X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki ;)
    Od wielu tygodni zaglądam i czytam ten wątek, ale w końcu pora się z Wami przywitać. Jesteśmy po usg genetycznym, które mieliśmy tydzień temu-wszystkie pomiary ok. Płci jeszcze nie znamy, gin nie chciał jeszcze powiedzieć. Pewnie dowiemy się na "połówkowym" :)

ola.321 - Mnie dopadł od minimum tygodnia skurcz w pośladku, ostry ale krótki. Boli przez cały dzień, chodzenie to jakaś katorga, właśnie tak jak u Ciebie przy podnoszeniu nogi. Podobno dziecko uciska na nerw kulszowy. Kurcze.. w ciąży zalecane jest spanie na lewym boku, a mnie boli właśnie lewy pośladek, więc wskazane byłoby leżeć na prawym boku, no załamka :D
    Ostatnio dostałam od mamy w prezencie Cebuszkę (wielofunkcyjną poduszkę) mega wygodna. Mam nadzieję, że coś pomoże w tych bólach.
    c6c4c98ae42c8875m.jpg

Ursa, Magnosia, lili_madlen, Nynusia, miska2503, ola.321, Lucy7, paula1, agu258, Blondik lubią tę wiadomość

atdc6iyehd9qphks.png
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam USG na każdej wizycie, ale takie króciutkie przez brzuch. Dodatkowo prenatalne, połówkowe... Nie wiem, czy teraz nie będę miała częściej dopochwowego, bo powinnam kontrolować szyjkę...

Co do wieku, hm, mam 34 lata... Ale czuję się młodziutko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 13:51

agu258 lubi tę wiadomość

Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
    Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤

Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi.
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ostatnio pośpiewuje mojemu maleństwu kołysanki. Oczywiście, jak jesteśmy sami, bo fałszuję niemiłosiernie ;)

Moje ulubione to: "W sukieneczkach z pajęczynki" i "W starym młynie".

Też Wam już tak odbija? Rozmawiacie do swoich Dziubasków?

szczesliwa_mamusia21, agu258, Blondik lubią tę wiadomość

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś chciałby na warsztaty "Mamo to ja" w Katowicach? :) Dostałam dziś maila:

"Kochani rodzice,

jako, że zostały nam jeszcze wolne miejsca na Warsztaty "Mamo, to ja" (blok Będę Mamą) odbywające się w Waszym mieście chcielibyśmy poprosić Was o wsparcie naszych działań promujących Warsztaty wśród swoich znajomych. Za okazane wsparcie odwdzięczymy się miłym prezentem (załącznik):

Zbiorem felietonów o macierzyństwie Agaty Passent, czyli książką "Dziecko? O matko!" oraz
    Kompletem: bluzeczka i spodenki dla dziecka, dostępnym w różnych kolorach."

Więc... jak ktoś chce dołączyć 12 maja, to proszę o maila, abym mogła dostać coś z tych rzeczy w prezencie :) Jeśli dostanę oba upominki, to jednym się podzielę :D Nie wiem, czy dają 2 czy 1 z dwóch :?

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• ss Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny stanelam na wadze dzis i szok...4kg na plus, a wcale duzo nie jem a jak jem to glownie owoce i warzywa bo akurat na to mam ssanie od jakiegos czasu...przytyla juz ktoras tyle? Skad to sie bierze ? Przed ciaza wazylam 52kg przy 168cm wzrostu wiec szczupla bylam moze organizm nadrabia.tylko jak ja sue bede toczyc za pare mies?

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • lili_madlen Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez krwawienie dziąseł przy każdym myciu , przed ciążą miałam problemy a teraz się nasiliło :(

U mnie USG co miesiac plus prenatalne w innnym miejscu , podobnie tez będzie z połówkowym :)

Moj lekarz od razu na zaparcia zalecił mi czopki glicerynowe tak że moge polecić - sprawdzają się . Nie czesto jest problem ale w domu je mam :)

A bóle jajników / podbrzusza (bo nie nie wiem do konca czy to jajniki czy promieniuje ) pojawiaja sie silne i krótkotrwałe kiedy nagle sie zerwe i chce wstać z krzesła np :)

Nikodem <3
    85993e3kc32j88tg.png
  • lili_madlen Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SS ja się wole nie ważyć :D Na ostatniej wizycie (14.04) miałam 1,200 kg na plus ale myśle że teraz bedzie troche wiecej :) U ciebie dobra waga przy dobrym wroście wiec mysle ze nie masz sie czym martwic tymbardziej że piszesz ze odzywiasz sie zdrowo ;)

Nikodem <3
    85993e3kc32j88tg.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss wrote:
    Dziewczyny stanelam na wadze dzis i szok...4kg na plus, a wcale duzo nie jem a jak jem to glownie owoce i warzywa bo akurat na to mam ssanie od jakiegos czasu...przytyla juz ktoras tyle? Skad to sie bierze ? Przed ciaza wazylam 52kg przy 168cm wzrostu wiec szczupla bylam moze organizm nadrabia.tylko jak ja sue bede toczyc za pare mies?

