Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
stokrotka25 wrote:Dobrawa no nerwy bo jak coś mnie wk.. to mówię, że mnie wk... a nie że złowrogo szumią wierzby Fakt wkurzyłam się, bo po co takie gadanie: "nie rozumiem tego i tego
ty mówiśz że cię wkurza
a ja mówię że nie rozumiem
takie prawo forum by wyrazić swoje zdanie,zapytać,dociekać
dopóki nie robi się tego w nieuprzejmy sposób dopóty jest ok
PEACE AND LOVEBlondik lubi tę wiadomość
Wszyscy w domu -
Polkosia ja z garami też jestem na bakier ale słoiczki no to robiłam tak, ze buraczki, brokuł i soczewicę sobie ugotowałam normalnie w wodzie,(do wody z brokułem dałam łyżkę masełka 80 %) a bataty i marchew do parowaru (później też tam jabłko dorzuciłam) no i udziec indyka w wodzie (na wrzątek, nie tak jak do rosołu).
Później podzieliłam sobie wszystkie warzywa w 2 miski smakami, które miały być zmiksowane. Zważyłam ile tych warzyw mam w każdej + 100 ml wody którą dodałam przy miksowaniu. Wyszło mi np 420 g jednej mieszanki warzyw + 100 ml wody= 520 g.
Dzielone na 5 słoiczków daje nam 104 g, a że słoiczki mam 125 g, więc akurat do każdego po 20 g mięsa, czyli razem 80 g i to wszystko w blender i rozdzielić na słoiczki. Tyle, że ja je mrożę, bo jak wekowałam to tylko 2 mi się zawekowały, 2 wylały, a reszta się nie zamknęła:)
Może ja sobie trochę komplikuje tymi wyliczeniami, można na oko, ale zależało mi żeby była ta odpowiednia ilość mięska.
Fotelik kupiliśmy Joie Stages 0-25, bo:
- zależało nam żeby jak najdłużej jeździł tyłem do kierunku jazdy
- nie mamy isofixu
- jest spory przedział wiekowy i tak jak nasz maly wyrósł już na dobre z kołyski i wzrostowo i wagowo to jeszcze nie siedzi, więc ten fotelik można zrobić w pozycji półleżącej. Wczesniej zamówilismy fotelik od 9 kg(nasz ma 10 kg) i zdecydowanie był nieodpowiedni bo w pozycji prawie zupelnie pionowej, choć polecany i w testach adac miał 4 gwiazdki.
- po czasie się dowiedziałam że testy ADAC są również sponsorowane przez firmy produkujące foteliki więc te wszystkie gwiazdki to o kant d... roztrzaskac ( że tez sie wczesniej nie domysliłam, że to jak ze wszystkim:)
- jedyny wiarygodny test zderzeniowy to szwedzki Test Plus (można sobie poczytac o tym) - moj fotelik nie ma akurat testu plus, bo nie był testowany, wiec nie wiadomo czy by zdał, ale żaden fotelik montowany przodem do kierunku jazdy nie ma testu Plus!
- cena (720 zł), szukałam fotelika do max 1000 zł.
sama radość tez sie zastanawiam nad pneumo... ciężka decyzja, tez sie boje, ale mały pewnie pójdzie do żlobka od listopada
Dobrawa, polkosia lubią tę wiadomość
-
Ja nie widziałam tez takich matek zaniedbanych,czasem widzę takie grubsze, ale tak to przeważnie mamuski fajnie wyglądają
Mi tez maz kiedys mowil,ze ładnie bez makijażu wyglądam,ale mu nie wierze, bo slepa nie jestem takze tego, u mnie podkład,róż i puder,a do tego oko przynajmniej tuszem, a często i cieniem zrobione zajmuje mi to rano moze 3-4 minuty, dluzej schodzi zmywanie tego wieczoremvillemo_gbm lubi tę wiadomość
-
Agaton wiesz co z tych, które mnie interesowały to była dla mnie najlepsza opcja. Np. foteliki z Testem Plus są już dużo droższe.
A jeszcze polecam sprawdzić w sklepie fotelik jak ktoś ma możliwość i zamontowac sobie w aucie przed kupnem ze względu na długość pasów w aucie. Ja nie miałam i kupilam przez neta. Na szczęscie starczyło pasów ale na styk dosłownie, ciężko aż wpiąć, ale przynajmniej siedzi solidnie, nie ma absolutnie żadnych luzów.
