Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
cześć Dziewczynki!!!
W końcu mam naprawiony laptop, czekałam cały tydzień na serwis z gwarancji ale na szczęście już działa i mogę Was nadrabiać.
zaparcia - nie pamiętam kto pisał o zaparciach, ale ja miałam straszliwie bolesne!! Pomogło mi mleko z powidłami śliwkowymi z całymi owocami i dużo wody. Jadłam to na śniadanie i czasem na kolację i piłam do tego sporo mleka. Polecam!!
Powoli przeziębienie mi mija, jeszcze trochę kaszlę i mam katar więc martwię się trochę o dzidzię czy te wstrząsy są bezpieczne. Mam nadzieję że tak
.
Ruchy dzidzi - ja jestem w 20tc i średnio czuję ruchy, czasem mam wrażenie że to dzidzia a czasem sama nie wiem. Pisałyście że w 20tc powinno być coś czuć to ja jeszcze nie jestem pewna na 100%.
dziąsła - mi też krwawią czasem, też muszę iść do dentysty
Na przeziębienie dla chorowitek polecam:
-mleko z czosnkiem masłem i miodem, syrop prenalen i tabletki do ssania prenalen. Picie wody z miodem i cytryną. Po tej kuracji gardło przeszło mi po 2-3 dniach, aaa i płukanie gardła (ja płukałam zwykłą wodą). Mi to wystarczyło ale byłam też na wizycie u lekarza rodzinnego i pozwoliła jeszcze
-tantum verde, płukanie gardła szałwią 3-5xdziennie, syrop sir Prospan 3x6ml pić do godziny 16, na gorączkę paracetamol 500mg a na zatoki i katar dodatkowo Fix sin do płukania nosa.
Co więcej... jutro mam wizytę USG połówkowe... mam stresika
Za dzisiejsze wizyty mocno trzymam kciuki!!!!
miłego dnia wszystkim życzę
Lucy7, Kaśku, Nynusia lubią tę wiadomość
-
Bursztynowa lady, ja mam rzadko usg. Pierwsze było chyba w 6 tyg., drugie w 8, bo to była ciąża zagrożona. Ostatnio w 13 genetyczne, a teraz będę miała dopiero w 21 połówkowe. Lekarze, do których chodzę na usg mówią, że samo badanie ponoć nie jest szkodliwe, ale jeśli ciąża rozwija się prawidłowo, nie ma potrzeby wykonywania go przy każdej wizycie. Samo badanie nie szkodzi, ale w nadmiarze ultradźwięki nie są obojętne dla dziecka, a czasami nawet drażniące. Oczywiście fajnie jest pooglądać częściej swoją dzidzię, ale wychodzę z założenia, że jeśli lekarze nie zalecają (a sami biorą za takie badania niemałe pieniądze, więc mogliby zarobić), to nie ma co męczyć maluszka dla własnego widzimisię czy kolejnego zdjęcia. Jedyne dodatkowe usg, na które wybiorę się nadprogramowo to ok. 25-26 tygodnia. Chciałam zabrać córcię i mieć pamiątkę na płycie, ale to jedno jedyne. Poza tym robię tylko te zalecane – 11-14 tydzień, 20-22, 28-30 i pod koniec ciąży. Ewentualnie, jeśli lekarz będzie kazał zrobić dodatkowe, ale to tylko na jego wyraźne polecenie.
-
nick nieaktualny
-
Hej kochane ja wróciłam ehhh moje Dziecko wymyśla naprawdę
Obróciła się głową w dół i leży bardzo nisko
ja nie wiem co to będzie ... Normalnie będę leżeć z nogami przy ścianie
łożysko się podniosło do góry o kilka milimetrów to dobry znak ... Cięcie cesarskie zostaje nie będę ryzykować że podczas skurczy zacznie się odklejać po co nam to ...
Tutaj wklejam kilka zdjęć
stopa
tu jej głowa i widoczna szyjka oraz łożysko
Dziękuję za trzymanie kciukówLekarka dzisiaj jeszcze raz posprawdzała wszystkie przepływy plus dokładnie zbadała serduszko bo mnie martwiło stukanie w Dopplerze podczas słuchania ale to tylko dźwięki z łożyska
Miłego Dnia Skarbyzaglądam wieczorem idę jeść
a według usg 19 plus 4
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 12:15
aanaa, nenka2, onka, Ursa, ola.321, Magnosia, Kaśku, szczesliwa_mamusia21, lili_madlen, miska2503, paula1, agu258, Lexie, Blondik, Muffinka1019 lubią tę wiadomość
-
Kasia82, masz jakiś link do badań, że USG jest szkodliwe dla dziecka? Może tak piszesz, bo sama masz rzadko USG, ale ja mam co 2 tygodnie i mój lekarz absolutnie nie widzi przeciwwskazań (sam każe co 2 tygodnie się zapisywać), dlatego jestem ciekawa skąd takie wnioski...
nenka2, BATTINKA, Blondik lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Kasia82, masz jakiś link do badań, że USG jest szkodliwe dla dziecka? Może tak piszesz, bo sama masz rzadko USG, ale ja mam co 2 tygodnie i mój lekarz absolutnie nie widzi przeciwwskazań (sam każe co 2 tygodnie się zapisywać), dlatego jestem ciekawa skąd takie wnioski...
