Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja śpię z nimi dwójką w jednym łóżku. A dokładnie to jest tak ze ja do 2-3 w nocy urzęduje z mężem i w tym czasie córcia śpi na dużym łóżku a mały w swoim łóżeczku. Potem przychodzę do nich i na resztę nocy mały ładuje ze mną i córcia w łóżku. Ale powiem ci dobrawa ze moja szwagier ma 2 córki od zawsze uczone spania osobno i teraz jest mega problem bo nawet jak chce położyć się z nimi razem to nie jest to możliwe bo dzieci się biją i wyganiaja jedna druga z łóżka. Ja nie mam tego problemu. Moje dzieci budzą się i od razu się do siebie śmieją i całują. Tam jest wieczna rywalizacja między nimi nawet właśnie o to kto śpi z mama. Ja myślę że takie wspólne spanie tez dzieciaki laczy
polkosia, ewwiel, villemo_gbm lubią tę wiadomość
-
Agatka, dowiadywałam się już i w kilku szpitalach wypożyczają lampy do domu, tylko trzeba zamówić pielęgniarkę do pobrania krwi lub samemu przywieźć dziecko. Wiadomo, jak coś się będzie działo, to zostanę, ale raczej trzymam się myśli, że damy radę wyjść po 1-2 dobach A ja wierzę w moc pozytywnego myślenia Cieszę się, że u Was dobre wieści i że kp nadal!
My śpimy razem i pewnie długo tak jeszcze zostanie. Ja nie mam siły ani ochoty odkładać do łóżeczka, bo nadal mamy sporo pobudek w nocy i po prostu mi tak wygodnie Niestety z tej okazji mąż wyniósł się z sypialni do swojego gabinetu, gdzie wstawił sobie drugie łóżko ;P Bo teraz funkcjonujemy na takiej zasadzie, że on się wysypia i rano o 6 zabiera na 2-3h Klementynkę, a ja w tym czasie dosypiam. Wróci jak urodzi się Matylda, a na razie ten układ jest idealny, bo ja potrzebuję snu jeszcze rano... Chyba głównie z powodu ciąży, bo wcześniej normalnie wstawałam bez problemu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2016, 02:29
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
obrawa wszystko sie da i to wzglednie bez plczu. Mmoje dziecko zasypia w lozeczku w kiilka sekund a byl czas ze uspienie go w jakikolwiek sposob graniczylo z cudem. ja stosowalem metode poloz-podnies.
Dziecko wyciszamy, wkladamy do lozeczka, gdy zaczyna plakac podnosimy i na rekach w pozycji pionowej uspakajamy i znow odkladamy, jak zacyna plakac to znow to samo az do skutku. Ja dodatkowo doloozyykam klepanie po dupce. Pierwszy dzien usypialam malego na drzemke 1,5h, drugi juz 45min, trzeciiego 15 minut a teraz nie raz wloze malego do loeczka odwroce sie po kocyk a on juz spi. W nocy jak sie obudzi to to samo przytulam, odkladam, klepie i mrucze a on zwykle w pare minutek zasypia.Dobrawa lubi tę wiadomość
-
dzięki Styczniowa, fajnie z tymi więzami miedzy rodzeństwem,
ale widać co dom to inny przypadek,ja nie mogę mojego wyeksmitwać z łóżka ani nie mogę sobie pozwolić na nocne siedzenie we dwójkę,o siódmej muszę wstać i wyprawić starsze dziecko do szkoły.
Wiem że muszę zadziałać teraz ,bo boję się nocy z dwoma wymagającymi maluchami
ja też potrzebuję trochę snu
chłop tyż musi spać
no i starsza córka,nie chcę by była budzona przez płacz
a we czwórkę w jednym łóżku ,nawet z dostawką nie przejdzie
także muszę podjąć wyzwanie wprowadzenia zmian teraz.Wszyscy w domu -
My śpimy we trójkę. L właściwie się nie budzi, jak mały się przebudza. On nie chce z nim nie spać. Nie zamierzam eksmitowac małego z naszego łóżka, bo JA też się źle czuję, jak go koło mnie w nocy nie ma i nie wyobrażam sobie,żebym to JA nie była pierwszą "rzeczą", do której się uśmiechnie po wstaniu rano. L ma takie samo podejście na szczęście.
Zamierzamy spać we czwórkę, jak będzie kolejne dziecko, ewentualnie L plus Tadek w jego pokoju (który nadal funkcjonuje jako graciarnia ).Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2016, 12:54
-
Polkosia mam pytanko bo wiem ze tez masz firme...czy przechodzac z macierzynskiego na zwolnienie trzeba sie zusie rejestrowac czy z automatu to przechodzi i czy na takich samych warunkach i cZy macierzynski tez bedzie na takich samych warunkach?
polkosia lubi tę wiadomość
-
Arielka, przechodzę od razu na L4 ciążowe, tylko w ciągu 7 dni od zakończenia macierzyńskiego trzeba ponownie wyrejestrować i zarejestrować się do wszystkich składek łącznie z chorobowym. Druki można złożyć wcześniej, byle nie po 7 dniach od zakończenia macierzyńskiego, bo wtedy przepadnie ciągłość. Jeśli dopełnisz wszystkich formalności, to macierzyński będzie na starych zasadach Chorobowy też. A wyrejestrowałaś się na czas macierzyńskiego ze składek i zarejestrowałaś tylko do zdrowotnej? To też bardzo ważne. Moja księgowa twierdziła, że nie trzeba, a już kilka dziewczyn przegrało sprawę w sądzie, bo tego nie zrobiło. Ja dopiero kilka dni temu złożyłam druki.
Dobrawa, my planujemy we 4 spać Teraz też nie chcieliśmy się rozstawać, ale sytuacja tego wymaga. Inaczej oboje bylibyśmy zmęczeni, bo mąż czujnie śpi i na każde karmienie się budzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2016, 14:51
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
W trakcie macierzyńskiego trzeba wyrejestrować się ze wszystkich składek i zarejestrować tylko do zdrowotnej (od dnia porodu), a od pierwszego dnia po skończonym macierzyńskim (ja przykładowo mam do 10.10, więc druki są od 11.10) wyrejestrować ze zdrowotnej i zarejestrować do wszystkich łącznie z dobrowolnym chorobowym.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Przeczytajcie 3 post od góry (napisała Jenny):
https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/ciaza-a-wlasna-dzialalnosc-gospodarcza,2253,256.html
Dziewczyny, które tak zrobiły i tam są, dostały już normalnie decyzje i niektóre wypłaty, więc z tego wynika, że tak jest prawidłowo.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wszystko jest tak jak piszessz ale jesli dziewczyny sa zatrudnione na umowe o prace to prawdopodobnie zrobil to za nie pracodawca. To lezy w jego obowiazku wiec warto zanim zaczniecie dzialac na wlasna reke zorientowac sie czy pravodawca tego nie dopilnowal.
-
Moja też tak mówiła, ale to nie jest prawda, bo ZUS okej, wie, że jesteś na macierzyńskim, ale po prostu kopiuje DRA co miesiąc i tyle. To nie oznacza wyrejestrowania. Ja dopiero tydzień temu składałam papiery z datą porodu 13.10 i mam to w PUE, więc chyba jest przyjęte i OK.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Witam, Ola jak tam przed jutrzejszym dniem .
A u nas już 8 zębów i chybab ida kolejne moja gwiazda zaczyna już chodzić ale tak nieśmiało ; ). Śpi w nocy minimum 12 h czasami poplakuje przez sen to sam smoka i śpi dalej no sielanka pora zrobić drugie , chłop jest molestowany o to dalej chyba mieknie . Życzymy miłego dzionka.Dobrawa, ewwiel lubią tę wiadomość
-
Polkosia fajny uklad tez bym tak chciala chociaz w sobote i niedziele pospac no ale .... Ja niestety w nocy wataje do malego i w ciagu dnia tez nie spie i nie ukrywam ze jestem padnieta. Co do spania w lozeczku to w ciagu dnia Kuba spi 2 czasami 3 razy w tym raz po 1,5h a tak to 30-40min oczywiscie w swoim lozeczku. W nocy klade go do jego lozeczka ale jak sie obudzi to potem bywa roznie, jak sie uda szybko dac monia i sie nie rozbudzi to zostaje u siebie w lozeczku ale jak marudzi to biore go do siebie bo nie mam sily co chwile wstawac i go brac i odkladac bo wtedy juz calkiem bym byla padnieta.Czasami cala noc spi w swoim lozeczku
Dobrawa lubi tę wiadomość