Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
polkosia wrote:Rybka, czyli wg Ciebie dzieci mają autyzm, bo jedzą gluten i krowie mleko? No tak to zabrzmiało...
Polkosia, wybacz, ale nie bede tego postu nawet komentowac, bo rece opadajaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 19:12
-
Rybka ty mnie chyba nie zrozumialas. Mi wlasnie o to chodzilo zeby drazyc i szukac ale wsrod tych dobrych specjalistow, bo nikt znajacy sie na rzeczy nie odesle z kwitkiem zanim nie sprawdzi. Niestety pediatrzy, ortopedzi itp czesto nie maja pojecia o czym mowia jesli chodzi o te najmlodsze dzieci. Mi chodzilo o to ze niepotrzebnie sie nakrecalas, wmawialas sobie spektrum autyzmu i chcialas koniecznie znalezc pocieszenie wsrod mam na forum ktore doswiadczenie z takimi dziecmi maja takie samo jak Ty (nie liczac wyjatkow ktore sa np psychologami lub terapeutami) ale do diagnozy takiego dziecka nie wystarczy jeden specjalista tylko potrzeba wspolpracy calej grupy ludzi znajacych sie na rzeczy. No Ty nakrecalas sie na autyzm i nie bardzo dawalas sie przekonac ze te objawy o ktorych pisalas to nie koniecznie to a okazalo sie ze to alergia, jakas nadwrazliwosc na pokarmy, problemy z ukladem pokarmowym. I teraz dziewczyno tez Ci radze zebys nie popadala w skrajnosc tylko jak cos Cie zacznie martwic to skonsultuj to z tymi dobrymi specjalistami bo chyba na takich trafilas i ciesz sie macierzynstwem bo ten czas juz nie wroci.
Polkosia sa badania ktore mowia ze odpowiednia dieta moze zlagodzic autostymulacje i pewne zachowania u autystykow ale to nie oznacza ze hamuje czy leczy sie w ten sposob autyzm, na autyzm nie ma lekarstwa i jest to bardzo zlozona iniepoznana choroba ale pewnymi terappiami i sposobami miedzy innymi dieta mozna wypracowac pewnezachowania lub wychamowac te niepozadane.
trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie i czekam na wiesci.polkosia lubi tę wiadomość
-
StyczniowaNadzieja wrote:
Polkosia sa badania ktore mowia ze odpowiednia dieta moze zlagodzic autostymulacje i pewne zachowania u autystykow ale to nie oznacza ze hamuje czy leczy sie w ten sposob autyzm, na autyzm nie ma lekarstwa i jest to bardzo zlozona iniepoznana choroba ale pewnymi terappiami i sposobami miedzy innymi dieta mozna wypracowac pewnezachowania lub wychamowac te niepozadane.
trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie i czekam na wiesci.
Styczniowa, po pierwsze - autyzm to NIE JEST CHOROBA, tylko zespol zaburzen rozwoju, ktory u kazdego dziecka jest inny i dlatego to sie nazywa SPEKTRUM.
Po drugie - na autyzm nie ma lekarstwa, ale wczesnie (przed 2 r.z.) rozpoznane zaburzenia w rozwoju mozna czesto (co nie znaczy, ze zawsze sie da) wyeliminowac i dziecko calkowicie z poczatkow autyzmu wyprowadzic. Dzieci 12-14 miesiecznych w Polsce sie raczej nie diagnozuje, bo nie ma specjalistow, dlatego rodzice czekaja do 24-36 msc, a nawet dluzej, bo nawet pedagodzy w przeszkolach czesto ich uspokajaja, a pozniej jest juz za pozno na rozwoj mowy, a to jest kluczem do sukcesu w terapii.
Po trzecie, 'wyhamowac' pisze sie przez 'h', a nie 'ch'
Ja nie jestem autorytetem w temacie, ale zanim sie ktos zacznie madrowac, to niech sobie poczyta chocby prof. Cieszynska albo zagraniczne publikacje i ksiazki.
Pozdrowienia i zdrowka dla wszyskich Mam i dzieci!
Prosze, jak Wam sie zdarzy ktos w rodzinie lub wsrod znajomych zaniepokojony rozwojem dziecka, to nie mowcie, ze ''ma czas'' tylko poszukajcie w sobie zrozumienia dla tej Mamy...