Nic się nie martw ja w 17t4d też miałam już 4kg na +. A ponieważ przez wszystkie wczesniejsze miesiące waga albo leciała albo stała w miejscu też był to dla mnie szok. Jeżeli odżywiasz się zdrowo to na pewno nie jest to żaden odchył. Poza tym czasem dodatkowe kilogramy to tylko woda, która w ciąży gromadzi się w organizmie w nadmiarze. U mnie to trochę wina moich smaków na słodkie i tuczące ale od ostatniego ważenia ograniczyłam i jedno i drugie :)

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnosia - będę wdzięczna jeżeli dasz znać co to może być :*:), ja jutro mam USG połówkowe ale u innego lekarza i też postaram się dopytać może coś się dowiem i też dam znać. Mnie czasem przy siadaniu nawet boli :/.

Ja czasem śpiewam ale jak słyszę jakąś piosenkę i też bez świadków :):). Jak dzidzia słyszy to ma ubaw heheh :)
    Aaaa i mi na ostatniej wizycie gin sprawdzała szyjkę na foteliku i na USG.

Bąbelek - witaj :),u mnie właściwie bardziej w przodu boli niż w pośladku :/. Tak pod prawym biodrem i promieniuje do pasa chyba :/. Zakładam że to rozciąganie lub właśnie może dzidzia się rozpycha :).

Dziewczyny chyba pobijemy rekord na belly :) super!! cały czas jest nas więcej :D:D:D

Magnosia, agu258 lubią tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnosia wrote:
    Kochane ostatnio pośpiewuje mojemu maleństwu kołysanki. Oczywiście, jak jesteśmy sami, bo fałszuję niemiłosiernie ;)

Moje ulubione to: "W sukieneczkach z pajęczynki" i "W starym młynie".

Też Wam już tak odbija? Rozmawiacie do swoich Dziubasków?

O tak ! Ja tez małemu spiewam jak jestesmy sami bo rowniez moj wokal do najczystrzych nie nalezy :D Rozmawiamy caly czas opowiadam mu gdzie bedzie mial pokoik co mama dzis robi gdzie pojechal tata itd :D I ciagle mowie " juz niedlugo sie przytulimy "

Magnosia, Nynusia, agu258, Blondik lubią tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też przytyłam około 4 kg, a jem normalnie... tyle, ile potrzeba i czułabym się głodna, gdybym jadła mniej :)
    Jak czytam pamiętniki, to widzę, że po porodzie dziewczyny stają się lżejsze niż jeszcze przed ciążą... opieka nad dzieckiem wysysa z sił, to będziemy miały z czego chudnąć xD

Magnosia, agu258 lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem złośliwa, pytam z ciekawości czy są jakieś badania na ten temat. Mój lekarz nigdy nie wspominał, żeby USG drażniło dziecko, jak to ujęłaś. Moja ciąża zagrożona nie jest, a na wizyty i tak chodzić muszę co 2 tygodnie ze względu na wcześniejsze poronienia. Nie uważam, że to przegięcie i tym bardziej nie rozumiem zarzutu, że niektórzy chodzą "dla zdjęcia". Zapytałam raz - czy szkodzi? Absolutnie nie. Znam dziewczynę, która ma problemy z pępowiną i na USG chodzi co tydzień... Gdyby było tak, jak napisałaś: "ultradźwięki nie są obojętne dla dziecka" (cokolwiek to wg Ciebie znaczy), to chyba lekarz nie stwarzałby jeszcze dodatkowego zagrożenia. Jak widać, co lekarz to opinia, a być może Ty z powodu 2 ciąży jesteś bardziej wyluzowana. Ja tam cieszę się, że mam wizyty co 2 tygodnie i jestem pod kontrolą, bo starałam się o to dziecko prawie 3 lata...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss - Prawidłowa waga w ciąży to sprawa indywidualna i zależy od tego, ile ważyłaś przed ciążą, ile masz wzrostu, no i jak duże urodzisz dziecko. :) Moim zdaniem w grę wchodzi również genetyka...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 14:21

atdc6iyehd9qphks.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnosia wrote:
    Ja mam USG na każdej wizycie, ale takie króciutkie przez brzuch. Dodatkowo prenatalne, połówkowe... Nie wiem, czy teraz nie będę miała częściej dopochwowego, bo powinnam kontrolować szyjkę...

Co do wieku, hm, mam 34 lata... Ale czuję się młodziutko ;)

Magnosia, to jesteśmy zbliżone rocznikowo, ja w czerwcu skończę 33 lata i też nie czuję się staro. Trochę zwlekaliśmy z drugim dzieckiem, ale w końcu podjęliśmy decyzję i teraz czekamy na maluszka. ;)

Magnosia, Nynusia, agu258 lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa wrote:
    Druga sprawa, że wcześniejsze straty na pewno są wskazaniem do wykonania USG częściej niż 3 razy w trakcie ciązy.

Wg mojego lekarza są. Nie wyobrażam sobie mieć tylko 3 USG na całą ciążę, ale być może są wśród ciężarówek takie ignorantki.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa dziękuję :)

Fresh kurczę ja bym się wybrała ale jestem w pracy pogadam z szefem a idziesz sama ??

Bąbelek witaj :)

Magnosia my z moim M rozmawiamy do brzuszka śpiewać nie spiewam bo sama się boje swojego śpiewu haha a jak mój M ostatnio śpiewał przepraszam małe sprostowanie -fałszował to aż dzidzia się uaktywniła chyba po to żeby powiedzieć, że nie chce tego słuchać :D :D

Magnosia lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, zauważyłam, że jesteśmy w podobnym wieku ;) Domyśliłam się po nicku ;) No i tak jak Ty, ja też pracuję w szkole.
    U nas jakoś długo się nie składało, jeśli chodzi o posiadanie dziecka. Jak się zdecydowaliśmy, to okazało się, że mamy problemy. Miałam przegrodę w macicy, która spowodowała poronienie. Przeszłam zabieg histeroskopii i szczęście wróciło <3
    Oby już teraz było dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 14:41

Kasia82, BATTINKA lubią tę wiadomość

• ola.321 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 - to mamy tyle samo latek :) ale czuję się młodo i to moje pierwsze dziecko :), jak już dzidzia będzie na świecie najwyżej szybciej pomyślimy o następnym :D.

Ja też mam ok 3,5- 4kg na plusie :), wcześniej długo waga stała mi w miejscu a teraz ruszyła!!! aż się boję co będzie ale co tam pewnie tak musi być :). No ale przyznam się od 1,5 tygodnia jem jak szalona i muszę zastopować!!! :)
    Właśnie zjadłam na obiadek kaszę z gulaszem i kapustką czerwoną!!! mniaaam :)

Kasia82, miska2503 lubią tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • BATTINKA Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnosia super ten test dla mężczyzn,muszę pokazać mężowi jak wróci wieczorem :)) może dotrze do niego jak to jest być w ciąży;)

Malgorzatko zdjęcia się ogląda super :) cieszę się ze z mala księżniczką ok. Musisz pewnie duuuzo odpoczywać (co przy dwójce dzieci jest zapewne ciężkie).

Wiecie co a propos robienia Usg to ja z pierwszą córką robiłam co 4tyg a nawet i wcześniej mam tyle zdjęć ze Glowa mala i jakoś nic mojej córci nie jest:)
    A teraz w tej ciąży to juz nie wspomnę ile miałam usg :P skoro lekarz robi i uważa za słuszne to czemu nie:) wcale nie uważam ze to zaszkodzi dla maluszka.

Dziś byłam u dr po zwolnienie i odrazu powiedziałam ze nie czuje ruchów wiec pielęgniarka zbadala mi tętno u maluszka i serce bilo jak dzwon!!! Powiedziała ze jest leniwe i dlatego jeszcze nie czuję ruchów. No cóż jestem spokojniejsza :)

Magnosia, Nynusia, polkosia, nenka2, szczesliwa_mamusia21, agu258, Blondik lubią tę wiadomość

3i49tgf6plfmlliy.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Battinka, w jaki sposób pielęgniarka badała tętno maluszka?

iv09hdge6yql001e.png
‹‹ 759 760 761 762 763 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