Agaton racja - wlasnie ide zmywać make up, to zajmie mi więcej niz umalowanie rano:P
Aha no i foteliki RWF są droższe niż te montowane przodemWiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 22:08
-
Stokrotka, nasz fotelik też jest na styk do naszych pasów, ale jak wynajmowalismy forda fieste to łatwo się zapinało, bo pas był dłuższy. U mnie na zadupiu na pewno nie ma możliwości przetestowania
Na szczęście Helenka jeszcze chwilę pojeździ w tym foteliku, to jeszcze ten wydatek chwilę poczeka
-
sama radość wrote:Szczepicie dzieci na pneumokoki? Mi pediatra zaleca szczególnie gdy jest starsza która pójdzie do przedszkola. I mam dylemat bo zawsze boje się szczepień
Nie szczepię, ale młoda nie ma też kontaktu z innymi dziećmi.
Fotelika na razie nie szukałam, bo nasz do 13 kg, więc do roku powinien starczyć.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
U nas katar pierwszy raz odkąd Hania się urodziła. Już wiem że Frida i wszelkie zabiegi koło nosa to zło!
Co do wczeniejszych tematów to ja pedantka nie jestem ale lubię mieć w miarę ogarniete ale nie za wszelką cenę.
Codziennie się maluje, lepiej się czuję, kiedy wiem, że dobrze wyglądam.
Fotelika kolejnego nie musimy kupować. Mamy po starszej córce Romer King Plus ale on jest przodem do kierunku jazdy. Nie pamiętam od ilu kg, ale dziecko musi już super siedzieć
-
Nawet nie próbuje odpisywać na tematy wstecz. Aż się przypomniało forum z czasów gdy było po kilka stron do nadrabiania
Polkosia to musisz uzbroić się w cierpliwość, a ja czekam z niecierpliwością na dalsze wieści.
Co do szczepień to ja na razie odpuszczam pneumokiki ale to jedyne szczepienie dodatkowe które rozważam, pewnie się zdecyduje ale troche później.
U nas sprawa fotelika następnego rozwiązała sie juz przy kupnie tego pierwszego. Mamy maxi cosi cabriofix z bazą familyfix i do tej bazy pasuje tylko jeden fotelik następny i jest to maxi cosi pearl. -
villemo_gbm wrote:Cześć, ja mam problem normalnie szczepienia zrealizować, nawet jeszcze nie wglebilam się w temat.
A ten fotelik który szukam to przedział od 9-36 kg i nie wiem jaki .
My podobnie, dopiero czekamy na drugie szczepienie 5 w 1, ale raczej nie będziemy (ja podchodzę bardzo ostrożnie do tematu szczepień).
Oglądałam ostatnio klika też w przedziale 9-36, ale zupełnie nie wiem, co kupić... -
Czytam na bieźąco ale nie mam się do czego ustosunkować no wszystko już powiedziane. My za to w środę miałyśmy szczepienie wzw. Na pneumokoki nie szczepiłam. Młoda będzie w domu z babcią. Starszy chodzi już do szkoły. Poczekam w przyszłym roku pneumokoki mają wejść do kalendarza szczepień bezpłatne dla wszystkich dzieci może sie wtedy zalapiemy a jak nie to u nas miasto szczepi trzylatki bezpłatnie na pneumi. To akurat przed przedszkolem.
Natalka waży 7700 i ma 76cm. Doktor zleciła nam usg j.brzusznej i dała skierowanie do rehabilitanta zeby sprawdzic czy wszystko ok. Jeszcze nie siada a jak pelza to pupa w gore nigami sie odpycha i twarza po ziemi jedzie. Nie unosi sie na raczkach. (Tzn. nie prostuje raczek w lokciach).Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 14:17
-
Ja juz ze sto lat nie pisalam, ale przynajmniej jestem w miare na bierzaco:)
Pasy w autach maja rowna dlugosc,to profil kanapy sprawia, ze wydaje nam sie on dluzszy czy krotszy;)
Na pneumo szczepimy, mialysmy miec nawet w tym tygodniu pierwsza dawke, ale mloda zaziebiona.
Soraya, przeciez Natalka ma jeszze czas zeby usiasc, a takie pelzanie to normalna rzecz, pomaga dziecku dojsc do tego jak sie raczkuje, jak probowac sie podnosic. Moje dziecie tez tak robi. Nie wiem dlaczego lekarka Cie tak 'nastraszyla'...
Polkosia, trzymam kciuki za fasolke!
My mamy fotelik recaro i patrzac po jego gabarytach Marysia pojezdzi w nim z 2 lata , ale jak usiadzie zupelnie sama, to przesadzimy ja w 'wiekszy' tez tej firmy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 14:30
soraya, polkosia lubią tę wiadomość
-
Soraya a czemu usg jamy brzusznej ?
Natka no mnie dwóch sprzedawców informowało, że jest różna długość pasów w autach, nawet w obrębie tego samego modelu, ale innego rocznika (gdzie kanapa raczej jest tak samo profilowana) i ogólnie też tak czytałam wszędzie, że dlatego trzeba przymierzyć.
No ale ja się nie znam.