To tyle z mojej strony. Dziekuje za wsparcie tym wyrozumialymWiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 19:33
-
Rybka, c ty taka cięta jestes, przeciez styczniowa nic takiego nie napsala, wręcz przeciwnie.
Nie masz racji, ze nikt nie diagnozuje malych dzieci, bo upośledzony rozwój wyraźnie widoczny jest do 3 roku zycia widoczny dla zwykłego laika, poza tym oczywiście, ze są pecjalsci. Zwykly psycholog, z wiedza podstawową powinien umieć zaobserwować problemy dzecka, bo do samej diagnozy, to daleko.
Tylko nie odbierz,mojego postu jako atak, trzeba sie zdać na swoja intuicję, a nie na doniesienia, badan itd. Bo może się zrobic syndrom 3 roku studenta, gdzie jak sie czyta o chorobach, to nam się wydaje, ze mamy wszystkie choroby
villemo_gbm lubi tę wiadomość
-
Rybka, c ty taka cięta jestes, przeciez styczniowa nic takiego nie napsala, wręcz przeciwnie.
Nie masz racji, ze nikt nie diagnozuje malych dzieci, bo upośledzony rozwój wyraźnie widoczny jest do 3 roku zycia widoczny dla zwykłego laika, poza tym oczywiście, ze są pecjalsci. Zwykly psycholog, z wiedza podstawową powinien umieć zaobserwować problemy dzecka, bo do samej diagnozy, to daleko.
Tylko nie odbierz,mojego postu jako atak, trzeba sie zdać na swoja intuicję, a nie na doniesienia, badan itd. Bo może się zrobic syndrom 3 roku studenta, gdzie jak sie czyta o chorobach, to nam się wydaje, ze mamy wszystkie choroby
-
Rybka nie rozumie dlaczego jedziesz na mnie z taką złośliwością...
Tak autyzm to spektrum zaburzeń bla bla bla, pracuje z takimi osobami wiem jak się objawia, jakie te osoby są i pisząc "choroba" trochę uprościłam może niesłusznie no ale nikt chodzącą encyklopedia nie jest.
A Tobie to się nigdy nie zdarzyło ortografa zrobić? Trzeba złośliwie wypominać? Tak się składa że pisałam z telefonu i tak po prostu wyszło, poza tym trak czasem robię błędy w tym ortograficzne ale jestem tylko człowiekiem a nie żywym słownikiem ortograficznym i encyklopedią
Rybka nawet u najmłodszych dzieci można już wykryć pewne zachowania które mogą świadczyć o ryzyku autyzmu i mam tu na myśli dzieci nawet do pół roczku więc nie neguję Twojego postępowania, nie rozumiem też czemu traktujesz mnie tak jakbym Cię atakowała lub negowała... no ale wszystkiego rozumieć nie muszę...
I ostatnia rzecz... wcale nie miałam zamiaru być kimś kto "się zaczyna mądrować"
Na koniec i Tobie i Twojemu maluszkowi życzę wszystkiego najlepszego i obyś już mogła tylko cieszyć się patrząc na rozwój swojego Syna (mam tu na myśli to ze mam nadzieję że będzie on się rozwijał prawidłowo i harmonijnie)
P.S Mam nadzieję że teraz nie popełniłam żadnego ortografa ;P za brak przecinków przepraszampolkosia, villemo_gbm lubią tę wiadomość
-
Tak Polkosia juz po. Z dzidzia wszystko ok, szyjka "na kilometr" bo ma jakies 52mm wiec odstawiam definitywnie luteine, zostaly mi 4 tabletki, wszelkie zagrozenie minelo i teraz nie jest wieksze niz w ciazy takiej normalnej, no i poki co pan doktor wrozy dziewczynke, zobaczymy czy sie potwierdzi, za tydzien wizyta to zapytam czy zaszly jakies zmiany. Jedynie co to caly czas mam jakies infekcje intymne, no ale wczoraj pobrano wymaz i mam nadzieje ze teraz leczenie i odstawienie luteiny pomoze.
dodinka, polkosia lubią tę wiadomość
-
Styczniowa, no to ekstra Ja niestety złapałam jakiegoś syfa z pessarem i właśnie jadę na Nystatynie, żeby do porodu to wykończyć. W sumie nic mi nie dolega, ale duża ilość żółtego śluzu zaniepokoiła gin na IP. Pamiętam, że z Tyśką przy pessarze też się lało, ale raczej biały lub przeźroczysty, więc może jest coś na rzeczy.