Polkosia, nie napisałam, że jest szkodliwe, tylko nie jest całkowicie obojętne i bywa drażniące dla dziecka. Nie wiem skąd taka złośliwość. Nie widzę żadnego powiązania z tym, że skoro mam rzadko usg, to mam pisać, że jest szkodliwe. Poza tym nic o szkodliwości nie pisałam, czytaj uważnie.Ursa, ss, meeegi1771, agu258, Muffinka1019 lubią tę wiadomość
-
Małgorzatka w 17 tygodniu Kornel też wisiał głową w dół
Nietoperz jeden. Teraz w szpitalu już pośladkowo
Dzidzie mają dużo miejsca i kreatywne pomysły
Ja od dr. Maja z GW usłyszałam takie oto zdanie: "W ciąży jeśli do czegoś nie ma wskazań to są przeciwwskazania". I z tego co wiem to jest to opinia dośc powszechna wśród lekarzy. Druga sprawa, że wcześniejsze straty na pewno są wskazaniem do wykonania USG częściej niż 3 razy w trakcie ciązy. Ja swoje mam raz w miesiącu + prenatalne więc też dośc często ale teraz już nie wywołują u mnie takiego ogromnego stresu jak na początku więc mogę chodzić
A co do tego czy ruchy w 20 tygodniu byc powinny czy nie. Z tego co ostatnio przeczytałam: większość je czuje ale nie wszystkie.
Ola, kochana! Dzięki za rady! Mam nadzieję, że mi pomoże. Bo też się boję czy taki duszący kaszel aby nie szkodzi mi i dzidzi.
Kasia82, ola.321, Małgorzatka lubią tę wiadomość
-
Ursa wrote:Małgorzatka w 17 tygodniu Kornel też wisiał głową w dół
Nietoperz jeden. Teraz w szpitalu już pośladkowo
Dzidzie mają dużo miejsca i kreatywne pomysły
Ursa, Małgorzatka, Nynusia, agu258 lubią tę wiadomość
-
Ursa, ja w pierwszej ciąży też miałam częściej usg, bo przez dłuższy czas miałam odwarstwienie kosmówki i lekarz sprawdzał czy się wchłania. Teraz już po krótkim czasie krwiak zniknął, plamień i krwawień żadnych nie mam, więc powiedział, że nie muszę częściej robić. Każdy się trzyma tego, co lekarz zaleci, wiadomo, że ciąża ciąży nierówna.
Małgorzatka lubi tę wiadomość
-
Ursa - mam nadzieję że wybierzesz coś z tych rad dla siebie
, ja "choruję" od zeszłej środy i został mi trochę kaszel i niewielki katar więc przechodzi
A ja USG od początku ciąży mam co 2 tygodnie plus prenatalne, wizyty były dość szybkie i bez włączania dopplera - dopiero na prenatalnych usłyszałam seduszko
.
Na dodatek dziś w nocy i od rana coś mnie dziwnie boli w boku, pod biodrem i w pasie. Może to też rozciąganie... ale czasem ciężko mi się wyprostować i podnoszenie nogi nawet przy chodzeniu sprawia mi trochę kłopot
.
Małgorzatka - czyli do przoducieszę się bardzo!! mam nadzieję że dalej się będzie poprawiać!!
Małgorzatka lubi tę wiadomość
-
Małgorzatka super wieści ! Oby tak dalej i do przodu
Ja miałam tylko kłucie prawego jajnika i to dosłownie chwilowe i pare razy więc nie mam pojęcia co to i zastanawiam się czy to jest coś co powinno mnie zaniepokoić..
Ursa ja jeszcze ostatnio na katar stosowałam wywar z czosnku i przeszło szybciutko.
Ostatnio pytałam kiedy Ci półmetek wybija ? Bo ja nie mam premium i chętnie bym chciała wiedzieć kiedy te 50% będzie podpowiesz?
Ja dziś mam zasznurowaną klatkę piersiową nie mogę oddychać masakra... -
Małgorzatka, śliczna ta Twoja księżniczka. Dziś czytałam, że nasze Dzidzie mają jeszcze dużo miejsca, więc nawet fikołki robią. Może tak jej się spodobało i postanowiła trochę zawisnąć do góry nogami ;P
Ola, ja też mam taki ból. Z prawej strony przy podnoszeniu nogi lub przy wciskaniu pedałów w samochodzie. To taki dyskomfort raczej niż ból, jakby tam dużo wody było... Mam tak ze trzy dni. Jutro mam wizytę, to dam znać, co to
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 13:50
ola.321 lubi tę wiadomość
Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤
Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi.