Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
To prawda, ja z wielu rzeczy sobie nie zdawałam sprawy przez urodzeniem małej, a i teraz jeszcze "wiem, że nic nie wiem". Uczymy się całe życie i tak samo jest ze zdobywaniem doświadczenia. Przy drugim dziecku może pewne rzeczy robi się odruchowo, np. zmienia pieluszki czy karmi - to się pamięta nawet po wielu latach, ale każdy maluch jest inny, ma swoje upodobania, godziny snu, więc przy każdym może ta opieka wyglądać nieco inaczej.
A łóżeczko weź, oczywiście! Na pewno Wam się przyda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 13:39
-
Hej...po wczorajszej wizycie nie miałam za bardzo jak napisać...za dużo się działo.
Zaczne od dobrych wiadomości. Na 90% dziewczynka, ale tak zaciskała nogi, że lekarz sam nie był przekonany. My co prawda jesteśmy już pewnie bo inny lekarz w 13 tyg powiedział ze dziewczynka na 100%Tak więc mała rozwija się prawidłowo, nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, waży 450 g więc troche więcej niż na tym etapie powinna. Co do suplementów lekarz powiedział, że to bzdura, że tuczą dziecko i że lepiej brać ich wiecej niz mniej i martwić się później hipotrofią.
No i dobrych wiadomości na tyle...dostałam bezwzgledny nakaz leżenia na razie do poniedziałku, kiedy będę miała konmtrolę. Od jakiegoś czasu miałam dziwne parcie na dól brzucha szczególnie podczas chodzenia. Czasami aż musiałam się zatrzymać takie to było nieprzyjemne. Okazało się, że szyjka jest wewnętrznie rozwarta i zrobił się tak zwany objaw lejka. To polega na tym ze błona płodowa wpuka się do szyjki i na nią napiera.. Długośc szyjki nie jest na razie niepokojąca, ma 33mm. póki co dostałam luteine i za tydzień ozbaczymy czy to coś pomaga:/
Tak więc drogie panie nie bagatelizujmy żadnych objawów, bóli brzucha i wszystko konsultujmy z lekarzami.lili_madlen, paula1, agu258, annggela lubią tę wiadomość
-
Ursa apropo oleju lnianego i błonnika witalnego...
Olej pije na czczo jedną łyżkę a następnie łyżeczkę błonnika zalewam małą ilością wody pije i popijam szklanką wody.
Co do oleju to poczytajcie o nim ma wiele własciwości i bardzo dobry wpływ na maluszka, jego inteligencje przede wsyztskim:) -
Hej Mamusie
estrella gratuluje córeczki
super zdjęcia maluszków
jacusianka śliczny ten Twoj mały Ignaś
jaroszka ja właśnie ze wzgledu na cały rozdział w ksiązce poświecony własnie "nagłej śmierci łóżeczkowej" mam zamiar zrezygnowac z pościeli a postawic na śpiworek plus monitor oddechu A.C
nenka2 rewelacyjna cena za ładny kombinezonik
Gratuluje udanych wizyt
Lexie i Linka 3mam mocno kciuki za dzisiejsze Wasze
No i co najważniejsze
Jestem po wczorajszej wizycie i juz wiem kto mieszka u mnie pod serduszkiemBędziemy mieli synka Nikodema
Niko wszystkie pomiary ma równiusieńkie na 20 tydzień i waży 390 gPisałyście sporo o umiejscowieniu łozyska , wiec i ja zapytałam jak to wyglada u mnie i mam na tylniej sciance lekarz mówi ze to dobrze i że reszta także super
Pomiar glukozy z racji obciazenia genetycznego musze miec dwa razy .. tak że miałam wczoraj i kolejne miedzy 26-17 tyg
wyniki z wczoraj, przy 75g glukozy :
na czczo 97
po 1 godzinie 112
po 2 godzinach 101
*Usłyszałam że to super wyniki , chociaż nie wiem jak sie do nich odnieść bo kilka razy po całym dniu i mierzenia w domu miałam i po 170 ..
poniżej zdjęcie mojego synka Nikodema (oznaczenie długopisem - zaznaczył mój ginekolog)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cf39ffc07772.jpg
jaroszka, aanaa, Aleksandra90, szczesliwa_mamusia21, madu, onka, Nynusia, Magnosia, Little Frog, estrella, paula1, Ursa, IviQ, agu258, blondi123, Lexie lubią tę wiadomość
-
Amerie tak jak napisała szcześlwa_mamusia21 najważniejsze ze dzieciątko rośnie prawidłowo
Nie ma co sie zamartwiać tylko zastosowac do polecen i wszystko będzie dobrze- wypoczywaj
Zaciskam kciuki żeby był progres na plus do poniedziałku
szczesliwa_mamusia21, Amerie lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do lozeczka turystycznego, ja tak jak Kasia nir polecam dla takiego maluszka... prawdziwe drewniane lozeczko jest niezastapione i wysokie nie trzeba sie schylac..
aco do lozeczek to u corki polozna polecila zeby koc zwiniety w rulon wsadzic pod materac zeby dzieckobylo na pol lezaco, lepiej mu oddychac i sie nie zachlysnie, takze jakas wazna wiedze dla drugiego dziecka mamKasia82, IviQ lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny, tak jak piszecie stosuje się do zaleceń mimo, że leżenie bardziej męczy i wsyztsko boli:)Ale dam rade:)
Co dołóżeczka turystycznego to widziałam ostatnio super z 3 poziomami, czyli dziecko można też położyc tak jak w normalnym łóżeczku wysoko i o ile dobrze pamiętam miało materacyk:)Chciałabym takie na wyjazdy, bo tez często jeżdzimy do rodziców. -
Lili gratuluję synka !!
Amerie odpoczywaj duzo a na pewno będzie wszystko w porządku:)
Kasia82 jak ja bym chciała karmić piersią... mam nadzieje, że będzie mi to dane...
A właśnie odnośnie karmienia co uważacie na temat karmienia w miejscach publicznych ?
Edit: oczywiście chodzi mi o karmienie piersiąWiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 15:17
Kasia82, aanaa, Amerie, lili_madlen lubią tę wiadomość
-
Nynusia, będziesz karmić, zobaczysz. Ja też bardzo bym chciała.
A jeśli chodzi o miejsca publiczne, mówili o tym wczoraj w Faktach, moich zdaniem to całkiem naturalna sprawa. Dla mnie było to na początku trochę krępujące i zazwyczaj szukałam odosobnionego miejsca, dla własnego komfortu. Ale przecież tak sprytnie można karmić, że nikogo nie powinno to razić. Nie wiem jak coś tak naturalnego i pięknego może razić innych. Mnie zawsze rozczulały kobiety karmiące, nawet gdy nie miałam jeszcze swojego dziecka.Nynusia lubi tę wiadomość
-
Karmienie piersią jest ok, pod warunkiem, że delikatnie zakryjemy cycucha pieluchą żeby tak nie było widać. Niektóre z kobiet to zero krępacji wywalą cyca na zewnątrz, jakoś mnie to nie przekonuje.
BATTINKA, Nynusia, nenka2, onka, Little Frog, estrella, jacusianka, lili_madlen, IviQ, agu258 lubią tę wiadomość
-
Agania właśnie chodzi mi o coś takiego... wiadomo, że nie będę szybko wracać do domu na JUŻ bo dzidzia głodna jak będę na spacerze...
Ja się zraziłam do tego w momencie gdy byłam z moim M u mojej koleżanki, właśnie u noworodka a ona beż skrępowania zdjęła jedną część bluzki podniosła stanik i zaczęła karmić małą siedząc na przeciw mojego... no i dla niego to nie było wygodne ani też powiem szczerze dla mnie... i ona mówi, że ona wszędzie tak robi jak dziecko głodne...no to na dworze ludzie mieliby widoki
Druga to moja kuzynka jak robiła przyjęcie z okazji chrztu...cała rodzina w komplecie a ona przy stole zdjęła bluzkę odpięła miseczkę i karmiła....no omg... przecież są inne pokoje i w ogóle... takie coś mnie nie przekonuje...estrella, Kasia82 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW moim rodzinnym miasteczku chodzi kobieta(fakt jest troszke nieteges) chodzila calymi dniami z dzieciakiem przy cycku.. wszedzie! To dopiero byla masakra. Jakos specjalnie mnie to nie razilo ale bylo po prostu dziwaczne.
Ja karmilam w galeriach itp. W parku tez bym, nakarmila.
W restauracji raczej nie bo to i mi by bylo nawet nie w smakKasia82 lubi tę wiadomość