Dodinka, tak... Biodra zaczęły mnie boleć kilka tygodni temu, jak śpię dłużej niż 1-2h na jednym boku, to jest koszmar. O spojeniu nie wspominam, bo nieraz się z bólu popłakałam przy wstawaniu z łóżka Jak w dzień rozchodzę, to jakoś lepiej jest, ale jak tylko się położę, to mam wrażenie, że mi tam zaraz coś pęknie na stałe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 11:46
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia to mam nadzieje ze wygonisz paskudztwo zanim Mała zacznie sie pchać na ten świat. No i mam nadzieję ze długo na poród nie będziesz czekać bo ta koncówka na pewno jest męcząca.
Dodinka ja wiem że nie bardzo masz możliwość ale staraj sie odpoczywać ile mozesz zeby te biodra i spojenie Ci tak nie dawały w kosć, Ty musisz jeszcze troche wytrzymać ale pocieszaj sie że juz niedługo!
A ja dziś w końcu sie zważyłam, od początku ciazy jakieś +3KG boje się co to będzie dalej...dodinka, Maxymiliana lubią tę wiadomość
-
StyczniowaNadzieja wrote:A Tobie to się nigdy nie zdarzyło ortografa zrobić? Trzeba złośliwie wypominać? Tak się składa że pisałam z telefonu i tak po prostu wyszło, poza tym trak czasem robię błędy w tym ortograficzne ale jestem tylko człowiekiem a nie żywym słownikiem ortograficznym
Ps. U nas w żłobku panuje jelitowka buuuu , do tego moja gwiazda ma mega katar,pokasluje ma chrype, nie wiem czy zęby bo już się wyrzynaja 3 czwórki na raz, czy zarazila się ode mnie bo mam zapalenie zatok bo mnie przewialo
-
U nas tez Kuba chory chyba, wezly chlonne z tylu szyjki powiekszone i marudny dzisiaj, temp nie ma bo ma 37.00 i tez zastanawiam sie czy to nie od zebow bo 6 na raz mu wyszlo i kolejne ida
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 20:56
-
Matylda 3850 wg USG, mam nadzieję, że to jednak zawyżony wynik... Mój prowadzący stwierdził, że infekcji nie ma. Zgłupiałam
ewwiel, dodinka, villemo_gbm, paula1 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Duza pannica!!! Ale Tyśka też przecież była duża a kolejne dzieci zwykle są większe. Pozostaje tylko zyczyć szybkiego porodu
Villemo ta jelitówka to panuje chyba wszędzie, u nas w żlobku niby cisza ale w zeszłym tyg dzieci miały biegunkę (nas omineło). U nas również ostatnio katar i kaszel ale mysle ze to przez dolne trójki. Zdrowia!!!polkosia lubi tę wiadomość
-
Styczniowa u nas kaszel katar i chrypa i wszystko od zębów u lekarza dziś byłam bo obawiałam się zapalenie krtani.
Poklosia z tą wagą różnie bywa moją Maja dzien przed porodem miała ważyć 3700 a urodzila się 3070 bylam w kompletnym szoku jak to usłyszałam bo na wszystkich usg wychodzilo ze w terminie jak sie urodzi to bedzie ponad 4 kg, fakt urodzila sie 3 tyg. przed terminem ale gdyby doszla do terminu to by wazyla 3500 a zgodnie z usg mialaby ponad 4. -
Tyśka dzień przed porodem 4200 na USG... A wyszła 3700. Mam nadzieję, że będzie podobnie, bo tym razem nie ćwiczyłam w ogóle z balonikiem, żadnych masaży nie robiłam itd. Nie chciałabym popękać do samej dupy Te moje dziewczyny to nieznośne są. Najpierw się pchają na świat, a potem siedzą jak zaczarowane
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn