj koleżanka pożyczyła mi kółkową i zobaczę czy mojej Małej spodoba się noszenie :-)

sv6zcOJ.jpgsv6zp1.png
    3WMBhGc.jpg3WMBp1.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 03:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton moja sie nie przekreca na bok, wyciąga raczki do zabawki, nie chwyta-na chwytanie to za wcześnie, zeby świadomie wzięła cos do lapy. Moja ogólnie dużo śpi, wiec na takie wyglupy ma Malo czasu ;) Wasze juz się przekręcają?

km5st5odymuuq2ts.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez tylko wyciaga raczki do chwytania i czasem uda mu sie cos zlapac .
    Ja to chyba musze sobie zrobic zakaz na samochod ,bo jak tylko wsiadam to maly zasypia i jak mam duzo spraw do zalatwienia na miescie to maly potrafi przespac pol dnia :)

Co do przekrecania to Leon z pozycji na brzuszku przewraca sie na plecy i z boczku na plecy tez . Robito raczej nieswiadomie . Jak jest na brzuchu to glowa idzie mu np. w lewo i tak ciazy ,ze cale cialo sie przekreca .
    Ja tam narazie sie niczym nie martwie . Na wszystkie eta^py rozwoju przyjdzie czas . U jednych bedzie to szybciej,a u innych pozniej .

[*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    My właśnie jestesmy po skoku, mieliśmy kilka dni strasznego marudzenia ale widzę wielkie zmiany w zachowaniu Natalki. Co prawda nie umie sie przekrecac, jedynie z pleców na boczki, i to juz robi świadomie, ale ten mój diabelek próbuje juz siadać. Jak mówiłam teściowej to się patrzyla na mnie jak na wariata, jak przyszla i zobaczyla to się za głowę zlapala. Troche sie boje bo przeciez to stanowczo za wcześnie...ja chodziłam
    jak miałam siedem miesięcy i zyje ale jednak wole niech poczeka jeszcze troszkę ;)
    Od paru dni Natalka zaczela tez okazywać znudzenie, trzeba ja wtedy zabawiać. Ale na szczęście zaczely ja interesować zabawki to jest nam łatwiej bo jakos nam brakowało pomysłów jak jej zajmować czas.
    A co to jest to blw? Możecie w paru słowach wyjaśnić?

iv09hdge6yql001e.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba chodzio skrot ksiazki - "Bobas lubi wybór" :)

[*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ale to tez mi dużo nie mówi ;)

iv09hdge6yql001e.png
  • Maximmum Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaa BLW czyli Baby Led Weaning to metoda wprowadzania stalych pokarmów z pominięciem papek. Ale powinno sie to stosować kiedy dziecko samo siedzi. W dużym skrócie wygląda to tak zw dajesz dziecku np warzywa ugotowane pokrojone w slupki, różne rodzaje, pozwalasz mu wybrać co i ile zje. I ono samo takie kawałki wklada do buzi. Jedzenie ma być zabawa dla dziecka. Jesli cos pokręciłam to mnie poprawcie :P

aanaa, stokrotka25 lubią tę wiadomość

wff2k6nl4cdo77as.png

Aniołek [*] 7tc - 19.02.2017
‹‹ 2976 2977 2978 2979 2980 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