Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Malinka,ale postęp, też czekam az u nas coś takiego sie pojawi😁 Póki co od dluszego czasu nie ma u nas nowych umiejetnosci🤔
A dziś mamy pół roczku🎂🎂🎂 Jak ten czas szybko leci🙃 Mąż chce dziś kupić połowę torcika🙊1Malinka1, Cukierniczka, monika30 lubią tę wiadomość
-
Paulinki dlaczego Ciebie to martwi ? Według mnie kazde dziecko rozwija się w swoim własnym indywidualnym tempie. Dlatego ja jak napisałam wcześniej nie lubię pytań typu czy „Julka już raczkuje?”, a to dlatego, że po mojej odpowiedzi następuje dalsza cześć „bo moja to już raczkowała w tym miesiącu”. Ahaa no super, gratuluje
!
Ja się cieszę z każdej jednej rzeczy, którą Julka osiąga i absolutnie nie porównuje jej do innych dzieci. A jeżeli coś faktycznie by mnie zaniepokoiło to skonsultuje to z lekarzem. I żyje mi się lepiej, bo wiem że i Julka dojdzie do tego.
Dzisiaj poerwszy raz tak wysoko się podniosła, ale mysle ze do raczkowania, czy samodzielnego stabilnego siedzenie jeszcze jej daleko
-
Mój przyjmuje pozycję czworaczą i pełza z prędkością światła po pokojach, ale nie jest to jeszcze raczkowanie. Na wszystko przyjdzie czas.
-
Bo wlasnie to jest taki nacisk od innych rodzicow ze ich dziecko juz raczkowalo w tym czasie 😊 mam wrazenie ze maly moze miec napieci wzmozone ale czekamy na wizyte u dobrego fizjoterpauty 😊 jak mial 3 miesiace to bylismy i powiedzial ze jest troche elektryczny 😢 ale zobaczymy co powie teraz 😊 malego nie da sie wziasc na pozycje fasolki bo sie wygina chyba ze jest bardzo zmeczony to wtedy odrazu usypia 😊 jest troszeczke niedotykalski 😢 nie przytula sie sam 😢 twoje podejscie jest prawidlowe 😊 chyba tez zaczne myslec w ten sposob 😊
-
U nas przewroty na brzuch i wyciągnie na brzuchu rączek do zabawek. I tyle
Nawet nie próbuje podporu, samolotu, pełzania itd. Na ręce też się jakoś nie domaga. Jemu chyba fajnie leżeć na plecach i boczkach. Cóż począć...
Z czego dajecie pić?
Niekapek, coś że słomką, diody?
Kuba z butelki tylko mleko i koniec. Więc muszę wymyślić coś innego na wodę czy herbatę -
U nas albo to szczęście albo faktycznie kubeczek trafiony bo Julka uwielbia pic wodę, jest nią zafascynowana. A pije z kubka Lovi kubek treningowy: https://www.51015kids.eu/kubek-treningowy-lovi-150ml-retro-5o34el?cid=km0001&gclid=CjwKCAjwqqrmBRAAEiwAdpDXtBRaTx3BMeSi6vXdoZLeBP7AdQ8ubwBHzurjwhJ6B9G8EFhOGV_nWBoCnUoQAvD_BwE
-
Paulinki, widzę, że kolejny Szymek w wątku
super
My dzisiaj kończymy 7 miesięcy! Pozycja czworacza opanowana, próby przesuwania się do przodu okupione jęczeniem, ale sąI spróbował ze trzy razy usiąść z czworaków. Cieszę się, że tak mu dobrze idzie, ale gdyby tego wszystkiego nie robił to nie rwałabym włosów z głowy i tak samo jak Malinka jak ktoś mnie pyta czy już robi to czy tamto to mnie trafia od razu.
A na horyzoncie zęby. Lewa jedynka już prawie, prawie, a prawa to tylko kropka na razie. Ale mam ochotę zwiać na księżyc dzisiaj... Dawała któraś z Was Ibuprofen przy ząbkowaniu?Gewalia lubi tę wiadomość
www.zcukremalbowcale.com -
Monika30, udanego wypoczynku i spokojnego lotu🙂 ale wyzwanie przed Tobą, pierwszy lot z dzieckiem.
Cukierniczka, super, mamy dzieciaczki z 2-go, tylko miesiąc różnicy🙂 Mój mąż też ma urodziny 2-go.
Justynuszek, u nas jest duzy problem z wodą. Próbowałam już różnych opcji. Dawalam z butelki, to po paru lykach jak się zorientowal, ze to nie mleko, to przestawal pić. Z łyżeczki wypluwal. Kubek Doidy traktował jak zabawkę, dawalam mu pieluszkę pod szyję i pił, trzymał kubek nieporadnie, wkladal do buzi, wlewal wode do buźki i większość wypluwal na pieluszkę🤣 ale cos tam zawsze wypił. Natomiast teraz udaje się mu trochę wypić z niekapka, nadal traktuje to jak zabawę, ale widzę, ze pije i przynajmniej nigdzie nie wylewa, mamy jak Malinka z Lovi, tylko taki:
--> niekapek Lovi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 15:06
Cukierniczka, monika30 lubią tę wiadomość
-
Mój mały tez zaczyna siadać z pozycji czwoaraczkowej ale raz na kilka prób mu wychodzi .
Posadzony przeze mnie siedzi już bardzo stabilnie . Sadzam bo osteopatka nam pozwoliła.
Czowarki idą fajnie ale powierzchnia nie może być śliska bo wtedy idzie gorzej :)my zaraz
Kończymy 7 miesięcy
Monia powodzeniabędzie dobrze !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 15:26
monika30 lubi tę wiadomość
-
To, że ktoś pyta o to nie oznacza, że to złośliwe. Ja po prostu nie lubię porównań dzieci
. Prawda jest taka, że KAŻDA z Nas chce, żeby nasze dziecko rozwijało się prawidłowo, a są osoby, które pytają i dodają komentarz w stylu „aa bo moja to już czworakowala w tym wieku”, wiadomo luźno rzucony komentarz, a gdzieś w środku zasialo się ziarno niepewności o nasze wlasne. Mnie to raczej ciężko zdenerowac, zawsze grzecznie odpowiadam, co nie oznacza, że lubię w ten sposób prowadzić rozmowę. A wymieniać się poglądami na temat macierzyństwa to lubię, bo dużo się uczę, podlapuje różne nowinki itp.
-
nick nieaktualnyKiedyś pisałam już, że kupiłam kilka różnych kubków i obecnie najlepiej sprawdza się ten.
https://mrbobas.pl/kubek-o-swobodnym-przeplywie-tommee-tippee-turkus-200-ml.html?gclid=EAIaIQobChMI7syW6on94QIVCYuyCh0UHQaGEAQYCCABEgLMjfD_BwE
Chociaż widzę, że z lovi 360 też potrafi się napić.
Co do pytań czy dziecko coś robi to ja się nie martwię, bo wszystko potrafi się zmienić z dnia na dzień. W swieta Agatka leżała na brzuchu i ani myślała o podnoszeniu się, po świętach zaczęła odkrywać brzuszek od ziemi na centymetr, a teraz przyjmuje pozycje czworacza i buja się do przodu i do tyłu. Myślę, że za tydzień nauczy się jeszcze czegoś innego, a robi wszystko w swoim czasie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 16:50
Megsss lubi tę wiadomość
-
Ja tez tak uważam ..każde dziecko jest inne i idzie swoim trybem a najlepiej pokazuje to ... ząbkowanie
To ze jedno dziecko ma w wieku 7 miesięcy 4 zabki a inne żadnego nie oznacza ze to drugie będzie szczerbatew końcu wyjdą i tak samo trzeba patrzeć na wszystkie inne etapy rozwoju .. wszystko w sowim czasie .
neska7, 1Malinka1, monika30, Buko lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMegsss wrote:Ja tez tak uważam ..każde dziecko jest inne i idzie swoim trybem a najlepiej pokazuje to ... ząbkowanie
To ze jedno dziecko ma w wieku 7 miesięcy 4 zabki a inne żadnego nie oznacza ze to drugie będzie szczerbatew końcu wyjdą i tak samo trzeba patrzeć na wszystkie inne etapy rozwoju .. wszystko w sowim czasie .
-
Hahah Buko ! Chyba czas zacząć się martwić
Monia przejrzałam swoją listę właśnieja miałam ograniczony bagaż :p bo my lecieliśmy tanimi liniami ,ale no było tego sporo ...
i tak jedno mleko i pampersy musiałam kupić na miejscu wiec w razie co nie martw się dokupisz w końcu tam tez żyją dzieci
w Hiszpanii są dostępne rozne mleka NAN i HIPP i coś tam jeszcze wiec w Grecji będzie podobnie .
Skupiłam się na tym co jest niezbędne i co będzie ciężko kupić w razie w
- leki (na gorączkę czopki , termometr , cos na brzuszek , spray na gardło , spray do nosa ja używam disnemar baby bardzo przydaje się podczas lotu bo w samolocie jest suche powietrze , katarek, witamina d i c , octanisept)
-namocik
-podgrzewacz
-jego butelki i smoczki
- jego pieluszki flanelowe , recznik i kocyk żeby miał domowy zapach
-jego kosmetyki do mycia żeby nie zmieniać
-krem do pupy
-krem z filtrem 50
-ulubione zabawki zwłaszcza do samolotu warto wziąć coś
No i ubranka
Tu najważniejsze coś na głowie
Aaa i miałam jeszcze pieluszki do wody
Może trochę Ci to pomożeWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 21:40
Buko, neska7 lubią tę wiadomość
-
Buko wrote:U nas do tej pory tylko papki, bo nawet tarte jabłko zostało wypchniete z buzi.
Kupiłam ostatnio taki silikonowy gryzak do którego można włożyć owoc lub warzywo w kawałku i dziecko gryzac go samo sobie zrobi papkę i wycisnie przez otworki, które tam sa. Czy korzystacie z czegoś takiego? Bo ja jeszcze nie próbowałam, a myślę, że np banana albo surowe jabłko może tak spróbuję podać.
Ja mam i jestem zadowolona, mały zresztą teżBuko lubi tę wiadomość