X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 19lat ;P

agu258 lubi tę wiadomość

• ola.321 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczynki!!! :):)

W końcu mam naprawiony laptop, czekałam cały tydzień na serwis z gwarancji ale na szczęście już działa i mogę Was nadrabiać :).

zaparcia - nie pamiętam kto pisał o zaparciach, ale ja miałam straszliwie bolesne!! Pomogło mi mleko z powidłami śliwkowymi z całymi owocami i dużo wody. Jadłam to na śniadanie i czasem na kolację i piłam do tego sporo mleka. Polecam!!

Powoli przeziębienie mi mija, jeszcze trochę kaszlę i mam katar więc martwię się trochę o dzidzię czy te wstrząsy są bezpieczne :/. Mam nadzieję że tak :).

Ruchy dzidzi - ja jestem w 20tc i średnio czuję ruchy :/, czasem mam wrażenie że to dzidzia a czasem sama nie wiem. Pisałyście że w 20tc powinno być coś czuć to ja jeszcze nie jestem pewna na 100%.

dziąsła - mi też krwawią czasem :/, też muszę iść do dentysty :)

Na przeziębienie dla chorowitek polecam:
    -mleko z czosnkiem masłem i miodem, syrop prenalen i tabletki do ssania prenalen. Picie wody z miodem i cytryną. Po tej kuracji gardło przeszło mi po 2-3 dniach, aaa i płukanie gardła (ja płukałam zwykłą wodą). Mi to wystarczyło ale byłam też na wizycie u lekarza rodzinnego i pozwoliła jeszcze
    -tantum verde, płukanie gardła szałwią 3-5xdziennie, syrop sir Prospan 3x6ml pić do godziny 16, na gorączkę paracetamol 500mg a na zatoki i katar dodatkowo Fix sin do płukania nosa.

Co więcej... jutro mam wizytę USG połówkowe... mam stresika :)
    Za dzisiejsze wizyty mocno trzymam kciuki!!!!

miłego dnia wszystkim życzę :)

Lucy7, Kaśku, Nynusia lubią tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynowa lady, ja mam rzadko usg. Pierwsze było chyba w 6 tyg., drugie w 8, bo to była ciąża zagrożona. Ostatnio w 13 genetyczne, a teraz będę miała dopiero w 21 połówkowe. Lekarze, do których chodzę na usg mówią, że samo badanie ponoć nie jest szkodliwe, ale jeśli ciąża rozwija się prawidłowo, nie ma potrzeby wykonywania go przy każdej wizycie. Samo badanie nie szkodzi, ale w nadmiarze ultradźwięki nie są obojętne dla dziecka, a czasami nawet drażniące. Oczywiście fajnie jest pooglądać częściej swoją dzidzię, ale wychodzę z założenia, że jeśli lekarze nie zalecają (a sami biorą za takie badania niemałe pieniądze, więc mogliby zarobić), to nie ma co męczyć maluszka dla własnego widzimisię czy kolejnego zdjęcia. Jedyne dodatkowe usg, na które wybiorę się nadprogramowo to ok. 25-26 tygodnia. Chciałam zabrać córcię i mieć pamiątkę na płycie, ale to jedno jedyne. Poza tym robię tylko te zalecane – 11-14 tydzień, 20-22, 28-30 i pod koniec ciąży. Ewentualnie, jeśli lekarz będzie kazał zrobić dodatkowe, ale to tylko na jego wyraźne polecenie.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia, ja do tej pory nie miałam kłucia jajników, ale dzisiaj raz mnie zakłuł prawy, a niedługo później lewy jajnik. To było krótkotrwałe i nie wiem czym jest spowodowane. ;)

Nynusia lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miewam bóle jajników. Nie są one długie i bardzo bolesne, ale występują.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • PauLLa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenka tyle miałam w pierwszej ciąży ahh ta młodość tak szybko mija :P

Ja mam skurcze raz albo dwa na dzien takie mocne, albo jak wstaje nawet jak krótko siedziałam i kucie jajników ale dostał sporo leków na to jednak jak marazie bez zmian :(

bi7y7ddlfmn3ut49.png

74dii09kdzbtm8xb.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, ja czułam "prawdziwe" ruchy dopiero ok. 21 tygodnia, czyli po skończonym 20.

ola.321 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz czuje te porzadne ruchy razem z mezem, jest codownie :) dzidzius zazwyczaj kopie o 6 rano, imnie budzi, a moze tatusia do pracy odprawia? Kto wie :) :P

zaczelam wczoraj 17 tydzien, a dzidzie czuje 3dni

• Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane ja wróciłam ehhh moje Dziecko wymyśla naprawdę :( :( Obróciła się głową w dół i leży bardzo nisko :O ja nie wiem co to będzie ... Normalnie będę leżeć z nogami przy ścianie :O łożysko się podniosło do góry o kilka milimetrów to dobry znak ... Cięcie cesarskie zostaje nie będę ryzykować że podczas skurczy zacznie się odklejać po co nam to ...
    Tutaj wklejam kilka zdjęć :)
    5c4f034f.jpg stopa
    33ae06f6.jpg
    aea9f150.jpg tu jej głowa i widoczna szyjka oraz łożysko
    93134d42.jpg

Dziękuję za trzymanie kciuków :) Lekarka dzisiaj jeszcze raz posprawdzała wszystkie przepływy plus dokładnie zbadała serduszko bo mnie martwiło stukanie w Dopplerze podczas słuchania ale to tylko dźwięki z łożyska ;)
    Miłego Dnia Skarby <3 zaglądam wieczorem idę jeść :) :)
    a według usg 19 plus 4 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 12:15

aanaa, nenka2, onka, Ursa, ola.321, Magnosia, Kaśku, szczesliwa_mamusia21, lili_madlen, miska2503, paula1, agu258, Lexie, Blondik, Muffinka1019 lubią tę wiadomość

"Ręce , które kołyszą kołyskę rządzą światem"
    oar83e3krqgkccev.png
    "Każdy ma chwile że się po cichu modli..."
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82, masz jakiś link do badań, że USG jest szkodliwe dla dziecka? Może tak piszesz, bo sama masz rzadko USG, ale ja mam co 2 tygodnie i mój lekarz absolutnie nie widzi przeciwwskazań (sam każe co 2 tygodnie się zapisywać), dlatego jestem ciekawa skąd takie wnioski...

nenka2, BATTINKA, Blondik lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kasia82, masz jakiś link do badań, że USG jest szkodliwe dla dziecka? Może tak piszesz, bo sama masz rzadko USG, ale ja mam co 2 tygodnie i mój lekarz absolutnie nie widzi przeciwwskazań (sam każe co 2 tygodnie się zapisywać), dlatego jestem ciekawa skąd takie wnioski...

Polkosia, nie napisałam, że jest szkodliwe, tylko nie jest całkowicie obojętne i bywa drażniące dla dziecka. Nie wiem skąd taka złośliwość. Nie widzę żadnego powiązania z tym, że skoro mam rzadko usg, to mam pisać, że jest szkodliwe. Poza tym nic o szkodliwości nie pisałam, czytaj uważnie.

Ursa, ss, meeegi1771, agu258, Muffinka1019 lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgorzatka ! Piekna kobitka tam rosnie , najwazniejsze ze wszystko dobrze i coraz lepiej ! :*

Małgorzatka, agu258 lubią tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgorzatka w 17 tygodniu Kornel też wisiał głową w dół :P Nietoperz jeden. Teraz w szpitalu już pośladkowo :) Dzidzie mają dużo miejsca i kreatywne pomysły :)

Ja od dr. Maja z GW usłyszałam takie oto zdanie: "W ciąży jeśli do czegoś nie ma wskazań to są przeciwwskazania". I z tego co wiem to jest to opinia dośc powszechna wśród lekarzy. Druga sprawa, że wcześniejsze straty na pewno są wskazaniem do wykonania USG częściej niż 3 razy w trakcie ciązy. Ja swoje mam raz w miesiącu + prenatalne więc też dośc często ale teraz już nie wywołują u mnie takiego ogromnego stresu jak na początku więc mogę chodzić :)

A co do tego czy ruchy w 20 tygodniu byc powinny czy nie. Z tego co ostatnio przeczytałam: większość je czuje ale nie wszystkie.

Ola, kochana! Dzięki za rady! Mam nadzieję, że mi pomoże. Bo też się boję czy taki duszący kaszel aby nie szkodzi mi i dzidzi.

Kasia82, ola.321, Małgorzatka lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi lekarze mówili dokładnie to samo, co w tym artykule. Dlatego skoro nie ma takiej potrzeby, to nie wysyłają, to chyba normalne?

http://www.badaniaprenatalne.pl/index.php?strona=7&lp=176

agu258 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa wrote:
    Małgorzatka w 17 tygodniu Kornel też wisiał głową w dół :P Nietoperz jeden. Teraz w szpitalu już pośladkowo :) Dzidzie mają dużo miejsca i kreatywne pomysły :)
    hahaha, strasznie mnie rozbawiłaś tym nietoperzem :D

Ursa, Małgorzatka, Nynusia, agu258 lubią tę wiadomość

iv09hdge6yql001e.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa, ja w pierwszej ciąży też miałam częściej usg, bo przez dłuższy czas miałam odwarstwienie kosmówki i lekarz sprawdzał czy się wchłania. Teraz już po krótkim czasie krwiak zniknął, plamień i krwawień żadnych nie mam, więc powiedział, że nie muszę częściej robić. Każdy się trzyma tego, co lekarz zaleci, wiadomo, że ciąża ciąży nierówna.

Małgorzatka lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa - mam nadzieję że wybierzesz coś z tych rad dla siebie :), ja "choruję" od zeszłej środy i został mi trochę kaszel i niewielki katar więc przechodzi ;)

A ja USG od początku ciąży mam co 2 tygodnie plus prenatalne :), wizyty były dość szybkie i bez włączania dopplera - dopiero na prenatalnych usłyszałam seduszko :).

Na dodatek dziś w nocy i od rana coś mnie dziwnie boli w boku :/, pod biodrem i w pasie. Może to też rozciąganie... ale czasem ciężko mi się wyprostować i podnoszenie nogi nawet przy chodzeniu sprawia mi trochę kłopot :/.

Małgorzatka - czyli do przodu :) cieszę się bardzo!! mam nadzieję że dalej się będzie poprawiać!! :)

Małgorzatka lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgorzatka super wieści ! Oby tak dalej i do przodu :)

Ja miałam tylko kłucie prawego jajnika i to dosłownie chwilowe i pare razy więc nie mam pojęcia co to i zastanawiam się czy to jest coś co powinno mnie zaniepokoić..

Ursa ja jeszcze ostatnio na katar stosowałam wywar z czosnku i przeszło szybciutko.
    Ostatnio pytałam kiedy Ci półmetek wybija ? Bo ja nie mam premium i chętnie bym chciała wiedzieć kiedy te 50% będzie podpowiesz?

Ja dziś mam zasznurowaną klatkę piersiową nie mogę oddychać masakra...

l22nhdgeccid541p.png
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgorzatka, śliczna ta Twoja księżniczka. Dziś czytałam, że nasze Dzidzie mają jeszcze dużo miejsca, więc nawet fikołki robią. Może tak jej się spodobało i postanowiła trochę zawisnąć do góry nogami ;P

Ola, ja też mam taki ból. Z prawej strony przy podnoszeniu nogi lub przy wciskaniu pedałów w samochodzie. To taki dyskomfort raczej niż ból, jakby tam dużo wody było... Mam tak ze trzy dni. Jutro mam wizytę, to dam znać, co to ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 13:50

ola.321 lubi tę wiadomość

Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
    Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤

Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi.
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia dzisiaj 49 więc pewnie 50% będzie w piatek (20t0d) :)

Dzieki dziewczyny za rady :)

Nynusia, ola.321 lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
‹‹ 758 759 760 761 762 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